Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Ερωτήσεις που περιμένουν απάντηση για τη wild card

Συνεχίζω να έχω τεράστιες απορίες και δεν φαντάζομαι ότι θα λυθούν από τη συνέντευξη τύπου που θα δώσει ο Γιώργος Βασιλακόπουλος (όπως μαθαίνω) με την επιστροφή του στην Ελλάδα. Το θέμα της wild card για πολλούς είναι αγωνιστικό. Για μένα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ. Το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει η εθνική στην Ισπανία είναι κάτι που θα μας απασχολήσει το καλοκαίρι και όχι τώρα. Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι ξεκάθαρα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ και ΧΕΙΡΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ. Πάμε στην ουσία των ζητημάτων αυτών...
1. Διαδικασία και κριτήρια. Συμφωνώ ότι η Ελλάδα πληρούσε τα κριτήρια με βάση μια κατάταξη στην οποία αντέχουμε και κρατάμε την 5η θέση (πριν από 6-7 χρόνια είμαστε 4οι αν θυμάμαι καλά) παρά τις αποτυχίες από το 2010 και εντεύθεν. Ομως ήταν εμφανές ότι τα κριτήρια ήταν δευτερεύουσης σημασίας και στην ουσία δεν έπαιξαν κανένα ρόλο. Οι Φινλανδοί είναι 39οι στην παγκόσμια κατάταξη, δεν υποστηρίζουν τη διοργάνωση με ισχυρό τηλεοπτικό συμβόλαιο όπως ομολογούν και οι ίδιοι στην επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος και θεωρούν ότι έχουν πλεονέκτημα μόνο με το δεδομένο ότι θα πάνε 3000 φίλαθλοι τους στην Ισπανία. Κάτι που πρέπει να επιβεβαιωθεί και το καλοκαίρι αλλά ας δεχθούμε ότι όντως έτσι θα γίνει. Συνεπώς, τα κριτήρια όταν παίρνει wild card o 5ος και αμέσως μετά ο 39ος δεν παίζουν ουσιαστικό ρόλο.
2. Donation fee. Το μείζον ζήτημα. Να δεχτώ ότι η διαδικασία ήταν δημόσια και για να μη μιλάμε υποκριτικά: Η τη δέχεσαι και μπαίνεις στον πλειστηριασμό ή βγαίνεις έξω και κάθεσαι σπίτι σου. Δεν θα σταθώ καν στις ανακόλουθες δηλώσεις του Βασιλακόπουλου τον Νοέμβριο και τα όσα είπε τότε (μην τα επαναλαμβάνουμε) αφού γνωρίζοντας τη λογική του είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα να ψάχνει δικαιολογίες τον καιρό που πίστευε ότι δεν θα βρει τα χρήματα. Το θέμα είναι και πάλι απλό. Γιατί εμείς που πληρούσαμε τα κριτήρια δώσαμε 830.000 ευρώ και η Φινλανδία που δεν πληρούσε κανένα κριτήριο έδωσε 500 χιλιάρικα και την παρακαλούσαν κιόλας. Προφανώς, ο άνθρωπος του αρέσει να καυχιέται ότι ελέγχει παρασκηνιακά με τους άψογους χειρισμούς του τη διεθνή μπασκετική σκηνή κάτι δεν μέτρησε καλά ή τον δούλεψαν ψιλό γαζί και τον χρέωσαν 330.000 ευρώ παραπάνω. Ούτε για αυτό πρέπει να δώσει εξηγήσεις;
3. Προέλευση χρημάτων. Να δεχτώ ότι τα χρήματα προέρχονται από την χορηγία της τράπεζας και δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από την κρατική επιχορήγηση αν και το αμφισβητώ. Δεν έκλεισε κάποια έκτακτη χορηγία για να δώσει τα χρήματα, απλά τα στέρησε από τα λειτουργικά έξοδα της ομοσπονδίας και των ενώσεων και τα έδωσε. Ας μείνουμε σε αυτό και θα το ξαναβρούμε πιο κάτω....
4. Οικονομική ζημιά. Μαθαίνω ότι ο πρόεδρος της ΕΟΚ θα πει ότι θα βγάλει κέρδος από την όλη διαδικασία. Αόριστα φυσικά και όχι με στοιχεία, θα υποστηρίξει κάτι για 2 εκατομμύρια από χορηγίες ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ η ομοσπονδία λόγω της συμμετοχής στο παγκόσμιο. Από όσο θυμάμαι και γνωρίζω πέραν της συμφωνίας με την Eurobank όλα αυτά τα χρόνια (ακόμη και τα καλά οικονομικά χρόνια) η ομοσπονδία δεν έκλεισε καμία άλλη μεγάλη χορηγία. Με στεγνή την αγορά, μειωμένο κατά 65% το ποσό που διατίθεται πλέον στη διαφημιστική δαπάνη και μέσα στο καλοκαίρι να υπάρχει (νωρίτερα μάλιστα) η παρουσία της εθνικής ποδοσφαίρου στο αντίστοιχο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα είναι μεγάλη του επιτυχία να βρει αυτά τα 2 εκατομμύρια. Φαντάζομαι ότι μέσα στους επόμενους μήνες πρέπει να μας ανακοινώνει μπαράζ συμφωνιών με χορηγούς. Αν πάλι εννοεί την ανανέωση της συμφωνίας με τη Eurobank να γράφω ότι η συμφωνία ούτως ή άλλως τρέχει μέχρι το τέλος του 2014. Και στο τέλος του 2014 που πρέπει να ανανεωθεί θα δούμε ποιά ακριβώς θα είναι η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο. Κατάσταση την οποία δεν μπορούν να εκτιμήσουν ούτε κορυφαία στελέχη οικονομικών επιτελείων. Φυσικά το να ανανεώσει μια υπάρχουσα συμφωνία (ακόμη και στα ίδια οικονομικά μεγέθη του 1,7 εκατομμυρίου το χρόνο) δεν αποτελεί επιτυχία. ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ! Επίσης ουδέποτε έθεσε η τράπεζα ζήτημα συμμετοχής στις διεθνείς διοργανώσεις. Αν ίσχυε αυτό γίνεται αντιληπτό ότι θα είχε τεθεί ήδη ζήτημα με την απουσία μας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 αλλά τότε δεν ειπώθηκε λέξη για πιθανή μελλοντική απώλεια της χορηγίας. Επίσης, τα περί εξεύρεσης άλλων χορηγών έρχονται σε αντιδιαστολή με τα όσα προβλέπει η συμφωνία και αποκάλυψε ο ίδιος ο Βασιλακόπουλος τη μέρα της ανανέωσης της το 2006... Σύμφωνα με τα όσα λέει ο ίδιος η Eurobank είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ...Ερμηνεύω λάθος τη λέξη αποκλειστικός;
http://www.basket.gr/press/article.asp?id=2021
Ξεπερνάω επίσης αυτό που δεν έθιξε κανείς: Οτι στις πλάτες της εθνικής ομάδας και του αθλητικού κινήματος παίζουμε ένα παιχνίδι με στυγνούς κανόνες ελεύθερης οικονομίας. Τζογάρω κάτι για να βγάλω κέρδος....Αυτά αφορούν ρομαντικούς του αθλητισμού που τα κατακεραυνώνουν...Οπως έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΟΚ την άνοιξη του 2010 μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΕΣΚΑ....Για να μην βάζω πάλι λινκ και σας κουράζω διαβάστε τι έλεγε τότε:
Την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού: "Ο αθλητισμός είναι ένας και οφείλει να χρησιμοποιεί το χρήμα σαν μέσον για την επίτευξη των στόχων του. Δυστυχώς τώρα συμβαίνει το αντίθετο και έχουμε την εμπορευματοποίησή του.Ο αθλητισμός στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τείνει να γίνει ένας χώρος συνάντησης του νεοπλουτισμού και του υποκόσμου".
Την είσοδο του στοιχήματος στον αθλητισμό: "Η είσοδος του στοιχήματος στον αθλητισμό είναι η αρχή της αμφισβήτησής της αξιοπιστίας του. Ο κερδοφόρος ΟΠΑΠ με βάση δημοσιευμένα στοιχεία από τα έσοδά του επιστρέφει στον αθλητισμό μόνο το 7%. Θα έπρεπε το ποσοστό που επιστρέφει στον αθλητισμό να ήταν αρκετά
μεγαλύτερο".


Την οικονομική κρίση: "Η οικονομική κρίση και η αδυναμία πλέον της αγοράς να στηρίξει της "Α.Ε αθλητισμού" έχει αναδείξει σε παγκόσμιο επίπεδο ότι το μοντέλο αυτό έχει αποτύχει. Όπως οι κοινωνίες δεν μπορεί στήνονται με βάση την αγορά, έτσι και η κοινωνία του αθλητισμού δεν μπορεί να στήνεται πάνω σ' αυτήν".
Την βία: "Λέμε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, αυτή όμως πέρα απ' όλα τα άλλα ξεκινάει μέσα από τις Α.Ε και τους "οπαδούς των" αλλά και από τα συλλογικά μέσα ενημέρωσης.
Το πώς θα καταφέρουν οι νέοι να προχωρήσουν στη ζωή τους: Εχω καταφέρει στην ζωή μου να ανοίγω το στόμα μου όποτε θέλω, όπου θέλω και να λέω αυτά που θέλω - το ίδιο προτρέπω και όλους τους νέους να επιδιώξουν στην ζωή τους".
Για τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών: "Ακόμη και μέσα στο Κοινοβούλιο μιλάμε με όρους αγοράς. Έχετε ακούσει που λένε θα κερδίσουμε το "στοίχημα" ή στο τέλος θα κάνουμε "ταμείο". Τα ακούμε όλα αυτά και δεν αντιδράει κανένας. 

Στη ζωή έχει σημασία το που κατευθύνεσαι και όχι το που κοιτάς. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Φτάσαμε σε ένα σημείο να στηρίζουμε τα πάντα στην αγορά. Δεν στήνεται κοινωνία ανθρώπινη και αθλητική με όρους αγοράς. Και δεν είναι δυνατόν σε παιχνίδια όπως το All Star Game να διαφημίζεται η Turkish Airline. Αν έχουμε ανάγκη από χρήματα, δεν θα καταλήξουμε στην πορνεία. 

Δεν θα βγάλουμε τα παιδιά μας στον δρόμο ή στα πεζοδρόμια επειδή έχουμε ανάγκη από χρήματα, κάπου υπάρχουν και κάποια όρια και αυτά τα όρια είμαστε υποχρεωμένοι να τα τηρούμε".

5. Πόσα κόστισε η wild card αληθινά....Αφού τα οικονομικά της ΕΟΚ δεν ανεβαίνουν στη Διαύγεια όπως έχει υποχρέωση εκ του νόμου να κάνω κάτι πρόχειρους υπολογισμούς. Η εθνική αποκλείσθηκε το καλοκαίρι από το παγκόσμιο. Να πούμε ότι από εκείνη τη στιγμή μέχρι το τέλος της σεζόν μπήκαν στο ταμείο της με βάση τη συμφωνία χορηγίας γύρω στα 700 χιλιάδες ευρώ (έχω ξαναγράψει τις δόσεις, υπάρχουν σε παλαιότερο post) και θα πάρει άλλα 1,7 εκατομμύρια ευρώ το 2014. Το όλο 2,4 από τη χορηγία. Σύμφωνα με δήλωση του κυρίου Αδριανού οι προϋπολογισμοί των αθλητικών ομοσπονδιών θα περικοπούν κατά 50% για το 2014. Η ΕΟΚ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υφυπουργείου Αθλητισμού πήρε το 2013 (αυτά υπάρχουν και στη Διαύγεια δεν είναι μυστικά)  2.960.000 ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι του χρόνου θα πάρει 1,5 εκατομμύριο. Συνολικά λοιπόν τα έσοδα της από τη στιγμή που αποκλείσθηκε η εθνική και όχι στο χειρότερο χρονικά δεδομένο (από προχθές που πήραμε την κάρτα) είναι 4 εκατομμύρια ευρώ. Να πούμε ότι έκανε οικονομία από το καλοκαίρι και κρατούσε τα λεφτά της χορηγίας για να τα δώσει στη ΦΙΜΠΑ; Αν και δεν εξάγεται από πουθενά να το δεχτούμε με καλή πίστη. Μένουν 3,2 που θα επισπραχτούν όχι τώρα αλλά μέχρι το τέλος του 2014! Από αυτά αν έρθουν και οι 3 που παίζουν στο ΝΒΑ θα δοθούν σε ασφάλιση άλλα 750.000 ευρώ. Από πέρσι το καλοκαίρι και για 18 μήνες ΟΛΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ πλην εθνικής ομάδας και Α1 πρέπει να επιβιώσει με 2,5 εκατομμύρια. Γίνεται; Δεν θα το πω εγώ το λέει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΟΚ εδώ και τα έλεγε από τον περασμένο Απρίλιο
http://www.avgi.gr/article/152581/oute-psixoulo-ston-elliniko-athlitismo-
Δεν θα σταθώ πάλι στη λογική ότι τη μια μέρα μιλάει για το αγνό αθλητικό κίνημα και την άλλη μπαίνει σε ένα ξεκάθαρα επαγγελματικό πλειστηριασμό. Τα είπαμε αυτά.
Τα περί κέρδους από την....επένδυση είναι ένα γνωστό παλιό παραμυθάκι που διακινεί εδώ και πολλά χρόνια ο Βασιλακόπουλος. Μόνο που οι καιροί άλλαξαν και πλέον πρέπει να δίνει επαρκείς εξηγήσεις για όλα και φυσικά με στοιχεία. Σε πρώτη φάση για την ακριβή προέλευση των χρημάτων που δόθηκαν στη ΦΙΜΠΑ (με στοιχεία και αριθμούς) και στη συνέχεια για το οικονομικό κέρδος που θα προκύψει από την επένδυση της wild card προϊόντος του χρόνου.
ΥΓ 1 Θεωρώ επίσης ήσσονος σημασίας το γεγονός ότι στον τελευταίο δημόσιο προϋπολογισμό που κατέθεσε η ομοσπονδία αναφέρεται ως ποσό εσόδων από χορηγίες το 1,2 εκατομμύρια ευρώ ενώ έτρεχε η συμφωνία με τη Eurobank που όπως έγραψα είναι 1,7 σε ετήσια βάση. Γιατί αν όντως μπαίνουν στο ταμείο της ΕΟΚ (με βάση τα δικά της στοιχεία) 1,2 και όχι 1,7 (για οποιονδήποτε λόγο που δεν γνωρίζω) γίνεται αντιληπτό ότι ξοδεύτηκαν στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα ποσοστιαία για αυτή τη συμμετοχή.
ΥΓ 2 Δυστυχώς, το όλο θέμα δεν είναι ζήτημα επιβίωσης του ελληνικού μπάσκετ. Αυτό επιβίωσε και το 1988 που μείναμε έξω από τους Ολυμπιακούς και το 1992 με το ναυάγιο σε ένα άλλο προολυμπιακό και με τις διαδοχικές αποτυχίες του 1999 και του 2001 και με την απουσία από το Παγκόσμιο του 2001 και συνέχισε να ζει από το 2010 που δεν έχουμε σηκώσει κεφάλι. Κάποτε πιστεύαμε ότι η ζωή μας όλη ήταν μια διοργάνωση και το αν θα πάμε καλά. Στο όνομα του.....εθνικού σκοπού ένας άνθρωπος έπαιξε το προσωπικό του στοίχημα, τζόγαρε για τον προσωπικό του εγωισμό και φυσικά από μένα τουλάχιστον κρίνεται και θα κρίνεται πάντοτε υπό αυτό το πρίσμα. Κάτω από το βάρος της (όποιας) κριτικής για την αποτυχία στο Ευρωμπάσκετ ''διόρθωσε'' τα δικά του λάθη με ένα πιθανώς μεγαλύτερο. Μόνο που το καλοκαίρι αν κάτι στραβώσει στην Ισπανία (εννοείται ότι δεν το εύχομαι και δεν θέλω να το σκέφτομαι καν σαν ενδεχόμενο) θα περιμένω να δω ποιός έχει σειρά στις....ευθύνες. Ο ατυχής επόμενος προπονητής; Οι παίκτες; Οι προδότες που δεν θα τους αφήσουν οι μάνατζερ να έρθουν; Σίγουρα πάντως τότε δεν θα μπορεί να πει αυτό που έχει προγραμματίσει για τις επόμενες μέρες. Οτι όσοι του ασκουν κριτική έχουν ως κίνητρο προσωπική εμπάθεια και κατευθύνονται από σκοτεινά παράκεντρα που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση του.
ΥΓ 3 Υπάρχει μπάσκετ και χωρίς ένα 75χρονο παράγοντας που παλινωδεί μήνα με το μήνα, μέρα με τη μέρα βασισμένος στο δόγμα ότι στην Ελλάδα ξεχνάμε γρήγορα....Και όσο απαγορεύει να αναδειχθούν οι όποιες υγιείς δυνάμεις έχουν απομείνει στον χώρο οι αποτυχίες θα συνεχίσουν να έρχονται και απλά κάθε φορά θα ψάχνουμε για δικαιολογίες.
ΥΓ 4 Οτι ήταν να γράψω το έγραψα. Είμαι ένας από τους λιγοστούς που κάνουν....αντιπολίτευση. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι κάνω κριτική για την κριτική. Δεν έγραψα λοιπόν σήμερα τις δικές μου απόψεις αλλά αναπαρήγαγα λόγια του ίδιου του προέδρου της ΕΟΚ και όσα στοιχεία είχα στη διάθεση μου. Δεν θα απαντήσω σε κανένα σχόλιο σας (φυσικά οι απόψεις εδώ συνεχίζουν να είναι ελεύθερες είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με τα όσα γράφω και δεν έχουν moderation όπως στο....ελεύθερο internet). Και δεν θα σχολιάσω τι γράφει ο καθένας δημοσιογράφος δεξιά αριστερά γιατί α. πρώτον δεν τα διαβάζω εκούσια και β. δεν μπαίνω στο τριπάκι της διχαστικής λογικής στον δημοσιογραφικό κόσμο που επίσης εκπορεύεται από ένα συγκεκριμένο άνθρωπο. Οτι ήταν να γράψω το έγραψα με στοιχεία και όχι με αοριστίες. Σειρά του ανθρώπου που έχει την εξουσία του μπάσκετ στα χέρια του να δώσει απαντήσεις επίσης με στοιχεία και όχι με αοριστίες.
ΥΓ 5 To γράφω αν και νομίζω ότι δεν χρειάζεται. Οι προσωπικές μου απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη και τις θέσεις ενός περιοδικού στο οποίο δουλεύω. Το συγκεκριμένο περιοδικό επιτρέπει σε όσους δουλεύουν να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις μέσα από τις σελίδες του χωρίς να έχει σημειωθεί παρέμβαση ή κρούσμα λογοκρισίας στα εννιά χρόνια της ζωής του. Οσοι το διαβάζουν το ξέρουν καλά. Και εμείς που συντελούμε στην έκδοση του ξέρουμε επίσης πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. 

4 σχόλια:

 1. Μπορείς να δώσεις μονάχα μια διευκρίνηση που αφορά το ΥΓ-4 και το δεύτερο σκέλος της εξήγησης που δίνεις σε ό,τι αφορά την στάση σου απέναντι στα σχόλια που αφορούν τον δημοσιογραφικό κλάδο; Και πιο συγκεκριμένα στο αν ο άνθρωπος στον οποίο αναφέρεσαι ανήκει σ' αυτόν τον κλάδο; Θα σεβαστώ την όποια απάντησή σου (ακόμα κι αν είναι "κανένα περαιτέρω σχόλιο"), αρκεί να απαντήσεις για διευκρινιστικούς καθαρά λόγους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Sorry απαντάω σε όλα αλλά και το 4 και το 5 αφορούν κυρίως (για να μην γράφω μόνο) εσωτερικά θέματα του περιοδικού. Ελάχιστα αφορούν τους....απέξω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Βρίσκω πολύ καλή την ανάλυση και σωστά τα ερωτήματα.
  Στο 4, να υποθέσω οτι μπορεί να απαντηθεί το εξής....τα έξοδα της προκριματικής φάσης για το ευρωμπασκετ 15, θεωρούνται "εκπτωση εξόδων".
  Κάτι που δεν ξέρω και θέλω διευκρίνηση αν μπορείς....Τα ασφάλιστρα σε περίπτωση κλήσης παίκτη απο ΝΒΑ, είναι αγύριστα ή απλά εξασφάλιση και μετά επιστρέφονται??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. @polykos
  Δεν επιστρέφονται....Δίνονται ως ασφάλιστα για την περίπτωση τραυματισμού και οι παίκτες ασφαλίζονται για να αποζημιωθούν οι ομάδες τους σε περίπτωση τραυματισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή