Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Ζήτησε τον Μολίν αλλά δεν του είπαν ούτε όχι!

Στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική ομοσπονδία ο Τρινκέρι είχε ζητήσει τπ δικαίωμα στην επιλογή ενός βοηθού. Και το όνομα που είχε ρίξει στο τραπέζι ήταν αυτό του Εμανουέλε (Λίλο) Μολίν επί σειρά ετών βοηθού του Έτορε Μεσίνα, πρώτου προπονητή (για λίγο στη Ρεάλ) και σημερινού συνεργάτη του στην Καντού. Επίσης, είχε προτείνει στην ΕΟΚ τα ονόματα 1-2 ελλήνων προπονητών (επιπέδου Α1) για τους οποίους είχε προσωπική άποψη και τους ήθελε στο επιτελείο του (ξέρω ονόματα αλλά με δεσμεύει ένα off the record από τις πηγές μου εντός της ομοσπονδίας). ''Θα το δούμε'', ήταν η απάντηση. Και με τη γνωστή τακτική του των ''δημοκρατικών αποφάσεων'' και της αξίας που δίνει στους συνεργάτες του ο Βασιλακόπουλος προσέλαβε τους βοηθούς που ήθελε ο ίδιος. Σιγά μην επιτρέψει σε προπονητή της εθνικής να έχει τα νώτα του σίγουρα, να ελέγχει τα αποδυτήρια και όλα τα σχετικά. Οσο περνάνε οι μέρες δυστυχώς θα επιβεβαιώνονται όσα έγραφα δύο ποστ πιο κάτω... Και όσο περνάνε οι μέρες ο ανυποψίαστος Ιταλός μου γίνεται ολοένα και πιο συμπαθής! Κάθε...Ιφιγένεια άλλωστε είναι συμπαθής από την εποχή των αρχαίων ελληνικών δραμάτων. Όποτε το θυμηθώ θα κάνω άλλη μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη για την εθνική ομάδα, η οποία θα αποδείξει για μια ακόμη φορά όσα για μένα είναι αυτονόητα σχετικά με τις ολέθριες συνέπειες του Βασιλακοπουλισμού στο ελληνικό μπάσκετ.

33 σχόλια:

  1. Δώσε πόνο ρε Κουρούνα, να γουστάρουμε. Εντωμεταξύ διαβάζω τα έκτακτα παραρτήματα των αυλικών του Βασιλακόπουλου από το πρωί και με πιάνουν τα τρελά μου. Είναι απίστευτο πώς παρουσιάζουν τον Τρινκιέρι σαν την μετενσάρκωση του Τζον Γούντεν ενώ παράλληλα πετάνε επιλεκτικές σπόντες προκειμένου να έχουν υλικό για όταν αρχίσουν την αποδόμησή του. Μιλάμε οι άνθρωποι είναι επιστήμονες. Ειδικά ένας συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια και λειτουργεί σαν γραφείο τύπου της ΕΟΚ (ίσως και να πληρώνεται από εκεί). Τί έγραψε σήμερα ο ηγέτης: Ότι η πρόσληψη Παπ-Λημνιάτη δείχνει ότι η ΕΟΚ πιστεύει στους Έλληνες προπονητές!!! Η Πράβντα το 1953 επί Σταλινισμού πιο αντικειμενική ήταν. Κάνουν που κάνουν ό,τι κάνουν, ας κόψουν το δούλεμα τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κόσμος το 'χει τούμπανο... καλά αυτός ο Τρινκιέρι δεν ξέρει που μπλέκει; Δεν το νομίζω! Δικό του πρόβλημα λοιπόν η καρατόμηση του Σεπτεμβρίου! Α μην ξεχάσω, Λημνιάτης και Παπανικολάου assistant coach... Ποιός σοβαρός προπονητής παίρνει τους συνεργάτες του ουρανοκατέβατους και όχι αυτούς που θέλει; Κάτι τελευταίο, θέλω να δω και το πως θα μπορέσει να επιβληθεί σε Μπουρούση ή παίκτες επιπέδου Σπανούλη (άλλο να δίνεις εντολές σε Aradori ή Cusin)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @The American
    ΔΞ,ΔΣ...Δεν ξέρω,δεν σχολιάζω. Γράφω χρόνια για το payroll της ομοσπονδίας (δεν ξέρω για ποιόν μιλάς και αν είναι μεταξύ αυτών) τον άτυπο δημοσιογραφικό στρατό του Γιώργου. Περίμενε τον Σεπτέμβριο να δεις τι θα γράφουν οι ίδιοι αλλά κράτα και κανένα print screen από τα σημερινά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Κώστας
    Ο Ιταλός δεν έχει άλλες επιλογές. Μετα την Καντού του μένουν μόνο η Σιένα ή το Μιλάνο. Ηθελε να φύγει από τη χώρα του και η πρόταση είναι εξόχως τιμητική για τα μέτρα του. Γιατί να ρωτήσει; Ουρανοκατέβατους τους πήρε και μόνο τον τρίτο βοηθό τον Κατζούρη τον ήθελε γιατί του τον πρότεινε ο Κολντεμπέλα με τον οποίο είναι κουμπάροι. Αντε να σας τα γράφω όλα να μη μένουν και απορίες. Αν δεν πσιτεύεις την ενημέρωσή μου είναι επίσης δικό σου πρόβλημα όχι δικό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κουρούνα πήρε το αυτί σου καμιά πληροφορία για αντιδράσεις παικτών όσον αφορά την επιλογή του Τρινκιέρι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @κυριακή
    Για την ώρα όχι κάτι το ιδιαίτερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κουρούνα καμία αμφισβήτηση σε αυτά που λες (άλλωστε τα ρεπορτάζ σου έχουν αποδεχτεί πολλάκις αληθές). Αυτό που λέω είναι ότι δεν τον λυπάμαι τον Τρινκιέρι, διότι θεωρώ ότι είναι νοήμων και ξέρει που μπλέκει. Ξέρει ότι θα του φυτέψουν την 12αδα με χαρτάκι, ξέρει ότι θα έχει φερέφωνα του πατερούλη στον πάγκο, ξέρει ότι θα είναι το εξιλαστήριο θύμα! Γιατί λοιπόν να τον λυπηθώ; Επιλογή του είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αντε να θέσω με τη σειρά μου ορισμένα ερωτήματα...
    1) Ποιος από τους τρεις βοηθούς του Τρινκιέρι ήταν παρών στο ραντεβού στα Γιάννενα και γιατί;
    2) Ποιος ήταν ο Κύπριος μάνατζερ που έκανε τη συμφωνία;
    3) Ποιος ήταν ο ένας (και μοναδικός) από τους παρόντες στο ραντεβού παράγοντες και "παράγοντες" της ΕΟΚ που είπε "ναι" στον Τρινκιέρι (εύκολο...);
    4) Ο Κατσικάρης δέχθηκε ή όχι πρόταση από την ΕΟΚ και αν ναι από ποιον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα στενοχωρήσω κουρούνα και λοιπούς φίλους,αλλά τι να κάνουμε.Ο Τρινκιέρι έκανε το μεγαλύτερο λάθος της καριέρας τoυ.Ήρθε στο πιο συντηρητικό ιδεολογικά αθλητικό περιβάλλον της Ευρώπης,το περιβάλλον του ελληνικού μπάσκετ.Και στη διαμόρφωση αυτού του περιβάλλοντος ο Τύπος έχει μεγαλύτερη συνεισφορά από όση η ΕΟΚ(ελπίζω να μη με βγάλεις και μένα εγκάθετο).Κοινώς οι αντιλήψεις της ΕΟΚ που σε πολλά πράγματα είναι χρόνια πίσω είναι και πάλι πιο μπροστά από του Τύπου.Ο περισσότερος κόσμος πχ μελαγχολεί που έφτασε 2012 για να θεωρείται αυτονόητο πως μπορει ο x Κολοκυθάς να κάνει δήλωση,εσείς μελαγχολείτε που την κάνει.Σκέφτομαι καμιά φορά τι θα γινόταν αν ζούσαμε σε συνθήκες που ζούνε οι περισσότερες χώρες.Στην ποδοσφαιρική Αγγλία η εθνική ομάδα ανήκει στα ταμπλόιντ,στη Σερβία τον Ομπράντοβιτς τον έκρυβαν στο σπίτι το 2005,στην Ιταλία έχει βγει ο Βιάλι και έχει κάνει δήλωση πως θέλει να χάσει η Ιταλία λόγω Σάκι.Και εδώ συνεχίζεται η ίδια νοοτροπία που στο μυαλό 20-30 ανθρώπων προστατεύει το μπάσκετ και στην πραγματικότητα το έχει καταστρέψει.Αλλά σε αυτά δε θα συμφωνήσουμε,το χω πάρει απόφαση πως έτσι είναι οι αντιλήψεις και δε θα αλλάξουν ποτέ.Από εκεί και πέρα διασκεδάζω με τις θεωρητικές συζητήσεις όταν όλοι ξέρουμε τι θα γίνει.'Η θα πάρει το χρυσό οπότε έχει καλώς(που θα πιστωθεί ούτως ή άλλως στους παίκτες) ή δε θα το πάρει οπότε θα εξευτελιστεί από τον Τύπο σε χρόνο μηδέν.Θυμίζω ότι ούτε ένας Ευρωπαίος πετυχημένος προπονητής δεν έχει γλιτώσει τη γελοιοποίηση(Καζαλίνι-φάντασμα,Παβλίσεβιτς-ανεκδιήγητος,Μάλκοβιτς-κομμωτής,Γκέρσον-μάγειρας,Καζλάουσκας -ύπνος).Δεν έχει σημασία πόσο αξίζει ο καθένας από αυτούς,σημασία έχει πως και ο χειρότερός τους έχει σημαντικότερο μέγεθος από οποιονδήποτε Έλληνα προπονητή(πέραν του γνωστού).Προς τι λοιπόν η πολίτικαλι κορέκτ συζήτηση όταν το μπάσκετ στην Ελλάδα είναι πάντοτε μια μεγάλη παρέα και όλοι ξέρουμε τι θα γίνει.Στην Ελλάδα δεν έχει αναγνωριστεί ούτε ένας Ευρωπαίος προπονητής πέρα από τους 2 Σέρβους και αυτοί επειδή δούλεψαν επί τόσο μακρύ διάστημα στην Ελλάδα και αναγκάστηκε η πλειοψηφία να τους δεχτεί.Για να προσθέσω και κάτι σε αυτό το ποστ για το πριν το 1985 που έβαλες,ζήσαμε και τα αθλητικά της Ελευθεροτυπίας όπου διακινήθηκε το ''Γκαστόνε'',το ''φυλακισμένος'' και διάφορα τέτοια όμορφα πριν έρθει στην Ελλάδα.Εδώ το καλοκαίρι που έψαχναν οι αιώνιοι ακούσαμε ποιος Τάνιεβιτς το χει χάσει,ποιος Πέσιτς(έλεος),ποιος Ιβάνοβιτς και ποιος Βουγιόσεβιτς που απέτυχε στην ΤΣΣΚΑ,αλλά δε λες ''ποιος'' για κάποιον που έχει βγάλει τη μικτή κόσμου από τα σπλάχνα του.Διάβασα κάτι αμίμητα του τύπου τι έχει να πει η ιταλική σχολή σε σχέση με την ελληνική.Ε τι να χει να πει,έβγαλε έναν Ρουμπίνι που το στάτους του είναι ανάλογο των Γκομέλσκι,Νίκολιτς κλπ.Έβγαλε και άλλον έναν άχρηστο που χει πάρει 3-4 ευρωλίγκες και πήγε και στους Λέικερς,αλλά αφού οι Έλληνες αγαπάνε την τακτική και το εγκεφαλικό μπάσκετ προφανώς είναι σημαντικότερη σχολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νοσταλγώ την εποχή που τα πράγματα ήταν πιο κυνικά και τα συναισθήματα πιο ξεκάθαρα.Από όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις για σχολές και λοιπά μεγαλόπνοα το πράγμα ξέφυγε.Ποια σχολή,δεν υπάρχουν προπονητικές σχολές στο μπάσκετ.Υπάρχει μία η αμερικανική,γιατί εκεί γεννηθηκε και άλλη μία η σερβική,γιατί εκεί υπήρξε η υποδομή,τα πρόσωπα κλπ κλπ.Ούτε καν η σοβιετική μπασκετική κοινωνιά που υπήρξε τεράστιο μέγεθος μπασκετικά και έβγαλε Γκομέλσκι μπορεί να ισχυριστεί πως ανέπτυξε προπονητική σχολή.Το ότι έτυχε να δουλεύουν 14 Έλληνες προπονητές λόγω κρίσης στις ομάδες,το ότι διαβάζουν πολυ και μιλάνε καλά για μπάσκετ δεν τους κάνει σχολή.Αντίθετα η κουβέντα περί σχολών έχει κάνει κακό,γιατί ο κάθε απίθανος πιστεύει πως πρεσβεύει το ''μυαλωμένο'' μπάσκετ και αντί να υπάρχει λογική στην εξέλιξη των παιχτών γεμίσαμε σκακιστές της κακιάς ώρας.Ποιο μυαλωμένο μπάσκετ που οι περισσότεροι φτάνουν 17 χρονών και δεν έχουν αριστερό ντράιβ,και ποιο μυαλωμένο μπάσκετ που 12 χρονών παιδιά παίζουνε ζώνες και δεν ξέρουν να χτυπάνε την μπάλα κάτω.Προτείνω,λοιπόν,χαλάρωση στον κύκλο των μπασκετογράφων.Έτυχε να έχει και η Εθνική μαι φορά αλλοδαπό προπονητή.Θα επιζήσει το σύστημα.Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που προπονητής της δεν έχει πάρει Ευρωλίγκα και στην Εθνική είχε κατα 95 % πάντοτε γηγενείς προπονητές.Η Γερμανία δεν ντράπηκε να έχει τον Πέσιτς και να πα΄ρει χρυσό,η Ιταλία δεν ντράπηκε να πάρει τον Τάνιεβιτς και να πάρει χρυσό.Αν πετύχει πέτυχε,αν δεν πετύχει δεν πέτυχε.Ευκαιρία να γίνει κριτική και μια φορά με βάση το έργο κάποιου και όχι τη συμπάθεια ή τις τακτικές του γνώσεις ή τις συνεντευξεις.Ας το δουν οι μπασκετογράφει και από τη θετική του πλευρά.Θα ανακτήσουν τα μπασκετικά τους αντανακλαστικά και δε θα ασχολούνται με τις αδικίες της σχολές και τα λοιπά ωραία.Άσε που και το έργο σχετικό είναι.Όπως διάβασα εξάλλου δεν έπρεπε να πάμε σε πείραμα τύπου Καζλάουσκας.Ο Καζλάουσκας πήρε μετάλλιο βέβαια και ο διάδοχός του κέρδισε εμπειρίες αλλά ''πείραμα'' είναι ο Καζλάουσκας.Για αυτό είναι ωραίο το μπασκετ στην Ελλάδα.Το έργο είναι σχετικό.Αν παίρναμε το έργο στα σοβαρά προπονητής στην Εθνική θα ήταν ήδη από το 98 ο Μαρκόπουλος.Ψυχραιμία και καλή χρονιά με υγεία.Σχόλια για το τεύχος μόλις το αγοράσω.Μπορεί να διαφωνώ πολλές φορές,αλλά τεύχος δεν έχω χάσει όπως ξέρεις (θέλω δώρο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Γιώργος Λεβέντης
    Να τα πάρουμε ένα ένα και με τη σειρά. Σαφώς και ο τύπος έχει μεγάλη συμμετοχή στα δρώμενα του μπάσκετ. Συμφωνώ ότι παρείχε με λάθος τρόπο ''προστασία'' σε όλη τη δεκαετία του '90 (κυρίως) και σε αυτό σε πολύ μεγάλο ποσοστό ευθύνεται η συντακτική ομάδα του Τρίποντου. Δεν υπήρχε πάντως κακή πρόθεση αλλά κυρίως λάθος εκτιμήσεις. Παρόλα αυτά (τα οποία έχουν πλέον αναγνωρίσει ως λάθη τους και οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους τότε στα πράγματα) θα σου πω κάτι με γνώση λόγου: Ενας μέτριος μπασκετικός 'Ελληνας δημοσιογράφος θα ήταν με οποιοδήποτε κριτήριο ή κριτήρια θέλεις να θέσεις στους κορυφαίους άλλων χωρών. Ασε να ξέρουμε και εμείς λίγο το σινάφι μας και να μπορούμε να το αξιολογήσουμε. Θέλεις σύγκριση σε επίπεδο γνώσεων, εργατικότητας, αφοσίωσης ή ότι άλλο διαλέξεις δεν παίζει ρόλο. Δεν σου μιλάω για τους καλούς έλληνες δημοσιογράφους του μπάσκετ που είναι αποδεκτοί και έξω από τα σύνορα της χώρας.
    Δηλαδή ζητάς αν κατάλαβα καλά να γίνονται ανθρωποφαγικές δηλώσεις επειδή έτσι κάνουν 2-3 στο εξωτερικό; Τον Καζαλίνι ρομπότ και φάντασμα του Πίτερσον τον αποκάλεσαν πρώτοι οι Ιταλοί και όχι οι 'Ελληνες. Με τον σούπερ επιτυχημένο Παβλίσεβιτς ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε ναβγει ούτε στο Κόρατς που έπαιζε εκείνα τα χρόνια μέχρι και ο....9ος της Α1!Με τον Μάλκοβιτς ο Παναθηναϊκός έγινε το 1997 τσίρκο, έχασε στον ημιτελικό του Κυπέλλου από τον Απόλλωνα, διέλυσε την ομάδα του 1996 και κατάφερε να βγάλει άχρηστο τον κορυφαίο ξένο όλων των εποχών (Γουίλκινς) που θα είχε φύγει τον πρώτο μήνα από την Ελλάδα αν δεν μετέφραζε άλλα αντί άλλων στις συναντήσεις τους ο Στεργάκος. Ο Γκέρσον ήταν ο καλύτερος προπονητής σε θέματα ψυχολογίας και ο χειρότερος σε θέματα προετοιμασίας-κατασκοπίας αντιπάλων. Εχει παραδεχτεί σε συνέντευξή του στη Nova ότι η μοναδική φορά που ασχολήθηκε με αντίπαλες ομάδες ήταν στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ! Εδινε στους παίκτες τη στατική του προηγούμενου αγώνα για προετοιμασία. Ο Καζλάουσκας κατάφερε να χάσει την πιο σίγουρη Ευρωλίγκα όλων των εποχών και μην ακούσω για το 1999 για τη Ζαλγκίρις και το θαύμας γιατί θα με κάνεις να γράψω δημόσια όσα μου είχε πει στο γραφείο του ο τότε πρόεδρος της λίγους μήνες πριν δολοφονηθεί στη Μόσχα και θα τρίζουν τα κόκκαλά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Γιώργος Λεβέντης (νούμερο 2, διότι πέρασα τους 4000 χαρακτήρες και δεν χώραγε)...
    Για τον Πέσιτς συμφωνώ ότι είναι καλός προπονητής αλλά ουδέποτε ασχολήθηκε ο ίδιος να φτιάξει το προφίλ του. Είναι ο πιο αδικημένος από όλους (και αυτός που αδίκησε περισσότερο από όλους τον εαυτό του) αλλά μην ξεχνάς ότι οι Γερμανοί δεν είχαν ποτέ κανένα προπονητή αξίας για να αναλάβει την εθνική τους πριν εμφανιστεί ο Νοβίτσκι. Ο Ιβάνοβιτς είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει στις λέξεις σαδιστής-προπονητής. Δες το μπάσκετ που παίζει η Κάχα χωρίς αυτόν για να καταλάβεις τι εννοώ. Και αν δεν το καταλαβαίνεις ρώτησε όσους παίκτες έχουν δουλέψει μαζί του για τις μεθόδους του. Ο Βουγιόσεβιτς είναι σούπερ δάσκαλος. Ρίξε μια ματιά στα ρεκόρ του όταν δούλεψε στο εξωτερικό και μακριά από την Παρτίζαν. Ούτε μια σεζόν με νικηφόρο ρεκόρ στο εξωτερικό και δεν μιλάω για την ΤΣΣΚΑ αλλά και για όλες τις υπόλοιπες ομάδες που δούλεψε. Ούτε μια σεζόν με περισσότερες νίκες από ήττες. Προφανώς τον κυνηγούσαν στο Πέζαρο ή όπου αλλού δούλεψε οι 'Ελληνες δημοσιογράφοι! Ο Τάνιεβιτς είναι στην ουσία Ιταλός. Εκεί δούλεψε στα 3/4 της καριέρας του. Οι υπόλοιποι που γράφεις είναι προπονητές άλλων εποχών και ενός διαφορετικού μπάσκετ. Για τις σχολές που λες επίσης συμφωνώ. Υπάρχουν δύο και με το ζόρι. Δεν είμαι από αυτούς που σοκάρονται επειδή η εθνική προσέλαβε ξένο προπονητή, ξεκαθάρισα ότι είμαι υπέρ του Τρινκέρι και τον λυπάμαι ειλικρινά για το που έμπλεξε και το επιχείρημα περί Ευρωλίγκας και εθνικής είναι αστήρικτο. Πόσοι προπονητές έχουν κερδίσει Ευρωλίγκα από το 2001; Και πόσες χώρες εκπροσωπούν. Δεν βγαίνουν καν για τις αντίστοιχες εθνικές ομάδες. Πόσοι 'Ελληνες προπονητές δούλεψαν σε ελληνικές ομάδες που μπορούσαν να πάρουν τίτλο στην Ευρωλίγκα; Ο Πεδουλάκης φέτος στον Παναθηναϊκό, ο Ζούρος, ο Ιωαννίδης και ο Μπαρτζώκας στον Ολυμπιακό (άντε να χρεώσουμε και ως 'Ελληνες Σούμποτιτς και Σάκοτα). Καλώς η κακώς η Ελλάδα έχει προπονητές και πολύ καλούς μάλιστα άσχετα με το ποιοί τους εμπιστεύονται και ποιοί όχι. Σχολή δεν έχουμε ή μάλλον μια είχαμε τη σχολή με τα μπινελίκια, τα σακάκια και τις φωνές του ξανθού. Αλλά όλοι παραδέχονται ότι σε επίπεδο προετοιμασίας και σκάουτινγκ το ελληνικό πρωτάθλημα ακόμη και σήμερα είναι το πιο απαιτητικό στην Ευρώπη. Τώρα αν είναι ανασφαλείς και τρώνε τις σάρκες του άλλου δεν είναι της παρούσας συζήτησης. Δεν είναι ταμπού για μένα οι λέξεις ''ξένος προπονητής στην εθνική''. Ταμπού είναι οι τύποι με τα πούρα, τη τζάμπα μαγκιά, τα παχιά λόγια και τη λογική παλαιοπαραγόντων της δεκαετίας του '70 που περιστοιχίζουν τον εκάστοτε προπονητή και οι δημοσιογράφοι που αποθεώνουν σήμερα τον Τρινκέρι (επειδή τον διάλεξε ο Γιώργης) και τον Σεπτέμβριο θα είναι οι πρώτοι που θα ζητάνε το κεφάλι του (και όχι το ξεροκέφαλο του πατερούλη) την ώρα που όλοι οι άλλοι θα κλαίμε αν η εθνική αποτύχει, θα σπάμε τηλεόρασεις ή θα πνίγουμε την πίκρα μας σε ατελείωτα ξενύχτια στη Σλοβενία.
    Σαφώς και δεν σε θεωρώ εγκάθετο, έχω κάνει διατριβή στις επιστολές σου στο περιοδικό και ξέρω τις εξαιρετικά καλές σου προθέσεις. Το δώρο το έχεις καπαρώσει μαζί με τον Τόμυ αν δεν κάνω λάθος ή κάποιον άλλο. Πριβέ τραπέζι και αποκαλυπτήρια της Κουρούνας. Υπάρχει καλύτερο; Αν υπάρχει το αλλάζουμε στα γρήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανέφερα χαρακτηριστικά παραδείγματα προπονητών για να καταλάβεις πόσο υπερβολική ακούγεται μία γραμμή άμυνας που αφορά τη γενικότερη υπεροχή κάποιας ελληνικής τεχνοτροπίας.Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα ονόματα.Αυτό ακριβώς εννοώ.Αν ο δικτάτορας Ιβάνοβιτς ήταν Έλληνας θα στεκόμαστε στο ότι είναι δικτάτορας ή σε αυτά που έχει πετύχει;Ααν είχαμε έναν προπονητή που έχει πάρει 4 ευρωπαικά και είχε παίκτες όπως ο Κούκοτς να τον αναφέρουν ως δάσκαλο και τον αποκαλούσε ένας Αργεντινός δημοσιογράφος κομμωτή και μιζαδόρο τι θα απαντούσαμε;Έως και στην πρεσβεία θα έφτανε το θέμα.Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα έβγαλε μόνο έναν μεγάλο προπονητή(που δεν είναι και να τον διαφημίζουμε).Αυτή είναι η πραγματικότητα.Κάποτε μπορεί να βγάλει και άλλους.Έως τότε το ανύπαρκτο Ισραήλ θα είναι αυτό που έχει βγάλει δύο πρωτοκλασάτους(τρεις αν μετράμε και τον Μπλατ).Σημαίνει αυτό ότι έχει καλύτερο προπονητικό υπόβαθρο;Όχι,σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει μία σεμνότητα στο πώς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.Και όταν αναφέρομαι στον Τύπο,αναφέρομαι στην αθλητική του στόχευση,όχι στην επάρκεια του.Διαβάζω από έφηβος την πλειοψηφία του ευρωπαικού Τύπου(πολιτικό και αθλητικό,όσο ενδελεχώς βέβαια μου επιτρέπει η εκάστοτε γλώσσα) και ξέρω πως λίγοι έχουν τις γενικότερες γνώσεις που αναφέρεις πάνω στο μπάσκετ.Αυτό ακριβώς είναι και το ''πρόβλημα'' το οποίο διαπλέκεται με τη συζήτηση περί προπονητών.Το εισιτήριο για την ανάδειξη κάποιου έχει γίνει πολύ φτηνό.Μια συνέντευξη γύρω από την εγκεφαλική υπεροχή του ευρωπαικού μπάσκετ,δύο ρητά του Γουντεν και ένα όραμα ότι θέλει να κοουτσάρει 5 Μάτζικ τζόνσον και έχει αναδειχτεί σε τακτικό εγκέφαλο.Και όπως σε κάθε ανάλογη περίπτωση ασφυκτικής αγάπης στο μπάσκετ,αυτό που την πληρώνει είναι το ίδιο το αντικείμενο της αγάπης.Γιατί επακολουθεί σιγουριά,νωθρότητα και αλαζονεία.Οι προπονητικές σχολές(πάλι διασταλτικά ο όρος) χτίζονται άνθρωπο με τον άνθρωπο.Διαλέγεις τον καλύτερο(για μένα ο Μαρκόπουλος για άλλον κάποιος άλλος) και τον στηρίζεις.Ζητάς από τους προπονητές να φτιάξουν παίκτες.Έναν παίκτη που η Ευρώπη ξέρει ότι πριν από αυτόν τον κόουτς έκανε 2 ευρώ και μετά κανει 5 και το διαφημίζεις.Βρίσκεις ποιος προπονητής παίρνει μια ομάδα με μέσο όρο 5 εισιτήρια και την τελειώνει με 15 και τον στηρίζεις δίνοντας σε όλους το σήμα πως αυτό μετράει περισσότερο από τίτλους.Ανεβάζεις τον πήχη για τους μέτριους για να μετρηθούν όπου έχουν τη δυνατότητα.Σε προπονητές που κοουτσάρουν ομάδες χωρίς στόχους(καμια δεκαριά στην Α1) ζητάς θέαμα και ανάδειξη δύο παικτών σε δύο χρόνια.Και όποιος προοδεύει αποκτά το δικαίωμα να σταθεί το σύστημα πίσω του για το επόμενο βήμα.Αν κάποιος όπως ο Κατσικάρης(που κατά τη γνώμη μου δεν είναι ο καλύτερος Έλληνας,αλλά εν πάση περιπτώσει) κανει το μεγάλο βήμα τον βάζεις σήμα και στηρίζεις αυτόν για να υπάρξει ίντριγκα και στους υπόλοιπους.Και η ίντριγκα και ο ανταγωνισμός καλός είναι.Έτσι χτίζονται οι σχολές με ιδρώτα,με παίκτες που σε σκέφτονται σε όποια ομάδα και αν είναι,με απολύσεις,με ομάδες που θυμάται ο κόσμος ανεξάρτητα από τίτλους.Το ότι η Ελλάδα είναι σε μια φάση πια που πολλοί προπονητές της μπορούν να έχουν την ευκαιρία της Εθνικής είναι αλήθεια.Αλλά κανείς δεν είναι τόσο καλός που να είναι σκάνδαλο το να μην την έχει.Θέλει ο Τύπος λόγω των δεσμίδων αίματος που ενώνουν όλη την μπασκετική πιάτσα να δει δικό του παιδί στην Εθνική όπωσδήποτε;Διαφωνώ,αλλά ας τεθεί έτσι το ζήτημα.Όταν τίθεται το ζήτημα ως ανύπαρκτη σχολή μακαρονάδων vs εγκεαφαλικών Ελλήνων κόουτς αυτοί που την πληρώνουν είναι οι ίδιοι οι κόουτς,γιατί το κοινό αντιδρά αντανακλαστικά.Αν αποτύχει για παράδειγμα ο Πεδουλάκης ή ο Μπαρτζώκας,δε θα αποτύχουν ως πρόσωπα,θα αποτύχουν ως ''σχολή''.Και μόλις στρώσουν οικονομικά τα πράγματα θα δημιουργηθεί αταβιστικά το αντίστροφο σύμπλεγμα,και θα την πληρώσει άδικα κάποιος πραγματικά άξιος κόουτς,καθώς ο μέσος φίλαθλος θα πει ''μακριά από την ελληνική σχολή''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. (συνέχεια από το προηγούμενο)Γιατί καλώς η κακώς ο όποιος Ρουμπίνι,ο Μεσίνα,τα ρομπότ και τα φαντάσματα,ακόμη και ο απράδεκτος Σκαριόλο ανεξάρτητα από επιμέρους ικανότητες και αξία έχουν δημιουργήσει κάτι που δε θα φτάσουν οι Έλληνες κόουτς.Ίσως φτάσουν κάποτε αν τους ζητήσουμε παίκτες,επιτυχίες και ομάδες.Αν τους ζητάμε εγκεφαλικές συνεντεύξεις και να μας λένε πως ζούνε 24 ώρες για το μπάσκετ αντίο ζωή.

    Συμφωνώ πως η πλειοψηφία θα ζητήσει το κεφάλι του Τρινκιέρι αν αποτύχει.Καλώς ή κακώς,θα το δείξουν τα πράγματα.Αυτά κρίνονται κατά περίπτωση ανάλογα με το μυαλό,τις προθέσεις και την αξιοπιστία του καθενός.Τότε θα ακουστούν υπερβολικά πολλά,όπως μετά το προολυμπιακό δεν ακούστηκε τίποτε.Για αυτό σου έκανα την κουβέντα περί ''προστασίας'' και τα όσα έχει επιφέρει στην ανισορροπία του μπασκετικού λόγου.Και νιώθω άσχημα όταν σας λέω αυτά τα πράγματα,γιατί ξέρω πως όλη αυτή η λογική της μπασκετοφραφίας δεν απορρέει ούτε από εθνικιστικές αγκυλώσεις ούτε από μανατζεριλίκια,αλλά απλό πάθος για μια εκδοχή του μπάσκετ που στην Ελλάδα δυστυχώς θα αντιμετώπιζεται πάντα από το παρείστικό του πρίσμα.Αυτό δεν αναιρεί όμως τη ζημιά που έγινε.Γράφτηκαν πόσα κομμάτια στο περιοδικό για την περίπτωση Καζλάουσκας-Παπανικολάου,το χαρτάκι και χρησιμοποιήθηκε ο όρος ''μαριονέτα''.Για Ζούρο-Μαυροκεφαλίδη ας πούμε ο όρος δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ.Ε αυτά φιλτράρονται από το κοινό φίλτατε και δημιουργούν μια εικόνα που απωθεί.Αυτά εδιωξαν τον κόσμο πρωτίστως από το μπασκετ,ούτε ο ΟΠΑΠ ούτε η τηλεόραση,ούτε οι κοινοτικοί.Για αυτό δε συμμετέχω ποτέ στη διαμάχη ΕΟΚ και όσων την αντιπολιτεύονται.Τη βρίσκω λίγο καταθλιπτική.Σημασία έχουν οι ιδέες και η αθλητική νοοτροπία.Ανάλογα με τη νοοτροπία προχωράνε και οι θεσμοί.Σε επίπεδο μάνατζμεντ,μάρκετινγκ και χίλιων δυο άλλων πρασγμάτων,η ΕΟΚ είναι πίσω.Σε επίπεδο γενικοτερων ιδεών όλο το μάσκετ είναι πίσω,και η Ομοσπονδία είναι συνήθως πιο μπροστά από τον Τύπο.Η συνέντευξη που έδωσε χτες ο Βασιλακόπουλος ήταν κάτι το αυτονόητο για οποιαδήποτε δυτική χώρα και φαινεται ως κάτι πολύ προωθημένο σε σχέση με τις αντιδράσεις που προκάλεσε.Για αυτό σου λέω,πως για τα πούρα,τα τηλεοπτικά και τα υπόλοιπα λέγε ό,τι θες,αλλά το μπασκετ θα πάει μπροστά όταν αλλάξει ο πυρήνας των αντιλήψεων και αυτό δε θα γίνει ποτέ.Αναφέρεις για παράδειγμα πως του αρνήθηκαν τον Μολίν.Εμπιστεύομαι το ρεπορτάζ σου και είμαι μαζί σου.Το θεωρώ απαράδεκτο.Για να σε δω,θα κάνεις αγώνα για να το αναδείξεις ή θα στενοχωρήσει τους νέους βοηθούς;Ποιο ένστικτό σου θα επικρατήσει;Αυτό που αντιλαμβάνεται το λάθος του πράγματος ή αυτό που θα προστατέψει τη δουλειά των Ελλήνων;Εγώ θεωρώ απαράδεκτο που η Ομοσπονδία δεν πήρε ποτέ θέση για την κωμωδία του αγώνα με τους Ρώσους.Αλλά διαβάζοντας τι γράφηκε τις επόμενες μέρες αντιλαμβάνομαι πως το θέμα είναι πως κατά βάθος και ο Μπλατ ήθελε να χάσει.Βέβαια η δική του ομάδα είχε διαφορά είκοσι πόντων και η δική μας έκανε σέντρες,αλλά το ζήτημα ήταν τι ήθελε κατά βάθος.Εγώ θεωρώ λάθος που η Ομοσπονδία επέτρεψε σε παίκτη που εμφανίστηκε στις κασέτες πέρυσι να λέει τα γτνωστά να παίξει με τη φανέλα της Εθνικής.Εσύ είσαι μαζί μου σε αυτό;Από όσο θυμάμαι(σε ένα ποστ που δε θέλω να θυμάμαι)όχι.Αυτή είναι η ουσια των ιδεών αγαπητέ,που δείχνει αν μια νοοτροπία ανήκει στο 70,στο 80 ή στο 2020.Τα πούρα και οι εκλογές έπονται.

    Κατά τα λοιπά σε πληροφορώ πως το ρεκόρ μας με τον Τόμι σε πίτσες κατά τη διάρκεια των αγώνων της Ευρωλίγκα έχει φτάσει τη μία και μισή(με έξτρα μακαρόναδα στο ημίχρονο) οπότε μπαίνουμε σε πρόγραμμα και αντί για γεύμα θα κεράσεις κάτι άλλο.Ποτό ας πούμε σε κάποια εξωτική χώρα με ένα από τα ταλέντα που ανακάλυψε ο Ψαράκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συνήθως δεν σχολιάζω (σ)τις συζητήσεις περι προπονητών, προτιμώ να παρακολουθώ τις ανταλλαγές ποστ, ειδικά οταν συμβαίνουν μεταξύ κουρούνας, απεργοσπάστη, Γιώργου Λεβέντη και tommygun (πως γίνομαι συνδρομητής, ώστε να μου τα στέλνετε κατευθείαν στο μέιλ?). Αυτή τη φορά όμως και με αφορμή τον Τρινκιέρι, θα ήθελα να πω μερικά πράγματα. Ο Ιταλός είναι καλός προπονητής, συμφωνούμε όλοι σε αυτό. Απο 'κει και πέρα, οι πιθανότητες να επιβιώσει εναντίον του (Βασιλακοπουλικού, δημοσιογραφικού, βάλτε όποια λέξη θέλετε) συστήματος που κυριαρχεί στην Ελλάδα είναι λίγες, κατά τη γνώμη μου, απλά και μόνο επειδή ο άνθρωπος έχει μάθει να δουλεύει πάνω στο μπάσκετ, και όχι στο παρασκήνιο. Το ελληνικό μπάσκετ είναι ο μόνος αθλητικός ''χώρος'' που καταφέρνει να κρατιέται σχεδόν ως εκ θαύματος σε αξιοπρεπέστατο επίπεδο, παρά τον συνδυασμό συμφερόντων και νοσηρών νοοτροπιών (οι οποίες έχουν ριζώσει για τα καλά, απο τον Βασιλακόπουλο μέχρι τον τελευταίο διαιτητή που σφυρίζει ότι θέλει) που κυριαρχούν μέσα του. Ωραία θα ήταν να γνωρίζαμε ακριβώς τις αιτίες και αναλυτικά τα λάθη και τα πρόσωπα που τα διέπραξαν, για ποιό λόγο και ποιόν εξυπηρετούσαν, και ποιός βγήκε κερδισμένος, γιατί το μπάσκετ δεν βγήκε σίγουρα. Όπως ξέρουμε όμως αυτή είναι μια συζήτηση που θα τραβήξει πολύ, και που κυρίως δεν θα ωφελήσει πουθενά. Είναι άσκοπο το debate για το αν τα καλά που έκανε ο Βασιλακόπουλος επισκιάζουν τη ζημιά που κάνει. Το θέμα είναι οτι δεν κουνιέται προς το παρόν, οπότε όσες προτάσεις και να υπάρχουν για αλλαγή προς το καλύτερο πέφτουν στο κενό.
    Σχολές προπονητών θα συμφωνήσω οτι υπάρχουν 2, οι Αμερικανοί που είναι φυσει και θέσει, και οι Σέρβοι, που είχαν τη μαγκιά και το έκαναν their way. Υπάρχουν βέβαια και αρκετοί προπονητές άλλων εθνικοτήτων που έμειναν στην ιστορία. Οι Έλληνες προπονητές όπως σωστά ειπώθηκε τα τελευταία χρόνια το έχουν παραδιαβάσει το μπάσκετ, μερικοί είναι όντως καλοί, αλλά διαφωνώ με την κουρούνα, πιστεύω οτι με εξαίρεση τον κ. Μαρκόπουλο, και τους Ιτούδη, Σφαιρόπουλο απο τους πιο νέους ηλικιακά, είμαστε πολύ μέτριοι. Απλά ως γνήσιοι Έλληνες, μας φταίει η κακούργα η ξενιτιά και το σύστημα που δεν αναγνώρισε το ταλέντο των προπονητών μας, οι ίδιοι δεν φταίνε ποτέ. Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους ξένους που δουλεύουν εδώ? Ο Καζλάουσκας έφερε μετάλλιο, τι παραπάνω θέλαμε? Παρ'όλα αυτά όλοι τον έκραζαν (έπαιξε ρόλο και εκείνο το ''σκασμός'' αν θυμάμαι καλά), ενω με τον Ζούρο που απέτυχε, οι τόνοι κρατήθηκαν σαφώς χαμηλότερα. Bottomline is, ας κοιτάξουμε να διορθώσει ο καθένας οτι μπορεί όσον αφορά το μπάσκετ, και το τελευταίο που πρέπει να μας φταίει είναι αν ο προπονητής είναι Έλληνας ή ξένος. Εδώ ανακαλύπτουμε τα ταλέντα μας τυχαία και μόνο αν ανέβει κανένα βιντεάκι στο youtube, ο Μεσίνα και ο Ομπράντοβιτς μας έλειπαν..
    Υ.Γ : Koυρούνα, live chat πότε θα έχουμε?
    Υ.Γ 2 : Ενίσταμαι, στο παρελθόν είχα λάβει και εγώ πρόσκληση για τα αποκαλυπτήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κουρούνα ελπίζω να κατάλαβες από τις παραπάνω τοποθετήσεις όλων μας ότι το βάρος πέφτει ακόμα μεγαλύτερο σε σένα και σε άλλους στην θέση και τον ρόλο σου. Αφορισμοί και παρελθοντολογία (στην οποία προσωπικά είμαι πάντα επιρρεπής, το ομολογώ) δεν επαρκούν πια.
    Το ποστ σου για τον Μολίν κινήθηκε στην σωστή κατεύθυνση: Κριτική επί του πρακτέου. Σε αντίθεση με το προηγούμενο ποστ σου για τον Τρινκιέρι που απλά έκραζε τον Βασιλακόπουλο και που όπως διαπιστώνεις δεν προσέφερε κάτι παραπάνω στην συζήτηση. Η πρόσληψη Τρινκιέρι καθεαυτή θα μπορούσε να γίνει ακόμα και αν η ομοσπονδία είχε υπεύθυνο ακαδημιών τον Νίκολιτς, υπεύθυνο μάρκετινγκ τον Στερν και υπεύθυνο εθνικών τον αντίστοιχο Ισπανό. Όπως σου εξήγησα, από μόνη της δεν λέει κάτι για τον Βασιλακόπουλο και το σύστημά του παρά μόνο αν γνωρίζεις τα παρασκήνια (που καλά κάνεις και μας τα εξηγείς). Ένας ΟΚ προπονητής είναι, εδώ οι Ισπανοί πήραν παγκόσμιο με τον Πέπου που μετά το φιάσκο του 2007 τον έφαγε η μαύρη γη, δεν φέρνει καμία καταστροφή ο Τρινκιέρι.
    Αντίθετα, η επιλογή του τιμ είναι σκάνδαλο και πρέπει να αναδειχτεί ως τέτοιο. Ποιος το ανέφερε όμως; Ο σύμβουλος του περιοδικού σου ή η φωνή του '87, που το μοναδικό που έχει μείνει να τους ενώνει πια είναι ο έρωτας για τον Δημητράκη; Μήπως η έτερη κεφαλή του τιμ της Νόβα που ακόμα κλαίει τον Ζούρο; Δεν συζητώ φυσικά για τους μόνιμους θαμώνες των τσάρτερ της χαράς, αυτοί δίνουν ρέστα αυτές τις μέρες. Το θλιβερό για το άθλημα που κάποτε καμάρωνε ότι έχει την σκεφτόμενη δημοσιογραφία και το σκεφτόμενο κοινό είναι ότι ακόμα και ο flema13 και ο rohalas7 που σχολιάζουν στο γκαζέτα το πήραν πρέφα ότι η επιλογή του τιμ είναι παλαιοκομματικός παραγοντισμός που πλέον ούτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν θα καταδέχονταν να κάνουν. Καμιά φωνή με κύρος όμως έχει να πει κάτι για τους σάλιαγκες του συστήματος ή μαζεύουμε όλα μας τα πυρομαχικά για τον 'Εθνικό μας Σταρ';
    Θα συμφωνήσω με τον Λεβέντη εδώ. Ο Βασιλακόπουλος απαντάει στα ερωτήματα που του τίθενται και στο γενικότερο πνεύμα που επικρατεί. Ξένο προπονητή σταρ δεν θέλατε; Να 5-6 μήνες που περάσαν για 'επαφές' με τον Μεσίνα, τον Ομπράντοβιτς, τον Μπλατ κλπ. Φερέλπιδες Έλληνες προπονητές δεν θέλατε; Φάτε τον Λημνιάτη και τον Δημητράκη να έχετε. Τελικά ξέρουμε εμείς τί θέλουμε; Εσύ Κουρούνα ξέρεις τί θέλεις;
    Συμπερασματικά: Ο Βασιλακοπουλισμός είναι μέσα μας, κομμάτι του Ελληνικού αθλητισμού όσο είναι και οι φουστανέλες στις μεταδόσεις αγώνων με ξένες ομάδες, τα επινίκια μπουζούκια και τα πρωτοσέλιδα του Γάβρου και της Πράσινης. Νίκη επί του Βασιλακόπουλου δεν θα είναι να επιχαίρουμε στην αποτυχία του Τρινκιέρι ή να κάνουμε ρητορική αποδόμηση των 'ρεπορτάζ' στο superbasket.gr, αλλά μεθοδικά να στοχεύουμε σε πράγματα που αντικειμενικά γίνονται λάθος και μπορούν/πρέπει να αλλάξουν. Και επίσης να είμαστε όλοι εξαιρετικά κριτικοί, ακόμα και με τους εαυτούς μας.

    Απεργοσπάστης

    ΥΓ: Διαφωνώ σταθερά με τον Λεβέντη σε ένα πράγμα. Σχολή όπως την εννοεί αυτός ίσως δεν έχουμε, στυλ όμως έχουμε. Κακό, κουτσό, ανάποδο, αλλά έχουμε, όπως έχουν και οι Λιθουανοί, και οι Ισπανοί, και οι Γάλλοι, και οι Αυστραλοί, όπως είχαν κάποτε και οι Ρώσοι . Την στιγμή που ξένοι δημοσιογράφοι αναφέρονται σε 'Ελληνικό στυλ', δεν υπάρχει λόγος να αυτομαστιγωνόμαστε. Πρώτος-πρώτος θα το ξέρει ο ίδιος ο Τρινκιέρι και είμαι σίγουρος ότι θα το αξιοποιήσει. Για τα υπόλοιπα περί νοοτροπίας κλπ συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καταρχην να δηλωσω οτι ο Λεβεντης ειναι εγκαθετος των διαιτολογων και ακουει brit pop. Συνεπως αυτα τα φλωρικα περι διαιτας παρακαλω σε ενικο αριθμο διοτι εμεις οι ακραιφνεις μεταλοροκαδες ζουμε και πεθαινουμε με το συνθημα "Φαε σαν γουρουνι-Πετα το πιρουνι" και το "Αλκοολ-βια-νεκροταφεια".

    Μετα λοιπον το ψυχαγωγικο διαλλειμα, να μιλησουμε και λιγο σοβαρα. Απεργοσπαστης και ο πνευματικος γιος του Αλενατορε (Λεβεντης) με καλυψαν. Απλως η ακομη πιο πικρη αληθεια ειναι η εξης: οσο περναει ο καιρος, βγαινει η γνησια, λεβεντικη, αντρικεια, ελληνικη μιζερια. Θα συμφωνησω απολυτα με τον Γιωργο οτι ο Τρινκιερι -κακως- ανελαβε ρισκα που εκ των πραγματων δεν μπορει να παρει: η Καντου ηταν ομαδα, η Εθνικη οργανωτικα ειναι ο,τι του φανει του Λολοστεφανη. Και αυτο δεν βγαινει τωρα, βγαινει και απο παλια οπως μαθαμε απο την Κουρουνα, οπως π.χ επι Κιουμουρτζογλου, την ιστορια με τον Φασουλα και τα λοιπα. Εχω την εντυπωση οτι αμα η ομαδα τα κανει μουσκεμα στην Σλοβενια (οχι και ακριβως ο,τι πιο αδυνατο) ο Ιταλος βαζει ταφοπλακα στην καριερα του, ακριβως επειδη τα καμαρια που κανουν κουμαντο στο ελληνικο μπασκετ θα τον σκισουν και θα τον κανουν να φαινεται χειροτερος απ' ο,τι πραγματικα ειναι.

    Και εγω τον κοροιδεψα ως τον "εθνικο μας σταρ". Μονο που καλως η κακως εγω κανω καλοπροαιρετο χαβαλε, καιτοι ωρες ωρες το χιουμορ μου θελει σερβις, ενω οι γραφιδες from hell ξεκινησαν το πυρ κατα βουληση. Δεν μιλαμε για τους "υπερασπιστες" του Ιταλου: το τι αρκουδιες διαβασα δεν λεγεται. Απο την στιγμη που εχει ξεκινησει να διαμορφωνεται κλιμα πριν καλα καλα δουμε τι μπορει να αποδωσει ο ανθρωπος και δεν γινεται μια προσπαθεια κατευνασμου, πως διαολο να προχωρησει? Στο αναμεταξυ για να μην χανουμε και τις αγαπημενες μας συνηθειες, αερας η αβαντα των ελληνωνε προπονητωνε: ο προπονητης να ειναι ωραιος σαν Ελληνας. Και το ονομα αυτου: Κατσικαρης. Ενα νεο ανεμελο παιδι, με χωριστρα και γυαλακι ικανο να συγκινησει και την πιο απαιτητικη ελληνιδα νοικοκυρα. Το ιδανικο ντουετο του "Εμπρος Αλεξη για μια Ελλαδα σεξυ". Μαζι με τον Μπαρτζωκα που εμαθε να βριζει και η μαμα του τον εβαλε πιπερι και τον αυγα ματια-συνιδιοκτητη ταβερνας Πεδουλακη, ενα τριο ινφερναλε. Μαρκοπουλος ας πουμε που οπου πηγε εκανε εργο, μπαααα. Αλεξανδρης? Εδω ο Αρης τον αντικατεστησε με τον "εχει πολυ μπασκετ στο κεφαλι του" και αερα στα πανια του και η θυελλωδης πορεια του Αρη για νεες ηττες, για νεες συμφορες δεν γνωριζει σταματημο. Ελληνας παιδι μου, και αν εχει και προικα τι καλυτερο?Δεν μιλαμε για την σταση του ΣΕΠΚ. Μας κραταει κακια, γιατι τοσες πουλεναρες ειχε να στειλει και ο πατερουλης τον σνομπαρε. Ουτε ενα σχολιο, μια δηλωση, ενα μουγκρισμα βρε αδερφε. Σαν κατι ξυνισμενες γεροντοκορες αμα ακουνε παιδια να βριζουν, κανουν απαπα και περιμενουνε κανα φανταρο να τις τουρουτουτουτου. (λογοκρισια διοτι υπαρχουν και μικρα παιδια).

    Το μονο που θα διαφωνησω με τον Γιωργο ειναι ενα: ο κοσμος δεν ξενερωσε με τα παιχνιδια της ΕΟΚ. Αν ηταν ετσι, ο μεσος ελληνας με τα παιχνιδια της ΕΠΟ θα επρεπε να βλεπει στην τηλεοραση χοκευ επι παγου. Το θεμα ειναι ενα, οσο και να ποναει: το μπασκετ μαζεψε κοσμο, γιατι εφερνε νικες και τιτλους. Και ετσι οπως μαζευτηκε ο κοσμος, ετσι και εφυγε γιατι αυτος ο κοσμος με λιγες εξαιρεσεις, δεν ηξερε απο το παιχνιδι, με εξαιρεση λιγες παραδοσιακες ομαδες. Και μην ξεχναμε οτι καλως η κακως το ρημαδι το μπασκετ ειναι συνθετο αθλημα. Δεν μπορεις να παρκαρεις πουλμαν. Οσον αφορα και την πολυ ευστοχη δηλωση του Strikebreaker (μια και πλεον ασπαστηκε τον american way of life) εγω ξερω τι θελω. Το θεμα ειναι οτι περιπου εχω καταλαβει το τι θελουν και οι υπολοιποι στον χωρο του μπασκετ: το κεφαλι τους ησυχο. Οποτε αυτο που θελω αυτοματως παυει να εχει αξια.





    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ στο τελευταίο που λες για τους λόγους που έγινε μόδα το μπάσκετ.Δεν ανέφερα την ΕΟΚ,εξήγησα πως ένας από τους λόγους που ο κόσμος άφησε το μπάσκετ είναι ο τρόπος που έφτασε να προσλαμβάνεται από το κοινό(πρώτα ως ''ελληνικό μάσκετ'' και μετά ως άθλημα και διασκέδαση).Και ανέφερα και συγκερκριμένα συμπτώματα,τα οποία είναι ατελείωτα.Τα υπόλοιπα είναι μεγάλη κουβέντα.

      Διαγραφή
  19. Και κατι ασχετο: ο Χατζηβρεττας ξηγηθηκε και παυει να ισχυει η καταπτωση της εγγυητικης. Αυτο σημαινει οτι μπορουμε να αποκτησουμε παικτες (παικτες, οχι κομοδινα σαν αυτα που εχουμε) και να γλυτωσουμε κανα πακετο τσιγαρα απο το αγχος μας? Η να συνεχισω να τα παιρνω σε κουτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χτες πέρασα άλλη μια μέρα με μπάσκετ.
    Στο πρώτο (παγκοσμίως χαχαχ) τουρνουά Μίνι (γεν. 2000) που διοργανώνει η Υποδομή μπάσκετ Πανιωνίου, 2-6 Γενάρη κάθε χρόνο http://www.panioniosbc-academy.gr/, είδα συγκλονιστικό αγώνα με ανατροπές, παρατάσεις καλό μπάσκετ, κακή νοοτροπία προπονητή που θέλει και επιβάλλει τη νίκη παίζοντας ζώνη (σε αυτή την ηλικία ρε μ...εγάλε!!).
    Αλλά δεν είδα κανένα ομοσπονδιακό, κανένα περιφερειακό κλπ κλπ. Αυτά για το τι μπασκετ θέλουμε και μπορούμε.
    Το απομεσήμερο πήγα και στο ματσάκι με το ΠΑΟΚ. Μπορεί να το είδατε ή να διαβάσατε σχετικά.
    Υποθέτω όμως οτι δύσκολα αυτό http://www.panionianea.gr/2013/01/blog-post_5421.html θα τύχει της σχετικής υπερ-δημοσιότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @γιώργος Λεβέντης
    Σε πολλά από όσα γράφεις με βρίσκεις σύμφωνο σε αρκετά ακόμη διαφωνώ. Σταρ σίστεμ (εκπορευόμενο από τους δημοσιογράφους ή όχι, από μάνατζερ ή όχι) υπάρχει παντού στην Ευρώπη. Και εκεί υπάρχουν αγαπημένοι του τύπου ή του συστήματος προπονητές. Δουλεύουν σε επίπεδο Ευρωλίγκα Κροάτες για παράδειγμα που είναι της πλάκας όπως ο Σπάχια ή ο μετριότατος Ρέπεσα. Αλλά έχουν διεθνείς μάνατζερ που ελέγχουν ομάδες και τους σπρώχνουν, κάτι που οι Ελληνες δεν επεδίωξαν ποτέ διότι τους βόλευε η ελληνική αγορά που είχε χρήμα. Βγήκαν έξω από τα σύνορα και έγιναν ξαφνικά καλοί προπονητές ο Ζούρος ή ο Κατσικάρης. Και οι δύο ήταν καλοί προπονητές αλλά στην Ελλάδα ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν, μόλις όμως διάβηκαν τα σύνορα έγιναν μάγκες. Συμφωνώ ότι οι προπονητές ''φτιάχονονται'' από 1-2 καλές σεζόν και ξεχνιούνται μετά από 1-2 αντίστοιχα άσχημες.
    Δεν είμαι φανατικά υπέρ των Ελλήνων στην εθνική και δήλωσα εξ' αρχής ότι δεν είμαι κατά της επιλογής Τρινκέρι απλά αν διαλέγεις ένα μικρομεσαίο ξένο μπορείς να δημιουργήσεις ένα δικό σου προπονητή, να τον στηρίξεις για 3-4 χρόνια και να έχεις ξαφνικά ένα προπονητή ψηλού επιπέδου. Δεν αποθεώνω από την άλλη οτιδήποτε εισαγόμενο προπονητικά προκύπτει. Ούτε αγοράζω ότι δουλεύουν 14 έλληνες προπονητές στην Α1 διότι πολύ απλά δεν υπάρχουν φράγκα διαθέσιμα για κανένα ξένο σε κανένα επίπεδο αυτής της κατηγορίας. Από το εκατομμύριο του Ιβκοβιτς πήγαμε στο -85% του Μπαρτζώκα και μια ανάλογη αντιστοιχία υπάρχει στον ΠΑΟ με τον Πεδουλάκη. Αλλά γιατί έπρεπε πάντοτε οι συγκεκριμένοι σύλλογοι να έχουν πρώτο προπονητή ξένο; Γιατί παντού στην Ευρώπη αναδεικνύονται προπονητές; Η Σιένα δημιουργεί ένα νέο καλό προπονητή, τον Μπάνκι, την ώρα που ο Πιανιτζιάνι απομυθοποιείται. Τόσα χρόνια οι Ιταλοί δημοσιογράφοι με ζάλιζαν ότι είναι προπονητάρα και τώρα ξέρεις τι λένε οι ίδιοι; Οτι ήταν δημιούργημα του Μινούτσι που έλεγχε το παρασκήνιο και τον προώθησε επειδή ήταν συγγενής με τον μεγαλομέτοχο της τράπεζας Μοντεπάσκι (κύριος χορηγός της Σιένα). Κι όμως τον Πιανιτζιάνι τον παρακαλάγμαε πριν από δύο χρόνια να αναλάβει την εθνική ομάδα και για να πω την αμαρτία μου αν ερχόταν τότε θα έλεγα ότι είναι και σπουδαία επιλογή. Είναι πολύ σύνθετο να μιλάμε για προπονητική αξία ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ τα γύρω-γύρω που για μένα παίζουν μεγάλη, τη μεγαλύτερη σημασία. Για αυτό εστιάζω στη νοσηρή ατμόσφαιρα της ομοσπονδίας και της εθνικής. Γιατί το πρόβλημα αγαπητε μου γιώργο δεν είναι το Έλληνας ή ξένος αλλά το αναλώσιμος ή μη αναλώσιμος. Και όλοι οι τελευταίοι προπονητές της εθνικής ήταν αναλώσιμοι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Απλά ήταν βολικοί ως χαρακτήρες στο να μη μιλήσουν όταν τους άνοιξαν την πόρτα. Και για αυτό ας πούμε κακίζω τον Ζούρο που ξέρει, έμαθε, είδε και έπαθε και για το καλό του μπάσκετ δεν μιλάει και σηκώνει μεγαλύτερο σταυρό από αυτόν που του αντιστοιχεί για το βατερλό της Βενεζουέλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @panos
    Μια μικρή λεπτομέρεια: Τον Καζλάουσκας προσωπικά τον έκραζα για τον τρόπο που κοουτσαρε από την πρώτη στιγμή και γιατί ήξερα ότι ήταν ένας αδιάφορος τύπος (από τη θητεία του στον Ολυμπιακό) που απλά βασιζόταν στην καλή προαίρεση των παικτών του. Οταν είπε και το σκασμός έδειξε τον αληθινό του χαρακτήρα.
    Live chat με την πρώτη ευκαιρία...Να προχωρήσει λίγο και η Ευρωλίγκα για να χουμε να λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @The American
    Εγραφα προ μηνών στο περιοδικό ότι θα πέσει πολύ παραμύθι με τον διάδοχο του Ζούρου. Ξεκίνησε με τον Ομπράντοβιτς τον οποίο ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι ''αν θέλει να αναλάβει την εθνική'' και εκείνος επειδή είναι ξύπνιος έλεγε ότι ο κατάλληλος είναι ο Ιτούδης, που την ίδια ώρα έκανε μαθήματα τένις και δήλωνε άγνοια! Αφού λοιπόν έληξε αυτό το θέμα πήγαμε στις επαφές με τον Μεσίνα. Μόνο που οι επαφές ήταν ένα απλό τηλεφώνημα όπως λένε τώρα οι πηγές του Βασιλακόπουλου. Και αφού παρέλασαν άλλα 2-3 ονόματα καταλήξαμε εκεί που έπρεπε. Ενα φτηνό ξένο κοουτς.
    Ανάλογοι θα ήταν και οι βοηθοί του για να φτάσω στο θέμα που έθιξες τελευταίο. Αν νομίζεις ότι οποιοσδήποτε από τους δημοσιογράφους που ανέφερες έβαλε στο μυαλό του Βασιλακόπουλου ή πίεσε για τον Παπανικολάου ζεις σε άλλη χώρα. Αλλος ήταν αυτός που έψησε τον θείο Γιώργη αλλά αυτό άσε να το γράψω αλλού στις αποκαλύψεις του επόμενου μήνα να πουλήσουμε και κανένα περιοδικό. Διότι η αυλή του Γιώργη είναι διαφορετική από αυτή που πιστεύει ο κόσμος. Μακάρι να ήταν 2-3 σοβαροί δημοσιογράφοι θα τον έπειθαν να κάνει και κάτι σωστό. Να στο γράψω απλά για να μη νομίζεις ότι υπεκφεύγω: Δεν μου έπεσε καλά η επιλογή των συγκεκριμένων βοηθών αλλά όταν φέρνεις τον Τρινκέρι ποιός θα δεχτεί να καθίσει δίπλα του στον πάγκο; Αρα πας σε ανάλογες επιλογές που βολεύουν γιατί είναι και άνθρωποι της εμπιστοσύνης του γιώργη. Θα επιμείνω: Η αλλαγή νοοτροοπίας και επιλογών δεν θα έρθει επειδή θα γράφουμε εμείς εδώ αλλά μόνο με την αλλαγή προσώπων. Μόνο αυτό μπορεί να διορθώσει τα πράγματα...Οσο ο Βασιλακόπουλος λειτουργεί με τη λογική του κακού προέδρου ενός κακού σωματείου δεν υπάρχει προκοπή. Θέλεις να σου πω μια απλή απλούστατη έως αστεία εκδοχή του θέματος. Μιλάμε για ομοσπονδία με 15 άτομα διοικητικό συμβούλιο. Συνεδρίασε ποτέ να μιλήσουν για προπονητές, να πει ο καθένας τη γνώμη του, να φτιάξουν μια λίστα υποψηφίων; Αποφάσισε μόνος του ο Γ.Β. και οι υπόλοιποι το έμαθαν από τις εφημερίδες. Σε τόση υπόληψη τους έχει ακόμη και τους στενούς του συνεργάτες.
    Και επειδή κάποιος είπε για προτάσεις και όχι αφορισμούς (δεν ξέρω αν το είπες εσύ ή κάποιος άλλος είναι αδύνατον να ξαναδιαβάσω όλα τα σχόλια) να σου πω μια εύκολη που λύνει και τα θέματα ''σχολής'' ή τα θέματα Ελλήνων και ξένων. Να υπήρχε μια σταθερή επιτροπή 4-5 ατόμων (σταθερών πάντοτε) που θα εκπροσωπούσαν την ΕΟΚ και τον σύνδεσμο προπονητών. Ενδεχόμενα και κάποιον άλλο φορέα του μπάσκετ (ΠΣΑΚ), δεν με ενοχλεί αυτό. Να έμπαιναν συγκεκριμένα κριτήρια για το τι θέλουμε από τον ομοσπονδιακό προπονητή. Οχι μόνο να δουλεύει στην εθνική ανδρών αλλά να έχει και τη συνολική επίβλεψη των υπόλοθιπων εθνικών ομάδων με ένα κοινά αποδεκτό και αποφασισμένο πρόγραμμα ανάπτυξης που θα το τηρούσε κατά γράμμα. Να αποφάσιζε η συγκεκριμένη επιτροπή ποιός θα ήταν ο προπονητής με βάση πάλι συγκεκριμένα κριτήρια. Οτι για παράδειγμα θα ήταν πάντοτε ελληνας με κριτήριο τη δουλει του στο ελληνικό ή σε ξένα πρωταθλήματα και θα έμενε βρέξει χιονίσει τρία χρόνια στην εθνική. Ο ίδιος ο προπονητής που θα επιλεγόταν θα διάλεγε για το αντίστοιχο διάστημα τους συνεργάτες του που θα στελέχωναν και τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες. Θα ήταν μια προσπάθεια συσπείρωσης όλου του μπάσκετ την οποία κανείς δεν θα μπορούσε να σαμποτάρει και όλοι θα υποστήριζαν με κοινή γραμμή και κοινούς στόχους. Δύσκολο το βλέπεις; Αλλά αυτό αφαιρεί τη...μαγκιά του υπερ-προέδρου που έχει μετατρέψει σε μοναδικό και ύστατο πλέον διότι δεςν έχει αλλού να πάει, όχημα προσωπικών φιλοδοξιών και εγωισμού την εθνική ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. To θέμα είναι πως το πάθος να έχουν δουλειά οι Έλληνες προπονητές εδώ -όπως όλα γύρω από το μπάσκετ-είναι πολύ πιο υπερβολικό από το θεμιτό και έχει γίνει και μπασκετική ιδεολογία,αυτό είναι το ζήτημα όχι αν υπάρχουν καλοί και κακοί.Γιατί αυτό που σκέφτεσαι εσύ για τον Σπάχια(συμφωνώ με την κρίση σου παρεμπιπτόντως) να μην το σκεφτεί κάποιος και για το Ζούρο;Πώς γίνεται και όλοι οι μανατζερ προωθούν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και ποτέ τους αθώους Έλληνες;Τι παραπάνω έχει δώσει σε διεθνές επίπεδο ο Κατσικάρης από τον Ρέπεσα;Τίποτε.Μπορεί να δώσει,μπορεί και όχι.Θα το δούμε.Έως τότε ποια είναι η διαφορά τους;Πως εδώ ασχολείται το περιβαλλον με το πόσο σκάουτινγκ κανουν οι πρπονητές και πιστεύει πως έξω δεν κάνουν ή πως μόνο εδώ ασχολούνται με την ''εγκεφαλικότητα'' του αθλήματος.Το να θες να βλέπεις τους δικούς σου προπονητές να έχουν δουλειά είναι θεμιτό,αλλά η γραμμή που ξεπερνιέται εδώ είναι το ότι η σκέψη ξεκινά από τη λογική πως πρέπει οπωσδήποτε να έχουν δουλειά οι Έλληνες και μετά βλέπουμε.Κανένα περιβάλλον δεν είναι τόσο προστατευμένο όσο το περιβαλλον-ιδεολογικά και εργασιακά-στο οποίο δουλεύει ο Έλληνας προπονητής.Ακούω καμιά φορά για την κουλτούρα των οπαδών,την έλλειψη υπομονής και αναρωτιέμαι ξανά αν παρατηρεί κανείς τι γίνεται αλλού.Ο Ιβάνοβιτς που έχτισε κατά 85 % το όνομα της Κάχα χαιρέτησε.Ο Βουγιόσεβιτς που θέλουν 3 ζωές να τον φτάσουν οι Έλληνες είχε χαιρετήσει την ΤΣΣΚΑ από τον πρώτο γύρο.Ο Μαικ Μπραουν έβγαλε έξι παιχνίδια.Τον Ομπράντοβιτς τον κυνηγούσε μια ολόκληρτη χώρα το 2005.Και είναι εύκολο θύμα ποιος;Ο Ζούρος;Δυο σεζόν πέρσασε δεν έκανε τίποτε.Στην Ελλάδα υπάρχει κάτι χειρότερο από τους μανατζερ,το σταρ σίστεμ και όσα αναφέρεις.Το χειρότερο ''γύρω-γύρω'' είναι η ιδεοληπτική στήριξη.Αντιλαμβάνομαι το επιχείρημα ''θέλω να βλέπω στην Εθνική Έλληνα προπονητή όπως και να χει''.Διαφωνώ,αλλά το καταλαβαίνω.Καταλαβαίνω κάποιον που ανάμεσα σε Σφαιρόπουλο ας πούμε και Πιτίνο θα ήθελε το Σφαιρόπουλο.Το πρόβλημά μου είναι τα όσα ακούγονται για να καλυφθεί μπασκετικά αυτή η αντίληψη.Στην Ελλάδα όχι μόνο δεν απαγόρευσε κανείς σε κάποιον να προοδεύσει,αλλά το σύστημα στήριξε με το στανιό την πρόοδο των περισσότερων.Σε όλη την κλίμακα οι προπονητές έχουν το ελευθερο να διαμορφώνουν την αφήγησή τους για το τι είναι το μπάσκετ χωρίς αντίλογο.Στην Εθνική έχουν δουλέψει κατα 95 % αποκλειστικά Έλληνες.Μου είπες πως οι υπόλοιποι δεν είχαν προπονητές.Μα δεν έχει η Ιταλία προπονητική υπερηφάνεια και είχε η Ελλάδα;Έβγαλε η Ελλάδα Ρουμπίνι;Έβγαλε Μεσίνα;Έχουν παρει οι Έλληνες καμια δεκαριά φορές το Ευρωπαικό;Την Ελλάδα την προπόνησε με μηδέν εμπειρια ο Γιαννάκης.Που αλλού θα μπορούσε να γίνει αυτό;Και να γίνει με μηδαμινή αντίδραση,επειδή μιλάμε για ένα θρύλο;Μιλάς για τον εγωισμό της ΕΟΚ.Η περίπτωση Γιαννάκη δεν ήταν τέτοια;Η δημιουργία ενός προπονητή από το πουθενά;Αλλά εκεί εμφανίστηκε(ξανά) η ομερτά.Αυτά δε σημαίνουν πως ο Γιαννάκης δεν είχε το αυτονόητο δικαίωμα να δοκιμάσει καποτε και πως δεν είναι ο πιο επιτυχημένος στην ιστορία της Εθνικής(για μένα μάλιστα ήταν επιτυχημένος και στην πρώτη του θητεία).Ο Πολίτης πήγε σε φάιναλ-φορ,ο Κιουμουρτζόγλου πήγε,ο Γιαννάκης πήγε δύο φορές,ο Ιωαννίδης πήγε καμια δεκαριά.Τι να κάνουμε να πάρουμε τα κύπελλα και να τους τα δώσουμε με το ζόρι;Και αυτό με τις σάρκες που τρώνε μεταξύ τους πόσα χρόνια θα κυκλοφορεί;Πού δεν υπάρχει ανταγωνισμός των προπονητών;Αυτό κυκλοφόρησε το 90 και νόμιζα πως θα είχε πεθάνει μαζί με το Ρετιρέ.Η διαφορά του Ίβκοβιτς,του Ομπράντοβιτς,του Πέσιτς,του Τάνιεβιτς,του Μάλκοβιτς,του Βιουγιόσεβιτς με τον Κιουμουρτζόγλου,το Δενδρινό,τον Πολίτη και τον Πετρόπουλο ήταν λέει ότι οι άλλοι στηρίζονταν μεταξύ τους(καλό ανέκδοτο και αυτό) και οι Έλληνες όχι.Mιλάμε για τη ζώνη του λυκόφωτος δηλαδή.Όταν οι Σέρβοι έβγαλαν 4 γενιές προπονητών που διαμόρφωσαν εμφατικά το μπάσκετ στην Ευρώπη λέγονται ''λόμπι'',όταν βρήκε δουλειά ο Κατσικάρης και κανα 2 αλλοι στην Ουκρανία δείχνει σχολή και εξαγωγή ταλέντου.Αυτά κάνουν κακό στην εικόνα των προπονητών αγαπητέ μου στην κοινωνία,όχι ο Τρινκιέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Για όλους τους προπονητές που πέτυχαν η κυριάρχη ''αφήγηση'' εστιάζει στα αρνητικά τους.Το απέδειξες και συ παραπάνω.Ο Μάλκοβιτς απέτυχε τη δεύτερη σεζόν και είναι αλαζόνας(οι 4 κούπες,η Γιουγκοπλάστικα είναι υποσημειώσεις).Ο Ιβάνοβιτς είναι αλαζόνας και δικτάτορας(συμφωνώ).Το έργο του όμως υποσημείωση.Ο Καζλάουσκας αδιάφορος τύπος(η Ζαλγκίρις ήταν καποια συνωμοσία που δε μας λες,το μετάλλιο της Εθνικής ανήκε στους παίκτες κλπ).Και για κάθε Έλληνα που δεν έχει πετύχει ούτε τα μισά από αυταά η κυρίαρχη αφήγηση εστιάζει στις γνώσεις τους και η υποσημειώση σε αυτή την πείπτωση είναι το έργο τους.Και αν κάποτε αυτά είχαν νόημα(χωρίς να είναι λιγότερο απαράδεκτο),όταν υπήρχαν μόνο δύο σπορ στην Ελλάδα και μπορούσες να κοροιδέψεις το φανατικό κοινό του μπάσκετ και να του προσφέρεις φρόνημα,τώρα τι νόημα έχουν με το κάθε σπορ και την αλήθεια να μπαίνει μέσα στο σπίτι σου;Αυτό εκθέτει τους προπονητές και δεν τους τιμά.Δε ζει μόνο του το μπάσκετ στην κοινωνία.Δεν έχει βγει κάποιος να πει,ξερετε ήμαστε απίστευτα συμπλεγματικοί με τον Ομπράντοβιτς στα 90s,αλλά τώρα που ήρθε και πέτυχε τον θέλουμε.Απλά και καθαρά.Διαβάζω πριν από κάθε αφιέρωμα στον Ομπράντοβιτς ''κάποτε τον έλεγαν Γκαστόνε'' ή ''μας ήρθε από την Ευρώπη ως Γκαστόνε'' όπως έγραψε και το περιοδικό στο αφιέρωμα των Ευρωπαίων.Ποιος τον έλεγε Γκαστόνε;Η αναζήτηση στο google gastone+obradovic δε βγάζει κανένα αποτέλεσμα.Ο Τύπος στην Ελλάδα τον έλεγε Γκαστόνε,στα αθλητικά της Ελευθεροτυπίας δημιουργήθηκε ο όρος,οι Έλληνες έτρεχαν στις συνεντευξεις Τύπου στα Μουντομπάσκετ και του πουλούσαν μαγκιά,οι Έλληνες τον έλεγαν ανθέλληνα.Όταν γράφουμε δηλαδή ''μας ήρθε ως Γκαστόνε'' πιστεύουμε πως απεθυνόμαστε μόνο σε 15χρονους;Oταν λέμε πως οι 60 πόντοι του Μάλκοβιτς δολοφόνησαν το μπάσκετ και οι 60 πόντοι των Ελλήνων προπονητών δείχνουν τακτική αντίληψη και πως πρέπει να περνάει η μπάλα από όλα τα χέρια πιστεύουμε πως το μπάσκετ και οι άνθρωποί του κερδίζουν φίλους;Όλα τα παραπανω(πεθαίνω για file under) γράφονται για το καλό των Ελλήνων προπονητών.Πραγματικά αξίζουν αρκετοί από αυτούς και κανα 2 πιστεύω πως ίσως φτάσουν και στην πρώτη ευρωπαiκή σκάλα.Αλλά δεν τους λείπουν οι ευκαιρίες,ευκαιρίες έχουν περισσότερες από όσες αξίζουν(με το ζόρι κρατιέμαι να μην επεκταθώ στην υπόθεση των βοηθών).Αυτό που χρειάζονται είναι άνθρωποι να τους κάνουν να σκέφτονται μόνο το μπάσκετ και να τους κρίνουν με βάση το παρκέ.Όχι αποκλειστικά τους τίτλους,αλλά και όχι με βάση το πόσο καλές συνεντεύξεις δίνουν.Το μπάσκετ είναι σύνθετο λέει ο Τόμι.Σωστό,αλλά έχει ένα πλεονέκτημα.Είναι αξιοκρατικό και δίκαιο,οι καλές ομάδες και το έργο δεν κρύβονται.Ο Ντούντα είχε κανα 2 τρανταχτές αποτυχίες με βάση το μάξιμουμ των στόχων κάποιες φορές,αλλά το μπάσκετ που έπαιξαν οι ομάδες του δεν κρύφτηκε.Τον ΠΑΟΚ τον δικό του θυμάται το κοινό και ας μην πήρε το ευρωπαικό.Την ΤΣΣΚΑ τη δική του θυμάται το κοινό(την καλύτερη ομάδα των 00s) και ας μην το πήρε.Η κοινότητα των ιδεών από την οποία αντλούν πια οι προπονητές είναι μία,δεν υπάρχουν τρανταχτές διαφορές σε θεωρητική κατάρτιση,ούτε αυθεντίες.Το μπάσκετ παραμένει ένα σπορ που αφορά μικρό μέρος του κοινού στις περισσότερες χώρες και ως εκ τουτου δράμα και φορτισμένη ανάλυση δε χρειάζεται για να καταλάβεις ποιος αξίζει.Υπό αυτή την έννοια οι Έλληνες προπονητές όντως δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι και όντως δεν μπορούν να θεωρούνται απλά εφεδρείες.Από εκεί και πέρα θα δείξει το παρκέ.Ούτε το κοινό είναι (στο σύνολό του) τόσο πίσω όσο νομίζουμε συχνά,ούτε οι συνθήκες τόσο τραγικές.Τον Έλληνα προπονητή που θα κάνει τη διαφορά θα τον καταλάβουμε εύκολα.Ούτε από το σκάουτινγκ,ούτε από την κατάρτιση,ούτε από αδικίες και ηρωισμούς.Απλά θα φτιάξει μια ομάδα που θα τη θυμούνται όλοι.Οι ομάδες ποτέ δεν κρύβονται.Με αυτά τα (όχι) ολίγα καλύπτω ολόκληρο το πλαίσιο των όσων πιστεύω στο θέμα ''προπονητής'',για να είναι κατανοητά τα όσα θα λέω κάθε στιγμή την υπόλοιπη σεζόν,γιατί καλώς η κακώς το θέμα θα είναι πάντα επίκαιρο.Και πάλι καλή χρονιά σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Επειδη οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, και επειδη το δικαιωμα στα μακριναρια το εχουν κατακτησει με το σπαθι τους η Κουρουνα, ο Λεβεντης και ο Απεργοσπαστης ας πουμε λοιπον οτι:

    1. Καλως η κακως, οσο και να μην το χωνευουμε, η καλυτερα δεν θελουμε να το χωνεψουμε, οι μεγαλυτερες επιτυχιες του ελληνικου μπασκετ γραφτηκαν με ξενους προπονητες στους παγκους, με εξαιρεση το '87 που δεν το λες ακριβως και θριαμβο της τακτικης του Πολιτη.
    2. Εκτος Μαρκοπουλου, οι υπολοιποι ελληνες προπονητες ειναι καλοι αλλα δεν εχουν ειδικο βαρος.
    3. Ο αθλητικος Τυπος εδωσε αβερτα αβαντα, σε πολλες περιπτωσεις χοντροκομμενη και αυτο του γυρισε μπουμεραγκ. Του κοστισε σε αξιοπιστια και το γεγονος οτι ουτε μια φορα δεν ζητησε συγγνωμη (την οποια συγγνωμη) δεν διευκολυνε την θεση του.
    4. Το μπασκετ απο την στιγμη που εχει μπαλα πορνη σαν βασικο του στοιχειο του αφαιρει καθε πιθανοτητα δικαιοσυνης. Αλλο το εργο, αλλο οι τιτλοι. Μπορει να υπαρχουν οπαδοι που εγιναν οπαδοι λογω μιας ηττας, αλλα ακομη περισσοτεροι αυτοι που εγιναν λογω τιτλων.
    5. Οι ελληνες προπονητες θα πρεπει να οργανωθουν και συλλογικα να διεκδικησουν και να απαιτησουν και οχι να βλεπουν παντου φαντασματα.
    6. Ο Βασιλακοπουλος ειτε το θελουμε, ειτε οχι ειναι και λιγο εμεις. Ο θειος που καπου μας εχωσε, ο γνωστος που μας κανονισε μια καλη μεταθεση κλπ. Οποτε για μενα δεν ειναι τυχαιο που απολαμβανει τετοια αποδοχη απο τον κοσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. παντως ο τριγκερι κατα την γνωμη μου ειναι μια προοδος απο τις εποχες κιουμουρτζογλου και δενδρινου που οσο συμπαθης και να ναι σαν προπονητης δεν επαιρναν και το οσκαρ προπονητικης και τακτικης σε ενα αγωνα ειδικα με το αρκετα πλουσιο ροστερ που ειχανε στην διαθεση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή