Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Η αλήθεια για τα τηλεοπτικά και η ''ομηρία'' του ΕΣΑΚΕ

Το θέμα δεν πρόλαβα να το αποκαλύχω στη στήλη μου αυτή την Τετάρτη (εκεί γράφω άλλα) αλλά είναι πολύ σοβαρό και το θεωρώ βραδυφλεγή βόμβα για τον ΕΣΑΚΕ και τις 12 ομάδες που συνεχίζουν χωρίς τηλεοπτική στέγη για την ώρα.
Πέρσι, όταν και πάλι τα τηλεοπτικά είχαν κλείσει την τελευταία στιγμή (παρένθεση όχι άσχετη: αν θυμάμαι καλά τότε ο Οικονομίδης είχε μιλήσει πανηγυρίζοντας μάλιστα για ΔΙΕΤΕΣ ΚΛΕΙΣΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ) ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ είχε υπογράψει με τις ευλογίες των ομάδων μια συμφωνία που δεν βγάζει νόημα: Έδινε το δικαίωμα σε διαφημιστική εταιρεία να έχει τον ''τελευταίο λόγο'' στα τηλεοπτικά και το δικαίωμα να προσφέρει για την απόκτησή τους ένα ευρώ παραπάνω από την τελευταία καλύτερη διαφορά. Λίγο παράξενο δεν είναι αυτός που διαπραγματεύεται για λογαριασμό υποτίθεται του ΕΣΑΚΕ να έχει και τον τελευταίο λόγο ως πλειοδότης; Παράξενο και καινοφανές διότι στην εταιρεία εκχωρήθηκε παράλληλα το δικαίωμα να διαπραγματεύεται με τηλεοπτικούς σταθμούς παράλληλα ή και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τον ΕΣΑΚΕ.
Φέτος, λοιπόν παρατηρείται μια ''γενική απροθυμία'' από την πλευρά της ΕΡΤ που ήταν ο αγαπημένος προορισμός των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω ότι δεν πιστέψατε τα περί εντυπωσιακά αυξημένης προσφοράς που έκανε σήμερα η ΕΡΤ στο νέο ραντεβού με τον ΕΣΑΚΕ. Η αλήθεια είναι ότι έδινε 1 εκατομμύριο ευρώ στις 12 ομάδες ποσό που αποτελεί μείωση της τάξης του 45% σε σχέση με πέρσι. Στο ποσό αυτό είχε προστεθεί εξ΄αρχής και τηλεοπτικός διαφημιστικός χρόνος συνολικής αξίας 100.000 ευρώ για τις 12 ομάδες. Σύνολο 1,1.
Σήμερα η ΕΡΤ έκανε νέα πρόταση της τάξης του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ ΑΦΑΙΡΩΝΤΑΣ ΟΜΩΣ όλο το διαφημιστικό χρόνο που παρείχε στις ομάδες. Για την ώρα τα δύο συνδρομητικά κανάλια δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Ο ΟΤΕ σε ανεπίσημη πρόταση μοιάζει να δίνει λιγότερα από την ΕΡΤ, ενώ η ΝΟVA τηρεί στάση αναμονής και δεν έχει κάνει ούτε ανεπίσημη νύξη για τα οικονομικά ζητήματα στη μοναδική συνάντηση.
Αξιοπερίεργο: Από τη μια πόρτα της ΕΡΤ σήμερα έφευγαν οι άνθρωποι του ΕΣΑΚΕ και από την άλλη έμπαινε ο διαφημιστής. Σημειώστε ότι δεν κάνει οτιδήποτε παραβατικό ή άστοχο με βάση το συμβόλαιο που έχει στα χέρια του αλλά η απλή απορία και η πλέον απλοϊκή λογική λέει: Γιατί να κλείσει ένα προϊόν με μεγαλύτερο ποσό εφόσον μπορεί να το κλείσει πιο χαμηλά; Αυτός έχει τον πρώτο, ο ίδιος έχει και τον τελευταίο λόγο ελέω Οικονομίδη και με τη συνήθη ανοχή των ομάδων που δεν έχουν μυρωδιά τι συμβαίνει και το μοναδικό που τις νοιάζει είναι τι λεφτά θα πάρουν.
Ο Χαλβατζάκης κινδυνεύει να υποστεί μια εξαιρετικά οδυνηρή ήττα στους πρώτους μήνες της προεδρίας του αφού δεν πήρε την απόφαση να καταγγείλει τη συγκεκριμένη σύμβαση και να διαπραγματευτεί μόνος του. Αντίθετα, αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ''λαγός'' ενός διαφημιστή!!! Παράλληλα, γνωρίζει ότι οι πρόεδροι που σήμερα τον στηρίζουν είναι ικανοί να άρουν αύριο ή μεθαύριο την εμπιστοσύνη τους διότι στα μάτια τους εδώ και είκοσι χρόνια ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ είναι απλά ένας υπάλληλός τους που κάθε χρόνο τους φέρνει κάποια χρήματα.

9 σχόλια:

  1. Δεν έχει νόημα να κοιτάμε πίσω, είναι όμως απίστευτα σκανδαλώδες τί ευκαιρίες έχει χάσει το άθλημα - και του έχουν παρουσιαστεί τόσες που καταντάει αμαρτία. Κατά την γνώμη μου η ευκαιρία για την Α1 και το σύνολο του Ελληνικού μπάσκετ χάθηκε την διετία 2005-2007. Σε εκείνη την διετία είχαμε μια από τις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου, παίχτες-σταρ παγκόσμιου επιπέδου, έναν ομοσπονδιακό-σύμβολο και, σε ό,τι αφορά την Α1, μια εξαιρετική συγκυρία: ΠΑΟ και ΟΣΦΠ δεν είχαν γιγαντωθεί τόσο πολύ (το 'κακό' ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 με τις μεταγραφές Τεόντοσιτς-Γιασικεβίτσιους), Μαρούσι και Άρης τους χτυπούσαν σχεδόν στα ίσια, υπήρχε ορεξάτος ο Λιανός (αλλά και οι Κυριακού-Βωβός), υπήρχαν επαρχιακές ομάδες με δυναμική (Ολύμπια, Απόλλων), ακόμα δεν έχει φύγει ο Φιλίππου, και, το κυριότερο, υπήρχε δυναμική στην Θεσσαλονίκη. Μπορεί να λέμε για τα λάθη της δεκαετίας του '90, αλλά τότε τουλάχιστον για 10-12 χρόνια η Α1 έκανε χρυσές δουλειές. Νομίζω ότι η συγκυρία του 2005 είναι η μεγαλύτερη αποτυχία γιατί από αυτήν δεν προέκυψε ΤΙΠΟΤΑ διαρκές για το πρωτάθλημα και το μπάσκετ γενικότερα.

    Νομίζω ότι η λύση είναι πλέον ο μηδενισμός του κοντέρ (και με δεδομένες τις συνθήκες της χώρας): πλήρης ερασιτεχνισμός (ο ΠΑΟ και ο ΟΣΦΠ μπορούν να αγωνίζονται με εφηβικές ομάδες και με παίχτες από σκάουτινγκ στο εξωτερικό, ας ρωτήσουν τον Κερεχέτα ή τον Βουγιόσεβιτς πώς γίνεται αυτό το πράγμα), διάλυση των υπαρχουσών ΚΑΕ και επικέντρωση στην παραγωγική διαδικασία. Όσοι Έλληνες παίχτες αξίζουν να παίρνουν λεφτά παραπάνω από τα όποια μπάτζετ έχουν οι Ελληνικές ομάδες ας βγαίνουν έξω. Όποιοι έχουν μεράκι να βάζουν λεφτά στο μπάσκετ (Λιανός πχ) ας υποχρεωθούν για 3-4 χρόνια τα λεφτά που θα έδιναν σε παίχτες να τα βάλουν για να ξεχρεώσουν τις εταιρείες τους ή να βάλουν μπρος την κατασκευή ιδιόκτητων γηπέδων. Μετά από μια μεταβατική περίοδο 5-6 χρόνων θα μπορεί να γίνει μετάβαση ξανά σε ένα σωστό επαγγελματικό καθεστώς όπου μια κλειστή λίγκα θα καθορίζει ένα ελαστικό σάλαρι καπ, θα ελέγχει κεντρικά την δημιουργία ελλειμμάτων και χρεών από τις ομάδες και αναλόγως θα τους καθορίζει το μπάτζετ, και θα δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο όπως στην ποδοσφαιρική και μπασκετική Μπουντεσλίγκα, όπου οι ομάδες δεν μπορούν να ανήκουν σε έναν λεφτά που θα καλύπτει τις υπέρογκες ζημίες αλλά υποχρεώνονται να έχουν πολλούς χορηγούς και να συμπληρώνουν τα έξοδα για όποιες μεταγραφές από μάρκετινγκ, εισιτήρια κλπ.

    Όσο για ΠΑΟ και ΟΣΦΠ, το έχω ξαναγράψει, δεν μπορούν σε βάθος χρόνου να ακολουθήσουν την σταθερή οικονομική ροή που απολαμβάνουν Ρώσοι, Μπάρτσα/Ρεάλ/Μακάμπι, και Τούρκοι. Το μέλος τους είναι να γίνουν μεγάλες Παρτιζάν ή Σιένα, όπου οι επιτυχίες στην Ευρώπη θα έρχονται από σχεδιασμό και έξυπνη τακτική (όπως η Πόρτο στο ποδόσφαιρο). Ας πάψουν να κανιβαλίζουν το πρωτάθλημα και ο ένας τον άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλος ολα αυτα εξεταζε τα υπο το πρισμα της αγορας οχι με τα δεδομενα αγορων τυπου Ισπανιας,Γερμανιας ακομα και Σερβιας-Πορτογαλιας.Ειναι πιο συνθετο το θεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά είμαστε αδιόρθωτοι σαν λαός. Μόλις διάβασα στο pamesports σε ρεπορτάΖ του Παπαχατζή πως οι ομάδες θα ασκήσουν πίεση στον Ιωαννίδη ώστε να ασκήσει και αυτός από τη θέση που κατέχει πίεση στην διοίκηση της ΕΡΤ για να δώσει κάτι παραπάνω στις ομάδες. Αντι να κάτσουν να σκεφτούν τρόπους ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το προιόν που προσφέρουν παρακαλάνε τον Ιωαννίδη να καθαρίσει για αυτούς. Το μέσο ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @The American
    Δεδομένου του χώρου και της αδυναμίας ανάπτυξης μιας πλήρους ιδέας θα έλεγα ότι όσα έγραψες είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έχω διαβάσει όσα χρόνια τρέχει το μπλογκ. Συμφωνώ κατ΄αρχήν για όσα γράφεις για τη διετία 2005-2007. Δεν ξέρω αν ήταν η μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία αλλά η συγκυρία δεν βόλευε για ένα απλό λόγο: Το ποδόσφαιρο είχε αρχίσει να εκμεταλλεύεται την επιτυχία του 2004 με τις πλάτες του ΟΠΑΠ και του στοιχήματος.
    Οι αλλαγές που γράφεις είναι οι περισσότερες σωστές και το μοναδικό στο οποίο διαφωνώ είναι ο μηδενσιμός του κοντέρ. Μια κλειστή λίγκα μπορεί να γίνει και σε μια σεζόν από τώρα αρκεί να συμφωνήσουν οι χαβαλέδες και οι χομπίστες που παριστάνουν τους προέδρους με ξένα λεφτά και να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να τους κάνει κουμάντο ο Ιωαννίδης.
    Δυστυχώς, το μπάσκετ θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων στον ερασιτεχνισμό. Και όλοι θα λένε το σωστό αλλά κανείς δεν θα τολμήσει τις μεγάλες αλλαγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Μήπως οφείλονται στο ότι δεν υπέγραψα με το κλασσικό μου νικ; Ακόμα παλεύω να δω πώς μπορώ να το κάνω. Τέλος πάντων, τώρα που τελείωσε ο συνωστισμός του καλοκαιριού λέω να επιστρέφω σιγά-σιγά.

      Απεργοσπάστης

      Διαγραφή
  5. @κυριακή
    υπό άλλες συνθήκες δεν θα έλεγα κουβέντα αλλά υπάρχει μια ιδιαιτερότητα την οποία με υποχρεώνεις να τη γράψω και εδώ (την έχω γράψει στη στήλη μου στο τεύχος που κυκλοφορεί αύριο)...
    Ο Ιωαννίδης απείλησε με παραίτηση αν δεν γινόταν δεκτό το αίτημα του για τις τρεις επιπλέον ποδοσφαιρικές ομάδες. Και για να πείσει και τους υπόλοιπους να τις δεχτούν έδωσε έξτρα επιχορήγηση έξι εκατομμυρίων ευρώ. Ο Ιωαννίδης προέρχεται από το μπάσκετ αλλά ήδη στη δεύτερη θητεία του και αν εξαιρέσουμε τη διαμεσολάβησή του για να γίνει το Προολυμπιακό στην Ελλάδα δεν έχει κάνει το παραμικρό για το μπάσκετ. ακόμη και δεν συμφωνώ με την όλη πρακτική ας κάνει έστω και αυτό. Τα έξι εκατομμύρια ευρώ δωράκι στο ποδόσφαιρο είναι σχεδόν έξι φορές περισσότερα λεφτά από αυτά που προσπαθούν να πάρουν οι ομάδες μπάσκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άμα λοιπόν ο σκοπός( να πάρουν οι ομάδες παραπάνω χρήματα) αγιάζει τα μέσα( το μέσο). Τότε πάω πάσο και ας συνεχίσουμε έτσι όπως έχουμε μάθει τόσα χρόνια στο ίδιο μοτίβο( ρουσφέτια κτλ)

      Διαγραφή
  6. @The American
    Τα έχουμε βρει...διαφωνώντας. Σέβομαι ότι χωρίς να ξέρω ποιός είσαι βλέπω ότι αγαπάς το μπάσκετ. Οσα γράφεις (όχι μόνο σε αυτό το θέμα) το δείχνουν. Τώρα το ότι έχουμε μια διαφορά θέσεων δεν με ενοχλεί ουδόλως. Οσοι αγαπάνε το μπάσκετ είναι καλοδεχούμενοι εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @κυριακή
    Δεν θέλω να πας πάσο. Στη βάση του θέματος έχεις δίκιο και συμφωνούμε. Η διαφοροποίηση μου ήταν όταν αναφέρθηκες στον Ιωαννίδη. Αν το κράτος- που το εκφράζει στον αθλητισμό ο άνθρωπος που έχει νικήσει το χρόνο και παραμένει 68 χρόνια ξανθός- κρατούσε ίσες αποστάσεις σε όλους και σε όλα τα σπορ δεν θα διάβαζες το σχόλιο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή