Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Ο...άλλος Ουίντερς και ο Μπάσντεν

Δεν ξέρω από που προέκυψε η πληροφορία ότι ο νέος ξένος του Άρη Μπρένταν Ουίντερς είναι γιος του θρυλικού Τεξ Ουίντερ (για χρόνια ασίσταντ του Φιλ Τζάκσον σε Μπουλς και Λέικερς αλλά ακόμη πιο γνωστός ως ο προπονητής που επινόησε στη δεκαετία του ’40 την τριγωνική επίθεση). Ο Ουίντερς είναι όντως παιδί προπονητή και μάλιστα πολύ γνωστού αλλά του Μπράιαν Ουίντερς που το 1974 ήταν νούμερο 12 στο ντραφτ και έπαιξε σε Λέικερς και Μιλγουόκι Μπακς (ήταν ένας από τους παίκτες που έφυγαν από το Λος Αντζελες για να αποκτηθεί ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ). Στην καριέρα του στο ΝΒΑ είχε μέσο όρο 16 πόντους και 4 ασίστ νούμερα που ο Ουίντερς ο νεότερος δεν μπορεί ούτε να...ονειρευτεί. Ο πατήρ Ουίντερς δούλεψε και τρία χρόνια στο ΝΒΑ σαν πρώτος προπονητής σε Βανκούβερ Γκρίζλις και Γκόλντεν Στέιτ ενώ από το 2004 μέχρι το 2007 ήταν πρώτος προπονητής στις Ιντιάνα Φίβερ του γυναικείου ΝΒΑ.
Την ίδια πάνω κάτω εποχή ο Ουίντερς ο νεότερος έπαιζε σπουδαίο κολεγιακό μπάσκετ με το Ντέιβιντσον και ήταν από τους κορυφαίους γκαρντ της Σαουδίστερν Κόνφερενς. Βγαίνοντας από το κολέγιο το καλοκαίρι του 2006 δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και έπαιξε τρεις σεζόν στη Γερμανία και περίπου τη μισή φετινή (την υπόλοιπη ήταν τραυματίας και για ένα διάστημα είχε αντικατασταθεί) στην Ατομερόμου Πεκς της Ουγγαρίας με μέσο όρο 14 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο. Και ένα πεντάλεπτο βιντεάκι με τα κατορθώματα του στο κολέγιο για να υπάρχει μια πρώτη εικόνα....




Καλύτερο όνομα και με μεγαλύτερες περγαμηνές ο παίκτης που θα αντικαταστήσει τον Πορτορικάνο Χουέρτας στο Μαρούσι. Πρόκειται για τον Εντουαρντ (Εντι) Μπάσντεν που έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ στη Σάρλοτ και ήταν παίκτης της χρονιάς στην πολύ απαιτητική USA Conference το 2005. Επίσης άφησε μερικά σπουδαία ρεκόρ κυρίως σε αμυντικές κατηγορίες (κλεψίματα) στην ιστορία της περιφέρειας και του κολεγίου του. Παρότι δεν έγινε ποτέ ντραφτ κατάφερε να εντυπωσιάσει τους Μπουλς και υπέγραψε μαζί τους διετές συμβόλαιο παίζοντας για μια σεζόν στο ΝΒΑ (16 ματς, 2 πόντοι μέσος όρος). Την επόμενη σεζόν  και αφού ενδιάμεσα είχε γίνει ανταλλαγή με κατάληξη το Κλίβελαντ όπου δεν έπαιξε ποτέ εμφανίσθηκε στην Ευρώπη και έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα με τη Φενερμπαχτσέ (8,5 πόντοι-5,5 ριμπάουντς- 3,3 ασίστ σε 26 λεπτά). Συνέχισε στην Ευρώπη παίζοντας στη Σολέ, τη Βόνη, την Τουρκική Αντάλια, στο Οστιν της D-League του ΝΒΑ και δεν μπόρεσε να παίξει στις....Φιλιππίνες γιατί στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα υπάρχει όριο ύψους (απαγορεύονται οι παίκτες πάνω από 1μ.93) και ήταν δύο πόντους ψηλότερος!!!
Δείτε και τα κολεγιακά κατορθώματα του Μπάσντεν στη Σάρλοτ

18 σχόλια:

  1. Δεν ξερω για τον Μπασντεν, αλλα για το παλτο απο την Ουγγαρια εχω να δηλωσω οτι εχω φιλο σερβο στην Γερμανια, με περιφερειακο σουτ πιστολι (κανονικο, οχι κατι νεροπιστολα τυπου Σεραπινας), οργανωτικες ικανοτητες (βλεπει γηπεδο και οχι τις γκομενες στην εξεδρα), παιζει τις θεσεις 2-3 (οχι πια 4, διοτι εχει κανει δυο φορες εγχειρηση χιαστων στο δεξι) και εχει διακρισεις στα 3Χ3 που διοργανωνει η Sprite στην Γερμανια καθως και εχει παιξει στα τσικο της ΟΚΚ Βελιγραδιου. Θα κανω κονε να τον φερω, να σκασετε ολοι σας για το scouting που ξερω.

    Στα σοβαρα: αφου η σαιζον χαθηκε, στοχος δεν υπαρχει, οι παικτες το εχουν παρατησει (μπορει και να μην μπορουν τα παιδια, δεν θα μου φαινοταν περιεργο) γιατι δεν διωχνουμε τους ξενους να γλυτωσουμε κανα φραγκο και να παιξουν πιτσιρικαδες? Η γιατι δεν κοιταμε Α2 και Β Εθνικη και φερνουμε οποιον πλανοδιο βρεθει? Θα μου πεις βεβαια, δεν θα φαμε μιζα απο τους πιτσιρικαδες, οποτε ειναι και αυτο ενα βασικο προβλημα.

    Ευτυχως που πλησιαζουν οι μονομαχιες στην Ευρωπη, αλλιως μαλλον θα περιμενα τα Play-off του ΝΒΑ για να γελασει το χειλακι μου. Και το πρωινο ανεκδοτο της μερας: Heat for the win! ΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To Sports Illustrated eihe ton Basden stin idia katigoria me ton Ray Felton, ton Jarret Jack kai ton Rajon Rondo symfona me to video. Itan enas apo tous 5 guard pou mporousan na stamatisoun ton guard tou Illinois sto exofylo (pou omos den mou fainetai oti einai o Deron Williams. Mipos einai o Dee Brown? Kourouna help). Gia tin istoria ston teliko ekeinis tis hronias epaixe ontos to Illinois enantion tou North Carolina tou Felton kai tou Sean May pou telika kerdise. Etsi, na proetoimazomaste gia tin March Madness pou erhetai.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O Dee Brown είναι που αποτελούσε και τη μεγάλη φίρμα (ενδεχόμενα να ήταν μεγαλύτερη και από τον Ντερόν για 1-2 χρόνια) του σχολείου αλλά τον άφησαν πίσω διαδοχικοί τραυματισμοί! Ωραία ιστορία για τον Ντι... Στο παγκόσμιο εφήβων της Θεσσαλονίκης βρεθήκαμε ένα πρωί από σύμπτωση στο ίδιο καφέ. Είχε παρέα του τον Μπόγκουτ, τον Πιτσνόγκλι που ποτέ δεν έπαιξε μπάσκετ της προκοπής και τον Πολ Ντέιβις που έπαιξε λίγο στο ΝΒΑ και τώρα είναι Ισπανία. Κέρασα αναψυκτικά και μου είπαν φοβερές ιστορίες από το κολεγιακό. Ο Μπράουν μάλιστα απόρησε όταν του είπα στο τέλος ότι θα κάνει μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ και μου είχε απαντήσει: ''Ο αληθινός σούπερ σταρ της ομάδας είναι ο Ντερόν αλλά δεν το ξέρουν οι...απέξω''. Πως κατέληξε να παίζει στην Κίνα δεν το έχω καταλάβει ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε απεργοσπαστη, με ολο τον σεβασμο, αλλα απο παικτη που κοντεψε να παιξει Φιλιππινες προτιμω να φερω εναν βαλκανιο απο μεσαια η μικρη βαλκανικη ομαδα. Και ο Εντ Ο' Μπανον ειχε δαφνες απο την κολεγιακη του καριερα, αλλα σαν επαγγελματιας δεν πηγε πολυ μακρυα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφού αναφέρθηκες και στο κολεγιακό κάνε μας και μια πρόβλεψη για φέτος.Τελυταία τις αποφεύγεις και αρκείσαι σε μη κουρουνοπρεπείς γενικότητες(δύσκολα θα πάνε 2 ελληνικές ομάδες F4 κλπ).Η τελευταία σου καθαρή πρόβλεψη ήταν πως ο Ερμής θα σάρωνε με τον Ράμπο στον πάγκο.Αυτό θέλεις να θυμούνται οι επόμενες γενιές από σενα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιώργος
    Ισα ίσα αυτό είναι που θέλω να θυμούνται οι επόμενες γενιές ως την καλύτερη Κουρουνοπρόβλεψη. Ηταν το πιο ωραίο που έχω γράψει ποτέ με στόχο την....προπονητική καταξίωση του Γιωργάκη Ράμπο Σιγάλα. Με θεωρείς τόσο βλάκα ώστε να πιστεύω ότι ο Ερμής Λαγκαδά θα ανέβαινε με την ομάδα που είχε στην Α1;
    Ούτε πρωτοετής μπασκετογράφος δεν θα το έγραφε!
    Για το κολεγιακό αποφεύγω τις προβλέψεις γιατί είναι πραγματικά δύσκολο να πετύχει κάποιος ακόμη και τη σύνθεση του Φ-4 έστω και αν τα τελευταία χρόνια λείπουν οι πολλές τρανταχτές εκπλήξεις. Κατ΄ αρχήν για να γίνουν προβλέψεις πρέπει κάποιος να έχει μπροστά του το bracket και η Selection Day είναι την Κυριακή. Ακόμη δεν έχουν τελειώσει και τα τουρνουά στις μεγάλε ςπεριφέρειες. Παρόλα αυτά διαλέγω ως αυτόματο νούμερο 1 την Καρολάινα (επειδή είναι η ομάδα μου) και άλλες 4 επιλογές για το Φ-4 είναι Οχάιο Στέιτ (αν υπάρχει φαβορί αυτό είναι, παίζει και πολύ καλά από 2-3 παιχνίδια του που είδα), Κάνσας, Πιτσμπουργκ και για έκπληξη να πάει πολύ μακριά το Σαν Ντιέγκο Στέιτ. Δύο ομάδες που παίζουν επίσης καλά τον τελευταίο μήνα είναι το Περντιού και το Τέξας αλλά για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο δεν τις πιστεύω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tommy
    Μην υποτιμάς τόσο πολύ τις Φιλιππίνες. Τα καλοκαίρια μαζεύονται εκεί για έξτρα μεροκάματο αρκετοί καλοί γκαρντ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Tο σχέδιο ήταν όντως σατανικό,αλλά δυστυχώς δεν το κατάλαβε ούτε ο Ράμπο και ακόμη δεν έχει βρει ξανά δουλειά.Δηλαδή βρήκε ο Καζλάουσκας και όχι ο Ράμπο.Τα έσχατα του κόσμου.Το Περντιού ούτε εγώ το πιστεύω και γενικά χωρίς το bracket μόνο το Κάνσας είναι αξιόπιστο να στηριξεις ως πρόβλεψη.Θυμάμαι και την πρώτη κουβέντα πάντως για τον Ντι Μπράουν που είχα με φίλους στο κυλικείο μετά το ματς των Αμερικανών με τη Σλοβενία,τότε στο παγκόσμιο.Εκεί κάποιος πέταξε την υπερατάκα ''καλός παίκτης,άτυχος που δε γνώρισε τον Τζούροβιτς''(σε εκείνο το ματς οι Σλοβένοι έπαιζαν ζώνη και οι Αμερικανοί το είχαν κάνει διαγωνισμό τριπόντων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατσε κατω ρε, που θα μας φορτωσεις με το ζορι τους κουμπαρους του Ομπραντοβιτς στο f4. Οταν θα ερθει εκεινη η ωρα, στα κρυφα σχολεια υπο το φως των κεριων θα γαλουχουμε τα μπασκετικα ελληνοπουλα με Σκουντη (ιστορια), Παπαδογιαννη (φιλοσοφια), Καρυδα (καλο ειναι να τα εχεις καλα με τα αφεντικα) και Κουρουνα (λαικη παραδοση). Θα αφηγουμαστε ιστοριες με αποδυτηρια, προεδρους, ομογενεις απο την μητερα Ρουσια (Τοτε ο Ορλωφ, τωρα ο Ποπωφ), και με τα λιανοντουφεκα της επαναστασης θα διεξαγουμε λυσσαλεο αγωνα με τους υποτακτικους του Βασιλ Αγα. Επισης η δημοτικη μας μουσα δεν θα αφησει τετοιο παληκαρι ατιμητο, θα αναφερω ενδεικτικα τιτλους: "τοσα χρονια το καημενο, στο γραφειο μαυρισμενο", "ο ηλιος εβασιλεψε και η Κουρουνα εχαθη", "σε γνωριζω απ' την Κουρουνα, το καταμαυρο φτερο" και αλλα ειναι ενδεικτικα μονο του τι θα γινει.

    Ακους εκει, που θα μας φας τον τελευταιο αστικο μυθο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προς Κουρουνα: και αξιοπιστους αλβανους μπακ βρισκεις, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι η Αλβανια εχει ποδοσφαιρο. Σαφως και εισαι πιο ψαγμενος απο μενα και εχεις καλυτερη γνωση των πραγματων, αλλα εγω τουλαχιστον απο τετοια πρωταθληματα, μονο καθαριστρια θα εφερνα, οχι παικτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κουρούνα αποκαλύφθηκες μου φαίνεται αυτή την ιστορία στο περίπου για τον dee brown την έχει γράψει ο Καρύδας σε άρθρο του στο περιοδικό παλιότερα, απλώς τότε είχε γράψει ότι του είχε κεράσει κάτι αναψυκτικά νομίζω και του είπε μετά ότι όταν γίνει μεγάλος παίχτης στο NBA θα τον κεράσει αυτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν αξίζουν ούτε το γιουχάρισμα μερικοί εκεί στον μπασκετικό Άρη (Έλληνες και ξένοι)...Φοβούνται να κερδίσουν ακόμα και την Καβάλα...

    ΝΙΚΟΣ,22,ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κουραγιο Νικολα, τελειωνει η σαιζον...Και μαζι της και τα βασανα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Tέλος και ο Μπορόβνιακ.Κανείς άλλος;Μετά φταίω που λέω στον Δαμιανίδη και την διοίκηση να μην στεναχωριέται και να μην ασχοληθεί άλλο,αλλά να ξεμπερδεύει μια και καλή βάζοντας το εφηβικό να παίξει;
    ΝΙΚΟΣ,22,ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ε, τουλαχιστον σ' αυτο εκανε και ενα σωστο. Αφου χαθηκε η σαιζον να σωσουμε κανα φραγκο. Αλλα να το σωσουμε Γιαννακη ε? Οχι να πανε πουθενα αλλου τα λεφτα, οπως εξαφανιστηκαν με την ασπρομαυρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος
    Και σου είπε κάποιος οτι ο Καρύδας πάει μόνος του έξω και χωρίς παρέα. Τώρα για το ποιός πλήρωσε τα αναψυκτικά και τους καφέδες θα τον ρωτήσω αν θυμάται. Μπορώ να σου πω και άλλους τρεις δημοσιογράφους που ήταν στο ίδιο μέρος την ίδια ώρα και που δεν τους ξέρεις γιατί....φανερά τουλάχιστον δεν γράφουν στο περιοδικό. Πάντως και η μνήμη σου και ο τρόπος σκέψης σου είναι ωραίος. Κουρουνίσιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νίκος
    Δηλαδή είναι εύκολο να κερφδίσει κάποιος τη φετινή Καβάλα στο γήπεδό της; Η κάτι άλλο εννοείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μεγαλη επιτυχια ο Μπασντεν. Ακομα δεν ηρθε, εκατσε και αναψε το τριφυλλο να τραβηξει μια δοντια και αντιο...Εχω την εντυπωση οτι λαθος ομαδα ματιαξα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή