Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Μια πρόταση για τον τελικό

Ο καλός μου φίλος (και καλός συνάδελφος από αυτούς που χρησιμοποιείς τη λέξη και δεν την αποφεύγεις) ο Νίκος Παπαδογιάννης κατέθεσε μια πρόταση μέσω του blog του στη Γκατζέτα. Παρότι δεν μπορώ να μοιραστώ την αισιοδοξία του ομολογώ ότι τα επιχειρημάτα του είναι πολύ ισχυρά. Σε τελική ανάλυση, από τα να αδιαφορούμε, να γκρινιάζουμε ή να λέμε τα ίδια και τα ίδια είναι μια εναλλακτική προσέγγιση του θέματος. Δεν αισιοδοξώ όχι γιατί δεν συμφωνώ. Αλλά επειδή τα γερόντια της ΕΟΚ βρίσκονται πολύ μακριά από την πραγματικότητα, χώρια που αφού κάτι δεν το σκέφτηκε πρώτος ο πατερούλης του ελληνικού μπάσκετ, απλά δεν γίνεται, δεν υπάρχει ή είναι ανοησία (εκείνος τα λέει αυτά). Καταχωρώ το λινκ που οδηγεί στο σχόλιο-πρόταση του Νίκου, κάθε άποψη καλοδεχούμενη και εδώ και εκεί.

http://www.gazzetta.gr/kypello-elladas/article/373283-telikos-sti-nea-yorki

9 σχόλια:

 1. Κατά την γνώμη μου η πρόταση είναι εντελώς ρομαντική. Δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνώ, αλλά όπως γράφεις και εσύ για να γίνουν όλα αυτά θέλει οργάνωση! Εδώ όμως έχουμε τα ΚΑΠΗ της ΕΟΚ που δεν μπορούν καλά-καλά να διοργανώσουν ούτε ένα Final-4 (για Final-8 ούτε συζήτηση, αυτό είναι για του σατανά που λέει και η γιαγιά μου). Άντε να κλείσουν κάτι μήνες πριν γήπεδο (το madison πχ έτσι εύκολα κλείνει όπως το Ελληνικό ή καμιά στρούγκα στην επαρχία;), άντε να ασχοληθούν με τις λεπτομέρειες, άντε να παγώσουν πάλι τα μπαλάκια να βγει ΠΑΟ-ΟΣΦΠ τελικό, άντε να σταλέι η κούπα Ζευς απο Αθήνα σε ΝΥ... Μόνο για κανά Ακρόπολις είναι αυτοί αν και αυτό έχει πάει στον αυτόματο πιλότο τα τελευταία χρόνια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @Kostas
  Αυτό δεν σημαίνει ότι ασπαγορεύεται να μπαίνουν στο τραπέζι φρέσκες ιδέες. Κάποια στιγμή, αν περάσουν μερικοί μήνες, μπορεί να πει ο πατερούλης ''Ωραίο αυτό που σκέφτηκα'' και να το βάλει μπροστά. Οσο ζούμε ελπίζουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. καλημέρα
  η πρόταση του Παπαδογιάννη είναι πολύ ωραία και πολύ ουτοπική όπως και ο σοσιολιασμός ένα πράγμα. Όταν διάβασα το κείμενο σκέφτηκα πως ναι θα ήταν μια πολύ καλή λύση αλλά και μια πολύ καλή ευκαιρία για τις ομάδες αλλά και για το ελληνικό μπάσκετ.Εγώ ας πούμε σκέφτηκα επιπλέον πως θα μπορούσαμε να γίνει όχι τελικός αλλά final four. Όμως από μια αναφορά του Παπαδογιάννη επανήλθα στην πραγματικότητα. Αναφέρθηκε στον Παγδατή και τότε θυμήθηκα τα ωραία που είχαν γίνει σε έναν αγώνα του που είχαν πάει έλληνες να τον δουν και να τον υποστηρίξουν. Φαντάζομαι θυμάστε τα κοπλιμέντα που ξεστόμιζαν οι Έλληνες. Και αυτά τα έλεγαν σε αγώνα τένις. Ελληναράδες παντού υπάρχουν και θα παράγουν πολιτισμό. Επίσης παντού υπάρχουν και σύνδεσμοι οργανωμένων. Η λύση δεν είναι να πάμε κάπου αλλού να παίξουμε γιατί δεν μπορούμε στην χώρα μας αλλά να πηγαίνουμε απλώς για λόγους marketing όπως το κάνουν οι ομάδες που αναφέρονται και στο κείμενο. Να κάνουμε αυτό που προτείνει ο Παπαδογιάννης για τους σωστούς λόγους και με τις σωστές προυποθέσεις και όχι για λόγους ανάγκης γιατί ίσως τα πράγματα εξελιχθούν όπως και στο ελληνικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Διατηρώ και το δικαίωμα να γράφω σχόλια ειδικά από τη στιγμή που κάτι δεν προέρχεται από μένα αλλά από ''εξωτερική'' πηγή. Η δική μου τοποθέτηση είναι πολύ πιο απλή και νομίζω βασισμένη στο ρεαλισμό της ελληνικής πραγματικότητας. Το βασικό πρόβλημα ήταν, είναι και παραμένει ένα: Η διανομή των εισιτηρίων. Βρίσκονται κατηγορούμενοι οι σύλλογοι γιατί δίνουν σε λάθος χέρια τα εισιτήρια. Να συμφωνήσω. Μην ξεχνάμε όμως ότι δεν διοργανώνουν οι σύλλογοι τον αγώνα και στην παρούσα φάση (αλλά και σε όλες τις προηγούμενες) υπάρχει η εκατέρωθεν κακοπιστία του τύπου ''να δώσω εγώ τα εισιτήρια μου σε καλά παιδιά αλλά ο απέναντι τι θα κάνει;''. Πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει η διοργανώτρια αρχή γιατί πολύ απλά ο Βασιλακόπουλος και ο Τσαγκρώνης δεν μπορούν να μοπιράσουν δύο γαϊδουριών άχυρα...
  Η λύση είναι απλούστατη: Εκχώρηση του δικαιώματος πώλησης των εισιτηρίων σε μια ειδικευμένη εταιρεία τύπου e-ticket, ticket-hellas ή δεν ξέρω ποιές άλλες υπάρχουν. Από αυτές που έχουν την ειδίκευση λόγω συναυλιών, μεγάλων γεγονότων κλπ. Τελικός φυσικά στο Ελληνικό και έκδοση 12.000 εισιτηρίων. Διανομή όλου του πακέτου των εισιτηρίων μέσα διαδικτύου χωρίς τη δυνατότητα αγοράς από κανένα άνω των 4 εισιτηρίων. Στο διαδίκτυο καταθέτεις στοιχεία πιστωτικής συνεπώς υπάρχει data του ποιοί αγόρασαν και τι. Η εταιρεία δίνει πολύ απλά στοιχεία, θέσεις, ονόματα αν χρειαστεί στην αστυνομία. Δεν δημιουργούνται πυρήνες οπαδών και αναγκαστικά υπάρχει διαχωρισμός εκ των πραγμάτων.
  Ελεγχος των φιλάθλων. Υποχρεωτική προσέλευση τρεις ωρες πριν το παιχνίδι όπως γίνεται στις δυναυλίες. Στις δύο πόρτες δύο φορητοί ανιχνευτές μετάλλων από αυτούς που έχουν στα αεροδρόμια. Δεν περνάς, δεν μπαίνεις. Για να μην κρύβουν τα πολεμοφόδια στα σημεία του σώματος που δεν γίνεται έλεγχος όπως δήλωσε στα σοβαρά ο πάνσοφος Τσαγκρώνης που έχει σχέση με το μπάσκετ όση η αφεντιά μου με την πυρηνική φυσική. Χωρίς....όπλα και διασκορπισμένοι άλλος στο πάνω διάζωμα και άλλος στο κάτω θα βλέπαμε Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς μια χαρούλα να παρακολουθούν τον αγώνα. Εχω μιλήσει κατ΄ιδιίαν με μερικούς από τους πιο σκληρούς χούλιγκαν των δύο ομάδων. Σκληρούς και επώνυμους. Ποτέ δεν είχα πρόβλημα μαζί τους στο ένας-ένας. Ολοι αυτοί γίνονται επικίνδυνοι και μάγκες όταν πρυτανεύει η λογική του όχλου και πάμε όλοι μαζί να τους σκίσουμε...
  Εύκολες, απλές και πρακτικές λύσεις. Γιατί δεν τις κάνουν στην ΕΟΚ; Γιατί τον πατερούλη του ελληνικού μπάσκετ τον βολεύουν δύο πράγματα: Η εξάρτηση των ομάδων από αυτόν, ζει για το χειροφίλημα, για την αναγνώριση, για τον υπέρμετρο εγωισμό του και γιατί πολύ απλά μισεί το επαγγελματικό μπάσκετ και κάθε καταστροφή της εικόνας του τον βολεύει. Απόδειξη η μοναδική του δήλωση για τον τελικό: ''Εγώ φταίω που εμπιστεύθηκα τους προέδρους''. Αφού λοιπόν έκανε λάθος και το αναγνωρίζει τι θα ετοιμάσει για να το διορθώσει; Το προβλέπω από τώρα. ΤΙΠΟΤΑ, ΑΠΟΛΥΤΩς ΤΙΠΟΤΑ, ΜΗΔΕΝ...Διότι η όλη αταξία στην πραγματικότητα τον βολεύει. Λύσεις υπάρχουν εδώ, δίπλα μας, είναι εύκολες, προσιτές, χωρίς κόστος. Τα υπόλοιπα είναι απλά...Βασιλακοπουλισμοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δυστυχως ομως το προβλημα των οργανωμενων δεν αρχιζει και σταματα ας πουμε στο φανατισμο τους, στην αθλητικη τους ανεπαρκεια και στον ελλειπη αριθμο εγκεφαλικων κυτταρων, πολλοι οργανωμενοι ζουνε απο την ενασχοληση τους με τις ομαδες τους, επαγγελματικα, βγαζουν το ψωμακι τους με καλους ή με λιγοτερο καλους τροπους.
  Η λαμογιοκατασταση του Ελληνικου αθλητισμου εχει πολλες παραφυαδες και μια απο αυτες ειναι και δαυτοι. Οταν το συστημα διαλυθει (δηλαδη αποφασισει το κρατος να το διαλυσει - λεμε τωρα) τοτε θα σταματησουν να μας απασχολουν.

  Απο την αλλη οπως τονισε και ενας φιλος, ο Ελληναρας οπαδος μπορει μια χαρα και μονος του να χαλασει ενα παιχνιδι γιατι γι αυτον υπαρχει μονο η νικη. Τα περι αμιλλας, αθλητικου πνευματος, δοξας του ηττημενου που κανει τον νικητη,διασκεδασης, κοκ ανηκουν σε ενα παραλληλο συμπαν και δεν τον αφορουν.

  Στο τελος μενει μονο ο φοβος. Οπως ο φοβος των Γερμανων αστυνομικων στον ημιτελικο του Βερολινου. Και παλι βριζονταν χυδαια αλλα τουλαχιστον δε υπηρχαν εχθροπραξιες.

  Οταν αυτη η χωρα κανει reboot και μεταξυ αλλων αποκτησουμε αθλητικη παιδια, τα ξαναλεμε !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. (παιδεια...).
   Και να προσθεσω ισως να ηταν μια καλη ιδεα να φιλοξενουνται αυτοι οι αγωνες στο εξωτερικο, ΧΩΡΙΣ ομως την παρουσια Ελληνων θεατων. Για τους ξενους φιλους του μπασκετ μια χαρα αγωνας ειναι το ΠΑΟ - ΟΣΦΠ.

   Διαγραφή
 6. @Bgt
  Υπερεκτιμάμε την αθλητική παιδεία των ξένων ή μάλλον για να το θέσω λίγο καλύτερο. Το ενδιαφέρον τους ΄για ένα αγώνα όταν δεν παίζει δική τους ομάδα. Σε όλα τα Ευρωμπάσκετ ή τα παγκόσμια το 90% των παιχνιδιών γιατί γίνεται σε άδειες εξέδρες ή με παρουσία μόνο μεταναστών και εκδρομέων των χωρών που αγωνίζονται; Γιατί δεν πάνε οι ντόπιοι φίλαθλοι να δουν π.χ. Γιουγκοσλαβία- Λιθουανία στην πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ; Οταν παίζει ο διοργανωτής φουλάρουν οι εξέδρες. Σαφώς και είναι τα πράγματα σε καλύτερο επίπεδο από τη δική μας καφρίλα αλλά νομίζω ότι μυθοποιούμε χωρίς λόγο πράγματα που δεν υπάρχουν. Τουλάχιστον δεν τα έχω δει ποτέ και έχω δει αρκετές μεγάλες διοργανώσεις. Δεν μιλκάω για ημιτελικούς ή τελικούς αλλά για σπουδαία παιχνίδια που γίνονται νωρίτερα. Δηλαδή, στη Μαδρίτη ή στη Βαρκελώνη που υπάρχουν ελάχιστοι έλληνες μετανάστες θα γέμιζε ένα γήπεδο 10-12.000 θέσεων για ένα τελικό Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού μόνο με Ισπανούς; Εντελώς απίθανο. Χίλια με 2000 άτομα θα πήγαιναν το πολύ πολύ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. κουρούνα
  οι Γιαννακόπουλοι θα μπορούσαν τώρα να μπουν και στην ΠΑΕ και να ανταπεξέλθουν οικονομικά και για τα δύο τμήματα; Σε ρωτάω γιατί σε διάφορα blogs και sites γράφουν πως ο αλαφούζος βρήκε νέους συμπαίκτες για την ΠΑΕ και κάποιοι αφήνουν υπονοούμενα πως ίσως είναι ο Δημήτρης.
  Αυτό το live πότε θα γίνει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @kyriaki
  Χωρίς να είμαι ενημερωμένος σε θέματα ποδοσφαίρου με βάση την καλή (θέλω να πιστεύω) ενημέρωση που έχω από κύκλους της οικογένειας γράφω τα εξής: Ο Δ.Γ. αν θελήσει κάποια στιγμή να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο θα ασχοληθεί αυτόνομα. Οχι με συνεργασίες και όχι ως αρωγός κάποιου άλλου. Είναι νωπές στην οικογένεια οι μνήμες από εκείνο το πολυμετοχικό σχήμα που έβαλαν οι Γιαννακόπουλοι 10 εκατομμύρια ευρώ που χάθηκαν σε ένα μαύρο πηγάδι στο όνομα του Παναθηναϊκού. Προσωπική μου εκτίμηση το ξεκαθαρίζω χωρίς να έχω κάνει ρεπορτάζ και χωρίς να με ενδιαφέρει να εξαντλώ τις πηγές μου για τέτοια θέματα.
  Το λάιβ το έχω πάντα στο μυαλό μου αλλά τρέχει το πρόγραμμα μου, τα μισά βράδυα της εβδομάδας είναι μπλοκαρισμένα λόγω Ευρωλίγκας. Κάτσε τώρα που θα μαζευτούμε την άλλη εβδομάδα στο περιοδικό για να βγάλουμε το επόμενο τεύχος μήπως με ψήσουν και οι δικοί μου και οργανώσω κάτι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή