Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η ξεφτίλα της δημοσιογραφίας!

Η λέξη ρεπορτάζ έχει αποκτήσει νέα σημασία στις μέρες μας. Ειδικά, όσον αφορά τους αθλητικογράφους. Η ιστορία που θα σας διηγηθώ είναι 100% αληθινή και μια περιήγηση στα διάφορα ιντερνετικά σάιτ το επιβεβαιώνει. Μια από τις προσκείμενες στον Ολυμπιακό αθλητικη΄εφημερίδα εμφάνισε χθες ένα θέμα σύμφωνα με το οποίο οι ερυθρόλευκοι έχουν συμφωνήσει με τον Βέλγο Μπενζά, ένα τύπο που πήρε δύο πρωταθλήματα με τους Λέικερς έχοντας 1 λεπτό συμμετοχής. Τέλος πάντων δεν μας απασχολεί αν ο Μπενζά είναι καλός ή κακός παίκτης...
Η πληροφόρηση της εφημερίδας ήταν λάθος και τέτοιο θέμα δεν υπήρχε. Ούτε αυτό μας νοιάζει. Δικό της πρόβλημα τι γράφει... Λίγες ώρες αργότερα, όλα τα ιντερνετικά σάιτ είχαν ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ τη συμφωνία του Μπενζά με τον Ολυμπιακό και όλα ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. Οι χθεσινοί της δημοσιογραφίας που πολύ φοβάμαι ότι δεν θα γίνουν αυριανοί δεν είναι καν έξυπνοι. Να γράψουν και ένα ''σύμφωνα με δημοσίευμα της τάδε εφημερίδας'' και να βγάλουν από πάνω τους την ευθύνη... Το βράδυ ακολούθησε το φοβερό ξέσπασμα του Ίβκοβιτς στη συνέντευξη τύπου που βρέθηκε να....συζητάει για ένα παίκτη που πιθανώς ούτε ξέρει, ούτε τον είχε απασχολήσει. Επίσης, δικό του πρόβλημα. Δικό μου πρόβλημα είναι ότι όλοι αυτοί που έχουν πράσινο φως να γράφουν (ή μάλλον να αντιγράφουν) δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ρεπορτάζ. Γράφουν ότι τους λένε τα γραφεία τύπου των ομάδων στην καλύτερη και στη χειρότερη αντιγράφουν ότι πέσει το μάτι τους χωρίς βεβαίως να ελέγχουν την εγκυρότητά του.
Υπό αυτή την έννοια μάλλον νοιώθω ευτυχής που το All Star Basket δεν έχει site, δεν αναπαράγει τα άρθρα του κανείς και συνεχίζει να προσφέρει σοβαρή και πωτογενή ενημέρωση για το μπάσκετ σε όσους το αγοράζουν. Τους σέβεται όπως σέβεται και την ύλη του που δεν γίνεται ''χαρτοπόλεμος'' και copy paste στο διαδίκτυο. Οι υπόλοιποι, παρακαλούνται να πάνε στο αεροδρόμιο για την υποδοχή του...Μπενζά!
Για το καινούργιο τεύχος και τα περιεχόμενα του θα σας γράψω αύριο Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος...

7 σχόλια:

  1. Εδώ στο κλωτσοσκούφι (που λέει και ο Παπαδογιάννης)ασχολούνται ακόμη με κάποιον Τσάκα που τους δουλεύει κανονικά, ο Μπενζά σου έκανε εντύπωση; Απλά απο την μια οι εφημερίδες για να πουλήσουν κανά φύλλο γράφουν ό,τι τους κατέβει, ενώ απο την άλλη τα site απασχολούν (αμισθί φυσικά) 20χρονα παιδάκια που μόλις έχουν αποφοιτήσει απο κάποιο ΙΕΚ της πλάκας χωρίς να ξέρουν ούτε τα βασικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και που να μάθεις Κουρούνα τη σοβαρότητα της πληροφορίας και πως έφθασε ο ρεπόρτερ σε αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος 1
    Δεν ζω σε άλλο πλανήτη. Ξέρω τι γίνεται αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μη με ενοχλεί η δεν πρέπει να το σχολιάζω.
    Ανώνυμος 2
    Τις πιο γενναίες γκάφες στη ζωή μου τις έχω πάθει από τις θεωρούμενες ως πλέον αξιόπιστες πηγές! Και αυτό ακριβώς δημιουργεί τη διαφορά στο ρεπορτάζ. Αν πιστεύεις κάποιον λόγω... αξιώματος και θεσης ή επειδή απλά κατέχει τη σωστή πληροφορία και έχει τη διάθεση να στην πει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εν τω μεταξύ στο sport24 συνεχίζουν και αντιγράφουν με την ασφαλή μέθοδο του copy/paste παλαιότερα άρθρα του περιοδικού. Κάποιος Νικος Παπαϊωαννου αντέγραψε άξια το θέμα που είχε δημοσιευθεί ίσως και πριν 2 χρόνια στο All Star για έναν 14χρονο, τότε, Ινδό που τον προόριζαν για το ΝΒΑ. Και φυσικά ούτε λόγος για αναφορά της πηγής. Εχουν, δε, το θράσσος και το παρουσιάζουν στα βασικά τους θέματα. Ο κόσμος όμως έχει ξυπνήσει, έχει και μνήμη, και κρίση και άποψη.

    Παναγιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρόσφατα αναγκάστηκα να ζητήσω το λόγο απο τον διευθυντή σύνταξης αθλητικής εφημερίδας, για τον τρόπο που καλύπτει τα νέα της ποδοσφαιρικής ομάδας που υποστηρίζω. Η απάντηση ήταν οτι είναι άποψη της εφημερίδας και συνακόλουθα και του ιστότοπου τους, να "προκαλούν" για να υπάρχει αντικείμενο και την επόμενη ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσον αφορά το nba24.gr επιφυλασσόμαστε να τους ξεσκεπάσουμε...
    Το άρθρο για τον Mαχμούντ Αμπντούλ Ραούφ (τχ.4) το είδαμε καλλωπισμένο μήνες μετά!


    Kαλή Χρονιά
    υ.γ.
    εμείς δεν βγάζουμε φράγκα,αυτοί όμως βγάζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο παίχτης πάντως φαίνεται να επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ...
    "Θα μπορούσα να υπογράψω στον Ολυμπιακό ή στην Κίνα, αλλά δεν το έκανα. Αυτό που θέλω είναι να προσπαθήσω να αγωνιστώ ξανά στο NBA"

    ΑπάντησηΔιαγραφή