Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Αφιερωμένο στον μικρόψυχο ''πατερούλη''

Αποψινή δήλωση του Νίκου Γκάλη σχετικά  με την υποψηφιότητα του για το Hall of Fame του μπάσκετ. Απαντώντας στην ερώτηση ''για το ότι στην Ελλάδα τιμήθηκε δεόντως'': ''Ας βλέπουν τους ξένους μήπως και...ντρέπονται λίγο. Εμένα όμως με ενδιαφέρει τι ξέρει ο κόσμος, δεν είμαι άνθρωπος που ασχολείται με το ποιός θα με τιμήσει. Ο κόσμος είναι ακόμη θερμός απέναντι μου''....
Για τα δεδομένα του λιτού και λιγόλογου Νίκου Γκάλη αυτή η δήλωση λέει πολλά. Και για όσους ξέρουμε το...μένος με το οποίο σνόμπαρε ή και σαμπόταρε η ομοσπονδία μπάσκετ και ο Γιώργος ''εγώ είμαι το μπάσκετ''' Βασιλακόπουλος κάθε σχετική κίνηση λέει ακόμη περισσότερα. Δύο απλές ερωτήσεις: Ποιόν παλαίμαχο της εθνικής ομάδας τίμησε η ΕΟΚ με τη διεξαγωγή ενός φιλικού αγώνα προς τιμή του; Τον Γκάλη; τον Γιαννάκη; τον Φάνη; Η μήπως τον Φασούλα;
Ποιός σαμπόταρε με κάθε τρόπο τη μετονομασία του ΟΑΚΑ σε γήπεδο Νίκος Γκάλης όπως είχε προτείνει ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Λιάνης; Μήπως ο ίδιος που είχε δηλώσει ότι ''δεν μπορεί να τύχει τέτοιας διάκρισης κάποιος που ζει'' και λίγα χρόνια αργότερα θεμελίωσε ο ίδιος το γήπεδο της Αμαλιάδας με το όνομα ''Γιώργος Βασιλακόπουλος'';

10 σχόλια:

  1. Βεβαια τιμηθηκε δεοντως ο Γκαλης. Και δελτιο του εβγαλαν να παιξει στον Αρη (ξεφτιλα Σουμποτιτς), και διεθνες τουρνουα προς τιμη του οργανωσε ο Αρης, απ' ολα.

    Ας ειναι. Οταν ενα ονομα γινεται συνωνυμο του απιστευτου, δεν εχει αναγκη τυπους Βασιλακοπουλου, Πολιτη και αλλων πουθεναδων. Αντε γιατι χωρις Γκαλη ακομα σε τιποτα χωρια θα εβοσκαν γιδια, που μου κατεβηκαν στην πολη και πρωτη φορα ηπιαν γαλα απ' το μπουκαλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φιλε μου και να τα γραψουμε και οχι παλι ξερεις πως ο πατερουλης του ελληνικου μπασκετ θα ειναι εκει μεχρι να πεθανει με παρα πολλους και εξισου γηραιου συνεχιστες της παραδοσης και πολιτικης του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε φορά που προσπαθώ να γράψω κάτι για τον Γκάλη προσπαθώ να γράψω με διθυραμβικό τρόπο για να εκφράσω αυτά που νιώθω. Μόλις όμως τελειώνω τα σχόλια μου, βλέπω πάντα ότι μπροστά στο μπασκετικό του μεγαλείο το κείμενο μου είναι πολύ φτωχό. Προτιμώ να μην πω τίποτα εκτός ότι μου λείπει μπασκετικά και θα δάκρυζα αν τον έβλεπα ξανά με φανέλα στο γήπεδο. Το ότι τελείωσε το μπάσκετ στα 37 αλλά κανείς δεν τόλμησε και δεν θα τολμήσει να ξεστομίσει ''έλα μωρέ 37 ήταν ποιό άδοξο τέλος, πόσο θα έπαιζε ακόμα'' δείχνει ακριβώς αυτό. Το μεγαλείο του Γκάλη είναι τεράστιο και ακόμα και ένα όνομα σε ένα γήπεδο ή σε ένα δρόμο είναι η ελάχιστη αναγνώριση...

    Takis N.

    ΥΓ: Για τα παντός είδους μπασκετικά λιμά που έτρεχαν και τρέχουν να κλέψουν δόξα από τον ιδρώτα του Γκάλη (και κάθε αθλητή) δεν θα πω τίποτα....δεν αξίζει, μια ζωή θα παραμείνουν μπασκετικά λιμά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια περίμενα αυτήν την ευκαιρία. Να καταθέσω και εγώ την άποψη μου για αυτόν τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ παίκτη, που τέτοιον δεν θα ξαναβγάλει ποτέ αυτή η χώρα και ίσως και όλη η ήπειρος. Να λοιπόν τι πιστεύω: Ο Γκάλαρος (και λόγω χαρακτήρα) δεν έχει ανάγκη να τον τιμήσει καμμία Ε.Ο.Κ. και κανένας Βασιλακόπουλος, ούτε έχει ανάγκη να δει το όνομα του σε ένα γήπεδο. Του αρκεί η αγάπη και η παραδοχή του όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από ποιά ομάδα υποστηρίζει ο καθένας. Ο παικταράς αυτός έδωσε πνοή στο μπάσκετ στην Ελλάδα, αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουν και οι πέτρες και πολύ απλά όταν κάποιοι κρατούν τις κακιούλες τους και δεν του αναγνωρίζουν τα παραπάνω, εκτίθενται επικίνδυνα. Γιατί από ότι βλέπω ο κόσμος δεν ξεχνάει τις μαγικές χειμωνιάτικες Πέμπτες στα τέλη των 80's που σταματούσε σχεδόν κάθε άλλη δραστηριότητα σε ΟΛΗ τη χώρα για να δουν τον παικταρά. Ούτε έχει ξεχαστεί ο Ιούνιος του 1987 και το έπος που έγραψε εκείνη η ομάδα, με μπροστάρη πάντα τον ήρωα τον παιδικών μας χρόνων.
    Για αυτό λοιπόν μη μας πρήζεται άλλο με τον Βασιλακόπουλο. Ο άνθρωπος είναι εμπαθής με τον Γκάλη, γιατί απλά δεν κάνει ούτε για να του δένει τα παπούτσια. Εγώ ως ακραιφνής Γκαλικός, μάλλον μου φτάνει που θα μπει στο Hall of Fame και θα τον τιμήσει και η UEFA στον τελικό του Champions League.
    Υ.Γ. Όλοι επίσης ξέρουμε ότι ο Nick "έκλεβε" στην άμυνα, όμως δεν θα άλλαζα με τίποτα αυτά που έχω δει από αυτόν τον πάικτη για ούτε ένα κλέψιμο, ούτε μια ασίστ, ούτε μία τάπα. Όποιος δεν έχει δει (λόγω ηλικίας) και δεν καταλαβαίνει αυτά που λέω ας ψάξει λίγο στο you tube. Πραγματικά αξίζει.
    rh999

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @rh999
    Για όλα αυτά που γράφεις και για ακόμη περισσότερα ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΙΜΗΘΕΙ με τις μέγιστες τιμές όσο βρίσκεται εν ζωή. Την ώρα που ο κάθε φαρμακωμένος αντάλλαξε τη φτιαχτή δόξα του με δημόσιες θέσεις ο Γκάλης δεν πήρε ποτέ και τίποτε από τους δημόσιους φορείς. Με εξαίρεση μια τιμωρία από την ΕΦΙ και ένα εξάμηνο αποκλεισμό το 1981 γιατί δήλωσε κατηγορούμενος για άλλη υπόθεση ''επαγγελματίας μπασκετμπολίστας''! Αυτό και μόνο αυτό του έδωσαν οι φορείς της χώρας. Μια τιμωρία που ευτυχώς δεν ίσχυσε ποτέ γιατί έπεσε στην ολομέλεια της ΕΦΙ. Επειδή στο βόλεϋ ένα μεγάλο αθλητή τον Σαμαρά τον θυμήθηκαν μια μέρα μετά τον χαμό του ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ να ξεχνάει...Είναι έγκλημα και προδοσία πρώτου βαθμού. Για αυτό ακριβώς με νοιάζει και πολύ μάλιστα η μικροψυχία του...ηγέτη του και για αυτό δεν θα σταματήσω να γράφω. Για την αποθέωση που γνώρισε ο Γκάλης το 2007 στο ΟΑΚΑ με μικρά παιδάκια που δεν τον είχαν δει ποτέ να παίζει και χειροκροτούσαν με το του εμφανίσθηκε στο γήπεδο και πριν τον αναγγείλουν τα μικρόφωνα θέλω να δω ένα γήπεδο γεμάτο να τον αποθεώνει. Γιατί το άθλημα που ξεχνάει το παρελθόν του δεν έχει αύριο. Για αυτό ότι γράφεις προσφέρει δικαιολογίες και άλοθι σε αυτούς που πιστεύουν ότι το μπάσκετ υπάρχει επειδή υπάρχουν εκείνοι και όχι γιατί ο Γκάλης και η γενιά του το πήγαν εκεί που βρίσκεται ακόμη και σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σε οσα λετε δεν υπαρχει κανεις που να μην συμφωνει αλλα περιμενω απο οσους μιλαμε εδω μεσα που εχουμε ανεπτυγμενη την αισθηση του μπασκετ μεσα μας να προτεινουμε λυσεις που θα βγαλουν το μπασκετ απο το προβλημα βασιλακοπουλου.πρεπει ολοι να παραδεχτουμε πως δεν παρουσιαστηκα μεχρι τωρα κανεις ικανος να αντιταχθει για αυτο και συνεχιζει να υπαρχει αυτη ηα ρρωστη κατασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κουρούνα αν πραγματικά πιστεύεις ότι τα λεγόμενα μου δίνουν άλλοθι στους καρεκλοκένταυρους τότε να αυτομαστιγωθώ δημοσίως! Μάλλον απαξιωτικά έγραψα για τον κάθε έναν που την έχει δει ηγέτης και οραμαστιστής, αλλά δεν θα τον ήξερε ούτε η μαμά του αν δεν έκανε όσα έκανε ο Γκάλης. Ούτε νομίζω ότι το μπάσκετ στη χώρα μας θα ξεχάσει ποτέ τον Γκάλαρο και ας μην του κάνουν τίποτα προς τιμήν του η πολιτεία ή οι ομάδες που αγωνίστηκε. Αντιθέτως το γεγονός ότι θα τιμηθεί με τέτοιον τρόπο στο εξωτερικό, δείχνει πάλι τη γύμνια και την εμπάθεια ορισμένων. Λες πολύ σωστά ότι "το άθλημα που ξεχνάει το παρελθόν του δεν έχει αύριο", το άθλημα όμως δεν είναι μόνο ο Βασιλακόπουλος! Και στο κάτω-κάτω πρέπει ντε και καλά να γίνει ένας αγώνας προς τιμήν του υπό την αιγίδα της ΕΟΚ ? Ας το οργανώσει άλλος, ο σύνδεσμος των παικτών π.χ., από όσο ξέρω υπάρχει και ομάδα βετεράνων που δίνει διάφορα παιχνίδια, ενώ πιστέυω θα υπάρχει και ενδιαφέρον από κανάλια να δείξουν ένα τέτοιο παιχνίδι. Ιδιωτική πρωτοβουλία δηλαδή, μιάς και το κράτος είναι (για ακόμη μια φορά) ανεπαρκές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εδω ο Αρης που αλλαξε επιπεδο με τον ερχομο Γκαλη, επαιξε παιχνιδια στην πλατη του Γκαλη και τον κοροιδεψε και δεν φιλοτιμηθηκε να οργανωσει ενα μεγαλο φιλικο παιχνιδι, τι αλλο να πουμε? Εγω εχω και μια αποριουλα: υπουργος ο Ιωαννιδης και δεν μπορει να οργανωσει κατι? Η δεν θελει?

    Εγω να σου πω την αμαρτια μου Κουρουνα παντως αν γινει ποτε φιλικο για τον Γκαλη να εχει μονο παιδια. Ειδαμε και στο φιλικο των βετερανων της Σαλονικης τι εγινε παλι. Σιχαθηκα τον εαυτο μου που ειμαι Ελληνας εκεινη την μερα.

    Αν γινονταν ομως αυτο ενα συνθημα θα επρεπε να ακουστει, μονο ενα: ΝΙΚΟ ΓΚΑΛΗ ΜΑΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙ! Ολους. Και τους Πολιτες, τους Βασιλακοπουλους, τους Συριγους, τους, τους, τους...

    ΥΓ: Ειδικα αφιερωμενο http://3-ponto.blogspot.gr/2012/11/blog-post_13.html Και δωστε βαση στο πρωτο σχολιο του Drazen.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μεγάλος αθλητής, τεράστιος θα έλεγα, καθαρό μυαλό, δεν γνωρίζω άλλα χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Μάλλον δεν ήθελε να φαίνονται, δεν νομίζω οτι πολλοί ανθρωποι έχουν βρεί το κλειδί του μυαλού του και της ψυχής του. Και θα έλεγα οτι αυτή του η "αποστασιοποίηση" τόσα χρόνια είναι δικό του έργο και στα μάτια μου τον μεγαλώνει ακόμα περισσότερο.
    Εδώ όμως θα σταθώ και θα μιλήσω υποκειμενικά, σαν φίλαθλος που έζησα τον Γκάλη, σαν τον "απέναντι" παικταρά και τον σεβάστηκα. Οταν όμως η εικόνα μεγαλώνει έξω και πέρα απο τον Γκάλη και γίνεται κίτρινη ή πράσινη ή γαλανόλευκη, εκεί έχω πολλές αναστολές να σεβαστώ το οτιδήποτε. Οι μηχανισμοί που στήθηκαν γύρω του, Ο Αρης, ο Παο, η εθνική ομάδα, δεν είχαν την καθαρότητα του ίδιου. Στήθηκαν μηχανισμοί "καταπιεστικοί" με κύρια ενασχόληση τον "βιασμό" των υπολοίπων. Εκεί προεξάρχουσα θέση ανάμεσα σε άλλους έχει ο Βασιλακόπουλος.
    Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσει κάποιος, αλλά τα βιώματά μου με οδηγούν σε τέτοιες ατραπούς σκέψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διόρθωση: το γήπεδο που φέρει το όνομα του θρύλου του παραγοντισμού είναι του Πύργου, όχι της Αμαλιάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή