Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Καλό ταξίδι Φίλιππε

Τη στιγμή που ο χρόνος παγώνει, την ώρα του κακού μαντάτου λόγια δεν υπάρχουν. Αντί άλλου κατευόδιου ας τον θυμόμαστε όπως ήθελε ο ίδιος να τον θυμόμαστε. Μέσα από τις μεγάλες του στιγμές...

Ο ιστορικός τελικός του Ευρωμπάσκετ 1987




Η συγκλονιστική μετάδοση στο Μπαρτσελόνα- Άρης




Η συνέντευξη με τον Νίκο Γκάλη





Η τελευταία μετάδοση του στον τελικό του φάιναλ φορ στο Λονδίνου φέτος τον Μάιο



26 σχόλια:

  1. Μέσα σε μια βδομάδα έφυγε ο "Παγκόσμιος" Αμερικάνος και η "Φωνή του μπάσκετ" Συρίγος.
    Μαύρος Οκτώβρης για το ελληνικό μπάσκετ.
    Το μπάσκετ μας έγινε φτωχότερο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα ένας μεγάλος έφυγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς χάσαμε άλλον έναν Μεγάλο Άνθρωπο. Ακόμα και στον θάνατο του μας απέδειξε πως αξιοπρεπής και μεγάλος ήταν. Δεν ήθελε διάφοροι να καπηλευτούν τον θάνατο του χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα και προβαίνοντας σε βαρύγδουπες και πένθιμες μπροστά σε κάμερες.
    Υ.Σ κουρούνα γνωρίζεις που μπορώ να βρω άρθρα του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ντροπή να μην κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη, τόσο του Γιώργου Αμερικάνου, όσο και στη μνήμη του Φίλιππου Συρίγου. Σε αυτή τη χώρα δυστυχώς δεν σεβόμαστε τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλο ταξιδι να εχει εκει που πηγαινει, λυτρωθηκε. Τετοια ωρα, τετοια λογια, παρηγορια δεν βρισκουν οι δικοι του βεβαια, αλλα με τετοιες καταραμενες ασθενειες τι να πεις? Καλο κουραγιο και σε εσας που ησασταν η μπασκετικη του οικογενεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι στο επόμενο τεύχος θα ήταν χρήσιμο να γράψετε μερικές ανέκδοτες ιστορίες, αρκετοί από το περιοδικό ήταν σαν παιδιά του Συρίγου και έχουν πολλά να μας πουν (κάποια βέβαια θα θέλουν να τα κρατήσουν για τον εαυτό τους).

    Από τη μεριά μου, θεωρώ ότι ήταν μακράν δευτέρου ο καλύτερος αναλυτής ενός αγώνα μπάσκετ (ακόμη και στην τελευταία του σεζόν που "έχανε" παίκτες, μπερδεύονταν πιο συχνά κλπ., η ανάλυσή του για το ματς παρέμενε κρυστάλλινη). Επίσης, έγραφε εξαιρετικά---τα κείμενά του στην "Ε" ήταν λιτά και περιεκτικά. Θα μας λείψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @κυριακή
    H Eλευθεροτυπία έχει μια πολύ μεγάλη βάση δεδομένων και νομίζω ότι αν ψάξεις στο www.enet.gr θα βρεις πολλά κείμενα του. Τα τελευταία χρόνια έγραφε και πολιτικά σχόλια που ήταν καλύτερα από πολλών πολιτικών συντακτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Mike Ansley
    Να σου πω την αλήθεια μου έκανε και μένα μεγάλη εντύπωση το γεγονός για τον Αμερικάνο. Περιμένω να δω τι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Α1 μια και η είδηση για τον Συρίγο κυκλοφόρησε ενώ ήδη είχε γίνει σχεδόν όλη η πρώτη αγωνιστική πλην του ντέρμπι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Vaggelis Douros
    Αυτό ήδη έχει ξεκινήσει να γίνεται. Από το περιοδικό η μνήμη του Φίλιππου θα τιμηθεί όπως ακριβώς πρέπει γιατί μέχρι τώρα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων μίλησαν για ένα διήμερο ως επί το πλείστον άνθρωποι που δεν τον ήξεραν και δεν είχαν δουλέψει μαζί του. Μην ξεχνάς ότι από την παλιά φρουρά που συνεχίζει οι περισσότεροι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο ήταν ''παιδιά'' του. Και με όλους αυτούς είχε ξεκινήσει το 1988 το Τρίποντο. Δεν θέλω να γράψω τίποτε παραπάνω αυτή τη στιγμή γιατί πολύ απλά δεν είναι η στιγμή. Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι στη συζήτηση για τα θέματα του επομενου τεύχους ήταν προγραμματισμένα ούτως ή άλλως δύο αφιερώματα στον Μπέλοφ και τον Αμερικάνο και στην πορεία τρίτωσε το κακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουρούνα, είμαι σίγουρος ότι τα αφιερώματα που θα ετοιμάσατε, θα "φυσάνε". Μια παράκληση μόνο: κάντε κι ένα μικρό βιογραφικό για τον καθένα (που έπαιξε, από πότε μέχρι πότε, που ήταν προπονητής, σε ποιες εφημερίδες δούλεψε κτλ). Το γράφω γιατί οι περισσότερες αναφορές σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι του στυλ "δούλεψε και ως προπονητής". Αλλά υπάρχει μηδαμινή αναφορά σε ομάδες, σεζόν και άλλα στοιχεία.

      Διαγραφή
  10. @b-ball kourouna ΟΚ, περιμένω με ανυπομονησία, αν και θα προτιμούσα να περνούσαν πολλά χρόνια για να διαβάσουμε τέτοια αφιερώματα.

    Φαντάζομαι ότι το σχόλιό σου ότι τοποθετήθηκαν για το Συρίγο άνθρωποι που δεν είχαν παρτίδες μαζί του αφορά κυρίως δημοσιογράφους---νομίζω ότι τα αυθόρμητα σχόλια των αναγνωστών/ακροατών/τηλεθεατών δεν έβλαψαν και ας μην τον ζήσαμε εκ των έσω.

    Τέλος, ίσως θα είχε νόημα πια να μας πείτε και για το αν είχε εμπλοκή στο περιοδικό---είμαι σίγουρος ότι θα είχατε "την ευλογία" του όταν ξεκινήσατε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @V.aggelis Douros
    Την ''ευλογία'' του την πήρε αυτός που έπρεπε όταν άνοιγε το περιοδικό. Δεν είναι δημόσια θέματα αυτά, τα ξέρουμε αυτοί που πρέπει και τα εκτιμάμε όπως πρέπει. Αργότερα, στη διαδρομή απέκτησε και μια εξαιρετική σχέση με τον εκδότη μας τον Βαγγέλη Παπαλιό με τον οποίο μιλούσε τακτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άς είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει. Προσωπικά δεν έχω συγκλονιστεί ποτέ και τόσο πολύ με το χαμό ενός ανθρώπου που δεν άνηκε στο στενό μου περιβάλλον. Είναι η ευχή και η κάτάρα κάποιων ανθρώπων να γίνονται "κοινό κτήμα" με τη δουλειά ή το βίο τους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @mike Ansley
    Για το θέμα του Αμερικάνου και του ενος λεπτού σιγή: Πρόκειται για ένα τρομακτικό και απαράδεκτο λάθος. Λυπάμαι που είναι από τις λίγες φορές που δεσμεύομαι από ένα off the record που είμαι υποχρεωμένος να σεβαστώ την πηγή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κουρούνα, το χειρότερο ήταν ότι ορισμένοι έγραψαν για τον Φίλιππα Συρίγο μόνο και μόνο για να μας (απο)δείξουν ότι τον γνώριζαν, ότι τους αγαπούσε κι ανέφεραν προσωπικά ζητήματα, κάτι που εγώ το θεωρώ προσβολή και απρέπεια. Τα πολύ προσωπικά σχόλια για τον Συρίγο απλά ανέδειξαν τον νεο-δημοσιογράφο (;) που προσπαθεί με κάθε τρόπο να βρίσκεται στο επίκεντρο της είδησης αγνοώντας προφανώς ότι η είδηση είναι ιερή και πάνω απ' όλους. Εξαιρέσεις απετέλεσαν τα εκπληκτικά κείμενα του Παπαδογιάννη και του Σκουντή που έγραψαν για τον Συρίγο αλλά όπως έπρεπε: Χωρίς να θέλουν να μας δείξουν πόσο τους αγαπούσε, πόσο τον αγαπούσαν και χωρίς να καταμαρτυρούν προσωπικές στιγμές μόνο και μόνο για να πάρουν λάμψη, ακόμα και μετά θάνατον, από τον Φίλιππα. Με τον Συρίγο μεγάλωσαν γενιές και θα συμφωνήσω με τον "καραφλοδαίμονα" ότι ο Φίλιππας είχε "μπει" στα σπίτια μας, στα σαλόνια μας, μέσα από την τηλεόραση και τις ιστορικές περιγραφές του. Επίσης απορώ κι αγανακτώ με ορισμένα καραγκιοζάκια του facebook που μέχρι πριν λίγες μέρες τον χαρακτήριζαν "Ναπολέοντα"- "Καταστροφέα του Μπάσκετ"¨- "Θλιβερό Υπάλληλο" και μετά θάνατον του έπλεκαν το εγκώμιο. Τα γραπτά μένουν όμως, δυστυχώς γι αυτούς με τους οποίους ουδέποτε ασχολήθηκε ο Συρίγος καθώς δεν ήταν του επιπέδου του.
    Είμαι βέβαιος ότι το περιοδικό θα κάνει το σωστό αφιέρωμα και δεν θα γραφτούν ανοησίες του στυλ "με καρπάζωνε και με συμβούλευε για γκόμενες" όπως έγραψε ένας ανύπαρκτος τύπος, που παριστάνει τον δημοσιογράφο, σε σάιτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tsarteristas, τον αδικείς τον Λαούδη. Έγραψε ένα κείμενο με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση για έναν δικό του άνθρωπο.

      Διαγραφή
    2. Αυτά που έγραψε να τα στείλει σε γράμμα όχι να τα μεταφέρει στο κοινό. Πλάκα μου κάνεις; Δεν τον ξέρω καν, απλά έτυχε να διαβάσω το σχόλιό του που περισσότερο ήταν αυτοαποθέωση παρά αποχαιρετιστήριο στον Συρίγο.΄Ακου "Λαούδης"...

      Διαγραφή
  15. Ρε φίλε, γράφεις λες και έχεις εμμονή μαζί του. Δες τι έγραψε για το συγκεκριμένο θέμα και ο Παπαδογιάννης. Μάλιστα, αναφέρεται και στον Λαούδη. Προς Θεού, δεν το παίζω συνήγορός του, ούτε θέλω να σε θίξω, αλλά νομίζω ότι αδικείς την σκέψη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ξάδερφός του είσαι; Άκου εμμονή. Σιγά μην μου απαγορεύσεις να έχω και άποψη. Φυσικά και δεν με θίγεις αλλά το παίζεις συνήγορός του. Γιατί θα έπρεπε να συμφωνούμε στην τελική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε, δεν τον ξέρω προσωπικά τον Λαούδη, ούτε φυσικά είμαι ξάδερφός του! Δεν σου απαγορεύω τίποτα, απλά έχουμε διαφορετική άποψη, όπως διαπίστωσες κι εσύ. Συνήγορος του οποιουδήποτε δεν το παίζω (δες κι άλλα σχόλια μου στο blog), γιατί δεν μ' αρέσει. Νομίζω ότι το θέμα το εξαντλήσαμε. Ο καθένας έχει την άποψή του, οπότε καλό είναι να το τελειώσουμε κάπου εδώ. Δεν νομίζω να διαφωνείς σ' αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ στο ότι έχουμε διαφορετική άποψη. Αρα ξαναδιάβασε την πρώτη σου παρατήρηση επί του θέματος και θα καταλάβεις ότι με τον τρόπο που έγραψες εμφανίζεσαι ως συνήγορός του. 'Αλλωστε δεν έχω σκοπό να μαλώσω με κανέναν για κάποιον Λαγούτη, πως λέγεται

      Διαγραφή
  18. @tsarteristas
    Το μοναδικό που μπορώ να πω γιατί το ξέρω είναι ότι ο καθένας που έχει κληθεί να γράψει στο αφιέρωμα για τον Φίλιππο έχει ενημερωθεί ότι ο κεντρικός τίτλος είναι ''Ο δικός μας Φίλιππος''. Δεν υπάρχει όμως συγκεκριμένη λογική εκτός από το ποιοί θα γράψουν και να αναδείξουν ποιός πραγματικά ήταν ο Συρίγος. Υπάρχουν δύο όψεις σε αυτό το νόμισμα. Αν κάποιος γράψει για πράγματα που δεν ξέρει κινδυνεύει να γράψει ανακρίβειες. Αν γράψει για όσα ξέρει πρέπει αναγκαστικά να υπάρχει το προσωπικό στοιχείο στην υπόθεση. Δεν θέλω να τοποθετηθώ στην ουσία του θέματος γιατί είναι πολύ δύσκολη η ερμηνεία που μου ζητάς να κάνω. Για να πω την αλήθεια έχω διαβάσει τα τρία πρώτα κείμενα που έχουν φτάσει περισσότερο από περιέργεια. Μίλησα με ένα ένα και τον ρώτησα κάτι γιατί το κείμενα ήταν πολύ προσωπικό και νομίζω από άτομο που δεν έχει την παραμικρή ανάγκη να ''αυτορποβληθεί'' (δεν θα πω εννοείται ποιός είναι και δεν έχει και μεγάλη σημασία) και μου είπε το εξής: ''Ξεκίνησα να γράφω αποστασιοποιημένα και κάποια στιγμή νόμιζα ότι τον έβλεπα απέναντι μου. Εσβησα όλο το κείμενο το ξανάπιασα από την αρχή και το τελείωσα κλαίγοντας''. Αυτοί που τον ήξεραν καλά νομίζω ότι έχουν δικαίωμα να γράψουν ότι θέλουν αρκεί να είναι μέσα από την καρδιά τους και να είναι αληθινό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν μαλώνουμε ρε φίλε. Διαφωνούμε. Ειλικρινά, δεν ξέρω πως μπορεί να εκλάβει κανείς αυτό που έγραψα και ίσως να είναι λάθος διατυπωμένο, αλλά ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΞΩ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΚΑΝΕΝΟΣ. Νομίζω ότι το καταλαβαίνεις αυτό (σου είπα διάβασε και προηγούμενα σχόλια μου σε παλιότερα θέματα). Δεν θέλω να τοποθετηθώ ξανά σ' αυτό το θέμα. Ό,τι είχα να πω, το είπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ε ωραία...Μην πεις τιποτα ξανά! Σου είπε κανείς ότι θέλω να ανοίξω διάλογο για τον Δαούλη;Τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή