Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Μια βόλτα στα συνδρομητικά

Με την ΕΡΤ να προτείνει συμφωνία κατά 30% μειωμένη σε σχέση με πέρσι (εξαιρούνται Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που έχουν δικά τους συμβόλαια ύψους 1,5 εκατομμύριου για τον καθένα) ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε να στραφεί στην ελεύθερη αγορά. Στερνή μου γνώση...
Πέρσι, ο Οικονομίδης είχε ''σαμποτάρει'' το ενδιαφέρον της Nova βάζοντας μπροστά μια συμφωνία που είχε με κοινοπραξία διαφημιστικών εταιρειών. Λάθος που ανέχτηκαν οι πρόεδροι και τώρα θα τους...πονέσει στις τσέπες.
Χθες, έγινε μια πρώτη διερευνητική συνάντηση γνωριμίας των επικεφαλής της Nova με τον Γιώργο Χαλβατζάκη. Δεν κατατέθηκε όπως λένε οι πληροφορίες μου κάποια συγκεκριμένη πρόταση και το συνδρομητικό επιφυλάχθηκε για τις επόμενες μέρες και υπό προϋποθέσεις να εκδηλώσει τυχόν ενδιαφέρον για το πρωτάθλημα της Α1. Σήμερα ή το αργότερο αύριο θα γίνει μια αντίστοιχη συνάντηση και με τον OTE TV ο οποίος σύμφωνα πάντοτε με κάποιες πληροφορίες δείχνει ζεστός να φιλοξενήσει το πρωτάθλημα.
Την ίδια ώρα οι πρόεδροι των ομάδων απειλούν με....απεργία και με αναβολή έναρξης του πρωταθλήματος αν δεν βρουν ικανοποιητική τηλεοπτική συμφωνία. Για τα μαύρα χάλια στο ταμείο του ΕΣΑΚΕ και διάφορες άλλες πικάντικες οικονομικές λεπτομέρειες γράφω στη στήλη μου την ερχόμενη Τετάρτη.

16 σχόλια:

  1. Τα... τσιγάρα του Προέδρου όμως τα πληρώναν χωρίς να λένε τίποτα! Δεν φτάνει που έχουν ένα προϊόν που οι ίδιοι το έχουν απαξιώσει, απειλούν και με απεργίες αν δεν τους τα σκάσουν τα συνήθη καρόιδα (και μάλιστα 2 βδομάδες πριν την έναρξη, για να δεις αντανακλαστικά Ραν-Ταν-Πλαν που έχουν). Αλλά είπαμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή ξυπνάνε απο τον λήθαργο που πέφτουν απο τον Μάη και όλο και κάποιο πρόβλημα ανακαλύπτουν, έτσι για να ανάψουν λίγο τα αίματα! και του χρόνου τα ίδια θα λέμε...

    ΥΓ Δεν τους βλέπει που δεν τους βλέπει κανείς, θα το κλειδώσουν και στον ΟΤΕ TV να μην το βλέπουν ούτε οι... ίδιοι!
    ΥΓ2 Πραγματικά απορώ πως το μπάσκετ αντέχει ακόμα σε αυτό τον τόπο! Ως πότε θα λειτουργεί με τον αυτόματο πιλότο και τις επιτυχίες του 2005-2006;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Κώστα στο υστερόγραφό του.Η κίνηση των καε να στραφούν στα συνδρομητικά κανάλια μπορεί να προσφέρει στις ομάδες ένα πιο καλό συμβόλαιο(βραχυπρόθεσμα)αλλά μακροπρόθεσμα θα "καταφέρουν" να μειώσουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού που δεν θα διαθέσει ένα ποσό κοντά στα 50ευρώ για να δει μπάσκετ και αυτό θα έχει αντίκτυπο και στα λεφτά που θα πάρουν(οι καε)μελλοντικά για τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαφωνώ και με τους δύο σας σε ένα σημείο. Οχι φυσικά στα περί απαξίωσης του πρωταθλήματος ή στα προεδρικά ρεφλέξ τα οποία με βρίσκουν ταυτόσημο. Διαφωνώ στο σκέλος των συνδρομητικών. Οι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα δύο συνδρομητικά κανάλια παρά την κρίση έχουν αυξημένο αριθμό συνδρομητών σε σχέση με το 2011 ή το 2010. Με τον κόσμο κλεισμένο σπίτι του υπάρχουν αρκετοί ακόμη που μπορούν να δώσουν 50 ευρώ το μήνα για τη διασκέδασή τους. Συνεπώς έστω και αν δεν υπάρχει σχέδιο για το ζήτημα, ούτε γίνεται με κάποια στρατηγική ίσως για το μπασκετ να είναι καλή εποχή να ''κλειδωθεί'' σε κάποια συνδρομητική πλατφόρμα. Το ποδόσφαιρο δεν είδα να το βλάπτει σε τίποτα. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεχτεί ο Τιτανομέγιστος να σχολιάσει για συνδρομητικό το δέχομαι, ειδάλλως είμαι αυστηρά αντίθετος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χωρίς να αποκλείω Κουρούνα αυτά που λες, εγώ πάω με βάση τα συμπεράσματα της περιόδου 1998-2002, όπου το "κλείδωμα" της Α1 στο τότε Supersport, περισσότερο κακό έκανε παρά καλό όσον αφορά την προβολή του αθλήματος (μακροπρόθεσμα, διότι βραχυπρόθεσμα πράγματι οι ομάδες πήραν τρελά λεφτά απο το συνδρομητικό). Όσο για το ποδόσφαιρο, όσο και αν το απεχθάνομαι σαν άθλημα κακά τα ψέμματα στην Ελλάδα (και γενικότερα στην Ευρώπη) έχει άλλη δυναμική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @panos919
    Ποιός είναι ο Τιτανομέγιστος να κάνω κίνημα υποστήριξης να προσληφθεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μέγιστη βλασφημία.. Μιλάω φυσικά για τον Δημήτρη-γνωρίζω άριστα το μπάσκετ, ακούτε να μάθετε- Χατζηαγαπημένο

      Διαγραφή

  7. @Κώστας
    Μιλάς για άλλη εποχή και άλλα δεδομένα στην ελληνική κοινωνία. Τότε μπορεί να ήταν λάθος των ομάδων αλλά και πάλι μην ξεχνάς ότι το μάξιμουμ των αθλητικών μεταδόσεων φιλοξενείται πλέον στα συνδρομητικά κανάλια. Δεν είναι θέμα δυναμικής, θέμα χειρισμών είναι. Το 2002 όταν οι ομάδες άρχισαν να απαξιώνουν το πρωτάθλημα το ποδόσφαιρο δεν έπαιρνε από την τηλεόραση ούτε τα μισά λεφτά σε σχέση με το μπάσκετ. Σου θυμίζω ότι η τελευταία σοβαρή διετής συμφωνία της Α1 με το Supersport που έληξε το 2002 ήταν ύψους 13 δισεκατομμυρίων (παλαιών) δραχμών. Σήμερα το ποδόσφαιρο με μια σούπερ συμφωνία παίρνει αυτά τα χρήματα περίπου σε ετήσια βάση: 40 εκατομμύρια ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κουρούνα,μπορεί οι έρευνες να δείχνουν ότι οι συνδρομητές είναι περισσότεροι φέτος από ότι το 2011 ή το 2010 αλλά πλέον ακούω όλο και περισσότερο κόσμο που θέλει να κόψει την συνδρομή του.
    Αυτό το ακούω κυρίως για όσους έχουν nova που η συνδρομή είναι πολύ μεγάλη.
    Η πολιτική που ακολουθεί το συνδρομητικό ουσιαστικά αναγκάζει τους συνδρομητές που έχουν το απλό πακέτο(novasports1,novacinema) να αποκτήσουν το full pack πληρώνοντας 20 με 30 ευρώ επιπλέον για να δουν αθλητικά γεγονότα μιας και στο novasports1 δεν μεταδίδονται τόσα πολλά παιχνίδια όσο παλιότερα.
    Επίσης,πιστεύω πως ακόμα και αν τα συνδρομητικά αποκτήσουν τα δικαιώματα του μπάσκετ θα το έχουν σαν δεύτερη επιλογή στις μεταδόσεις τους.Θέλω να πω πως θα προτιμήσουν να μεταδώσουν ένα ματς ποδοσφαίρου(πχ Πλατανιάς-Οφη για την nova ή Κάλλιαρι-Μπολόνια για το otesports)παρά ένα ματς μπάσκετ(πχ Ρέθυμνο-Άρης).
    Άρα το καλύτερο για τον απλό φίλαθλο που θα ήθελε να δει μπάσκετ παρά ποδόσφαιρο θα ήταν να κλείσουν τα δικαιώματα σε κάποιο ελεύθερο κανάλι(μονόδρομος δυστυχώς η ερτ).Στην τσέπη των προέδρων δεν θα μπω αλλά πιστεύω πως θα τους ωφελήσει μακροπρόθεσμα αρκεί οι καε τους να λειτουργούν σωστά και να σέβονται το άθλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Sofo 13
    Δεν έχω στοιχεία στη διάθεση μου σχετικά με το τι λέει ο κόσμος. Και οι δύο πλατφόρμες ανακοίνωσαν πρόσφατα αύξηση των συνδρομητών τους. Δεν ξέρω επίσης ιδιαίτερα πολλές λεπτομέρειες για πακέτα, προσφορές κλπ.
    Η λύση πάντως για το μπάσκετ δεν πρέπει να προέρχεται ούτε από την τηλεόραση, ούτε από την κρατική ελεημοσύνη...Αλλά στο να βγουν στην αγορά και να βρουν χρήμα από τις τοπικές κοινωνίες (μιλάω για τις επαρχιακές ομάδες) ή να εκμεταλλευτούν την εμπορικότητά τους οι υπόλοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aκριβώς Κουρούνα.Αυτό εννοούσα και εγώ λέγοντας πως θα πρέπει οι καε να λειτουργούν σωστά,δημιουργώντας καλές ομάδες με όσα χρήματα διαθέτουν και μετά θα έρθουν σιγά σιγά και οι διάφοροι χορηγοί που θα τις βοηθήσουν οικονομικά.Το κακό είναι ότι πολλές καε δεν κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και περιμένουν από ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο και από διάφορες κρατικές χορηγίες να επιβιώσουν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ακριβώς ρε παιδιά! Όταν λέω ότι πρέπει να προωθήσουν το προϊόν τους αυτό εννοώ! Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να κάθονται σε μια καρέκλα και να περιμένουν να τους φτιάξει την ομάδα η ΕΡΤ και ο ΟΠΑΠ! Έτσι γίνομαι και εγώ πρόεδρος και πολύ πετυχημένος μάλιστα!!! Από την στιγμή που οι ομάδες είναι ΑΕ ΠΡΕΠΕΙ να βρουν χορηγούς, να διεισδύσουν στις τοπικές κοινωνίες, να απευθυνθούν σε συγκεκριμένα κομμάτια του πληθυσμού μέσω των οποίων θα δημιουργήσουν μελλοντικούς φίλαθλους, να σεβαστούν το προϊόν τους!

    Τα ίδια φυσικά ισχύουν και για την ομοσπονδία! Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα με τόση δυναμική να έχει επαναπαυτεί απλά στην χορηγία της eurobank και του κράτους. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με λογικές 80's & 90's. Δεν είναι δυνατόν ο θεσμός του κυπέλλου να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών επειδή κάποιοι φοβούνται να πάρουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι δυνατόν το Ακρόπολις να είναι ίδιο εδώ και 20 χρόνια. Καλός και άγιος ο Βασιλακόπουλος και τιμή και δόξα για τα όσα έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια (διότι όταν αυτός πήρε το eurobasket έτρεχε να βάλει σε κάθε χωριό μπασκέτες, την στιγμή που κάποιοι άλλοι όταν πήραν το Euro χρέωναν 30€ την φωτογραφία), αλλά είναι καιρός να καταλάβει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και δεν γίνεται στην ομοσπονδία ο μέσος όρος ηλικίας να αγγίζει αυτόν των... λουτρών της Αιδηψού!

    Ξέρω βγήκα πολύ off-topic, αλλά ώρες-ώρες με κάποια πράγματα στο χώρο του μπάσκετ μου έρχεται να ουρλιάξω! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κουρούνα, τώρα που τελείωσαν τα φιλικά Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, θα μας πεις εντυπώσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @panos919
    Ολα στην ώρα τους. Πάντως για να δώσω μια πρόγευση στο φύλλο της Τετάρτης γράφω τα πρώτα πτροβλήματα που έχουν Πεδουλάκης και Μπαρτζώκας με κριτήριο και τα φιλικά αλλά όχι μόνο αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Υπάρχει και μέγκα, σταρ, αντέννα, οχι μόνο ερτ χαχχαχαχχαχαχχα
    Αφού υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνουν 50-60-70 το μήνα για χαζοκούτι, γιατί δεν δίνουν 80-90-100 € να πάρουν διαρκείας για όλο το χρόνο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @polykos
    Τα λεγόμενα κανάλια της ελεύθερης ιδιωτικής τηλεόρασης έχουν πάψει εδώ και χρόνια να ασχολούνται με το πρωτάθλημα. Την εποχή που έγινε υπερβολικά ακριβό το γύρισαν στα reality και τώρα στα τούρκικα.
    Συμφωνώ με αυτό που γράφεις για τα διαρκείας μόνο που ένας ''ουδέτερος'' φίλαθλος μπορεί έτσι να δει μόνο αγώνες μιας ομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή