Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Τα στημένα στο ποδόσφαιρο (Πρόλογος)

Εδώ και αρκετούς μήνες διάβασα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία αθλητικής έρευνας. Ο τίτλος του ’’Τα στημένα στο ποδόσφαιρο’’. Συγγραφέας ο δημοσιογράφος Declan Hill που έκανε μια συγκλονιστική δεκαετή έρευνα και αναφέρεται στο βιβλίο όχι αόριστα αλλά όπως θα γίνει αντιληπτό με ονόματα και στοιχεία! Ουκ ολίγα σημεία του βιβλίου έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ όχι μόνο για τους ποδοσφαιρόφιλους αλλά για όλους τους φιλάθλους. Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ το 2008 και προσωπικά το διάβασα τις μέρες του φάιναλ φορ στο Παρίσι. Τη μετάφραση που είναι εξαιρετική έχει επιμεληθεί ο Γιάννης Βογιατζής.
Γιατί ξαφνικά ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και με ένα βιβλίο; Πρώτον γιατί το θέμα είναι επίκαιρο με την κασετολογία που έχει αναπτυχθεί εσχάτως και δεύτερον, γιατί επί ένα χρόνο έψαχνα σε αρχεία και βιβλιοθήκες για να προσθέσω μερικά στοιχεία στα ρεπορτάζ του βιβλίου. Και επειδή όπου πρότεινα το συγκεκριμένο άρθρο των 3.500 λέξεων αδιάφορησαν (χωρίς καν να ζητήσω έξτρα αμοιβή ή κάτι τέτοιο) και στο περιοδικό δεν έχει θέση, είπα να σφετεριστώ το χώρο του μπλογκ και τις δυνατότητες ελεύθερης δημοσιογραφίας που προσφέρει το διαδίκτυο για να περάσουμε μερικές μέρες καλά...
Θα μπει σε συνέχειες και στο αμέσως επόμενο ποστ η πρώτη συνέχεια για τον πρώτο ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΑΓΩΝΑ που ήταν παιχνίδι της εθνικής Ελλάδος!
Δύο κουβεντούλες για τον αξιόλογο συγγραφέα. Ο Declan Hill έχει διδακτορικό τίτλο από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έγινε παγκόσμια γνωστός για την έρευνα του σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα. Τα τελευταία χρόνια επιμελήθηκε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ με θέματα όπως τη δολοφονία ενός κάπο της μαφίας στον Καναδά, τις αιματηρές διενέξεις στα Βαλκάνια, τα εγκλήματα τιμής στην Τουρκία, τις δολοφονίες δημοσιογράφων στις Φιλιππίνες και την εθνοκάθαρση στο Ιράκ. Συνήθως εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας (free lancer). Περισσότερες λεπτομέρειες για τον σπουδαίο αυτό ερευνητή στον προσωπικό του ιστότοπο http://www.declanhill.com/
Y.Γ. Εννοείται ότι όσα διάλεξα από το βιβλίο αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και είναι όσα έχουν ελληνικό ενδιαφέρον. Οποιος ενδιαφέρεται ας βρει το βιβλίο και νομίζω ότι θα είναι τα καλύτερα 30 ευρώ που θα έχει δώσει αφού ανάλογα βιβλία έχω συναντήσει μόνο από κάτι βαρβάτους Αμερικάνους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου