Πόσο παλιά ιστορία είναι το ’’στήσιμο’’ ενός ποδοσφαιρικού αγώνα; Πότε μπήκε η διαφθορά στο δημοφιλέστερο σπορ του πλανήτη; Κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα αλλά σίγουρα αυτό μπορεί να συνδεθεί με την είσοδο των χρημάτων στο ποδόσφαιρο. Η μήπως όχι; Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό δεν είναι απαραίτητο. Στο εξαιρετικό βιβλίο ’’Τα στημένα ποδόσφαιρο και οργανωμένο έγκλημα’’ και μέσα σε 320 καλογραμμένες σελίδες προϊόν πολύχρονης έρευνας αποδεικνύεται ότι η καταστροφή του ποδοσφαίρου με τη μορφή που το ξέραμε παλιά ξεκινάει ουσιαστικά με την είσοδο του στοιχήματος στον αθλητικό χώρο. Ο συγγραφέας αφού μίλησε με εκατοντάδες άτομα σε όλο τον πλανήτη, συνέλεξε μαρτυρίες, ντοκουμέντα και στοιχεία για δεκάδες στημένα παιχνίδια. Παιχνίδια που δεν στήνουν κατ΄ ανάγκη οι ’’μπούκηδες’’ η τα γραφεία στοιχημάτων όπως υπαγορεύει η κρατούσα λογική μεταξύ των φιλάθλων αλλά δίκτυα που έχουν μεγαλύτερη σχέση με το οργανωμένο έγκλημα.
Ο συγγραφέας κατορθώνει να αποδείξει με στοιχεία τι ακριβώς έγινε σε πολλά μεγάλα παιχνίδια της ιστορίας, σοκάρει στα τελευταία κεφάλαια όπου αποκαλύπτει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες ότι στήθηκαν από τον ίδιο Ασιάτη ’’νταραβεριτζή’’ τέσσερα παιχνίδια του παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στη Γερμανία αλλά και πόσο διεφθαρμένα είναι κορυφαία ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα του πλανήτη, όπως η Πρέμιερσιπ και η Μπουντεσλίγκα.
Και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και την εξονυχιστική έρευνα του Καναδού δημοσιογράφου προκύπτει ότι ήταν στημένο το ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου που έπαιξε πριν από 76 ολόκληρα χρόνια η εθνική Ελλάδος. Μεταφέρω τι ακριβώς γράφει και μετά προχωράω στη δική μου μικρή έρευνα…
Ο συγγραφέας αναζητώντας την ίδρυση των πρώτων επαγγελματικών ομοσπονδιών ανατρέχει στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και γράφει σχετικά με τα ευρήματα του στη σελίδα 113: ’’Διάβασα για την αποκάλυψη, με εβδομήντα σχεδόν χρόνια καθυστέρηση, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιστορίας και στατιστικής ποδοσφαίρου, ότι ένας αγώνας των προκριματικών για το Μουντιάλ του 1934 ανάμεσα στην Ιταλία και την Ελλάδα είχε στηθεί από την κυβέρνηση Μουσολίνι, η οποία ήθελε απεγνωσμένα ένα θρίαμβο της εθνικής ομάδας στη διοργάνωση’’. Το σχετικό έγγραφο υπάρχει και στην επισυναπτόμενη βιβλιογραφία: Weltmeisterschaft 1934, Wolrd Cup 1934, Fussball Weltzeitschrift’’, Journa; of the International Federation of Football History and Statistics και αφορά ένα άρθρο της IFHT με την υπογραφή του ερευνητή Κασέλ και ημερομηνία Απρίλιο του 1995. Άρθρο που αναπαράγει όπως φαίνεται και από τη βιβλιογραφία ο Αμερικάνος δημοσιογράφος Φίλιπ Χερς τρία χρόνια αργότερα σε μια έρευνα του για την Αμερικάνικη εφημερίδα Chicago Tribune!
Η Διεθνής ομοσπονδία της ιστορίας και της στατιστικής του ποδοσφαίρου δεν είναι ένας ανεξάρτητος φορέας αλλά μια οργάνωση που λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΦΙΦΑ εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια με στόχο την καταγραφή της ιστορίας του σπορ! Συνεπώς, στα επίσημα στοιχεία της ιστορίας του ποδοσφαίρου έχει καταχωρηθεί ως στημένος ένας αγώνας της εθνικής μας ομάδας και μάλιστα ο πρώτος της ιστορίας της σε επίπεδο προκριματικών παγκοσμίου Κυπέλλου. Τι ακριβώς έγινε στο Μιλάνο την 25η Μαρτίου του 1934. Δύσκολο να το πει κάποιος σχεδόν εβδομήντα χρόνια αργότερα, εύκολο να καταγράψω όσα στοιχεία βρήκα και να κάνω υποθέσεις. Είναι δεδομένο ότι η φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι είχε ως στόχο να πετύχει μια μεγάλη διάκριση η εθνική Ιταλίας στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έγιναν στην Ιταλία. Πράγμα που τελικά επιτεύχθηκε αφού η Ιταλία κατέκτησε το τρόπαιο, γεγονός που αύξησε κατακόρυφα τη δημοτικότητα του ’’Ντούτσε’’ ο οποίος εκμεταλλεύθηκε πολιτικά τον ποδοσφαιρικό θρίαμβο.
Για να φτάσει στην τελική φάση η εθνική Ιταλίας έπρεπε να αποκλείσει την εθνική Ελλάδος σε διπλούς προκριματικούς αγώνες.
O πρώτος αγώνας έγινε στο Σαν Σίρο του Μιλάνο και τελείωσε με άνετη νίκη των Ιταλών (4-0) χάρη σε δύο γκολ της μεγάλης φίρμας τους, του Τζιουζέπε Μεάτσα στο 44’ και το 71’, του ανθρώπου που αργότερα έδωσε το όνομά του στο γήπεδο(!), ενώ το σκορ είχε ανοίξει ο Γκουαρίζι στο 40’ και ενδιάμεσα είχε σκοράρει και ο Φεράρι το τρίτο τέρμα των αντζούρι στο 69’.
Με την εθνική ομάδα είχαν αγωνιστεί οι Γραμματικόπουλος, Χρυσαφόπουλος, Κουράντης, Ν. Βικελίδης, Δεναλιάν, Χέλμης, Μηγιάκης, Αγγελάκης, Βάζος, Δ. Μπαλντάσης, Λ. Ανδριανόπουλος, ενώ προπονητής της ήταν ο Απόστολος Νικολαϊδης.
Επισήμως λοιπόν ακόμη και για τα αρχεία της ΦΙΦΑ το παιχνίδι αυτό θεωρείται ένα από τα πρώτα επίσημα ματς που ’’στήθηκαν’’. Τι ακριβώς είχε συμβεί είναι πολύ δύσκολο να το μαντέψει κάποιος λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης.
Θεωρητικά για να στηθεί ένα παιχνίδι πρέπει να είναι μιλημένοι ή οι αντίπαλοι παίκτες ή ο διαιτητής. Σύμφωνα όμως με τον τύπο της εποχής στον οποίο ανέτρεξα προσπαθώντας να βρω κάποια ξεχασμένα ’’ίχνη’’ οι αναφορές οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα. Αναφέρεται ότι ο Έλληνας τερματοφύλακας αείμνηστος Αχιλλέας Γραμματικόπουλος έκανε απίστευτες αποκρούσεις και γλίτωσε την ελληνική ομάδα από….διπλάσια τέρματα ενώ μετά το τέλος του αγώνα οι Ιταλοί του ζήτησαν να μείνει στη χώρα και να παίξει στην αγαπημένη ομάδα του Μουσολίνι την Αμπροζιάνα Μιλάνο. Η Αμπροζιάνα είναι βέβαια η σημερινή πρωταθλήτρια Ευρώπης Ίντερ την οποία είχε ’’μετονομάσει’’ με το ζόρι ο Ντούτσε. Μάλιστα, οι
Ιταλοί οπαδοί αποθέωναν σε όλο το παιχνίδι τον Γραμματικόπουλο που τελικά πείστηκε από τους συμπαίκτες του να επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ αρχικά είχε απαντήσει θετικά στην ιταλική πρόταση!
Ιταλοί οπαδοί αποθέωναν σε όλο το παιχνίδι τον Γραμματικόπουλο που τελικά πείστηκε από τους συμπαίκτες του να επιστρέψει στην Ελλάδα, ενώ αρχικά είχε απαντήσει θετικά στην ιταλική πρόταση!
Τι απομένει; Ο διαιτητής που ήταν ο Ελβετός Μερτσέτ αλλά από τις περιγραφές του αγώνα δεν φαίνεται να υπήρχαν ιδιαίτερα επίμαχες φάσεις. Είναι αξιοπερίεργο ότι ένα παιχνίδι μεταξύ δύο εθνικών ομάδων χαρακτηρίζεται ’’στημένο’’ ενώ ήταν δεδομένο εκείνη την εποχή ότι τις χώριζε χαοτική διαφορά δυναμικότητας! Τι στήθηκε λοιπόν; Ο…επαναληπτικός που δεν έγινε ποτέ!!! Αυτό τουλάχιστον είναι το μοναδικό επίμαχο σημείο που ανακάλυψα στις εφημερίδες της εποχής. Θεωρητικά, η νεοσύστατη ΕΠΟ είχε μεγάλο κίνητρο για τον αγώνα ρεβάνς. Τις εισπράξεις του αφού θα συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό φιλάθλων. Κι΄ όμως ανακοίνωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να φιλοξενήσει τον επαναληπτικό με δικαιολογία ότι το 0-4 δεν ανατρέπεται και ’’χάρισε’’΄ τον αγώνα και την πρόκριση στους Ιταλούς. Στα…ψιλά γράμματα των εφημερίδων της εποχής μερικές μέρες μετά την παράξενη απόφαση της ΕΠΟ αναφέρεται μια είδηση που κτυπάει το…καμπανάκι! Η ΕΠΟ για να αποσυρθεί η εθνική μας από τον δεύτερο αγώνα είχε πάρει υπερδιπλάσια χρήματα από τους Ιταλούς, που ήθελαν να αποφύγουν το ταξίδι και την ταλαιπωρία, απ΄ όσα προσδοκούσε να βγάλει από τις εισπράξεις. Τι έγιναν τα χρήματα; Η ΕΠΟ λίγες μέρες αργότερα ανακοίνωσε την αγορά των πρώτων της ιδιόκτητων γραφείων!!!
Το ότι ποστάρεις τέτοια ώρα σημαίνει ότι δεν πήγες στους Wire;Ακούς που ακούς αποκλειστικά μουσική του περασμένου αιώνα,τίμησε τουλάχιστον πέρα από τις κλασικούρες και ένα από τα πιο επιδραστικά γκρουπ ever.Εμείς που δεν είμαστε Αθήνα έχουμε διακιολογία που δεν πήγαμε,εσύ τι δικαιολογία έχεις;Σε πειράζω ελαφρά όπως κατάλαβες.Το καλό το κρατάω για όταν οριστικοποιηθέι η παραμονή του Ντούντα στον σημαντικότερο πάγκο του international μπάσκετ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ότι ποστάρω τέτοια ώρα σημαίνει πιθανώς τα εξής:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Οτι έχω δουλειά και δεν είμαι αραχτός
2. Οτι μπορεί να μη μου αρέσουν οι Wire
Διάλεξε το ένα διότι... έχω δει τον Κόλιν Νιούμαν σόλο όταν είχαν πρωτοδιαλυθεί στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 στο Λονδίνο και αργότερα (2003 νομίζω) ολόκληρη τη μπάντα σε κλαμπ στο Κάμντεν παρέα με τους Yo la Tengo και κάτι ακόμη παράταιρο που δεν θυμάμαι τι ήταν διότι οι μπύρες ήταν πολλές!!! Οπότε μάλλον είναι δικαιολογημένη η απουσία μου...
Για τον Ντούντα μην ορκίζεσαι...
Κερδίζεις τη συγκεκριμένη μάχη όχι λόγω Νιούμαν,αλλά γιατί είδες τους Yo la Tengo(τους οποίους θεωρούσα ανέκαθεν υπερτιμημένους,αλλά αυτό είναι άσχετο) σε μία φυσιολογική ώρα και όχι απόγευμα όπως ημείς οι άτυχοι το 2008 στο Synch πριν τους Ηappy Mondays.Κλασική περίπτωση μέτριας συναυλιακής μέρας που δεν την κατάλαβες αποκλειστικά από τη συγκίνηση που σου προκαλούσαν τα ονόματα.Επιφυλάσσομαι για περαιτέρω show-off αν με βγάλει ο δρόμος στο primavera(πολύ χλωμό).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ' οτι καταλαβα Γιωργο, εργολαβια τα πηρες τα μνημοσυνα τα συναυλιακα. Και να θυμασαι: 4 σερβοι στο F4 δεν θα φτασουν. Το εχω παρει προσωπικα το θεμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήsto basket den exei sthmena ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο μπάσκετ έχει στημένα αλλά αν ξέρεις κάτι με στοιχεία ή έχει γραφτεί κάποιο βιβλίο πες το μου να τα ανεβάσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρε τον Super 3 τηλεφωνο. Θα σου βρει οσα στημενα θες και με στοιχεια.
ΑπάντησηΔιαγραφή