Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Τέτοια παλικάρια βγάζει το μπάσκετ!

Φαντάζομαι ότι κάπου διαβάσατε την ιστορία με τον ναύαρχο του Ναυτικού που ’’ξήλωσε’’ τα γαλόνια του και παραιτήθηκε όταν σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε απαξιωτικά για τους αξιωματικούς που μετείχαν στη σύσκεψη. Το κείμενο της παραίτησης του δημοσιεύθηκε στον τύπο και σε πολλά μπλογκς. Προσθέτω μια λεπτομέρεια που αντιλήφθηκα χθες...
Το όνομα του ναυάρχου είναι Στέλιος Φενέκος. Πρόκειται για τον παλιό μπασκετμπολίστα του Σπόρτιγκ. ΄Ηταν ο βασικός σέντερ της ομάδας των Πατησίων όταν έπαιζε στην Α΄ Εθνική από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 και σχεδόν ολόκληρη τη δεκαετία του ΄80. Από τότε συμπαίκτες και αντίπαλοι έλεγαν ότι ο Φενέκος ήταν ’’διαμάντι’’ και τύπος που δεν μάσαγε τα λόγια του. Το αποδεικνύει με τις πράξεις του πολλά χρόνια αργότερα και σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο.

20 σχόλια:

  1. Ζεις; Είχα αρχίσει να πιστεύω ότι είχες πιαστεί σε ξόβεργα ή ότι σε δηλητηρίασε ο "Ράμπο" με χαλασμένο καναβούρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ NobodyIsBiggerThanTheGame
    Πώς να έρθει τόσο γρήγορα από το Παρίσι; Κουρούνα είναι - όχι χελιδόνι...

    @ b-ball kourouna
    Περιμένουμε αμαρτωλό παρασκήνιο από το Παρίσι, αλλά κυρίως παρασκήνιο για το πατατράκ που έπαθε ο πατερούλης και οι αυλικοί του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έπαιξε μόνο στον Σπόρτιγκ ο Φενέκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή μας κουρούνα μας είσαι καλά;
    Χρόνια και ζαμάνια...
    Ούτε φάιναλ φορ έχουμε , ούτε τίποτα;
    Άντε με το καλό να ξαναβρεις τη φόρμα σου γιατί μπήκαμε στην τελική ευθεία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καποια πραγματα αγαπητη κουρουνα δεν ειναι ποτε οπως φαινονται να ειναι κι εσυ ως λατρης του παρασκηνιου το γνωριζεις καλυτερα. ο συγκεκριμενος κυριος ηταν διοικητης μοναδας του ναυτικου στην Κρητη και διατηρω τις επιφυλαξεις μου για το ακεραιο του χαρακτηρα του. ποσο μαλλον οταν οι ''ροζ περιπετειες'' του ηταν γνωστες στο συνολο των ναυτων που υπηρετουσαν στο ναυσταθμο. επιπλεον μην ξεχναμε τα κομματικα κριτηρια που παιζουν μεγαλο ρολο στην εξελιξη αξιωματικων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ανώνυμος
    Κατ΄αρχήν το πως φτάνει κάποιος να γίνει στρατηγός ή ναύαρχος σαφώς και εμπεριέχει πολιτική ίντριγκα. Αυτά είναι γνωστά και δεν περιμένεις από μένα να τα γράψω τα ξέρει όλη η Ελλάδα. Τώρα πως εννοείς το ροζ δεν το ξέρω και δεν γνωρίζω τόσες λεπτομέρεειες για τον βίο και την πολιτεία του. Δεν πιστεύω ότι ο Φενέκος λόγω βαθμού υποχρέωσε κάποια να του κάτσει. Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο. Δηλαδή κάποιος που είναι ναύαρχος και σχετικά νέος σε ηλικία απαγορεύεται να έχει σχέσεις με κάποια υφισταμένη του; Αν αυτό εννοείς δεν βλέπω τίποτε ροζ ή παράτυπο! Εκτός αν η ελληνική κοινωνία έγινε ξαφνικά άκρως συντηρητική. Πάντως προτιμώ ένα ροζ ναύαρχο από ένα ναύαρχο που πηγαίνει πάσο με ότι του λένε τα (όποια) πολιτικά αφεντικά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τους υπόλοιπους...
    Για το φάιναλ φορ δεν έχω να γράψω τίποτα που δεν είδατε... Για τον Βασιλακόπουλο θα ανεβάσω ποστ εντός των επόμενων ωρών με όλα τα ενδιαφέροντα και...αμαρτωλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαρίδημε το ξέρω ότι έπαιξε και σε άλλες ομάδες αλλά το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μέρος της καριέρας του το πέρασε στον Σπόρτιγκ. Και δεν διάβασα πουθενά να γίνεται η παραμικρή αναφορά στο μπασκετικό παρελθόν του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν την ξέρω την ιστορία αλλά η πολιτική αξιολόγηση μιας πράξης με βάση το ότι ήταν του ''δικού '' μας αθλήματος είναι κάτι που δεν περίμενα από μια κουρούνα που έχει δείξει ψαγμένη σκέψη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποιός μίλησε για πολιτική αξιολόγηση; Μίλησα για μια πράξη που σπάνια κάνει ένστολος... Οι περισσότεροι για να κάνουμε και πολιτική κουβέντα προτιμούν να βγαίνουν...διαμαρτυρόμενοι όταν τους ξηλώνουν με τη μέθοδο των προαγωγών και των αξιολογήσεων. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις κάποιου που δηλώνει την αντίθεση του στον πολιτικό προιστάμενο του με τέτοιο τρόπο για να μην πω μοναδική. Αυτό έγραψα. Και έτυχε να προέρχεται από άνθρωπο με παρελθόν στο μπάσκετ. Δεν το προσέγγισα πολιτικά το θέμα, μπασκετικά το προσέγγισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δεν τα γράφεις 100% σωστά. δεν ήταν απλώς "κάποιοι" αξιωματικοί που απλώς "τα άκουσαν" από τον "κύριο Υπουργό". ήταν όλοι οι αρχηγοί!!! ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, κ.λ.π. και ο εκπρόσωπος του ελληνικού λαού τους χαρακτήρισε "αυτιστικούς" (!!!) για μία εισήγηση-παρουσίαση που όλοι μαζί είχαν συμφωνήσει και του έκαναν!!! και βέβαια, ως γνήσιοι δημόσιοι υπάλληλοι, όλοι αυτοί έκαναν τις κότες (κυριολεκτικά). και αντέδρασε μόνο ο "διευθυντής κλάδου πόρων" υποναύρχος Φενέκος.
    πάντως πρόσεχε κουρούνα μου γιατί με αυτά που γράφεις κάποιοι υπερπροοδευτικοί κουλτουριάριδες εδώ μέσα θα σε πούνε και εθνικίστρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. επειδή έτυχα να υπηρετώ στη κρήτη αυτή την εποχή μάλλον για τον προηγούμενο διοικητή θα λένε για ροζ ιστορίες που όντως "γύριζε" τη νύκτα. Ο συγκεκριμένος όμως δούλευε συνέχεια και δεν τον πολυβλέπαμε συχνά "έξω". Έκανε γυμναστική τακτικά και μάλιστα έπαιζε και με την ομάδα του ναυτικού μπάσκετ στο τοπικό πρωτάθλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρε παιδιά τι λέτε για τον άνθρωπο. Αυτός μίλαγε και στους ναύτες ακόμα στον πληθυντικό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε 12:12, ο μόνος που ανέφερε έστω ως ενδεχόμενο την Κουρούνα να είναι εθνικίστρια είσαι εσύ (εξάλλου δεν προκύπτει από πουθενά από όσα κουρουνίστικα έχω διαβάσει κατά καιρούς).

    Αυτό που είναι επικίνδυνο (αν και δε νομίζω να είναι ηθελημένο, μάλλον από κακή διατύπωση) είναι η Κουρούνα να βγήκε αντίθετη με το κοινοβουλευτικό σύστημα γενικά, κάτι που είναι και της μόδας με τις αυθαίρετες γενικεύσεις και τις επιφανειακές αναλύσεις των ημερών για την κρίση. Αναφέρομαι όχι στο κείμενο, αλλά στο σχόλιο της Κουρούνας που απαντά σε κάποιον ανώνυμο (γράφετε και κανένα όνομα ή παρατσούκλι να συνεννοούμαστε καλύτερα) και έμμεσα λέει ότι δεν του αρέσουν οι ναύαρχοι που πάνε πάσο με τα πολιτικά αφεντικά τους. Νόμιζα ότι οι στρατιωτικοί, τουλάχιστον μετά από το 1974, οφείλουν να υπακούουν τους πολιτικούς τους προϊστάμενους, που εκλέγει εξάλλου ο κόσμος (και ο κόσμος έχει και κάποια ευθύνη για το ποιούς εκλέγει και θα έπρεπε να τους κρίνει για όσα κάνουν σωστά ή λάθος).

    Το άλλο σχόλιο μου δεν προκύπτει από το κείμενο, που απλά αναφέρει το μπασκετικό παρελθόν κάποιου ναυάρχου, αλλά από τον τίτλο της Κουρούνας "Τέτοια παλικάρια βγάζει το μπάσκετ". Δεν έχω πρόβλημα να κάνουν καριέρα μπασκετάνθρωποι και σε άλλους τομείς, μάλλον καλύτερη θα ήταν η ελληνική κοινωνία αν κρίνω από το επίπεδο των περισσότερων. Αλλά το πετυχημένο μπασκετικό παρελθόν δε συνεπάγεται αυτόματα επιτυχία - ούτε αυτόματα αποτυχία, βέβαια - σε άλλους τομείς, το μπάσκετ έβγαλε και άλλα παλικάρια εκτός από τέτοια. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω γνωστό πρώην προπονητή και πολιτικό περισσότερο γνωστό από το χρώμα των μαλλιών του.

    Μάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλε Μαριε, και θα διαφωνησω και συμφωνησω μαζι σου.

    Παρα πολυς κοσμος μπερδευει την υπακοη στους νομους και στο συνταγμα με την προσωποπαγη υπακοη. Για μενα προσωπικα εαν ημουν εγω βαθμοφορος, θα εγραφα τον Μπενι εκει που δεν πιανει η μελανη. Θα σεβομουν ομως απολυτα το πνευμα του συνταγματος και των νομων που διεπουν την ορθη λειτουργια του κρατους. Και κατ' αναλογια και οι πολιτικοι θα πρεπει να μεταχειριζονται με τον δεοντα σεβασμο τους στρατιωτικους. Τον σεβασμο προς τον βαθμο παντα και λιγοτερο προς τον ανθρωπο.

    Το κριτηριο του κοσμου επισης συχνοτατα εχει προβει σε χονδροειδεστατα σφαλματα. Με κινδυνο να λοδωρηθω ως φασιστας, το 70% του ελληνικου πληθυσμου που θεωρουσε τον Αχριστοδουλο ως το σημαντικο προσωπο της ελληνικης επικρατειας, δι εμε ηταν ζωα. Η πλειοψηφια δεν σημαινει οτι αυτοματα εχει και δικιο.

    Δυστυχως στο δευτερο σκελος σου θα συμφωνησω, οτι οντως το μπασκετικο παρεθον δεν αποτελει εχεγγυο καλης κοινωνικης συμπεριφορας. Ωστοσο εχοντας γνωρισει απο σποντα αρκετους μπασκετμπολιστες, οφειλω να ομολογησω οτι ειναι σαφως πιο καλλιεργημενοι απο τους ποδοσφαιριστες. Λες να οφειλεται στην φυση του αθληματος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. sorry για την οικειότητα αλλά, τι λες τώρα ρε Μάριε, σοβαρά? Από πότε δηλαδή οι στρατιωτικοί «οφείλουν να υπακούουν τους πολιτικούς προϊστάμενούς τους»? τι λέτε ρε παιδιά, σοβαρά τα πιστεύετε αυτά? Τι είναι δλδ οι στρατιωτικοί σκυλάκια? Ακούς εκεί να «υπακούνε»! Μάθετε λοιπόν ότι οι στρατιωτικοί – όπως και ΟΛΟΙ ΜΑΣ – οφείλουμε να υπακούμε στο σύνταγμα και τους νόμους της πατρίδας μας. Ποιος μας λέει ότι πρέπει να «υπακούμε» στους πολιτικούς και στον «αλάνθαστο» «κόσμο» (ούτε καν ένα «λαός» ρε παιδί μου? Γιατί?) που τους εξέλεξε? «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα» λέει στο πρώτο – αν δεν κάνω λάθος - άρθρο του Συντάγματος.
    Δεν τα έχω με τον Μάριο αλλά με την νοοτροπία που – μάλλον υποσυνείδητα – εκφράζεται και λέει ότι εμείς «κρίνουμε» και εκλέγουμε του βουλευτές και αυτοί μας κυβερνάνε για το καλό του λαού πάντα. Και μετά τους ξανακρίνουμε – πάντα δημοκρατικά με βάση αυτά που μας ταΐζουν τα «δημοκρατικά» ΜΜΕ, τα ρουσφέτια, οι κουμπαριές, κ.λ.π. Γι’ αυτό τα τελευταία 50-60 χρόνια μας έχουν κυβερνήσει 2-3 οικογένειες και τα τσιράκια τους. Δημοκρατικά εκλεγμένες πάντα!!! Γι’ αυτό η βουλή έχει γεμίσει από τραγουδίστριες, ηθοποιούς, ποδοσφαιριστές, προπονητές, δημοσίους υπαλλήλους και κομματόσκυλα. Δημοκρατικά πάντα!!! Και γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και θα πληρώνουν και τα παιδιά των παιδιών μας μπας και ξαναδούμε καμιά άσπρη μέρα. Γιατί – δημοκρατικά πάντα!!! – «υπακούσαμε» όλοι στους πολιτικούς που κυβερνούσαν πάντα για το συμφέρον του λαού (ή του «κόσμου» αν θέλετε σε περισσότερο νεωτερίστικο στυλάκι)!!!
    Α, και μην αρχίσετε χαρακτηρισμούς του τύπου «χουντικός», κ.λ.π. Εκτός του ότι είμαι και ιδεολογικά πολύ απομακρυσμένος από τέτοιες λύσεις, στην κατάσταση που βρίσκεται ο στρατός, ποιο πιθανό είναι να κάνει κίνημα κανένας κλητήρας υπουργείου παρά οι στρατηγοί μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. apo pote to blog egine politiko?
    dhladh den mas ftanoun ooola auta pou akoume ka8hmerina gia politikh,8a arxisoume k edw?
    xalarwste re paidia, ti einai ola auta pou lete gia a8nikistries kourounes, stratiwtikous kai kommata?
    h kourouna apla sxoliase thn pra3h perhfaneias tou nauarxou pou paraith8hke epeidh den anexthke thn prosbolh. giati prepei na psaxnoume gia 10 meres ti krybetai apo pisw??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπορώ να μιλήσω και εγώ τώρα; Νομίζω ότι δεν έγινα κατανοητός. Υπό άλλες συνθήκες το μπλογκ δεν θα το απασχολούσε το όλο ζήτημα όχι λόγω αδιαφορίας στα όσα συμβαίνουν γύρω μου αλλά γιατί ασχολούμαι με το μπάσκετ και όχι με την πολιτική, την οικονομία, το life style που είναι τομείς άλλων δημοσιογράφων ή ’’δημοσιογράφων’’.
    Το θέμα αναφέρθηκε ξεκάθαρα λόγω της μπασκετικής παραμέτρου του την οποία δεν είχα προσέξει να έχει επισημάνει κανείς και επειδή ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε τον ίδιο χαρακτήρα και ως παίκτης.
    Στα επι μέρους. Δεν είμαι ούτε εθνικιστής, ούτε αντεξουσιαστής. Είμαι ένας δημοσιογράφος που έχει μάθει πολύ απλά να μην καταπίνει αμάσητο ότι του σερβίρουν οι λογής λογής εξουσίες του χώρου που κινείται (μπάσκετ) αλλά να ψάχνει, να κάνει έρευνα και να καταθέτει σωστά ή λάθος συμπεράσματα και πληροφορίες. Δεν αποθεώνω οτιδήποτε ελληνικό αλλά δεν ρίχνω και στον καιάδα οτιδήποτε αντιπροσωπεύουμε σαν λαός γιατί θεωρώ ότι υπάρχει ένα υγιές ποσοστό που δυστυχώς είναι μειοψηφία μέσα στο πλήθος...
    Και κάτι τελευταίο... Διάβασα πριν από λίγο τις περισσότερες απόψεις. Ανεξάρτητα με το αν διαφωνώ ή συμφωνώ με τα όσα γράφτηκαν για μένα ή για την ιστορία του Φενέκου, χαίρομαι που αυτοί που διαβάζουν το μπλογκ είναι σκεπτόμενοι και όχι πρόβατα. Και καταλαβαίνω αυτό που κατ΄επανάληψη υποστηρίζει το All Star Basket και που κάνει τους ανθρώπους του περιοδικού περήφανους. Οι αναγνώστες του το διαβάζουν! Δεν το παίρνουν για τη ζελατίνα και το περιεχόμενο-δώρο της. Και ενίοτε μας...ξεσκίζουν κιόλας επισημαίνοντας λάθη (εκτός από τη στήλη μου που δεν πέφτει ποτέ έξω!!!!)και κάνοντας εξαιρετικά σκληρή κριτική (γειά σου Χαρίδημε...)...Η απολογία της Κουρούνας ολοκληρώθηκε... Αφήστε να ανεβάσω κανένα καινούργιο θέμα γιατί θα περάσει πάλι 15νθήμερο και θα...ξεχαστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να διευκρινίσω στον Tommygun ότι ασφαλώς η πλειοψηφία δεν έχει πάντα δίκαιο, δεν είπα κάτι τέτοιο. Αλλά δε γνωρίζω κάποια καλύτερη λύση από το σεβασμό στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, εκτός από τη βελτίωση του επιπέδου του κόσμου (που διαμορφώνουν σχολεία, δημοσιογράφοι κοκ), που θα έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Και βέβαια ο καθένας από την πλευρά του να προσπαθεί να επηρεάσει τους γύρω του προς αυτό που θεωρεί καλύτερο

    Επίσης δεν είπα Ανώνυμε (συγγνώμη και από πλευράς μου για την οικειότητα) ότι πρέπει οι στρατιωτικοί να είναι σκυλάκια. Το θέμα όμως είναι αρμοδιοτήτων, σε υπάλληλους υπάρχουν προϊστάμενοι και υφιστάμενοι. Όποιος διαπιστώνει πως κάτι δε λειτουργεί όπως πρέπει από πλευράς προϊστάμενου, υπάρχουν τρόποι θεσμικά να το καταγγείλει ή αλλιώς παραιτείται. Αν κρίνει σκόπιμο, το κάνει και θέμα δημόσια (γι' αυτό υπάρχουν οι δημοσιογράφοι - όσοι έχουν απομείνει τέτοιοι ακόμα).

    Ο σεβασμός προϊσταμένων και υφισταμένων πρέπει να είναι αμοιβαίος. Αλλά η απάντηση στην έλλειψη σεβασμού δεν είναι το "κάνω του κεφαλιού μου", νομίζω. Έπίσης νομίζω ότι έχουμε ξεφύγει όχι μόνο από το μπάσκετ, αλλά και από το περιστατικό που σχολίασε η Κουρούνα

    Και για να γυρίσουμε σε κάτι πιο "μπασκετικό", χωρίς να έχω προκατάληψη με το ποδόσφαιρο (έστω κι αν δε με συγκίνησε ποτέ όσο το μπάσκετ, σέβομαι όσους τους αρέσει), κι εγώ έχω την ίδια εντύπωση με τον Tommygun για επίπεδο που έχουν κατά κανόνα μπασκετμπολίστες και ποδοσφαιριστές, αλλά δε μπορώ να το γενικεύσω, υπάρχουν και στις δύο κατηγορίες αρκετές εξαιρέσεις.

    Μάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή