Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

SOS. Ζητείται μαθηματικό μυαλό!

Επειδή όταν ξεκίνησαν οι εξισώσεις, την εποχή που πήγαινα σχολείο, εγώ είχα ξεκινήσει το διάβασμα των αθλητικών εφημερίδων της εποχής που παρουσίαζαν απείρως μεγαλύτερο ενδιαφέρον αδυνατώ να λύσω ένα βασικό πρόβλημα του μπάσκετ. Πως γίνεται επί πέντε χρόνια κατόπιν κλήρωσης τριών γύρων Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός να παίζουν αντίπαλοι ΜΟΝΟ στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος και όχι νωρίτερα;
Σημειώστε αν και αυτά μικρή σχέση έχουν με τη μαθηματική επιστήμη ότι:
α. Η κλήρωση δεν γίνεται στα συνήθη κεσεδάκια από γιαούρτι που κάνει τις κληρώσεις των διαιτητών ο Συμεωνίδης αλλά τα μπαλάκια πέφτουν από κανονική κληρωτίδα που γυρίζει...
β. Δεν υπάρχουν  κλειδάριθμοι ή άλλοι τέτοιοι περιορισμοί για τις ομάδες.
Δεκτή κάθε εξήγηση στα σχόλια που θα βασίζεται στη μαθηματική λογική. Ζητούμενο αποτέλεσμα: Οι πιθανότητες επί τοις % που υπάρχουν για να συμβεί κάτι τέτοιο πέντε συνεχόμενες φορές!
Υ.Γ. Το ερώτημα είναι σοβαρό και απευθύνεται σε σοβαρούς γνώστες των μαθηματικών...

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η τελευταία στροφή στο Μακρύ ζεϊμπέκικο του Κοεμτζή






Το όνομα Νίκος Κοεμτζής για πολλά χρόνια ήταν συνώνυμο του φονιά, του μακελάρη και του σφαγέα. Σε εποχές που η εγκληματικότητα στην Ελλάδα ήταν πολύ πιο χαμηλή από σήμερα ο Κοεμτζής είχε σοκάρει την ελληνική κοινωνία όταν λίγο πριν την πτώση της χούντας έσφαξε τρία άτομα σε ένα σκυλάδικο για μια παραγγελιά. Μερικά χρόνια αργότερα, μεγαλώνοντας άκουγα το όνομα του, το όνομα του Μουντή (από την ουσιαστικά ανεξιχνίαστη δολοφονία της Τσάπμαν) ή αργότερα του ’’Δράκου’’ Παπαχρόνη σαν τα απόλυτα εκφοβιστικά, ένα πράγμα σαν τον Φρέντι Κρούγκερ για τους Αμερικάνους έφηβους στον ΄΄Εφιάλτη του δρόμου με τις λεύκες’’.

Κάπου εκεί μπλεγμένος στις παρέες που σύχναζαν στην Πλάκα και στα κλαμπ της περιοχής άκουσα τον Νιόνιο να τραγουδάει για 13 λεπτά το ’’Μακρύ ζειμπέκικο για το Νίκο’’. Ήταν ακόμη η εποχή που ο Σαββόπουλος έγραφε τραγούδια από την καρδιά του και είχε κάτι να πει. Μετά κουρεύτηκε, έγινε υμνητής του Μητσοτάκη, ζήτησε συγνώμη γιατί δεν πήγε στο στρατό… Θυμάμαι ότι ένιωσα μια ηλεκτρική εκκένωση διάρκειας 13 λεπτών, όσο κρατούσε το κομμάτι. Ένα τραγούδι που άνοιγε ένα διαφορετικό παράθυρο και έδινε μια άλλη ερμηνεία στα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ στη Νεράιδα. Κάπου εκεί γύρω, είδα και την ταινία Παραγγελιά του Παύλου Τάσιου για πρώτη φορά (την είδα άλλες τρεις μετά)…

Πριν από έξι επτά χρόνια αποφάσισε να μυήσω μια ελαφρά αγοραφοβική φίλη στα μυστικά του γιουσουρούμ στο Μοναστηράκι. Τελειώνοντας τη βόλτα μας στα παλαιοβιβλιοπωλεία και στα δισκάδικα πέσαμε πάνω σε ένα πάγκο στην αρχή της Ηφαίστου έξω από το σταθμό του τραίνου. Ένας τύπος με άσπρο μούσι πουλούσε ένα βιβλίο με τίτλο ’’Το μακρύ ζεϊμπέκικο του Νίκου Κοεμτζή’’. Ήταν ο ίδιος ο Κοεμτζής. Αγοράσαμε δύο αντίτυπα και του έπιασα την κουβέντα αφού τον κέρασα τσιγάρο. Μιλήσαμε κανένα τέταρτο και στο τέλος έφυγα πιο μπερδεμένος από όσο ήμουν για χρόνια όταν άκουγα ή διάβαζα για την ιστορία του. Όταν τόλμησα να του φέρω την κουβέντα στο φονικό για τις ’’Βεργούλες’’ μου είπε πολύ ήρεμος: ’’Οτι είναι να πω το λέω στο βιβλίο που κρατάς. Ένα θα σου πω, μόνο, φιλαράκι, εγώ είμαι τελειωμένος εδώ και τριάντα χρόνια. Εκείνο το βράδυ βούλιαξα στην κόλαση και δεν την εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου’’. Με ρώτησε τι δουλειά κάνω και όταν του είπα δημοσιογράφος χάλασε λίγο και έκοψε την κουβέντα.

Δεν ξέρω και δεν θα μάθω ποτέ αν ο Κοεμτζής ήταν απλά ένας μακελάρης, αν ήταν κυνηγημένος από ένα σύστημα που τον έκανε να σαλτάρει, αν ήταν αυτά που λέει ο Σαββόπουλος, αν το δράμα συντελέστηκε στο χώρο του αοράτου αλλά μικρή σημασία έχει πια. Για κάποιους ο Κοεμτζής ήταν απλά ένας στυγνός φονιάς, για άλλους ο τελευταίος μάγκας που καθάρισε τρεις αστυνομικούς όχι για την ασήμαντη αφορμή μιας παραγγελιάς αλλά πηγαίνοντας κόντρα στο σύστημα που τον κυνηγούσε. Το μοναδικό που μου έμεινε είναι ένα βιβλίο με λάθος αφιέρωση αφού πήρα αυτό της φίλης μου και εκείνη το δικό μου.

* Ο Νίκος Κοεμτζής βρέθηκε σήμερα νεκρός εκεί κοντά που τον συνάντησα. Στην περιοχή που πούλαγε τα βιβλία του.







Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Οι ευκαιρίες της κρίσης (Σκότι Χόπσον)

Μπαίνουμε πια σε ρυθμούς Α1 και Ευρωλίγκα καθώς πλησιάζει η έναρξη της σεζόν. Ουσιαστικά για τις μικρότερες ομάδες έχει ξεκινήσει με τα ματς Κυπέλλου. Από τις νέες εισαγωγές που θα μας απασχολήσουν αρκετά τη νέα χρονιά ο φόργορουντ Σκότι Χόπσον, απόγοιτος του Τενεσί (κολέγιο που έχει παράδοση να στέλνει Αμερικάνους στην Ελλάδα με αφετηρία τον Λόουελ Χάμιλτον και τον Κόρι Μπλάκγουελ που έπαιξαν σε Παπάγου και Ολυμπιακό στα τέλη της δεκαετίας του '90).
Πλήρες πακέτο ο νεαρός αφού έχει φοβερό σουτ, αθλητικά προσόντα, αλτικές ικανότητες και είναι σούπερ σκόρερ. Δεν αποκλείεται στο τέλος της σεζόν να είναι μέσα στους πρώτους σκόρερ όλης της Α1. Για πάρτε μια γεύση....




Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλη μια ασέβεια της ομοσπονδίας

Περίμενα ότι θα εμφανιζόταν η εθνική ομάδα με κάποιο πένθος στις φανέλες των παικτών της λόγω του θανάτου του Φαίδωνα Ματθαίου. Ζητάω πολλά; Οχι ζητάω τα απλά αυτονόητα πράγματα από τους φαφλατάδες παράγοντες της ομοσπονδίας που πολύ απλά δοξάζουν τον εαυτούλη τους και νομίζουν ότι αντιπροσωπεύουν μόνο αυτοί την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Αλλά τι να περιμένεις από τον άνθρωπο που σαμποτάρισε με μένος τη μετονομασία του ΟΑΚΑ σε στάδιο ’’Νίκος Γκάλης’’. Τι να περιμένεις εκτός από τον αθεράπευτο εγωισμό του... Κρίμα γιατί άθλημα που ξεχνάει την ιστορία του δεν έχει αύριο. Εκτός βέβαια αν θεωρούν ότι έβγαλαν την....υποχρέωση με μια τυπικη΄ανακοίνωση δύο αράδων (!!!!) που ανέβασαν στο σάιτ της ομοσπονδίας και ένα ακόμη πιο τυπικό βιογραφικό 15 αράδων.

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Οχι τόσο...εύκολα!

Πολύ πιο εύκολα από ότι περιμέναμε η εθνική νίκησε τη Σερβία και ουσιαστικά ’’έκλεισε’’ με επιτυχία το Ευρωμπάσκετ. Αν πάρει και την 5η θέση στον αγώνα κατάταξης με τη Λιθουανία θα έχει πετύχει το μάξιμουμ αφού παρά την υπερπροσπάθεια του αγώνα με τη Γαλλία δεν νομίζω ότι οι πραγματικές της δυνατότητες ήταν για παραπάνω.
Οι έλληνες παίκτες μπήκαν από την αρχή αποφασισμένοι να πιάσουν από το...λαιμό τους Σέρβους που είχαν μείνει μάλλον ξεχασμένοι (και ταλαιπωρημένοι) στον χαμένο προημιτελικό με τη Ρωσία. Το συν για την εθνική ομάδα ήταν ότι για μια ακόμη φορά κατάφερε να ξεπεράσει χωρίς παρενέργειες τα...απόνερα μιας ήττας και να ανασυγκροτηθεί σε χρόνο ρεκόρ προσφέροντας μας το καλύτερο ημίχρονο που έχουμε δει μετά την ομάδα του Τόκιο. Ο Μπουρούσης έκανε ότι ήθελε τον Κρστιτς που σίγουρα θα σκέφτηκε σε 1-2 περιπτώσεις ότι μόνο με...καρεκλιά μπορούσε να τον σταματήσει, ο Ζήσης έκανε αμυντικά και επιθετικά το πιο μεστό παιχνίδι του την τελευταία τριετία στην εθνική και η άμυνα του Ζούρου απλά εξέθεσε το εύκολο θύμα (Τεόντοσιτς). Ειδικά με την παρουσία του τελευταίου νομίζω ότι όπως και την περασμένη σεζόν στον Ολυμπιακό εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ο Ιβκοβιτς που του παρέχει ασυλία. Ο Τεόντοσιτς επιβεβαίωσε αυτό που όσοι καταλαβαίνουν από μπάσκετ λένε από την πρώτη στιγμή. Οτι είναι παίκτης για τα playgrounds του Βελιγραδίου, παίζει μόνο για την πάρτη του και δεν είναι για οργανωμένο μπάσκετ υψηλού επιπέδου.
Στα δικά μας... Η εθνική θα πάει του χρόνου στο προολυμπιακό του Λονδίνου ελπίζοντας για μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επαναλαμβάνω ότι σε μια ομάδα χωρίς αναταράξεις, με πολλά νέα πρόσωπα και χωρίς εγωισμούς έλαμψε το προπονητικό άστρο του Ζούρου που δεν χρειάστηκε να κάνει υπεροβολικά πράγματα. Έμεινε ψύχραιμος στα δύσκολα και έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από κάθε τι άλλο: Ασχολήθηκε με την τακτική και το μπάσκετ, σημεία που είναι άριστος. Η εθνική πέρα από κάποιους παίκτες στους οποίους μπορεί να επενδύσει απέδειξε ότι το ελληνικό μπάσκετ διαθέτει ακόμη αξιοθαύμαστο βάθος (το μέχρι πότε είναι άλλη συζήτηση) και επειδή με κάτι πρέπει να ασχολούμαστε σιγά σιγά μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση για το αν πρέπει του χρόνου να γίνουν δεκτοί όσοι δεν ήθελαν να παίξουν φέτος ή όχι... Επειδή δεν δημιούργησε άλλες ευκαιρίες για ίντριγκες αυτή η ομάδα σε ένα από τα πιο ήρεμα καλοκαίρια της τελευταίας δεκαετίας.

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Χαμένη ευκαιρία

Η πίκρα δεν είναι ότι χάσαμε. Αυτό η πραγματικότητα είναι ότι το περιμέναμε. Η πίκρα προέρχεται από τον τρόπο που χάσαμε. Για 32 λεπτά η άριστη τακτική του Ζούρου είχε παγιδεύσει τους Γάλλους. Σωστός ρυθμός και καλά διαβασμένη άμυνα (ειδικά πάνω στον Πάρκερ), ένας κυρίαρχος Μπουρούσης κάτω από τα καλάθια και το όνειρο της υπέρβασης έμοιαζε εφικτό. Από κει και πέρα χάλασαν πολλά πράγματα...
Ο Βασιλειάδης που μπήκε για να βάλει δύο σουτ τα έχασε και στην άμυνα τα έφαγε από τον Μπατούμ. Ο Μπουρούσης είχε κουραστεί και δεν ξεκουράσυτηκε ειδικά στο διάστημα της τρίτης περιόδου που ο Νοά κάθισε αρκετή ώρα στον πάγκο. Ο Καϊμακόγλου που ήταν εξαιρετικός στο α’ μέρος φάνηκε να μην είναι στα πλάνα του Ζούρου καθόλου για τη συνέχεια. Χάθηκαν δύο κρίσιμες βολές από Μπουρούση και Φώτση που θα μπορούσαν δυνητικά να φέρουν το παιχνίδι στα ίσα στο τελευταίο δίλεπτο και να μεταφέρουν ακόμη περισσότερο άγχος στους Γάλλους. Η εθνική είχε δύο γκαρντ και ήταν υποχρεωμένη να παίζει και με τους δύο στο παρκέ γιατί όταν καθόταν στον πάγκο ο ένας μας έπνιγε η αντίπαλη άμυνα. Μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες που όμως είναι καθοριστικές όταν το παιχνίδι κρίνεται οριακά και σε...λεπτομέρειες. Επαναλαμβάνω ότι η τακτική της εθνικής ήταν σχεδόν άριστη αλλά το υλικό και η διαχείριση του λειψά...
Τωρα στην εθνική μένει ένα ματς αύριο για να κριθεί ο στόχος της. Μια θέση στο προολυμπιακό και όχι εγκλεισμός εντός συνόρων μέχρι το επόμενο Ευρωμπάσκετ. Σε κάθε περίπτωση ότι και αν γίνει αύριο η συγκεκριμένη εθνική κστάφερε να σταθεί με απόλυτη αξιοπρέπεια σε μια απαιτητική διοργάνωση και με δεδομένο ότι απουσιάζουν τουλάχιστον 4-5 παίκτες πρώτης γραμμής. Επίσης, ο Ζούρος απέδειξε ότι ένας σοβαρός Έλληνας νέος προπονητής μπορεί να πετύχει τα μέγιστα ακόμη και με περιορισμένης δυναμικότητας υλικό στα χέρια του.

Να φτιαχτούμε λίγο μήπως και....




Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Μια ακόμη προσέγγιση

Παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το άρθρο που γράφτηκε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία για το θέμα Ελληνιάδη. Οχι μόνο για την εξαιρετικά προσεγμένη προσέγγιση της υπόθεσης αλλά κυρίως για το ποιός το υπογράφει. Για όσους δεν το αντιλήφθηκαν βάζω εδώ το λινκ που παραπέμπει στο άρθρο του Φίλιππου Συρίγου. Διαβάστε το, αξίζει τον κόπο....


http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=308715

All Star Basket

Το δεύτερο μηνιαίο τεύχος μας και 273ο συνολικά είναι στα περισσότερα περίπτερα της χώρας (σε ορισμένα ίσως φτάσει αύριο αλλά δεν είναι λόγος...πανικού αυτός)... Από το εξώφυλλο γίνεται αντιληπτό ότι έχουμε ένα ειδικό αφιέρωμα και αφίσα στον Κόμπε με αφορμή τη διήμερη επίσκεψή του (26 και 27 Σεπτεμβρίου) στην Αθήνα. Από τις πρώτες ώρες κυκλοφορίας του περιοδικού και από όσο πρόλαβα να δω στα διάφορα σάιτ θέμα συζήτησης είναι και η συνέντευξη του Παναγιώτη Γιαννάκη, η πρώτη του μεγάλη συνέντευξη από την ημέρα που έφυγε από τον Ολυμπιακό στην οποία μιλάει για όλους και για όλα... Την εθνική, τον Ζούρο αλλά και Ολυμπιακό- Αγγελόπουλους. Ακόμη στο ίδιο τεύχος υπάρχουν συνεντεύξεις του Βαγγέλη Αλεξανδρή, του Πέτζα Στογιάκοβιτς, του Ντέιβιντ Μπλατ (προπονητή πλέον και του Σχορτσανίτη και του Παπαλουκά), μια εξαιρετικά επίκαιρη έρευνα για το ναυάγιο των μικρών εθνικών ομάδων το φετινό καλοκαίρι, Ρόντμαν (με αφορμή την είσοδό του στο Hall of Fame), γυναικείο μπάσκετ με θέμα για την κόρη του Κλιφ Λέβινγκστον που ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι με την κολεγιακή ομάδα του Μαιάμι αλλά δεν την πήραν πολλοί είδηση γιατί έχει άλλο επίθετο, αναφορά στις πρώτες μέρες του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας. Ολα αυτά πακέτο με τις μόνιμες παλιές (από το εβδομαδιαίο All Star) και νέες από το μηνιαίο στήλες παρασκηνίου και ειδικής θεματολογίας όπως το City Game (ανοιχτά γήπεδα και streetball), τεχνολογία και μπάσκετ (με τον προπονητή Βασίλη Φραγκιά) συν μια ολοκαίνουργια... Τις συμβουλές των ειδικών. Κάθε μήνα ένας ειδικός θα δίνει τις συμβουλές του κυρίως σε νεαρούς αθλητές για εξειδικευμένα θέματα αλλά με όσο το δυνατό πιο εκλαϊκευμένο τρόπο. Αυτό το μήνα γράφει ο γυμναστής (και διατροφολόγος και πολλά ακόμη) Κώστας Χατζηχρήστος.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Ελληνική απόπειρα δωροδοκίας!!!

Το πράγμα αγρίεψε και αγρίεψε άσχημα αφού στο κόλπο μπήκαν και οι...ουδέτεροι. Το σκάνδαλο Ελληνιάδη που επιμελώς φρόντισαν να υποβαθμίσουν οι περισσότερες ’’ντουντούκες’’ της ομοσπονδίας στον ελληνικό τύπο (οι διευθυντές τους προφανώς κοιμούνται ή δεν έχουν ιδέα) και οι πληρωμένοι εκδρομείς της Λιθουανίας παίρνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα που αναρτήθηκε πριν από λίγο στον ιστότοπο της Ισπανικής εφημερίδας As στη FIBA/Europe υπάρχει καταγγελία του Ισπανού διαιτητή του αγώνα Ελλάδας- Κροατίας Πέρεθ ότι έγινε προσπάθεια επηρρεασμού του από τον Ελληνιάδη! Σύμφωνα με την καταγγελία του Ισπανού διαιτητή ο Ελληνιάδης πρότεινε στη σύζυγο του ’’δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα’’ και ένα χρηματικό ποσό εφόσον ο άντρας της σφύριζε υπέρ της εθνικής μας...
Αυτονόητες ερωτήσεις χωρίς να παίρνουμε οποιαδήποτε θέση:
1. Εάν αληθεύουν οι καταγγελίες του Ισπανού διαιτητή ποιός θα πλήρωνε τα....δωράκια και τις δωρεάν διακοπές. Ο πατριώτης (κατά τον γ.γ. της ομοσπονδίας Τάκη Τσαγκρώνη) Ελληνιάδης;
2. Τι στάση θα τηρήσει η ΦΙΜΠΑ αφού πλέον η καταγγελία του Πέρεθ είναι δημόσια μέσω του δημοσιεύματος της As;
3. Πότε θα τοποθετηθεί επί του θέματος ο λαλίστατος για όλα τα σχετικά και άσχετα θέματα Γιώργος Βασιλακόπουλος; Γιατί σιγεί και δεν βγαίνει να πει το αυτονόητο...Οτι ήταν μια γελοία κίνηση με την οποία δεν έχει σχέση η ΕΟΚ; Γιατί δεν το λέει αφού ούτως ή άλλως ο Ελληνιάδης δήλωσε βλαξ και πήρε πάνω του όλη την ενοχή;

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Διπλή η ζημιά (Ελλάδα- Ρωσία)

Η κακή μέρα φάνηκε από το ημίχρονο... Αδυναμία στην άμυνα και μονοδιάστατη επίθεση, λάθος ρυθμός, ήταν φανερό ότι η εθνική όδευε ολοταχώς προς την ήττα. Μια ήττα που λογικά ήρθε πολύ εύκολα άσχετα αν εντελώς πλασματικά για τη μορφή του αγώνα κάποια στιγμή μειώσαμε και στους 5 πόντους. Δεν ήταν θέμα κακής προετοιμασίας ή διαβάσματος του αντιπάλου ήταν αδυναμία απέναντι σε μια ομάδα που δεν μας ταιριάζει. Τα ψηλά κορμιά, οι ζώνες του Μπλατ, τα 5/5 ΄τρίποντα στο ξεκίνημα που δεν μας έδωσαν τίποτε απολύτως (το σκορ ήταν ισόπαλο), η έλλειψη λύσεων έκαναν τη μάλλον αναμενόμενη ζημιά με μια μάλλον αντιπροσωπευτική σε βάρος μας διαφορά.
Στην ουσία ακόμη και με νίκη πολύ δύσκολα θα άλλαζε κάτι στη ζωή της εθνικής ομάδας αφού η πρωτιά στον όμιλο είχε χαθεί από τη στιγμή που οι Σκοπιανοί έκαναν δύο σερί νίκες και υπεράσπισαν το πλεονέκτημα που είχαν πάρει απέναντι μας στον πρώτο γύρο και τη διαφορά του +14. Η ουσιαστική ζημιά είναι ακριβώς αυτό που έγραφα προ ημερών. Στην πιθανή διασταύρωση για το Προολυμπιακό τουρνουά ενδέχεται να ξαναβρούμε μπροστά μας τους Ρώσους. Εκτός αν οι Σκοπιανοί τη Δευτέρα κάνουν άλλη μια υπέρβαση και κερδίσουν τους Ρώσους οπότε θα βρούμε αυτούς στην τελική διασταύρωση.
Οσον αφορά τον αντίπαλο μας για πιθανή είσοδο στην τετράδα; Θα είναι ο ηττημένος του αυριανού αγώνα Ισπανίας- Γαλλίας. Πιθανότατα, οι Γάλλοι που πάντως μέχρι εδώ έχουν εντυπωσιάσει και παραμένουν αήττητοι. Οψόμεθα...

Βασιλακόπουλε γίνεται και πιο χαμηλά τελικά...

Μόλις η ΦΙΜΠΑ απέπεμψε τον Ελληνιάδη ο συνήθως λαλίστατος Βασιλακόπουλος δεν έσπευσε να κάνει κάποια δήλωση, να πει μια κουβέντα, να τοποθετηθεί. Συνήθως μιλάει επί παντός επιστητού και αερολογεί πιστεύοντας ότι φιλοσοφεί. Αντ΄αυτού βέβαια τοποθετήθηκε ο γ.γ. της ομοσπονδίας Τάκης Τσαγκρώνης που ’’καλυψε’’ τον Ελληνιάδη λέγοντας ότι λειτούργησε....πατριωτικά! Αντε να κουβαλήσουμε τσαρούχια και φουστανέλες στο Κάουνας.
Προτίμησε πάντως αντί για τσολιάδες να κουβαλήσει τον Ζαβλανό που κατέφθασε στη Λιθουανία για να πάρει τη θέση του...Ελληνιάδη. Βεβαίως ο Ζαβλανός είναι απείρως πιο έξυπνος (διαβάστε πιο κάτω για την εξήγηση της λέξης έξυπνος).... Οχι μόνο δεν θα εκτεθεί αλλά θα κάνει με αξιοπρέπεια αυτό που δεν έκανε ο Ελληνιάδης. Τζάμπα διακοπές στη Λιθουανία πουλώντας εκδουλεύσεις στον πρόεδρο της ομοσπονδίας όπως έκανε στη Μαδρίτη το 2007. Χωρίς φυσικά να κάνει τίποτε. Εννοείται ότι δεν θα στείλει κανένα SMS από το κινητό του γιατί η μνήμη του είναι γεμάτη από τις φωτογραφίες που τράβαγε στο περιβόητο ραντεβού με τον....εμίρη του Κατάρ τότε που ο Βασιλακόπουλος μέσα από τους προπαγανδιστές της ομοσπονδίας προσπαθούσε να μας πείσει ότι θα φτιάξει τη...Μεσοποταμιακή Λίγκα και θα διαλύσει την Ευρωλίγκα.
Τα περί εξυπνάδας. Σε συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία που δημοσιεύεται σήμερα ο Ελληνιάδης απαντάει στην ερώτηση του Νίκου Παπαδογιάννη ’’ένοχος ή βλαξ’’ δηλώνοντας απερίφραστα βλαξ! Και φροντίζει να καλύψει απόλυτα τον Βασιλακόπουλο λέγοντας ότι λειτούργησε με δική του πρωτοβουλία. Παραδέχεται πάντως ότι τη διαπίστευση την πήρε μέσω ομοσπονδίας ως...εξυπηρέτηση για να μην πληρώσει εισιτήρια των αγώνων. Φυσικά η ίδια ομοσπονδία που εξυπηρετεί παράγοντες (αν τα πιστέψουμε όλα αυτά) φτύνει κανονικά και συστηματικά τους μοναδικούς ανθρώπους που πληρώνουν από την τσέπη τους εδώ και χρόνια και ταξίδια και εισιτήρια για να υποστηρίξουν την εθνική. Τους Πελαργούς. Σας θυμίζει κάτι αυτό κύριε Τσαγκρώνη για τα όσα τους κάνατε το 2007 στην Ισπανία; Τέλος πάντων... Ο Ελληνιάδης εκτός από βλαξ (συ είπας...) είναι βεβαίως και συνένοχος...

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Τα σενάρια για την εθνική

Η νίκη της Γαλλίας που συνεχίζει ως μοναδική αήττητη πριν από λίγο μέσα στη Ζίμενς Αρίνα ξεκαθάρισε μερικά την κατάσταση στον άλλο όμιλο αλλά και δείχνει στο περίπου τον αντίπαλο της εθνικής στη διασταύρωση των προημιτελικών.
Η πρώτη θέση του ομίλου θα κριθεί την Κυριακή στον αγώνα Ισπανίας- Γαλλίας. Ο νικητής τερματίζει πρώτος, ο ηττημένος δεύτερος, γεγονός που σημαίνει ότι αν η εθνική μας τελειώσει τρίτη στον όμιλο της (εξαιρετικά πιθανό σενάριο) θα αντιμετωπίσει τον ηττημένο του συγκεκριμένου αγώνα.
Από και και πέρα γίνεται χαμός...Και οι τέσσερις υπόλοιπες ομάδες, άλλες λιγότερο, άλλες με περισσότερο είναι μέσα στο κόλπο της πρόκρισης. Την Κυριακή παίζουν Λιθουανία- Γερμανία και Σερβία- Τουρκία. το σίγουρο είναι ότι μένει εκτός ο ηττημένος του αγώνα Σερβίας- Τουρκίας που είναι τελικός ’’χάνεις βγαίνεις’’.  Εάν οι Λιθουανοί νικήσουν τους Γερμανούς προκρίνονται ανεξάρτητα άλλων συνδυασμών και παρέα με Σέρβους ή Τούρκους. Σε περίπτωση λοιπόν που τελειώσουμε δεύτεροι το πλέον πιθανό σενάριο είναι να βρούμε στη διασταύρωση τη διοργανώτρια Λιθουανία.
Τα υπόλοιπα σενάρια λένε τα εξής:
1. Νίκη Γερμανίας, νίκη Σερβίας. Προκρίνονται σίγουρα οι Σέρβοι αλλά η τέταρτη ομάδα και η κατάταξη θα κριθούν από τη διαφορά νίκης της Γερμανίας. Εάν οι Γερμανοί νικήσουν με 11 πόντους διαφορά περνάνε τέταρτοι με τρίτους τους Σέρβους. Εάν νικήσουν με πάνω από 11 πόντους περνάνε αυτοί τρίτοι και τέταρτοι οι Σέρβοι. Εάν νικήσουν με 10 πόντους διαφορά τότε αποκλείονται (σε αυτή την περίπτωση τρίτοι οι Σέρβοι, 4οι Λιθουανοί) και αν οι Γερμανοί νικήσουν με μονοψήφια διαφορά πόντω την τρίτη θέση παρά την ήττα τους παίρνουν οι Λιθουανοί με τέταρτους τους Σέρβους!
2. Νίκη Γερμανίας, νίκη Τουρκίας. Στην περίπτωση αυτή με δύο νίκες στην ειδική κατάταξη η Γερμανία τελειώνει τρίτη, η Λιθουανία τέταρτη και η Τουρκία μένει έξω.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Τώρα κλαίμε η γελάμε; (Ελλάδα- Σλοβενία)

Για την εθνική ήταν μια μεγάλη νίκη κυρίως γιατί έφερε τα πάνω κάτω μετά τη Σλοβένικη ανατροπή. Εδειξε ότι τελικά διαθέτει μεγαλύτερη προσωπικότητα από ότι πιστεύαμε ή περιμέναμε και κυρίως ότι είναι ήδη μια έτοιμη ομάδα. Ετοιμη όχι για να ανέβει στο βάθρο μιας απαιτητικής διοργάνωσης αλλά για να σταθεί με αξιοπρέπεια και να εξασφαλίσει τη συνέχεια και την επόμενη μέρα του ελληνικού μπάσκετ. Πέρα από τη δεδομένη συμμετοχή των δύο μπαρουτοκπανισμένων βετεράνων στην αποψινή νίκη (Φώτσης- Ζήσης) καθοριστική ήταν η συμμετοχή του Παπανικολάου με δύο τρεις καλές άμυνες, δύο τρίποντα και μια ασίστ, όλα αυτά μάλιστα όχι σε ’’ελεύθερο’’ παιχνίδι αλλά στο σημείο που η μπάλα είχε αρχίσει να ζυγίζει πολύ και οι υπόλοιποι έμοιαζαν να τα έχουν χαμένα. Θα επαναλάβω ότι δεν μπορούμε να έχουμε παράπονα ούτε από το συγκεκριμένο γκρουπ παικτών, ούτε από τον Ζούρο, όλοι κάνουν και με το παραπάνω ότι τους αντιστοιχεί. Αποδεικνύευται μετά τη θλιβερή περίοδο του Λιθουανού δημοδιδάσκαλου από το Βίλνιους ότι η εθνική χρειάζεται απλά ένα νέο Έλληνα προπονητή με όραμα και διάθεση για δουλειά.
Προς τι ο τίτλος του ποστ; Κανονικά έπρεπε μόνο να γελάμε. Εχοντας πλήρη εικόνα των άλλων ομάδων είναι ξεκάθαρο ότι ο όμιλος της εθνικής είναι υποδέεστερος του....απέναντι γκρουπ. Η ήττα από τα Σκόπια ενδέχεται να μας έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο κυνήγι μιας θέσης για το Προολυμπιακό τουρνουά. Αφού οι Σκοπιανοί επιβίωσαν και σήμερα κρατάνε το πλεονέκτημα για τη δεύτερη θέση και η λογική σειρά των πραγμάτων λέει ότι η εθνική πάει για τρίτη. Μιλώντας πάντοτε υποθετικά: Εάν δεν περάσουμε τη διασταύρωση τότε κινδυνεύουμε με βάση τις διασταυρώσεις να βρούμε στο τελικό καθοριστικό ματς κατάταξης απέναντι μας τους Ρώσους. Μακρινοί υπολογισμοί όλοι αυτοί αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που εννοώ είναι ότι με βάση τον κυρίαρχο στόχο μας (Προολυμπιακό και εξάδα) μάλλον συμφέρουν οι ζυγές θέσεις του ομίλου (2οι ή 4οι) από τις μονές. Συνήθως πάντως οι υπολογισμοί βλάπτουν εκείνους που ασχολούνται μαζί τους και όχι όσους μπαίνουν και παίζουν.
Να μην ξεχάσουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς για το υπέροχο κοουτσάρισμα του. Φρόντισε να παίξει σε χαμηλό τέμπο το ματσάκι, τράβηξε την κατάλληλη στιγμή έξω τον Λάκοβιτς, επέμεινε στη ζώνη ακόμη και όταν προσπεράσαμε, δεν έκανε φάουλ στο τέλος και μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε και το +9 που δεν αποκλείεται κάπου να μετρήσει. Μας θύμισε τον προπονητή που διέλυσε τον Παναθηναϊκό το 1997 με εκείνη την απίθανη στρατιά κοινοτικών και ένα χρόνο νωρίτερα είχε ρημάξει στο στρατιωτικό καψόνι τον Ντομινίκ. Διαχρονική...αξία ενός από τους πλέον υπερτιμημένους προπονητές της Ευρώπης. Και δεν είναι και καλός χαρακτήρας όπως οι έτεροι της λίστας (Παβλίσεβιτς, Γκέρσον, Καζαλίνι)

Βασιλακόπουλε πιο χαμηλά δεν γίνεται (Σήκω φύγε τώρα...) Updated

Μετά την υπόθεση Κόρφα το 1989 στο Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ το ελληνικό μπάσκετ γνώρισε σήμερα μια ακόμη ξεφτίλα για την οποία φυσικά κανείς δεν θα παραιτηθεί και κανείς δεν θα αναλάβει τις ευθύνες που του αντιστοιχούν. Ο Σταύρος Ελληνιάδης τιμωρήθηκε με αποβολή από το Ευρωμπάσκετ, αφαίρεση της διαπίστευσης του και πρόστιμο 15.000 ευρώ διότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΦΙΜΠΑ έστειλε SMS στους διαιτητές της συνάντησης Ελλάδος- Σκοπίων. Το θέμα υποτίθεται ότι αποκαλύφθηκε από...σπόντα και μέσω δημοσιευμάτων Τουρκικών εφημερίδων σε βάρος του διαιτητή Σοτούλοβιτς. Ο τελευταίος φέρεται να είπε ότι ’’αυτά γίνονται, ρωτήστε και τους έλληνες τι έκαναν στον αγώνα με τα Σκόπια και το Μαυροβούνιο’’. Δεν μπορώ να ξέρω τι από όλα αυτά είναι αλήθεια γιατί το πιθανότερο είναι όπως πληροφορήθηκα πριν από λίγο ότι  τα περί Σοτούλοβιτς τα κυκλοφόρησαν οι γνωστοί- άγνωστοι προπαγανδιστές της ομοσπονδίας αφού η τιμωρία του Ελληνιάδη ήταν γνωστή στους κύκλους της από χθες τα μεσάνυχτα! Κατασκευάστηκε λοιπόν στο...πόδι μια θεωρία συνωμοσίας. Ακόμη και αν δεν είναι έτσι κάνω μερικές ερωτήσεις που δεν θα τολμήσουν να κάνουν τα ’’παπαγαλάκια’’ του Βασιλακόπουλου που πήγαν εκδρομή στη Λιθουανία με όλα τα έξοδα πληρωμένα και θα προσφέρουν απλόχερα....εξηγήσεις για όλα!
1. Ο Ελληνιάδης υποστήριξε ότι πήγε μόνος του στη Λιθουανία και δεν έχει σχέση με την ελληνική ομάδα. Σωστό γιατί δεν είναι επίσημα μέλος της αποστολής. Ρωτάω λοιπόν και περιμένω απαντήσεις.... ΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ; Με ποιούς συνταξίδευσε για τη Λιθουανία και από ποιό ταξιδιωτικό πρακτορείο βγήκαν τα εισιτήρια του και πληρώθηκαν τα έξοδα διαμονής του. Οι πληροφορίες μου λένε ότι όλο το πακέτο κλείστηκε μέσω του ταξιδιωτικού πρακτορείου που χρησιμοποιεί η ομοσπονδία.
2. Τι είδους διαπίστευση είναι αυτή που αφαιρέθηκε από τον Ελληνιάδη. Δημοσιογράφου; Και αν ναι ποιό μέσο μαζικής ενημέρωσης τον διαπίστευεσε και για ποιό λόγο; Παράγοντα; Τότε πρέπει να είναι ή προσκεκλημένος της ΦΙΜΠΑ (δεν υπάρχει λόγος) ή να υπήρχε διαμεσολάβηση για να πάρει τη διαπίστευση από την ΕΟΚ.
3. Είναι ή δεν είναι (μαζί με διάφορους άλλους που τους γνωρίζω ένα-ένα) μόνιμος για να μη πω καθημερινός θαμώνας του γραφείου του προέδρου της ΕΟΚ ο κ.Ελληνιάδης; Η θα το αρνηθούν και αυτό; Μήπως πολύ απλά ήθελε (αφού αυτή η λογική και υπάρχει και καλλιεργείται ευρύτατα) να προσφέρει κάποιου είδους....εκδούλευση στον Βασιλακόπουλο; Είναι γνωστό άλλωστε ότιο πρόεδρος της ΕΟΚ παρά τα απαξιωτικά του σχόλια (στο prive) για τους διαιτητές πάντοτε έχει μια αγωνία την οποία κατ΄επανάληψη έχουν εκμεταλλευτεί διάφοροι εν ενεργεία ή πρώην διαιτητές. Ακόμη όμως και αυτό δεν αθώωνει τον πρόεδρο της ομοσπονδίας για τον οποία έγραφα και πριν λίγο καιρό ότι έχει αφήσει γυμνή και ανυπεράσπιστη την ομάδα σε επίπεδο παραγόντων, γεγονός που δίνει πεδίο στον οπόιοδήποτε να πουλάει υπαρκτές ή ανύπαρκτες ’’προστασίες’’ και εκδουλεύσεις.
Εννοείται ότι όλα αυτά δεν αγγίζουν την εθνική ομάδα, τον Ζούρο και τους παίκτες...Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν πολύ καλύτερα από τα μέσα και τη βοήθεια που τους προσφέρει μια ανύπαρκτη ομοσπονδία με ένα πρόεδρο που ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική πολιτική του. Πιο χαμηλά από σήμερα είναι δύσκολο πάντως να φτάσει ο κατήφορος του Βασιλακόπουλου.

Πριν από λίγο λύθηκε η μια απορία που είχα... Στο δελτίο ειδήσεων της Nova ο Νίκος Παπαδογιάννης αποκάλυψε ότι ο Ελληνιάδης ήταν διαπιστευμένος ως βοηθός μάνατζερ της εθνικής ομάδας! Παρόλα αυτά η ΦΙΜΠΑ αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει ευθύνη της ελληνικής ομοσπονδίας διότι δεν ήταν δηλωμένος στη λίστα των 24 ατόμων που αποτελούν την επίσημη αποστολή της εθνικής. Τυπικά λοιπόν δεν υπάρχει εμπλοκή για την ελληνική ομοσπονδία. Περιμένουμε να μάθουμε και θα συνεχίσω να ρωτάω. Ποιός είναι ο υπεύθυνος που έδωσε εντολή να διαπιστευθεί ο τυπικά και ουσιαστικά άσχετος με την εθνική Ελληνιάδης ως βοηθός μάνατζερ; Είναι κάποιος υπάλληλος, κάποιο μέλος του ΔΣ ή μήπως είναι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΟΚ που θέλει εκτός από τα παπαγαλάκια-προπαγανδιστές και όλη την...αυλή του παρούσα; Και με έξοδα πληρωμένα επιμένω... 

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Το μεγάλο κέρδος (Ελλάδα- Κροατία)

Γαι την εθνική το ορατό κέρδος ήταν η πρόκριση χωρίς το άγχος της αναμονής του αποτελέσματος των Σκοπίων με τη Βοσνία. Η εμφάνιση του πρώτου μέρους επιπρόεσθτα δείχνει ότι η ομάδα στις καλές στιγμές της έχει δυνατότητες. Η αλήθεια βέβαια είναι κάπου στη μέση: Δεν είμαστε τόσο καλοί όσο δείξαμε στο πρώτο μέρος που μπήκαν όλα τα σουτ, ούτε τόσο κακοί στο δεύτερο όπου δείξαμε φοβερές αδυναμίες στο παιχνίδι μισού γηπέδου, πρόβλημα που είναι σχεδόν μόνιμο από την αρχή του τουρνουά. Νομίζω, ότι το μεγάλο κέρδος πρέπει να εντοπιστεί αλλού: Η εθνική με παίκτες ελάχιστα έμπειρους υποχρεώθηκε να παίξει δύο γρήγορους τελικούς απλά και μόνο για να προκριθεί επειδή έκανε τη ’’λάθος’’ ήττα. Κέρδισε και τους δύο με συνολικά (πέρα από τα επι μέρους προβλήματα) καλές εμφανίσεις και κυρίως με καθαρό μυαλό τόσο από τους παίκτες όσο και από το τεχνικό επιτελείο.
Εκείνο δηλαδή που φοβόμαστε ότι θα δημιουργηθεί....τρικυμία μετά την πρώτη αποτυχία δεν έγινε πραγματικότητα. Ο Ζούρος μετά την ήττα από τους Σκοπιανούς μάζεψε το ροτέισιον, ανακάτεψε σωστά την τράπουλα και δεν επέτρεψε στην ομάδα να πανικοβληθεί. Νομίζω, ότι αυτό το τουρνουά ανεξάρτητα από την τελική του κατάληξη μας επιτρέπει να πούμε ότι η εθνική έχει προπονητή για αρκετά χρόνια. Αν προχωρήσουν και οι παίκτες το μεταβατικό στάδιο και πιο μικρό θα είναι και πιο ’’ανώδυνο’’.
Στο νέο όμιλο του Βίλνιους η εθνική θα μπει όπως και να χει το πράγμα με μια νίκη. Μας βολεύει μάλλον να ηττηθούν τα Σκόπια από τη Βοσνία και νας μας ακολουθήσουν οι δύο ομάδες με μια νίκη η καθε μια. Ουσιαστικά, έτσι θα έχει σβήσει ένα μικρό μέρος από τη ζημιά που μας έχει προξενήσει η ήττα από τη Φυρομ. Διαφορετικά, τους Σκοπιανούς με μια νίκη παραπάνω και πλεονέκτημα στην ισοβαθμία (μετράει και εκεί ο αγώνας της πρώτης φάσης) δύσκολα θα τους προλάβουμε. Παρέα μας στο νέο όμιλο θα είναι η Ρωσία με δύο νίκες (νίκησε τη Σλοβενία με καλάθι στη λήξη) και η Σλοβενία με μια. Απομένει ο τρίτος αλλά όποιος και αν είναι θα μπει με μηδέν νίκες και δύσκολα θα παίξει ρόλο στη συνέχεια.

Coming in the air tonight

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

Μπλέξαμε άσχημα!

Βιαστήκαμε να προαναγγείλουμε την πρόκριση της εθνικής στον επόμενο γύρο και η νίκη της Βοσνίας επί της Κροατίας πριν από λίγο έφερε τούμπα τα δεδομένα του ομίλου. Οχι μόνο δεν προκρίθηκε από απόψε η εθνική αλλά αν ηττηθεί αύριο από την Κροατία υπάρχει σενάριο και όχι...εξωπραγματικό που την αφήνει εκτός διοργάνωσης.
Αυτή τη στιγμή Ελλάδα και Σκόπια έχουν από 7 βαθμούς και ακολουθούν Κροατία και Βοσνία με 6. Εάν αύριο εμείς ηττηθούμε από την Κροατία και οι Βόσνιοι νικήσουν στον αγώνα που κλείνει τον όμιλο τα Σκόπια υπάρχει τετραπλή ισοβαθμία στους 8 βαθμούς. Σε αυτή την περίπτωση επειδή πρώτο κριτήριο πρόκρισης είναι οι νίκες περνάνε στην επόμενη φάση Βοσνία και Σκόπια! Και μάλιστα με τους Βόσνιους να παίρνουν και την πρώτη θέση του ομίλου σε βάρος των Σκοπιανών. Αυτό τουλάχιστον μας σιγουρεύει ότι αποκλείεται (ή είναι δύσκολο τέλος πάντων) να δούμε τίποτε περίεργες συμπαιγνίες... Η εθνική με νίκη περνάει στην επόμενη φάση αλλά η τύχη της δεν αλλάζει ανεξάρτητα με το ποιός θα προκριθεί μαζί της. Θα κουβαλάει ή τη νίκη επί της Βοσνίας ή τη νίκη επί της Κροατίας (κατά περίσταση και περίπτωση) αλλά και την ήττα από τα Σκόπια. Με νίκες δικές μας και των Σκοπιανών το πράγμα μπλέκει αφού μπαίνει στο κόλπο με τριπλή ισοβαθμία στην τρίτη θέση και ο νικητής του αγώνα Φινλανδίας- Μαυροβουνίου που ανοίγει την αυριανή ημέρα. Πάλι δεν αλλάζει η τύχη μας (παρότι δεν πρόλαβα να κοιτάξω και αυτές τις ισοβαθμίες) αφού ακόμη και αν προλάβει κάποιος από Φινλανδία ή Μαυροβούνιο πάλι με μια νίκη πάμε στην άλλη φάση. Η ήττα όμως μας μπλέκει και τελικά όπως έγραφα προχτές ο αγώνας με την Κροατία έγινε ματς επιβίωσης δια της...τεθλασμένης.
Το πιο βολικό σενάριο πάντως για την εθνική είναι να περάσουμε παρέα με Βόσνιους και Σκοπιανούς οπότε όλοι θα πάμε στην επόμενη φάση με 1 νίκη ο καθένας και θα εκμηδενιστεί το πλεονέκτημα της Fyrom. Στην πιο δεινή θέση μετά την ήττα τους οι Κροάτες που αν ηττηθούν μπορεί να ελπίζουν μόνο σε κάποια τριπλή ισοβαθμία (επαναλαμβάνω ότι δεν πρόλαβα να δω τι γίνεται) για να περάσουν.
Οσο για τη συνέχεια...Η εθνική πάει στον όμιλο του Βίλνιους με 1 νίκη (εφόσον προκριθεί) και θα βρει εκεί τη Ρωσία ή τη Σλοβενία με 2 νίκες (ανάλογα ποιός θα κερδίσει το μεταξύ τους παιχνίδι αύριο) και την τρίτη ομάδα που θα προκριθεί με 0 νίκες.

Έδειξαν χαρακτήρα (Ελλάδα- Μαυροβούνιο)

Το βασικό δεν είναι ότι η εθνική νίκησε το Μαυροβούνιο αλλά ότι έδειξε χαρακτήρα μετά από μια ’’κακή ήττα’’. Αυτό είναι το πλέον ελπιδοφόρο για τη συνέχεια αφού ότι φοβόμαστε περισσότερο δεν είναι οι ήττες αλλά οι...κρίσεις μετά τις ήττες.
Το Μαυροβούνιο δεν ήταν αντίπαλος άξιος αναφοράς. Με τον Πέκοβιτς σε μαύρα χάλια σε όλο σχεδόν το τουρνουά δεν είχε ελπίδες για κάτι καλύτερο από τη μια νίκη που έχει πετύχει. Και στο πρώτο μέρος άντεξε όχι γιατί έπαιζε μπάσκετ της προκοπής αλλά γιατί η εθνική μας είχε εγκλωβιστεί σε παιχνίδι μισού γηπέδου στην επίθεση. Το 3ο φάουλ του Πέκοβιτς ελευθέρωσε την ελληνική άμυνα που πλέον μπόρεσε να γίνει πιο επιθετική, ήρθαν τα κλεψίματα, οι αιφνιδιασμοί και βρέθηκε ρυθμός που οδήγησε την πολύ εύκολη νίκη. Τώρα πλέον η εθνική ξέρει ότι συνεχίζει και θα παίξει απόψε με τους Κροάτες για να μάθει αν θα πάει στην επόμενη φάση μεταφέροντας την...αυριανή νίκη ή θα πάει χωρίς νίκες και με περιορισμένες σαφώς πιθανότητες στον όμιλο του β΄γύρου. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ καλό αλλά μην ξεγελαστούμε και πάλι. Η πραγματική εθνική είναι πιο κοντά στο πρόσωπο του α΄μέρους και του αγώνα με τα Σκόπια παρά σε εμφανίσεις όπως αυτή του δεύτερου εικοσάλεπτου.
- Τι να πουν βέβαια και οι Τούρκοι που για μια ακόμη φορά σε διοργάνωση μακριά από τα σύνορα τους αποτυγχάνουν παταγωδώς... Οταν πηγαίνεις σε μια διοργάνωση με βασικούς γκαρντ τον Ονάν και τον Αρσλάν τι να περιμένεις βέβαια...

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Αγώνας επιβίωσης με την Κροατία!!!

Ετσι όπως τα κάναμε και μετά τη νίκη της Κροατίας επί του Μαυροβούνιου πριν από λίγο φτάσαμε στο...όριο! Την Τρίτη θα παίξουμε αγώνα ζωής ή θανάτου, ουσιαστικά τελικό με την Κροατία και αν χάσουμε Ευρωμπάσκετ τέλος. Πάντοτε με δεδομένο ότι δύσκολα οι Σκοπιανοί θα χάσουν ένα από τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια τους με Φινλανδία αύριο και τη σκόρπια Βοσνία την Τρίτη. Εάν αύριο εμείς χάσουμε από το Μαυροβούνιο και οι Κροάτες τη Βοσνία πάμε για τελικό πρόκρισης την Τρίτη! Ακόμη όμως και με δύο νίκες αν δεν χάσουν ματς οι Σκοπιανοί στην καλύτερη περίπτωση θα περάσουμε δεύτεροι και κουβαλώντας την αποψινή ήττα στις βαλίτσες μας... Ζόρισε άσχημα το πράγμα.
Υ.Γ. Συγνώμη για το μπέρδεμα με τα σχόλια. Δεν άλλαξε σε τίποτε η πολιτική αλλά για κάποιο λόγο ή δεν είχα δώσει τη σχετική εντολή όταν γύρισα από τις διακοπές ή δεν την ’’πήρε’’ ο blogger. Απαντήσεις σε σχόλια παλαιότερων δημοσιεύσεων προσπάθησα να γράψω πριν από λίγο όταν με ειδοποίησαν από το περιοδικό παραξενεμένοι και μου είπαν ’’τι γίνεται με το μπλογκ και έχει μηδέν σχόλια εδώ και μέρες’’... Όποιος δει τις απαντήσεις θα καταλάβει ότι ακόμη και τα δικά μου σχόλια πέρναγαν τόσες μέρες από...moderation χωρίς να το έχω αντιληφθεί. Τα μεταξωτά στρινγκ της τεχνολογίας θέλουν ότι και ο ΠΑΟΚ για να πάρει τον Μαγκέτι!

Έσβησε η εθνική και κινδυνεύει (Ελλάδα-Σκόπια)

Καθαρή ήττα της εθνικής ομάδας. Αναμενόμενο ότι θα συνέβαινε κάποια στιγμή και από δω και πέρα αρχίζει η ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί... Η εθνική κινδυνεύει με όχι απίθανους συνδυασμούς να μείνει ακόμη και έξω από την τριάδα του ομίλου και η προσπάθεια της στη Λιθουανία να τερματιστεί άδοξα και πρόωρα. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο η ήττα από τους Σκοπιανούς αλλά και η τελική διαφορά (-14) που δεν βοηθάει σε ισοβαθμίες. Δεν αποκλείεται τη Δευτέρα η εθνική να δώσει αγώνα επιβίωσης με την Κροατία. Εννοείται ότι ο αυριανός αγώνας με το Μαυροβούνιο είναι must win...
Η εθνική πλήρωσε την πολύ άσχημη επιθετική παρουσία της, ειδικά των ψηλών που αδυνατούσαν να πασάρουν ή να λειτουργήσουν σωστά στις αντίπαλες διπλές καλύψεις αλλά και το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πιέσει στην άμυνα, ειδικά στο β΄μέρος τον Μακάλεμπ και να τρέξει.
Το σημαντικό πλέον για την εθνική ομάδα είναι το επόμενο διήμερο η εθνική να κρατήσει την ηρεμία και τη συνοχή της και να μη ζαλιστούν παίκτες και τεχνικό επιτελείο.

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Η άμυνα θα την πάει εκεί που...πρέπει (Ελλάδα- Φινλανδία)

Το run  and gun ομάδων όπως η Φινλανδία είναι επικίνδυνο για αφελείς αντιπάλους. Η για ομάδες με αυτοκαταστροφικές τάσεις όπως η Κροατία που οι παίκτες της συνήθως πλακώνονται στα αποδυτήρια στα μισά των μεγάλων διοργανώσεων. Αυτή τη φορά πρωτοτύπησαν και έπαιξαν σφαλιάρες παραμονές του Ευρωμπάσκετ.
Στη δική μας εθνική τέτοια φαινόμενα έχουν εκλείψει από το αλήστου μνήμης καλοκαίρι του 2007 όταν ο αρχισυνδικαλιστής διεθνής απειλούσε στα αποδυτήρια τους συμπαίκτες του. Και εκείνοι απλά τον άκουγαν. Στη σημερινή εθνική, το παιδομάζωμα του Ζούρου, οι βετεράνοι δεν τραβάνε τέτοια ζόρια άλλωστε ποτέ δεν διακρίθηκαν για τις συνδικαλιστικές τους τάσεις. Η εθνική ήταν έτοιμη για τους Φιναλνδούς τους αντιμετώπισε αμυντικά τουλάχιστον με όσο σοβαρότητα μπορεί να δείξει μια κανονική ομάδα απέναντι σε ένα μονοδιάστατο αντίπαλο και η μπουγάδα ξεπλύθηκε νωρίς. Το μάλλον  αναμενόμενο 2/2 προσφέρει στην πιτσιρικαρία της εθνικής ή τους λίγο μεγαλύτερους αλλά άπειρους από διεθνείς διοργανώσεις αυξημένη αυτοπεποίθηση και κυρίως τους πείθει ότι η άμυνα θα τους πάει όσο μακριά είναι γραφτό να πάνε. Θετικό ότι η εθνική παραμένει με στόφα μεγάλης ομάδας που κερδίζει άνετα παιχνίδια με υποδεέστερους αντιπάλους ακόμη και όταν δεν παίζει με φουλ γκάζια ή με φουλ κέφια. Σε κάθε περίπτωση αυτή η εθνική θα κριθεί στις δυσκολίες, μετά την πρώτη ήττα και πόσο δυνατή θα αποδειχθεί, τόσο σε επίπεδο παικτών όσο και τεχνικού επιτελείου στους ’’τριγμούς’’. Εκείνο που μου άρεσε και στην προετοιμασία αλλά και στα επίσημα είναι ένα: Η ομάδα έχει αρχή και τέλος, έχει φιλοσοφία και καθοδήγηση από τον πάγκο.