Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Πάμε σε Παγκόσμιο και όχι σε ματς της Ευρωλίγκας

Πρώτα από όλα και για να μην μπερδευόμαστε. Αλλο η αντιπολίτευση και η κριτική στον Βασιλακόπουλο και άλλο η εθνική ομάδα. Εκείνος θέλει να τα συνδέει. Αλλά η εθνική ομάδα είναι απλά η....εθνική. Υπεράνω προσώπων και καταστάσεων.
Αισιόδοξος δεν μπορώ να δηλώσω. Ρεαλιστικά αν η συγκεκριμένη ομάδα μπει στην οκτάδα θα έχει φτάσει στο ταβάνι της. Οποιαδήποτε θέση από 5 έως 8 πρέπει να θεωρηθεί όχι επιτυχία αλλά μια λογική κατάληξη των προσπαθειών του Κατσικάρη και των διεθνών. Οτιδήποτε χαμηλότερο της 8ης θέσης θα θεωρηθεί πισωγύρισμα.
Η συγκεκριμένη ομάδα δείχνει να έχει χαρακτήρα αλλά και πολλές αδυναμίες.
Ισως ξεχνάμε (επειδή γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια) ότι μιλάμε για παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οχι για Ευρωλίγκα. Συνεπώς, η μαύρη τρύπα στους ψηλούς γίνεται ακόμη πιο σκοτεινή από τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες θα παρουσιάσουν ψηλούς που δεν παίζουν στην Ευρώπη. Οι ''πατέντες'' που καθιερώθηκαν στην Ευρωλίγκα με σέντερ τύπου Χάινς, Λάσμε, Ντάνστον κλπ. δεν έχουν θέση στην Ισπανία. Εκεί θα παίξουν ψηλοί με άλλη λογική. Πάρτε για παράδειγμα τους Λιθουανούς που κατεβάζουν ομάδα με ''δίδυμους πύργους'' στην ουσία και τον Μοντεγιούνας στο ''4''. Συνεπώς, με βασικό σέντερ τον Μπουρούση και πίσω του ένα παίκτη αργό και με μοναδική λογική να σκοράρει και ένα ακόμη πιο αργό που μπορεί μόνο να σπρώξει στην άμυνα είναι σα να έχουμε 1,5 ψηλό.
Ο Κατσικάρης δείχνει ότι θέλει να παίξει με ένα πολύ γρήγορο στιλ παιχνιδιού και επιθέσεις των δέκα δευτερολέπτων. Λογικό από μια άποψη αφού ίσως βλέπει ότι η συγκεκριμένη ομάδα στο 5 εναντίον 5 έχει λιγοστό ταλέντο.
Αλλά για να το κάνει αυτό με επιτυχία απέναντι σε ποιοτικούς αντιπάλους χρειάζεται εκτός από ψηλούς και γρήγορους κοντούς. Και εδώ πίσω από τον Καλάθη υπάρχουν παίκτες...Ευρωλίγκας. Καλοί δηλαδή για την Ευρωλίγκα, εξαιρετικοί αν ενταχθούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα αλλά στην  πραγματικότητα δεν μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο. Με εξαίρεση τη Λιθουανία όλες οι άλλες ομάδες υψηλού επιπέδου έχουν τουλάχιστον και 3-4 περιφερειακούς ανώτερης κλάσης. Και εξαιρώ από τη σύγκριση τον....Ντέρικ Ρόουζ και τους αμερικάνους γκαρντ.
Σε τι ελπίζουμε; Στην ''ελληνική σχολή'', δηλαδή να τους...δείρουμε στην άμυνα, να κατεβάσουμε τα σκορ και να βρούμε γύρω στους 20-25 πόντους από transition επιθέσεις. Η ομάδα δεν έχει ηγέτη. Δυνητικά τον ρόλο αυτό μπορούσε να παίξει ο Παπανικολάου που είναι σε εξαιρετική κατάσταση αλλά λόγω θέσης και στιλ δεν μπορεί να το κάνει.
Ο Αντετοκούνμπο δείχνει σε πολλές περιπτώσεις αλλου να πατάει και αλλού να βρίσκεται. Φυσικά, σε παιχνίδι ανοιχτού γηπέδου ή όταν βρει μισό βήμα και ένα μέτρο στην επίθεση είναι από άλλο...ανέκδοτο και δείχνει τα απίστευτα προσόντα του. Πόσα ελεύθερα μέτρα και πόσα βήματα θα βρει δύσκολο να το πει κάποιος. Στο 5 εναντίον 5 πάντως μοιάζει συνήθως σαν ψάρι έξω από το νερό. Λογικό αν αναλογιστεί κάποιος τι παραστάσεις έχει από μπάσκετ. Και πολλά είναι αυτά που κάνει. Περισσότερα από όσα περιμέναμε. Πάντως με το εξαιρετικά ασταθές σουτ του αν προσπαθήσει ο Κιντ στο Μιλγουόκι να τον κάνει γκαρντ θα τον ''κάψει''. Εκτός αν βελτιωθεί πολύ τα επόμενα χρόνια.
Γενικά και όταν φτάνουμε στο επιθετικό μέρος: Δεν έχουμε σταθερά σημεία αναφοράς αλλά μπορούμε να βρούμε ένα τη....φορά και ανάλογα τον αντίπαλο να αξιοποιηθούν συγκεκριμένοι παίκτες.
Στα συν ότι γενικά η προετοιμασία κύλησε χωρίς πολλά παρατράγουδα και ότι ο Κατσικάρης ελέγχει την ομάδα. Να ελέγξει και τον πάγκο γιατί ακούγονται αδικαιολόγητα πολλές φωνές και αυτό για ένα τουρνουά δεν είναι καλή πρακτική. Και φυσικά ο πρόεδροςκαι οι παρατρεχάμενοι να μην ''ξεφύγουν'' στη διάρκεια του τουρνουά γιατί μόνο κακό θα κάνουν στην ηρεμία που έχει ανάγκη η ομάδα.
Προσωπικό μου σχόλιο: Η περιπέτεια της συμμετοχής του Παγκοσμίου που κόστισε 830.000 ευρώ δεν νομίζω ότι οδηγεί κάπου αυτή την ομάδα. Η 5η ή η 8η θέση δεν θα αλλάξει κάτι στην ιστορία της. Εάν υπήρχε ομοσπονδία με πλάνο και σχέδιο έπρεπε αυτή τη στιγμή να τελειώναμε προκριματικά Ευρωμπάσκετ 2015 και να έπαιζαν τα νέα παιδιά στα οποιία αναγκαστικά θα στηριχτεί η εθνική τα επόμενα χρόνια. Να ετοιμαζόταν δηλαδή η ομάδα της επόμενης πενταετίας ή οκταετίας με πλάνο, λογική και σχεδιασμό για να αξιοποιηθεί σωστά η φουρνιά των παικτών από 18 μέχρι 25 ετών. Και το γράφω αυτό ως άποψη και θέση ΠΡΙΝ ξεκινήσει η διοργάνωση και όχι εκ των υστέρων που ενδέχεται να τα υιοθετήσουν αρκετοί ακόμη.

8 σχόλια:

  1. Προσωπικά, βλέπω την Εθνική ομάδα κάπως άχρωμη. Ίσως τα μόνα στοιχεία που την κάνουν ελκυστική είναι οι δύο NBAερς. Δεν μου κάνει αίσθηση να δω κάτι άλλο. Πιθανόν τελικά μόνο ο Βασιλακόπουλος ήθελε να παίξει η Εθνική στο Παγκόσμιο. Διότι από την στιγμή που πληρώνεις για να παίξεις, δεν μπορεί να δίνεις την εντύπωση ότι πας για αγγαρεία. Η απουσία βασικών στελεχών αυτή την εντύπωση μου δίνει. Η επιλογή κάποιων παιχτών, που δεν θα έπαιζαν υπό άλλες συνθήκες ούτε σε μονό, εκεί με παραπέμπει. Ίσως, από την στιγμή που πληρώνεις για να παίξεις (!!), θα πρέπει να κατέβεις πλήρης. Ή να το πω διαφορετικά. Εξασφάλισε κύριε ότι οι παίχτες σου θέλουν να κατέβουν και μετά πήγαινε και ρίχτα. Όχι όμως να τα ακουμπάς και μετά να μου παίζεις με λύσεις ανάγκης.
    Και σε αυτό το σημείο έρχεται και κουμπώνει πολύ σωστά ότι εφόσον δεν βλέπεις επιθυμία από τον βασικό σου κορμό τότε είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκινήσεις από φέτος τον σχεδιασμό της επόμενης πενταετίας. Διότι παίχτες υπάρχουν και σε μικρές ηλικίες. Το μόνο που χρειάζονται είναι να τους βάλεις κάτω και να τους δουλέψεις.
    Τελοσπάντων, καλή επιτυχία στην ομάδα και να μαστε καλά να την σχολιάζουμε και να την παρακολουθούμε.

    ΥΓ: Έχω και μια απορία. Εκείνοι οι ταλαίπωροι Σλούκας και Μάντζαρης, σε τι ηλικία πρέπει να φτάσουν για παίξουν βασικοί;;;

    Tάκης Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ τον Βασιλακόπουλο, πόσο πιθανό ή εύκολο θεωρείς να εξασφαλίσει την συμμετοχή του Κουφού, ενός ανθρώπου που άγεται και φέρεται από τον μάνατζερ του και αλλάζει άποψη 2 ημέρες πριν την συγκέντρωση της Εθνικής; Αντίστοιχα, πόσο εύκολο θεωρείς να προβλέψει τραυματισμούς όπως του Σπανούλη (κυρίως), του Μαυροκεφαλίδη, τα ψυχολογικά του Σοφοκλή κτλ; Ακόμα και αν είχε εξασφαλίσει την συμμετοχή όλων αυτών και πάλι δεν έπρεπε να παίξουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, εξαγοράζοντας την συμμετοχή μας...γιατί απλά είμαστε η Ελλάδα, μια χώρα με δυο πρωταθλήματα ευρώπης, δυο αργυρά και δυο χάλκινα σε ευρ.πρωταθλήματα, ένα αργυρό σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κι όχι η...Φινλανδία ή η Κίνα...και ποσώς με ενδιαφέρει αν τον ίδιο δρόμο της πληρωμένης συμμετοχής έχουν ακολουθήσει στο παρελθόν και άλλες χώρες, με παρόμοιες ή και μεγαλύτερες επιτυχίες από τις δικές μας....για μένα, λοιπόν, ο Βασιλακόπουλος, έκανε φάουλ σε κάθε περίπτωση, είτε είχε εξασφαλίσει την συμμετοχή όλων των παιχτών, είτε όχι...

      Διαγραφή
    2. @Γιάννης Στρ
      Καταρχάς δεν σχολίασα καν αν έπρεπε να πληρώσει ή όχι για να παίξει, oπότε δεν καταλαβαίνω γιατί μου επιχειρηματολογείς πάνω σε αυτό. Είπα κάτι συγκεκριμένο. Είπα ότι, από την στιγμή που αποφασίζει να πληρώσει, τότε πρέπει να κατέβει με την καλύτερη δυνατή ομάδα και να στοχεύει και στην διάκριση. Αλλιώς ποιος ο λόγος να πληρώσει….
      Για το θέμα των τραυματιών, μάλλον μου κάνεις πλάκα…..Δεν μπορεί….. Ποιοι ήταν οι ‘’τραυματίες’’;;; Ο Σπανούλης ο οποίος είχε αποφασίσει προ πολλού, όπως και ο Περπέρογλου, ότι δεν θα κατέβει να παίξει ή ο Μαυροκεφαλίδης που ξεκίνησε κανονικά προετοιμασία με τον Παναθηναικό και έπαιξε μάλιστα και φιλικό χτες;;; Αστείο το περί τραυματισμών.
      Για τον Κουφό το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το παλικάρι μας δεν θέλει να παίξει Εθνική. Κανένα πρόβλημα. Γιατί το κουράζουμε;;; Δεν πρέπει να ξανασχοληθεί η Εθνική Ελλάδος μαζί του μέχρι να δείξει πραγματικά ότι το νιώθει και το θέλει να φοράει την φανέλα. Απλά και όμορφα.

      Διαγραφή
  2. Πολυ φοβαμαι οτι φετος θα ξαναζησουμε μερες Γαλλιας και το αναθεμα δεν θα το φας ως συνηθως οι αρμοδιοι. Επισης να δηλωσω οτι λογω προσωπικου μου κομπλεξ με τον Κατσικαρη (ειλικρινια πανω απ' ολα) θα δω τα ματς της εθνικης, αλλα δεν προκειται να τα σχολιασω επειδη ειμαι αρνητικα προκατειλλημενος μαζι του.

    Ξερω οτι ολοι θα κλαψετε με μαυρο δακρυ, αλλα θα ψησω θριαμβευτικη επιστροφη Λεβεντη για να βρειτε αποκουμπι να παρηγορειθειτε. (lol).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά οι απόψεις μου για τον Βασιλακόπουλο είναι γνωστές τόσα χρόνια στο blog και συμπίπτουν σε πολλά σημεία με τις δικές σου, αν κ εδώ θα συμφωνήσω κ με σχόλια σε προηγούμενα posts σχετικά με την διάδοχη κατάσταση (μόνο το όνομα του Στεργάκου φαίνεται σοβαρό, αλλά κανείς δεν τον ρώτησε αν θέλει να ασχοληθεί).

    Αυτό που εγώ θέλω να σχολιάσω με αφορμή το Mundobasket, είναι ότι εκτός απο μια προβληματική εθνική ομοσπονδία, υπάρχει μια γελοία παγκόσμια ομοσπονδία με τον όνομα Fiba... Μια ομοσπονδία η οποία καταστρεφει την αίγλη ενός τέτοιου τουρνουά πριν καν αρχίσει με wild cards και γελοίο σύστημα διεξαγωγής... ένα σύστημα που έχει πολλά παιχνίδια χωρίς λόγο, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ομάδων σε κάθε όμιλο, πολλά εκ των οποίων είναι αδιάφορα... είναι βλάκες στην Fifa που έχουν 4 ομάδες σε κάθε όμιλο κ ματς χωρίς αύριο... ακόμα, ας δούμε ότι έχουμε 2 ομιλους φωτιά που διασταυρώνονται κ άλλους 2 που είναι εντελώς της πλάκας με τα φαβορί να φτάνουν άνετα στους 4, όχι γιατί θα αξίζουν, αλλά λόγω εύκολων αντιπάλων (για την Λιθουανία μιλάω ακόμα κ χωρίς τον Καλνιέτις, ενώ παίζει κ έκπληξη με Σλοβενία ή Τουρκία για να γελάει ο κάθε πικραμένος). Τέλος, οι χορηγοί που έχει βρει είναι επιπέδου ευρωπαϊκού τουρνουά βόλλεϊ κ όχι παγκόσμιου πρωταθλήματος μπάσκετ... μην μιλήσω επίσης για social media κλπ, όπου εκεί είναι σε επίπεδο γνώσεων Βασιλακόπουλου... Ξέχασα κ τις απουσιες, όπου όσοι πάνε κ χάρη κάνουν, όταν στο ποδόσφαιρό παλεύουν όλοι για να βρεθουν στην 12αδα έστω κ για τα νερά...

    ΥΓ1 στην ΑΕΚ τι γίνεται πάλι; είχαμε ηρεμίσει 2 χρόνια χωρίς τα καραγκιοζιλίκια τους... καλά είναι στις μικρότερες κατηγορίες (συγνώμη για την βαρία έκφραση, αλλά αυτή η ομάδα τα τελευταία 10 χρόνια κακοποιεί το άθλημα κ ευθύνη έχουν κ όσοι την ανέχονται ακόμα)
    ΥΓ2 Που τα βρήκε ο Άρης τα λεφτά για μεταγραφές ξένων; Μαγκιά του πάντως που έμεινε ο Βεζενκοφ κ έξυπνος κ ο ίδιος που δεν προτίμησε τα 2λεπτα στην Α1 με τον ΠΑΟ
    ΥΓ3 Αυτή η έρμη η ομάδα (πανάθα), θα κάνει τίποτα ή θα κάνουμε τον σταυρό μας μπας κ βγει ο τζόγος του μικρού Γιαννακόπουλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ με την άποψη η ομάδα να συμμετείχε στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ αντί για την πληρωμένη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά για λόγους καθαρά ηθικούς κι όχι αγωνιστικούς...ωστόσο, σχετικά με την σύνθεση της ομάδας, να πω ότι ο Βασιλακόπουλος δεν γνώριζε ότι ο Σπανούλης θα ήταν τραυματίας και θα απείχε, όπως και το ότι είχε εξασφαλίσει (προφορικώς φαντάζομαι) την συμμετοχή και του Κουφού...επίσης, φαντάζομαι ότι δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα προέκυπτε τραυματισμός του Μαυροκεφαλίδη, τα ψυχολογικά του Σχορτσιανίτη κι άλλα πολλά...από εκεί και πέρα, δυσκολεύομαι να κάνω πρόβλεψη για την ομάδα, γιατί αν και είδα όλα τα φιλικά της, ακόμη και σήμερα δεν έχω συγκεκριμένη άποψη για τις δυνατότητές της, αλλά και για το επίπεδο των αντιπάλων της...προφανώς και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη θέση "5", κι ελπίζω να είναι μόνο αυτό...ίδωμεν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, μπορεί όλη η ιστορία της wild card, να έγινε όχι μονο για να παίξουμε στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά για να εξασφαλίσουμε την συμμετοχή μας και στο επόμενο Ευρωμπάσκετ...ίσως ακριβώς επειδή δεν είχε εξασφαλίσει την συμμετοχή των καλών παιχτών, να φοβόταν ότι η ομάδα δεν θα τα καταφέρει ούτε στα προκριματικά του επόμενου Ευρωμπάσκετ...ίσως παίζει κι αυτό ως σενάριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή