Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Η επόμενη μέρα του All Star Basket

Επειδή δημιουργήθηκε μια μικρή αναταραχή και ακόμη περισσότερες απορίες με την απόφαση του All Star να μετατραπεί σε μηνιαίο (αντί του εβδομαδιαίου) αναδημοσιεύω το editorial του διευθυντή του περιοδικού Δ. Καρύδα από τη στήλη Lucky Strike. Νομίζω ότι ξεκαθαρίζει όλα τα ερωτηματικά σχετικά με το αύριο του περιοδικού και κυρίως δεν αφήνει να δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις σε όσους τυχόν δεν διαβάζουν σε μόνιμη βάση το περιοδικό.





Η επόμενη μέρα του AllStar Basket



H πικρή αλήθεια είναι ότι στο χώρο του Τύπου, όταν κάποιος αναλαμβάνει τη διεύθυνση ενός εντύπου γνωρίζοντας το εφήμερο της θέσης του ή ενδεχόμενα το εφήμερο του Μέσου που διαχειρίζεται, οφείλει να έχει έτοιμα από την αρχή δύο πράγματα: Τους λόγους της (μελλοντικής) αποχώρησής του και τους λόγους της αναστολής λειτουργίας του Μέσου. Και τα δύο τα είχα και τα έχω έτοιμα στο μυαλό μου πολύ πριν από το Νοέμβριο του 2005, όταν πρωτοκυκλοφόρησε αυτό εδώ το έντυπο… Αλλά δεν ήρθε η μέρα να τα χρησιμοποιήσω. Αντίθετα, δεν περίμενα, για να είμαι ειλικρινής, ότι θα χρειαζόταν αυτό εδώ το editorial για να εξηγήσει τους λόγους που το περιοδικό είναι υποχρεωμένο να μπει σε μια νέα φάση ζωής…
Με το τεύχος νούμερο 271, που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 6 Ιουλίου, θα ολοκληρωθεί αυτό που ονομάζουμε «πρώτη περίοδος» του περιοδικού. Το συγκεκριμένο τεύχος θα έχει την ίδια πάνω-κάτω μορφή με αυτό που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας και θα μείνει περίπου ένα μήνα στα περίπτερα. Όχι γιατί θα πάμε καλοκαιρινές διακοπές, αλλά γιατί είναι υποχρεωτικός μονόδρομος το περιοδικό να μετατραπεί σε μηνιαίο. Θα κυκλοφορεί πλέον την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα, εκτός αν για λόγους επικαιρότητας και γεγονότων χρειαστεί κάποια μικρή τροποποίηση στο μέλλον, αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία…
Το τεύχος του Αυγούστου θα εγκαινιάσει τη δεύτερη περίοδο κυκλοφορίας του περιοδικού. Το AllStar θα μεταλλαχθεί, θα γίνει μεγαλύτερο κατά 16 σελίδες και θα αλλάξει φυσιογνωμία, θα κυκλοφορεί πλέον με βιβλιοδετημένη ράχη και όχι με καρφίτσα. Θα έχουμε διαφορετική θεματολογική προσέγγιση και φιλοσοφία, αφού δε θα είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να παρακολουθούμε την επικαιρότητα του μπάσκετ. Αλλά και αυτά θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα και θα τα δείτε σύντομα ολοκληρωμένα και έτοιμα.
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και παρότι δε γνωριζόμαστε προσωπικά, η σχέση ενός εντύπου με τους αναγνώστες του είναι πάνω από όλα φιλική. Όταν κυκλοφορήσαμε πριν από περίπου έξι χρόνια, ο Σκουντής είχε καλέσει τους φίλους του μπάσκετ να συμπαραταχθούν και να μετρηθούν. Τα πρώτα δείγματα δεν ήταν αυτό που περιμέναμε! Ενδεχόμενα μέτρησε η μέρα κυκλοφορίας, ενδεχόμενα έπαιξαν ρόλο δικά μας λάθη, αλλά ο πρώτος χρόνος του περιοδικού ήταν πολύ άσχημος κυκλοφοριακά. Αλλάξαμε στα γρήγορα μέρα κυκλοφορίας, μεταφερθήκαμε στην Τετάρτη και για μια τριετία είδαμε το περιοδικό να παίρνει την πάνω βόλτα. Από το Φθινόπωρο του 2009 παρατηρήσαμε μια μικρή πτώση της κυκλοφορίας, που συνέπεσε με τις πρώτες απεργιακές κινητοποιήσεις των παικτών, μια κίνηση που μας βρήκε αντίθετους, γιατί πολύ απλά αφουγκραστήκαμε έγκαιρα ότι πρόσθετε μια ακόμη μικρή δόση απαξίωσης στο μέσο φίλαθλο. Δεν έφταιγαν οι διεκδικήσεις των παικτών, αλλά πρόσθεταν μια ακόμη παθογένεια στο άρρωστο κορμί του μπάσκετ. Από τότε μέχρι σήμερα μεσολάβησαν πολλά, δίπλα μας και γύρω άλλαζε όχι μόνο το τοπίο των media, αλλά και μια ολόκληρη χώρα. Συνεχίσαμε να το παλεύουμε, κυρίως γιατί είχαμε και έχουμε ένα εκδότη που σε πείσμα των συμφερόντων του αγαπάει το μπάσκετ. Ο Παπαλιός συνέχισε να χρηματοδοτεί το χόμπι του (περί κέρδους ούτε κουβέντα), αλλά παρέα του φτάσαμε σε ένα σταυροδρόμι που είχαμε λιγοστές επιλογές. Επιπρόσθετα, όσοι απαρτίζουν αυτό το περιοδικό είναι ατόφιοι μπασκετικοί και όχι «εκ μεταγραφής», γεγονός που σημαίνει ότι πέρα από τη δεδομένη αγάπη μας για το άθλημα, δεν μπορούμε να δεχτούμε εύκολα ότι ο χώρος του μπάσκετ αδυνατεί να στηρίξει ένα έντυπο.
Τον τελευταίο χρόνο, οι απώλειες στην κυκλοφορία του περιοδικού δεν ήταν «θανάσιμες» αλλά ένα -20% στον αριθμό των σταθερών αναγνωστών μας, οι αυξήσεις στην τιμή του χαρτιού και η πτώση της διαφημιστικής αγοράς, μεγιστοποίησαν το πρόβλημα.
Η σκέψη περί αύξησης της τιμής του περιοδικού θα ήταν… μνημονιακής λογικής. Σαν να ζητάμε από όσους μας ακολουθούν τα… ρέστα τους για να συνεχίσουν να διαβάζουν το περιοδικό. Από την άλλη πλευρά, κάθε εβδομάδα μετράγαμε ζημιές σε χαρτί, του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί γεωμετρικά από τη μέρα έκδοσης του περιοδικού.
Με τη μία (πλέον) έκδοση, σε μηνιαία βάση, εξασφαλίζουμε μερικούς επιπλέον λόγους για να συνεχίσει να είναι βιώσιμο το περιοδικό. Λιγότερα έξοδα, πιθανώς μια αύξηση της κυκλοφορίας, αφού θα μένουμε περισσότερο χρόνο στα περίπτερα. Ελπίζουμε ότι αυτή η επιλογή δε θα μας διαψεύσει, αλλά σε κάθε περίπτωση από την πλευρά μας υπάρχει η διάθεση να το παλέψουμε και να μην καταθέσουμε τις ασπίδες μας. Προ καιρού στο μπλογκ του Παπαδογιάννη, ένας αναγνώστης μας χαρακτήρισε μια ομάδα αναρχικών ρομαντικών του μπάσκετ. Το αποδεχόμαστε και του λέμε ότι είμαστε ακόμη χειρότερα! Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ της χώρας μπορεί να επιζήσει για καιρό ακόμη…
Μερικές ακόμη λεπτομέρειες που θεωρώ ότι είναι σημαντικές.
  1. Το περιοδικό θα συνεχίσει να υπάρχει σε εβδομαδιαία βάση. Σε ηλεκτρονική μορφή και με ένα ελάχιστο τίμημα (πολύ μικρότερο της σημερινής τιμής του στο περίπτερο) για όσους θέλουν να παρακολουθούν την επικαιρότητα παρέα μας κάθε Τετάρτη. Θα σας ενημερώσουμε σύντομα για τη μέθοδο.
  2. Έχει ειπωθεί ότι για τα έντυπα το πρώτο καίριο χτύπημα έριξε στη δεκαετία του ’90 η ελεύθερη τηλεόραση και τη χαριστική βολή τη δίνει τώρα το διαδίκτυο. Εμείς πιστεύουμε ότι ένα έντυπο μπορεί να συμβιβαστεί και όχι να ανταγωνιστεί την τεχνολογία. Από το προηγούμενο τεύχος μπήκαμε στην εφαρμογή του Click2C και γύρω στο Σεπτέμβριο, με άξονα την ίδια τεχνολογία, σκοπεύουμε να κάνουμε μερικά ανοίγματα που ίσως αποτελέσουν και αφετηρία για τον υπόλοιπο Τύπο.
  3. Ως περιοδικό δεν μπήκαμε ποτέ στην καταστροφική λογική των προσφορών που βούλιαξαν μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου και θα μας είχαν… κλείσει προ πολλού. Έχουμε βρει όμως τον τρόπο να επιβραβεύουμε και όχι να δωροδοκούμε τους αναγνώστες μας. Και αυτό θα εξηγηθεί σύντομα, στο σωστό τρόπο και στο σωστό χρόνο!
  4. Όταν μαζεύτηκε και σχηματίσθηκε η παρέα που αποτελεί τη «συντακτική ομάδα» του περιοδικού ο προσωπικός μου στόχος ήταν να προχωρήσουμε όλοι μαζί για χρόνια. Σχεδόν έξι χρόνια αργότερα, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ στελέχη του περιοδικού δεν έχει απολυθεί ή δεν έχει φύγει. Συνεχίζουμε όλοι μαζί παρέα. Σε πείσμα των καιρών και της χειραγωγημένης δημοσιογραφίας, όλοι γράφουν ελεύθερα, χωρίς λογοκρισία και περικοπές αυτό που θέλουν και ξέρουν ότι θα το δουν δημοσιευμένο την επόμενη Τετάρτη.
Σε αυτό, λοιπόν, το κομβικό σταυροδρόμι του περιοδικού οφείλω να προσθέσω και ορισμένα ακόμη πράγματα. Από την πρώτη μέρα έκδοσης του AllStar πορευτήκαμε με τις δικές μας δυνάμεις. Δεν πλεύσαμε με σημαία ευκαιρίας, δεν προσδεθήκαμε στο άρμα μιας ομάδας για να πάρουμε με κολπάκια και κιτρινισμούς τους οπαδούς της, δεν επενδύσαμε στον οπαδισμό και τηρήσαμε τις ίσες αποστάσεις από όλους στο μέτρο του δυνατού. Άλλωστε κάθε γνώμη και άποψη είναι υποκειμενική και δε διεκδικούμε από τον Πάπα το habemus. Δεν ποντάραμε στην οικονομική βοήθεια των φορέων του μπάσκετ, ούτε εκβιάσαμε για συνδρομές ή διαφημίσεις. Όταν στο ξεκίνημα του περιοδικού μας ζήτησαν από τον ΕΣΑΚΕ λεπτομέρειες για να γραφτούν συνδρομητές για ένα (!) περιοδικό την εβδομάδα, τους απαντήσαμε ότι τους στέλνουμε τζάμπα και να μην μπουν στα έξοδα! Μας βοήθησαν άνθρωποι του μπάσκετ αλλά επειδή το ήθελαν και το πίστευαν. Και κυρίως χωρίς να ζητήσουν το παραμικρό αντάλλαγμα. Το μοναδικό αλισβερίσι που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια με τις ομάδες της Α1 ήταν τα πακέτα διαρκείας που έδιναν μέσω του περιοδικού με αντάλλαγμα κάποιες σελίδες διαφημιστικού χώρου που τους παραχωρούσαμε αναλογικά. Το γεγονός ότι οι περισσότερες δεν έκαναν χρήση του δικαιώματος αυτού, δείχνει πολύ απλά ή την αδυναμία τους για εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος ή την αδιαφορία τους. Δε μας ενοχλεί, αλλά δείχνει ακριβώς πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα στο μπάσκετ. Οι εμπλεκόμενοι σήμερα με το άθλημα ενδιαφέρονται μόνο πώς θα κερδίσουν ένα καλύτερο συμβόλαιο, πώς θα τη… βγάλουν και ίσως το λάθος μας ήταν ότι τους αντιμετωπίσαμε με υπερβολική επιείκεια. 
Πριν από μια εικοσαετία, σε διαφορετικές εποχές και με το χάρτη των μίντια στην Ελλάδα να απέχει με τη σημερινή κατάσταση όσο η μέρα με τη νύχτα (διαδίκτυο δεν υπήρχε και η ελεύθερη τηλεόραση έκανε μόλις τα πρώτα της βήματα) την έκδοση του Τρίποντου την είχαν αγκαλιάσει και την είχαν στηρίξει οι άνθρωποι που είχαν στενή σχέση με το μπάσκετ. Με το AllStar συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Μας στήριξαν στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που τους αρέσει το μπάσκετ, το αγαπάνε, το παρακολουθούν και πολύ λιγότερο οι επαγγελματικά ασχολούμενοι με αυτό. Βαρέθηκα όλα αυτά τα χρόνια να ακούω το κλασικό «στείλε μου σε παρακαλώ το τεύχος τάδε γιατί δεν πρόλαβα να το αγοράσω». Το τεύχος τάδε είχε παρεμπιπτόντως συνέντευξη του τάδε παίκτη, που δεν έκανε καν τον κόπο να πάει στο περίπτερο. Σε κάθε περίπτωση του το δίναμε ή του το στέλναμε τζάμπα, αλλά συνήθως δε μας έπαιρνε να μας πει καν ευχαριστώ. Σε αντιδιαστολή υπήρχαν άνθρωποι του μπάσκετ που έκαναν μικρές ασήμαντες κινήσεις επειδή το αισθάνονταν. «Εγώ είπα στους παίκτες μου να μην αγοράζουν ένα περιοδικό, αλλά να αγοράζουν όλοι από ένα για να το στηρίξουν. Έντυπο του μπάσκετ είναι όχι του ποδοσφαίρου». Δεν ξέρω αν οι παίκτες του Αμαρουσίου πείσθηκαν να πηγαίνουν κάθε Τετάρτη στο περίπτερο, αλλά δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω δημόσια τον Βαγγέλη Αλεξανδρή, που όπως έμαθα είπε αυτές τις κουβέντες στο τελευταίο All Star Game της Α1.
Δεν εκλαμβάνω την αντίθετη συμπεριφορά ως αδιαφορία για το περιοδικό, αλλά σε μια εποχή που ο πυρήνας του «εγώ» είναι απείρως σημαντικότερος του «εμείς», δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Ευτυχώς σε όλους αυτούς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δε χρωστάμε τίποτε και μας χρωστάνε… Αντίθετα, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω έναν προς έναν τους αναγνώστες μας, όλους εσάς που διαβάζετε σήμερα αυτές τις γραμμές, για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μας περιβάλλατε όλα αυτά τα χρόνια. Ελπίζω ότι δε θα ισχύσει αυτό που μου είπε τις προάλλες ένας από τους συνεργάτες του περιοδικού: «Μια φορά το μήνα μπορεί και να μας ξεχάσουν». Διαφωνώ κάθετα… Στο χέρι μας είναι πρώτα απ’ όλα να συνεχίσουμε να δημιουργούμε την υποχρέωση στους πραγματικούς φίλους και εραστές του μπάσκετ να μας περιμένουν την πρώτη Τετάρτη του μήνα στα περίπτερα. Και στο χέρι μας είναι να σας παρουσιάσουμε, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο, ένα καλύτερο, πιο διαβαστερό περιοδικό. Αν δεν το καταφέρουμε, τότε απλά σημαίνει ότι δε μάθαμε από τα δικά μας λάθη. Τότε πραγματικά θα εκλείψει και ο λόγος ύπαρξης του μοναδικού αθλητικού περιοδικού της χώρας.
Συνεχίζουμε λοιπόν στις επάλξεις με ένα συγκεκριμένο σκοπό και στόχο. Να αποδείξουμε ότι το μπάσκετ αξίζει να έχει ένα περιοδικό. Το συγκεκριμένο editorial δεν αποτελεί κάποιας μορφής επικήδειο. Αποτελεί ουσιαστικά την αναγγελία μιας νέας εποχής. Η απόφασή μας είναι δεδομένη και δεν αλλάζει. Θα το παλέψουμε μέχρις εσχάτων. Και τα έσχατα δεν έχουν έρθει ακόμη!
Σε κάποιο από τα επόμενα τεύχη θα βρείτε ένα ερωτηματολόγιο για τη μορφή και την εικόνα του περιοδικού στη «νέα εποχή». Θα ήταν χρήσιμο να μπείτε στον κόπο, σπαταλώντας ένα πολύτιμο δεκάλεπτο από τη ζωή σας για να μας πείτε τη γνώμη σας και τις απόψεις σας. Επειδή η γνώμη σας μετράει…
Y.Γ.: Παρότι αυτό είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος editorial στα χρονικά του περιοδικού, δεν περίσσεψε χώρος για την επικαιρότητα του μπάσκετ. Ζητάω συγνώμη για τη σχεδόν υποχρεωτική αυτοαναφορικότητα…

22 σχόλια:

  1. Διαφωνώ κάθετα με την αλλαγή του περιοδικού από εβδομαδιαίο σε μηνιαίο.
    Ήταν μία όαση στην καθημερινότητα.
    Κοινώς θέλω την δόση μου.
    Και για έναν εξαρτημένο η μηνιαία δόση δεν φτάνει.
    θα προτιμούσα να πλήρωνα 4 ή και 5 € αλλά να το έχω κάθε εβδομάδα.
    Θέλω ενημέρωση για την εβδομαδιαία ηλεκτρονική μορφή αν θα διαφέρει και κατά πόσο από την μηνιαία.
    Ένα ακόμα κάστρο πέφτει.
    Θα άντεχα και χειρότερο χαρτί καθώς στο δώρο δεν κοιτάς το περιτύλιγμα.
    Θα άντεχα και την έλλειψη αφίσας καθώς δεν νομίζω ότι κρατάει πλέον ο κόσμος αφίσες.
    Μαύρη μέρα σήμερα.
    Κουρούνα σήμερα με στεναχώρεσες εσύ και όλη η ομάδα του ALLSTAR.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το καταλαβαίνω απόλυτα, ούτε και εμάς μας χαροποίησε η απόφαση αλλά δεν υπάρχαν πολλές επιλογές. Δυστυχώς, οι πρόθυμοι να πληρώσουν ακόμη και τα 3,5 ευρώ (δεν μιλάμε για περισσότερα) σε εβδομαδιαία βάση μειώθηκαν. Είναι καλύτερα πάντως στην έρημο να υπάρχει ακόμη και μια μικρότερη σε έκταση όαση παρά να μην υπάρχει καθόολου. Η ηλεκτρονική έκδοση από οπτική άποψη δεν θα διαφέρει πολύ από την εβδομαδιαία και η λογική είναι να μπορεί να έχει πρόσβαση κάποιος με το κόστος ενός SMS με το οποίο θα παίρνει και τον αντίστοιχο κωδικό. Οπότε η επικαιρότητα θα υπάρχει. Η μηνιαία θα είναι εντελώς διαφορετική και σε μορφή και σε φιλοσοφία. Αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο, του δουλεύουν το ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με τον BADANAMAN καθώς είμαι επίσης εναντίον της αλλαγής συχνότητας κυκλοφορίας του AllStar. Είμαι πολύ απογοητευμένος, αλλά τουλάχιστον υπάρχει και το θετικό ότι με τη μηνιαία κυκλοφορία το περιοδικό θα έχει περισσότερο χώρο (φαντάζομαι) για αξιοποίηση όχι μόνο λόγω της αύξησης των σελίδων, αλλά και της μείωσης της επικαιρότητας που λογικά δεν μπορεί να λαμβάνει σημαντικό μέρος σε μηνιαίο έντυπο. Οι εποχές είναι δύσκολες και το καταννοώ αυτό. Από την εξαφάνιση του τελευταίου μπασκετικού εντύπου (και του μοναδικού αθλητικού περιοδικού) θα προτιμήσω την αλλαγή αυτή. Ελπίζω πραγματικά να ωφεληθεί το περιοδικό σε βάθος χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα πω κι εγώ τον πόνο μου: Μένω στο εξωτερικό και βάζω τους δικούς μου να μου αγοράζουν το περιοδικό κάθε εβδομάδα και είτε μου στέλνουν 3-3 ή 4-4 τα τεύχη ή όταν γυρίζω για διακοπές στην Ελλάδα διαβάζω όλα τα τεύχη μαζεμένα (εννοείται ότι τα τεύχη δεν τα πετάω αλλά τα αρχειοθετώ μαζί με τεύχη 10 χρόνων του Τριπόντου). Αυτή η δουλειά γίνεται τα τελευταία 5 χρόνια. Άρα για αυτόν τον λόγο και μόνο, μου αρέσει η αλλαγή σε μηνιαίο γιατί θα κρατιέμαι πιο εύκολα σε επαφή με το περιοδικό:)
    Ελπίζω αφού έγινε αυτή η αλλαγή να αλλάξει δραματικά και η μορφή του περιοδικού. Ελπίζω να δούμε μεγαλύτερα αφιερώματα, συνεντεύξεις-άρθρα κλπ. Έχω πάντως μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Δεν γίνεται να έχεις μηνιαίο περιοδικό και να μην συντηρείς το ενδιαφέρον του κοινού ενδιάμεσα με ένα σοβαρό σάιτ αποκλειστικά του περιοδικού. Αν σε αυτό το σάιτ ενσωματώνονταν για παράδειγμα και τα μπλογκ της Κουρούνας και του Ψαράκη, είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσατε να βγάζετε και από διαφημίσεις την στιγμή που σήμερα αυτά τα μπλογκ δεν αποφέρουν τίποτα. Με αυτόν τον τρόπο μέσω του ονόματος του περιοδικού, θα χτυπούσατε και την αγορά του ίντερνετ, καθώς κατά την γνώμη μου τα αποκλειστικά μπασκετικά σάιτ είναι σε θλιβερή κατάσταση. Πάντα φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και να μην ηθελε να γινει το editorial "επικηδιος", εγινε καθώς μια εποχή του allstar basket οπως το ξεραμε τελειώνει... αλλά εστω και μηνιαιο... κατι είναι απο το τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαλιστα. Απ οτι καταλαβα απ το κειμενο, φταινε οι μπασκετικοι φιλαθλοι και τους «μαλωνουμε» κιολας με το καρφι οτι δεν μπορεσαν να κρατησουν το μοναδικο αθλητικο περιοδικο σε κυκλοφορια σε εβδομαδιαια βαση. Καμμιά αυτοκριτικη πουθενα, ουτε προβληματισμος του στυλ: γιατι δεν αρεσουμε ρε παιδακι μου? Τοσοι μπασκετικοι υπαρχουν, γιατι μας αγοραζουν τοσο λιγοι?
    Θα μιλησω για μενα. Ειμαι φιλαθλος του ΠΑΟ, αλλα απ τον καναπέ. Ουτε καν γηπεδο παω, ουτε αρρωστακι ειμαι, ουτε τρωω σανο στις ελευθερες ωρες μου.
    Σάς διαβεβαιω και σας παρακαλω να με πιστεψετε οτι απ το δευτερο τευχος του ωλ σταρ μπασκετ και μετα, δεν ειχα χασει ουτε ενα. Ενταξει, δεν ηταν και «Τριποντο», αλλα θεωρουσα οτι στηριζω μεσω αυτου, το αγαπημενο μου σπορ. Χαζος δεν ειμαι. Καταλαβαινω οτι ειναι ανθρωπινο ο καθε συντακτης να εχει μια οπαδικη προτιμηση, επισης οι οικογενειακες σχεσεις ειναι σημαντικο πραγμα και λογικο ειναι να επηρεαζουν. Ακομα καταλαβαινω πολυ καλα οτι απο δημοσιογραφικης αποψης ειναι κουραστικο μια ομαδα να κυριαρχει τοσα χρονια και μαλιστα χωρις σημαδια υποχωρησης, αλλά αντιθετα να σφυζει το αγωνιστικο της τμημα απο υγεια και παθος για δουλεια απ τον προπονητη μεχρι τον φροντιστη. Αρα το να υπαρχει ενα διακριτικο, αλλα για μενα ενοχλητικο σπρωξιμο στη δευτερη ομαδα του πρωταθληματος, αντε, να το δικαιολογησω. Ομως καποια περιστατικα ηταν οι σταγονες που ξεχειλισαν το ποτηρι.
    Δεν ειναι δυνατον, κυριοι, μια ελληνικη ομαδα να κερδιζει την ευρωλιγκα και το περιοδικο να εχει στο εξωφυλλο ΠΑΝΩ απ την κεντρικη φωτο και την λεζαντα τον παρακατω ΥΠΕΡΤΙΤΛΟ: Μπουρουσης: θα τα (ξανα)πουμε σε 10 μερες...
    Περα απ το προφανες οτι ετσι υποδαυλιζεις τη βια και τα παθη των καφρων και των 2 ομαδων, ειναι απαραδεκτο να το εχεις υπερτιτλο. Βαλτο κατω κατω, βαλτο στις μεσα σελιδες, βαλτο εντιτοριαλ, καντο ρολο και βαλτο οπου καταλαβαινεις, ομως μην το βαζεις πρωτη μουρη. Εκτιθεσαι. Απλα απαραδεκτο.
    Δευτερη σταγονα το εξωφυλο (που εκτος αν κανω καποιο λαθος, ειναι ο καθρεφτης του περιοδικου) του περσινου Ιουνιου μετα τον 4ο τελικο του πρωταθληματος. «τιτλος τελους. Χειροτερα δε γινεται» και στα ψιλα γραμματα απο κατω αναμεσα σε διαφορα μπλα μπλα, λεει το φοβερο: «φτασαμε στο πιο χαμηλο σημειο. Δεν τελειωσε ενα πρωταθλημα». Σοβαρα, κυριοι? Δηλαδη δεν το πηρε κανεις, ετσι? Λογικο να το συμπερανει αυτο καποιος, αφου οσο κι αν ψαξει στο ΕΞΩΦΥΛΛΟ, δεν υπαρχει ουτε μια λεξη (τευχος 219, το εχω κρατησει σαν μνημειο «αντικειμενικοτητας») που να αναφερει οτι πρωταθλητης ηταν ο ΠΑΟ. Λες και φταιει αυτος που τα σπασανε οι καφροι και μπηκανε μεσα. Ελεος. Εκει αποφασισα να κοψω το περιοδικο μαχαιρι και απο τοτε το παιρνω μονο οταν κατακταει τιτλο η ομαδα μου (αρκετα συχνα, ευτυχως), θελοντας ετσι να δειξω κατι με τη σταση μου αυτη στους επικεφαλης του περιοδικου.
    Α, επισης δε βοηθησε καθολου τη σχεση μου με το περιοδικο το κυριολεκτικα ανεκδιηγητο γεγονος με τις «αισθησιακες-και-καλα» φωτο με τις κοπελες του μπασκετ. Ευτυχως αντεδρασαν κι αλλοι αναγνωστες τοτε θυμαμαι, αφου μας αντιμετωπισαν σαν κοπαδι λυσαρηδων που θελει να παρει ματι τις κοπελιες. Τι ακριβως σκεφτοσασταν μ αυτο? Πραγματικα ηθελα να ξερω ποιος ηταν ο εγκεφαλος που γεννησε τη μεγαλειωδη ιδεα. Ποιος ηταν ο στοχος? Να δω τους γλουτους η το μπουστο της ταδε και να πω: «πωωω, παω στο γηπεδο να δω αυτη τη γλουτάρα κι αυτη τη μπουστάρα...». Απορω πως το δεχτηκαν οι κοπελες. Δεν καταλαβαν ποσο υποτιμητικο ηταν? Βοηθησατε ετσι καθολου το γυναικειο μπασκετ? Και στο φιναλε αυξηθηκε καθολου η κυκλοφορια με αυτο το τρυκ – δολωμα? Πολυ αμφιβαλλω. Μαλλον το αντιθετο, φανταζομαι.
    Αυτα. Δεν μπορω να πω οτι χαιρομαι για τις εξελιξεις, ουτε αποκλειω στο μελλον να δωσω μια ευκαιρια στο περιοδικο με τη νεα του μορφη. Απλα θελω να σας δωσω το πρισμα και την αποψη καποιου που γυρισε την πλατη στο περιοδικο σας. Σας ευχαριστω για την υπομονη σας να διαβασετε το τεραστιο σεντονι – κειμενο κι ευχομαι καλη επιτυχια στη νεα σας προσπαθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φοβάμαι και ελπίζω να αποδειχθώ λάθος ότι αυτή θα είναι η αρχή του τέλους για το αγαπημένο μας περιοδικό. Θα διαφωνήσω κάθετα με τον παραπάνω Ανώνυμο που θεωρεί μη αντικειμενικό το ΑllStar, αλλά και για τις φωτογραφίσεις των κοριτσιών, οι οποίες ήταν και καλαίσθητες και πρωτότυπες. Στο εξωτερικό, μην ξεχνάμε, τέτοιου είδους θέματα είναι πολύ συνηθισμένα. Απ' όσο θυμάμαι μάλιστα υπήρχαν πολλά γράμματα αναγνωστών που ζητούσαν περισσότερες. Τέλος πάντων, αυτά είναι και γούστα στην τελική.
    Πιστεύω ότι το AllStar πρέπει να μείνει έστω και μηνιαίο. Εύχομαι να συνεχίσετε την καλή δουλειά!
    Ανέστης Πολυμένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρώτο λάθος... Οπως φαίνεται από το κείμενο οι μοναδικοί που δεν φταίνε είναι οι μπασκετικοί φίλαθλοι. Ισα ίσα είναι ξεκάθαρο ότι αν από κάπου υπάρχει παράπονο είναι οι εμπλεκόμενοι ενεργά στο μπάσκετ και όχι οι φίλαθλοι. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο και φαίνεται ξεκάθαρα από το κείμενο. Υπάρχει επίσης τουλάχιστον 2 ή 3 φορές αναφορά στα λάθη που έγιναν από την πρώτη μέρα του περιοδικού και η υπόσχεση ότι θα προσπαθήσουμε να είμαστε καλύτεροι. Πιο ειλικρινής αυτοκριτική υπάρχει;
    Πάμε παρακάτω. Κανείς από τους συντάκες του περιοδικού δεν έχει κρύψει τι ομάδα υποστηρίζει αλλά ο καθένας μας έχει το δικαίωμα να γράφει ότι θέλει. Ρώτησε όποιον θέλεις αν λογοκρίθηκε έστω και μισή αράδα του εκτός των λιγοστών περιπτώσεων που ξέρω (και τις ξέρουν όλοι στο περιοδικό) που κάποιο κείμενο θα κάθιζε τους υπεύθυνους του περιοδικού στο σκαμνί και θα κινδύνευαν να μπλέξουν με δικαστήρια. Δεν ξέρω για ποιές οικογενειακές σχέσεις μιλάμε; Η μοναδική που ξέρω είναι ενός συντάκτη του περιοδικού που είναι αδελφός με προπονητή. Δηλαδή, τι πρέπει να γίνει; Να αλλάξει επάγγελμα ένας από τους δύο ή έγραψε ποτέ τίποτε για τον αδελφό του και δεν το ξέραμε. Αν γνωρίζεις κάποια άλλη συγγενική η οικογενειακή σχέση γράψτην ελεύθερα. Εστω και αν το επαναλαμβάνω αυτό δεν αποτελεί λόγο ενοχής ή απολογίας. Τους φίλους μας διαλέγουμε και όχι τους συγγενείς μας.
    Το περιοδικό δεν βγήκε για να συγκριθεί με το Τρίποντο. Αλλες ήταν οι ανάγκες εκείνης της εποχής, άλλες οι σημερινές. Με όσους ήταν στο Τρίποντο από τη συντακτική ομάδα (μετράω πρόχειρα 5-6 άτομα) μεγάλωσε μια άλλη γενιά η οποία όμως και εκείνο το περιοδικό σταδιακά το πρόδωσε και το απαξίωσε. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία. Οι ίδιοι περίπου άνθρωποι (μείον ένα δύο άτομα από τη βασική ομάδα) ανέλαβαν πριν από έξι χρόνια την υπόθεση του συγκεκριμένου περιοδικού. Σε εποχές διαφορετικές και πιο δύσκολες.
    Ο σκοπός του περιοδικού δεν ήταν να χαιδέψει αυτιά ούτε να πλεύσει με σημαία ευκαιρίας. Ηταν περιοδικό για ΟΛΟ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ και όχι για ένα χρώμα ή μια ομάδα όπως πιστεύεις. Αν θεωρείς ότι η κατάκτηση ενός τίτλου είναι σημαντικότερη από ένα πρωτάθλημα που δεν τελείωσε πάω πάσο. Αλλά είναι φανερό ότι είσαι περισσότερο φίλαθλος μιας ομάδας από ότι φίλαθλος του μπάσκετ. Οπότε σωστά λες ότι δεν σε ικανοποίησε το εξώφυλλο. Για μας (επειδή το εξώφυλλο συζητιέται τις περισσότερες φορές συλλογικά από μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων) είναι πιο σημαντικό ότι δεν τελείωσε ένα πρωτάθλημα. Αλλοι μας έχουν κατηγορήσει κατά διαστήματα ότι δεν μας απασχολεί ποιόν αδικεί η διαιτησία. Αληθές...Μας απασχολεί το μπάσκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ποιές ήταν οι...αισθησιακές φωτογραφίες. Μπασκετμπολίστριες με τα πολιτικά τους ρούχα. Συγνώμη φίλε μου αλλά θα σε εγκαλέσω για ένα παράξενο ρατσισμό. Αφού παρακολουθείς τα εξώφυλλα μας από την αρχή να σου πω ότι έχουμε βγάλει εξώφυλλα με μια φοβερή φωτογράφιση του Λάκοβιτς μισόγυμνου μετά από μονό σε ανοιχτό γήπεδο ή του Στακ. Δεν είδα καμιά κοπέλα να στείλει επιστολή και να διαμαρτυρηθεί για την....αισθησιακή φωτογράφιση. Γδύσαμε καμία μπασκετμπολίστρια και δεν το ξέρουμε ή δεν τομ είδαμε; Αν αμνήκεις στους άντρες που ενοχλεί την αισθητική τους αν δούν μια κοπέλα με μίνι ή με σορτς θα σου πρότεινα τώρα που καλοκαίριασε να μην πολυκυκλοφορείς στους δρόμους. Είναι πολύ...αισθησιακό το θέαμα. Οι μπασκετμπολίστριες δεν είναι γυναίκες; Οι φωτογραφήσεις ήταν όλες άκρως καλιτεχνικές και προσεγμένες και με εξαίρεση 1 ή 2 περιπτώσεις ήταν όλες εντός ορίων. Αν εννοείς την περίπτωση της Θάνου αυτά είναι παλιές ιστορίες και έφαγαν 10-20 σελίδες επιστολών. Αν μιλάς για αυτή τη φωτογράφιση και μόνο για αυτή συμφωνώ μαζί σου. Ηταν από τα λάθη του περιοδικού... Αλλά για όλες τις υπόλοιπες προσβολή είναι το σχόλιο σου για τις κοπέλες και όχι οι φωτογραφίες. Επίσης επειδή είσαι φίλαθλος του καναπέ να σε πληροφορήσω ότι στο γήπεδο οι κοπέλες δείχνουν πολύ περισσότερες....γλουτάρες λόγω αθλητικής περιβολής από ότι στο περιοδικό. Και οι...μπουστάρες εδώ που τα λέμε δεν κρύβονται, θέλεις δεν θέλεις.
    Με την αγάπη μου επίσης αλλά εγώ δεν κολακεύω αναγνώστες. Οταν έχουν δίκιο τους λέω ’’μπράβο και λάθος έγινε’’, όταν πιστεύω ότι έχουν άδικο το λέω με το ύφος μου και τον τρόπο μου. Nothing personal...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τουλάχιστον συζητάμε έστω κι αν ορισμένοι εκφράζουν -πιο-έντονα τις θέσεις τους.

    @ Κουρούνα και διευθυντή του All star basket

    Ομολογώ κι εγώ ότι το προτιμώ εβδομαδιαίο αλλά κουμάντο στην τσέπη σας και όποιου το πληρώνει δεν μπορούμε να κάνουμε.

    Τόσα μηνιαία περιοδικά μπάσκετ έχουν στην ευρώπη και τον κόσμο, κάτι θα ξέρουν και αυτοί.

    Απλά ενημερώστε περισσότερο για κάτι που λέγατε για την ηλεκτρονική του έκδοση αν δεν κάνω λάθος, σε εβδομαδιαία βάση!

    Για τις φωτογραφισεις:
    Δεν θυμάμαι τη Θάνου αλλά οσες φωτογραφίσεις θυμάμαι μου άρεσαν πολύ. Κι ούτε θεωρώ ότι υποτιμά κανείς την αθλητική όψη μιας γυναίκας αναδεικνύοντας τη θηλυκότητα ή την ομορφιά της.

    Αυτά, καλή συνέχεια και καλή δύναμη στους λάτριες του μπάσκετ

    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αισθάνομαι περίεργα ομολογώ που το περιοδικό θα γίνει μηνιαίο. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα αποδειχθεί σωστή κίνηση αν και απ' ο,τι κατάλαβα, αναγκαστήκατε να το κάνετε λόγω πτώσης στην κυκλοφορία του.
    Όσο για τις φωτογραφίσεις, Κουρούνα δεν αξίζει καν να απαντάς σε κακοήθειες. Άκου "υποτιμιτικό"! Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να τις επαναφέρετε ειδικά τώρα που καλοκαίριασε. Ήταν από τα θέματα που ξεχώριζαν και πολύ καλή δουλειά από κάθε άποψη. Θεωρώ επίσης ότι καλό θα ήταν τώρα που γίνεστε μηνιαίοι να κάνετε και καμια προσφορά.
    Καλή αρχή στην καινούργια μέρα που ξημερώνει για το περιοδικό!
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για τις γυναικίες φωτογραφήσεις πρέπει να συμφωνήσω ότι δεν μου άρεσαν γιατί εστίαζαν στην φωτογραφία και όχι στην αθλήτρια. Στο κάτω κάτω βάλτε ένθετο ημερολόγιο με αθλήτριες αν θέλετε με επιπλέον τιμή. Ο βασικότερος λόγος που δεν μου άρεσε ήταν ότι "έκλεβαν" σελίδες από άλλα θέματα πιο αρεστά κατ'εμέ.
    Από το τίποτα προτιμώ και εγώ έστω να υπάρχει το μηνιαίο. Αλλά αυτό μου φαίνεται σαν το εκλογικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα δεν ψηφίζεις κάτι καλό αλλά το λιγότερα χειρότερο. Και αυτό σαν επιλογή δεν με ενθουσιάζει.
    Πολύ σωστή η άποψη που ακούστηκε για το site με την επικαιρότητα που να περιέχει κουρούνα και Ψαράκη (πολύ ζωικό βασίλειο μαζεύτηκε). Ένα τέτοιο site θα είχε πολύ ψωμί και στην τελική γιατί όχι; Το basketnet και το superbasket έιναι πιο έξυπνοι ή πιο καλοί;
    @ ανώνυμος του καναπέ
    Σχετικά με το εξώφυλλο, όπως προείπα το περιτύλιγμα είναι άχρηστο, το δώρο έχει σημασία. Αν βλέπεις μόνο το εξώφυλλο να σου κάνω εγώ καμιά εικοσαριά όπως τα γουστάρεις. Τα εξώφυλλα είναι για οπαδούς και όχι για φίλαθλους. Εγώ δεν το κοιτάω ποτέ. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνώστων δεν το κοιτάζει. Ακόμα και αν το εξώφυλλο φανέρωνε το ποιος είναι η κουρούνα πιθανότατα εγώ δεν το μάθαινα γιατί ποτέ δεν το παρατηρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παμε απο την αρχη. Σε 3 σημεια στο εντιτοριαλ γινεται λογος για χαμηλη κυκλοφορια ή για μειωση αναγνωστων. Στην πρωτη περιπτωση μαλλον θα εφταιγε η μερα κυκλοφοριας οπως λετε, στη δευτερη η απεργια των παικτων και στην τριτη δεν ηταν θανασιμη η μειωση, λεει, μονο 20% (γκλουπ) των σταθερων αναγνωστων. Δε σας περασε καν η ιδεα “ρε γαμωτο, μηπως κανουμε κατι λαθος?”. Πουθενα δε γραφω οτι ησασταν εντελως μονοδιαστατοι, επισημαινω μια γενικη συμπαθεια του περιοδικου προς την δευτεραθλητρια του πρωταθληματος. Μπορει να ειναι η αγαπη μου προς την ομαδα μου, που ειναι μεγαλυτερη απ αυτην προς το μπασκετ, οπως λετε. Μαλιστα, ειμαι ενα αρωστακι λοιπον.
    Οταν εγραψα για συγγενεια, ισως εκφραστηκα λαθος. Δεν αναφερομουνα στο παραδειγμα που δινετε, αλλα στην κουμπαρια γνωστου εγκυρου και γλαφυρου κορυφαιου δημοσιογραφου του μπασκετ με γνωστο προπονητη, πρωην παικτη (μια που ειναι της μοδας οι περιφραστικοι προσδιορισμοι, ας το κανιβαλισω λιγο). Το σπρωξιμο που γινοταν ηταν προφανες, ισως απλα συνεπεσε με την θητεια του προπονητη στον οσφπ και παρεξηγησα το περιοδικο.
    Δεν λεω πουθενα οτι επεσα στην παγιδα να σας συγκρινω με το τριποντο, εξαλλου στα ματια μου δεν υπαρχει τετοια συγκριση (ειδικα οταν τα 1-2 ατομα που λετε, για μενα ειναι οι κορυφαιοι μπασκετικοι δημοσιογραφοι της χωρας. Ελπιζω να μου επιτρεπετε να εχω αυτη την αποψη). Ισα ισα γραφω οτι επαιρνα το περιοδικο σας ανελλιπως, ενω δεν το θεωρουσα εξισου καλο με το τριποντο.
    Στο θεμα του 4ου τελικου περσι, σε σχεση με το εξωφυλο σας: Δεν εγραψα πουθενα οτι δεν θεωρω καταντια αυτο που εγινε στο σεφ, δεν εγραψα οτι επρεπε να μην ασχοληθειτε. Καλα κανατε. Αλλα να μην αναφερετε ουτε λεξη για τον νικητη μεσα στις 4 γραμμες του γηπεδου? Το βρισκω αδικο, παραλογο και προκλητικο. Αν επικεντρωνοσασταν στο αγωνιστικο κομματι, δε θα αποδυναμωνατε το εξωαγωνιστικο με τους καφρους? Απλα νιωθω οτι απαξιωσατε την προσπαθεια της ομαδας μου που τίμησε το αθλημα με τον τροπο που σταθηκε εκεινο το βραδυ, μεσα σε συνθηκες ζουγκλας. Αν αυτο σάς φτανει για να μου φορεσετε οπαδικα γυαλια, προχωρηστε αφοβα.
    Για το θεμα του αλλου εξωφυλλου με τη δηλωση του αθλητου (μαλλον υπεραθλητού, οπως προκυπτει σημερα) Μπουρουση, δεν απαντατε κατι. Στο ενα εξωφυλλο λοιπον να συμπερανω οτι καυτηριαζετε την καφριλα, στο αλλο την αναδεικνυετε. Ωραια συνεπεια.
    Παμε και στο δροσερο θεμα με τις φωτογραφησεις. Παρατηρω οτι και απ τις στηλες της αλληλογραφιας τοτε, οπως και τωρα, αντιμετωπιζετε την κριτικη επι του θεματος με συγκεκριμενες απαντησεις.
    Κατ αρχην υπονοειτε οτι μαλλον ειμαι πουριτανος. Δεν γνωριζομαστε, αρα δεν μπορω να σας πεισω ποσο αδικο εχετε. Μετα ειναι η καραμελα: “οι αθλητριες ειναι κι αυτες γυναικες, εχουν θηλυκη πλευρα μπλα μπλα κλπ κλπ”. Προφανως δεν καταλαβατε η προσποιειστε οτι δεν καταλαβατε την ουσια της διαφωνιας μου. Αμφισβητησε κανεις κυριε μου, οτι οι αθλητριες ειναι γυναικες και μαλιστα ομορφες? Ποτε τεθηκε τετοιο θεμα? Και γιατι πρεπει να μας δωσετε σαν περιοδικο σωνει και καλα την απαντηση? Αυτο που με εκνευρισε απιστευτα ηταν οτι σε υλη εξηντατοσων σελιδων μαζι με τις διαφημισεις, κι ενω οταν ζηταγανε διαφορα πραγματα οι αναγνωστες στη στηλη αλληλογραφιας η απαντηση σας ηταν αρνητικη λογω περιορισμενου χωρου και πληθωρας υλης, την ιδια στιγμη τρωγατε 6 και 8 σελιδες καθε βδομαδα με καλλιτεχνικες λετε, (αυτο ειναι η δικη σας αποψη, επιτρεψτε μου να εχω αντιθετη) φωτο μπασκετμπωλιστριων. Σε ποιο σημειο ακριβως προσβαλω τις κοπελες?
    Οσο για την ειρωνικο σας υφος, δεν πειραζει. Μπορει να ειστε εκνευρισμενος απ τις απαντησεις των αναγνωστων στο τραγικο πραγματικα ποστ σας σχετικα με τον υπεραθλητη μπουρουση. Σας καταλαβαινω..
    nothing personal either.

    serenader

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. να κάνω και εγώ μία πρόταση που μου ήρθε τώρα στο μυαλό; αντί για ηλεκτρονική μήπως είναι καλύτερα η εβδομαδιαία έκδοση να είναι έντυπη σε στυλ εφημερίδας με φτηνότερο χαρτί και χαμηλή τιμή, π.χ., 1,5 ευρώ;
    Αριστοτέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. serenader
    Αντιγράφω από το editorial

    1. Ενδεχόμενα μέτρησε η μέρα κυκλοφορίας, ενδεχόμενα έπαιξαν ρόλο δικά μας λάθη, αλλά ο πρώτος χρόνος του περιοδικού ήταν πολύ άσχημος κυκλοφοριακά. Αλλάξαμε στα γρήγορα μέρα κυκλοφορίας, μεταφερθήκαμε στην Τετάρτη και για μια τριετία είδαμε το περιοδικό να παίρνει την πάνω βόλτα.
    2. Άλλωστε κάθε γνώμη και άποψη είναι υποκειμενική και δε διεκδικούμε από τον Πάπα το habemus
    3. Στο χέρι μας είναι πρώτα απ’ όλα να συνεχίσουμε να δημιουργούμε την υποχρέωση στους πραγματικούς φίλους και εραστές του μπάσκετ να μας περιμένουν την πρώτη Τετάρτη του μήνα στα περίπτερα. Και στο χέρι μας είναι να σας παρουσιάσουμε, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο, ένα καλύτερο, πιο διαβαστερό περιοδικό. Αν δεν το καταφέρουμε, τότε απλά σημαίνει ότι δε μάθαμε από τα δικά μας λάθη.

    Τρία σημεία αυτοκριτικής από τη διεύθυνση του περιοδικού. Προφανώς τα ξεπέρασες χωρίς προσοχή...

    Δεύτερον είμαι πολύ προσεκτικός στις απαντήσεις μου. Εγραψα ξεκάθαρα τη λέξη φίλαθλος και όχι τη λέξη οπαδός όταν αναφέρθηκα σε σας. Τα υπόλοιπα που λέτε είναι δικά σας αυθαίρετα συμπεράσματα όχι δικά μου.

    Τρίτον, επειδή τελικά κάτάλαβα με τα πολλά τι εννοούσατε για τις ’’συγγενικές σχέσεις’’ θεωρώ αστεία τη συζήτηση. Οποιος ξέρει τον Σκουντή καταλαβαίνει τι θέλω να πω...

    Τέταρτον ουδέποτε συνέντευξη που λέτε κάλυψε έξι η οκτώ σελίδες. Το συνηθισμένο ήταν τέσσερις το πολύ. Για το θέμα αυτό όπως βλέπετε όλοι οι υπόλοιποι διαφωνούν.

    Πέμπτον, όσο και να μου την πέφτουν αναγνώστες του μπλογκ και κυρίως του περιοδικού δεν εκνευρίζομαι. Αν σας πω ότι χαίρομαι θα το πιστέψετε; Αυτοί που αγαπάνε το μπάσκετ έχουν άποψη, τη λένε και καλά κάνουν. Υγιή άποψη και όχι άποψη ΄΄να λέμε για να λέμε’’. Με τον ίδιο τρόπο μου την έπεσαν προ μηνών όταν υπερασπίστηκα τον Μπατίστ για την κλωτσιά στον Οσμπολτ.

    Εκτον, η πλειοψηφία των Ολυμπιακών δεν αγοράζει το περιοδικό προτιμάει άλλα έντυπα. Αυτό μας έχει προκύψει από έρευνα αγοράς που έχουμε κάνει. Το συγκεκριμένο εξώφυλλο που τους κολάκευε; Στη φωτογραφία του παρολίγο αυτόχειρα Ρόμπερτ Ντε Νίρο με μοναδικό χρώμα την κόκκινη κορδέλα στο κεφάλι; Είναι φανερό ότι δεν διαβάζουμε και δεν βλέπουμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο αλλά αυτό για μένα τουλάχιστον δεν αποτελεί πρόβλημα.
    Ξανά με την αγάπη μου και για να μην παρεξηγηθεί το ύφος μου χρησιμοποίησα και πληθυντικό ευγενείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. με δυο λογια:
    1. αυτοκριτικη κατοπιν εορτης = να χαμε να λεγαμε.
    2. για τις φωτογραφησεις: ε, αμα συμφωνουν οι πολλοι, τοτε να παω πασο. αλλη μια ωραια αποψη. τοτε γιατι τις σταματησατε? συνεχιστε τις στη νεα φαση του περιοδικου, τις θελει ο κοσμακης :).
    3. για τελευταια φορα τονιζω οτι δε μ ενδιαφερει ο οσφπ. je m en fous, I dont give a flying shit, sta frydia mou, πως να το πω για να το καταλαβετε? αυτο που ηθελα σ εκεινο το εξωφυλο ηταν μια θετικη αναφορα για την ομαδα μου. οι προχωρημενες σημειολογιες με τους ελαφοκυνηγους και τις κοκινομπαντάνες ειναι για τον μπακογιαννόπουλο και τα cahiers du cinema, οχι για ενα μπασκετικο περιοδικο.
    και κατι ασχετο. δε βλεπω πως μπορει να συνδυαστει η κουρουνα οπως την ειχαμε συνηθισει σ ενα μηνιαιο περιοδικο, αποκομμενο απ την επικαιροτητα. διαφωτιστε μας, αν προαιρειστε.
    αρκετα φιλικα,
    serenader

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. serenader
    Απαντάω στο άσχετο που με αφορά. Θα μεταλλαχθεί και η κουρούνα σε κάτι εξίσου ενδιαφέρον και διαβαστερό. Να καταργηθεί δεν το βλέπω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κουορύνα, εγώ θέλω να καταθέσω την άποψή μου για το περιοδικό. Δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει καλύτερο στη μηνιαία μορφή του. Για να το γράφει ο Καρύδας που είναι χρόνια δημοσιογράφος και τον θεωρούμε σοβερό, κάτι θα ξέρει ή κάτι θα έχει στο μυαλό του. Εμένα το περιοδικό, ειδικά τον τελευταίο καιρό, μου άρεσε πολύ. Δεν έχω όλα τα τεύχη για να κάνω συγκρίσεις. Νομίζω ότι το ένθετο με τους αριθμούς ήταν άχρηστο και ότι αν αυτό αφιρεθεί από τη νέα μορφή του περιοδικού και προστεθεί ύλη μαζί με τις έξτρα σελίδες το περιοδικό θα φτάνει για ένα μήνα.
    Το μοναδικό που δεν καταλαβαίνω από όσα έγραψε ο διευθυντής σας είναι τα περί προσφορών. Βρείτε αγώνες και βάλτε τους. Ειδικά αγώνες που δεν μπορούμε να βρούμε εμείς και να κατεβάσουμε. Κάντε το και το περιοδικό θα απογειωθεί. Συμφωνώ απόλυτα στο παράπονο Καρύδα αν ισχύει όπως τα γράφει. ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ. Τα γράφει τίμια και ειλικρινά. Να μη δώσουμε περισσότερα εμείς που δίνουμε. Να το αγοράζουν όσοι ασχολούνται με το μπάσκετ. Τα άλλα είναι κουβέντα να γίνεται. Και μένα δεν μου αρέσει που θα το παίρνω μόνο μια φορά το μήνα αλλά από το να μη το παίρνω καθόλου καλύτερα έτσι. Καλό κουράγιο στην προσπάθεια, είμαστε μαζί σας. Σας αγαπάμε και με τα λάθη σας.
    Πέτρος Κωστόπουλος, απλή συνωνυμία, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κριμα...κριμα...κριμα..., μενω στο εξωτερικο και το περιοδικο στο γραμματοκιβωτιο καθε εβδομαδα ειναι ενα απο τα highlight της εβδομαδας...ελπιζω να αλλαξουν συντομα οι παραγοντες που σας οδηγησαν σε αυτη την αποφαση και να επιστρεψετε ξανα στον εδομαδιαιο ρυθμο, γιατι ειστε μια οαση στην μετριοτητα του τυπου αυτης της χωρας, μια ομαδα τρελων μπασκετικων που παραμενουν (κατα μεσο ορο) αντικειμενικοι εχοντας συγχρονως τεκμηριωμενες αποψεις και χωρις να προκαλουν (ολοι εχουμε τις ομαδικες προτιμησεις μας και συμπαθειες, αλλα πιστευω οτι εχετε κανει καταπληκτικη δουλεια στο να τηρειτε αποστασεις, σε μια χωρα που , οτι και να γραψεις, πολυ ευκολα παρεξηγεισαι και σου απονεμεται ο τιτλος της μιας η αλλης ομαδας). Σας ευχαριστω παρα πολυ για ολες τις ομορφες ωρες αναγνωσης που μας προσφερατε ολα αυτα τα χρονια, θα παραμεινω πιστος εστω και σε μηνιαια βαση και ελπιζω να επανελθεται συντομα στην εβδομαδιαια εκδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στην ηλεκτρονική εβδομαδιαία έκδοση πόσο θα πηγαίνει το μαλλί, και τι ύλη θα έχει ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @haridimos
    Η ηλεκτρονική έκδοση θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνει περίπου τα 3/4 της ύλης του εβδομαδιαίου περιοδικού και το μαλλί θα είναι ένα SMS για να πάρεις τον κωδικό. Δεν ξέρω την τιμή αλλά ας πούμε πάνω κάτω ότι θα κινείται στα επίπεδα των 2 ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή