Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Μαζί στο ΤΟΠ-16

Επειδή η τηλεοπτική μετάδοση σταμάτησε ακριβώς με την ολοκλήρωση της κλήρωσης κάθισα και έψαξα πως παίζουν παρέα στο ΤΟΠ-16 Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Κλήρωση άλλη δεν θα γίνει και οι διασταυρώσεις έχουν ήδη βγει έξ¨ορισμού. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπορούν να παίξουν στον  ίδιο όμιλο του ΤΟΠ-16 αφού πλέον έχουν καταργηθεί όλοι οι περιορισμοί εντοπιότητας κλπ. αν:
1. Τερματίσουν  ακριβώς στην ίδια θέση στους ομίλους τους στηνμ πρώτη φάση
2. Η θέση τερματισμού του ενός από τον αλλο έχει 2 νούμερα διαφορά. Δηλαδή 1ος ο ένας και 3ος άλλος ή 2ος ο ένας και 4ος ο άλλος!
Με μια από αυτές τις δύο συνθήκες μπαίνουν στον ίδιο όμιλο του ΤΟΠ-16! Αρα η κανονική περίοδος και η πρώτη φάση έχει πλέον αυξημένο ενδιαφέρον ειδικά από τη στιγμή που κάποιες ομάδες μπορούν να....καθορίσουν στις τελευταίες αγωνιστικές τη συνέχεια της πορείας τους και να διαλέξουν αντίπαλο!

11 σχόλια:

  1. Κανονικά θα έπρεπε να είμαι ευνοϊκά διακείμενος στο νέο σύστημα του τοπ-16 γιατί είναι ίδιο με το φορμάτ που είχε το πρωταθλητριών μεταξύ 1991 και 1996 - τις εποχές δηλαδή που ο Έλληνας ζούσε και ανέπνεε μπάσκετ και όλοι μαραζώναμε με το αν μετά από 14 αγωνιστικές ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός ή ΠΑΟ θα είναι στις δυο πρώτες θέσεις των ομίλων τους ενόψει πλέι οφ. Να εμφανιζόταν από πουθενά καμιά Μπάκλερ, Μπανταλόνα, Ορτέζ ή ακόμα και Μπενφίκα ή Λεβερκούζεν να θυμόμασταν τα (πολύ) νιάτα μας...

    Πέραν αυτού όμως διατηρώ τις επιφυλάξεις μου. Πέραν του ότι συνήθως στο τοπ-16 υπάρχουν 2-3 ομάδες που δείχνουν ότι δεν έχουν καμιά δουλειά εκεί μετά από 6 αγωνιστικές (οπότε φανταστείτε μετά από 14), υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί μια ευρωλίγκα δυο ταχυτήτων, όπου το πολύ ενδιαφέρον, λεφτά και τηλεοπτικά θα επικεντρώνονται στην δεύτερη φάση. Αν το συνδέσουμε αυτό με την υπάρχουσα τάση η μπασκετική αγορά να συγκεντρώνεται αυτήν την στιγμή σε 3 χώρες (Ισπανία, Τουρκία, Ρωσία) πλην σκόρπιων εξαιρέσεων (αιώνιοι, Μακάμπι), τότε σε 4-5 χρόνια θα έχει δημιουργηθεί ντε φάκτο κλειστή λίγκα 12-14 ομάδων που θα είναι πολύ μπροστά από τις υπόλοιπες.

    Ίσως εκεί να θέλει να πάει ο Μπερτομέου, η τακτική Πλατινί όμως στην ΟΥΕΦΑ δείχνει ότι ένα μοντέλο μπορεί να μεγεθυνθεί μόνο με εδαφική επέκταση. Τα μοντέλα κλειστής λίγκας των 10-12 πλουσίων τα συζητούσε το ποδόσφαιρο πριν από 10 χρόνια. Ο Μπερτομέου μάλλον θεωρεί τον εαυτό του πολύ αριστοκράτη και σίγουρα οραματίζεται ομάδες στο Λονδίνο και την Στοκχόλμη, όμως το μπάσκετ έχει ισχυρότατες ρίζες στα Βαλκάνια, την Μεσόγειο και την Βαλτική. Αποκλεισμός αυτών των περιοχών και μετατροπή τους απλά σε φάρμες παιχτών για τους μεγάλους πλούσιους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική - ειδικά όταν οι ομάδες σε Ρωσία, Τουρκία αλλά και Ισπανία (πλην Ρεάλ και Μπαρτσελόνα) μπορούν να βαρέσουν κανόνι μέσα σε μια νύχτα αν κάτι πάει στραβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχως δοθηκε πολυ μεγαλη βαρυτητα σε αγορες μεγαλες αλλα εντελως ασχετες με το αθλημα. Οι Γερμανοι ας πουμε που θεωρηθηκε τετοια αγορα και επεσε μπαγιοκο να προωθηθει το μπασκετακι, εκαναν μια τρυπα στο νερο. Το μπασκετ ειναι τεταρτο αθλημα πισω απο ποδοασφαιρο, χαντμπολ, βολευ. Και να το πουμε και πιο χοντρα: σε εθνικη ομαδα που κατεκτησε χρυσο και περασε μονοστηλο η κατακτηση του, τι να προωθησεις?

    Το ευρωπαικο μπασκετ εδω και χρονια εχει περασει σε τετοια φαση αγαπητε Απεργοσπαστη (καθαρη προσωπικη απορια: ενεργος εισαι ακομα ως παικτης?). Σκεψου μονο παλιοτερα τι ομαδες ευρισκες στο Κυπελλο Κορατς και τι βρισκεις στο Eurocup τωρα. Δυστυχως ο νεοπλουτισμος, η μεγαλομανια και η επιμονη επενδυσεων σε ασχετες χωρες με το αθλημα μας εφεραν σ' αυτην την κατασταση. Κριμα γιατι ο ανταγωνισμος τρεφει το αθλημα, αλλα απο αυτους που ουτε ξερουν τι σχημα εχει η μπαλα και διοικουν το μπασκετ σαν επιχειρηση, δεν περιμενω πολλα πραγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tommygun
    μάλλον έχασες κάτι Γερμανικά τεύχη. Οταν η εθνική τους κέρδισε το χρυσό το μπάσκετ ήταν 17ο(!!!) άθλημα σε δημοτικότητα. Σήμερα όπως λες είναι 4ο, κυκλοφορούν έξι περιοδικά για μπάσκετ (έναντι ουδενός την εποχή του χρυσού), ο Νοβίτσκι είναι μέσα στους πιο δημοφιλελίς αθλητές κάθε χρόνο ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ που είναι τουλάχιστον 5000 χωρητικότητας στο πρωτάθλημα ή την Ευρωλίγκα είναι ΓΕΜΑΤΑ. Επίσης αν διάβαζες μια πρόσφατη συνέντευξη Καλαμπόκη' Χριστόπουλου στο περιοδικό αλλά και την πρόσφατη έρευνα Ψατράκη για την Ευρώπη στον καιρό της κρίσης θα έβλεπες ότι οι Γερμανικές ομάδες πληρώνουν καλά συμβόλαια μέχρι κεραίας και δεν οφείλουν ευρώ.
    Το μοναδικό που τους λείπει αυτή τη στιγμή είναι χρόνος στην τηλεόραση και ένα καλό τηλεοπτικό συμβόλαιο για το πρωτάθλημα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Apergospastis
    Αν αυτά που μου έχει πει ο Μπερτομέου τα πιστεύει είναι εντελώς αντίθετα με΄όσα γράφει. Το άνοιγμα στο Λονδίνο γίνεται για να μπει σιγά σιγά στη Βρεταννική αγορά και δεν είναι θέμα αριστοκρατίας ή ελιτισμού.
    Επίσης, σκοπεύει να αλλάξει τους κανονισμούς για να γίνει πιο γρήγορο το παιχνίδι και με λιγότερες επαφές, άμυνες κλπ. δηλαδή να αρχίσει να βλέπει προς την πλευρά του ΝΒΑ και όχι προς την πλευρά της Σερβίας.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κουρούνα, βάλε επίσης και μια σημείωση στο όνομα Μπάγιερν Μονάχου. Πέρσυ δεν τα κατάφερε στους 8 και αποκλείστηκε αλλά έχουν βλέψεις για κάτι καλό τα επόμενα χρόνια. Και σίγουρα το όνομα της και μόνο είναι κράχτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά ο καιμακόγλου τόσο περιζήτητος είναι. Στα νέα διάβασα πως για την υπογραφή του ερίζουν ούνιξ, γαλατά, μπαρτσελόνα και ρεάλ. Όλες αυτές είναι πραγματικές;Και εγώ ακόμα δεν βρήκα το περιοδικό σε περίπτερο. Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση μεταξύ Κουρούνας και Τόμυ. Προφανώς η Γερμανία είχε πάντα μια κάποια παράδοση στο μπάσκετ, κάποιες πόλεις-ομάδες το καλλιεργούσαν και πάνω σε αυτήν την παράδοση χτίζεται η σημερινή Γερμανική λίγκα που αν βασιστεί στις ίδιες αρχές που διέπουν την Μπουντεσλίγκα θα γίνει σύντομα η πιο βιώσιμη και εύρωστη μεγάλη λίγκα της Ευρώπης. Αλλά σόρυ κιόλας, ποια αγορά της Μεγάλης Βρετανίας; Έχει και η φιλοδοξία τα όριά της. Εδώ στην Γαλλία η Ευρωλίγκα είναι άγραφη καθώς το ΝΒΑ κυριαρχεί ως μπασκετικό προϊόν. Και να πλησιάσει η Ευρωλίγκα το ΝΒΑ ναι, αλλά πώς; Με την δημιουργία των Λούξεμπουργκ Ντράγκονς ή των Ζούριχ Ντιστρόιερς, η κάθε μια με 10 Αμερικανούς; Τί παραπάνω μάρκετινγκ χρειάζεται από 20χιλ παλαβούς στην Μπεογκράντσκα ή στην Ζάλγκιρις Αρένα; Γιατί πρέπει η Νίμπουργκ, η Μπούντουτσνοστ και η Ακαντέμικ Σόφιας να παίζουν προκριματικά με τις Ισπανικές και τις Ρωσικές ομάδες πχ; Χάθηκε μια θέση στην Ευρωλίγκα κάθε χρόνο να πηγαίνει στην νικήτρια προκριματικών μεταξύ πρωταθλητριών μικρών πρωταθλημάτων; Έτσι χτίζεται τοπικό ενδιαφέρον και στην πορεία εξαπλώνεται το μπραντ. Ή νομίζει ο Μπερτομέου ότι θα συνομιλήσει με το ΝΒΑ ως ισότιμος; Ας μην συνεχίσω, γιατί θα φτάσω να μνημονεύσω των πατερούλη και δεν το θέλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχώς χάσαμε. Ή η Νιγηρία εχει σούπερ ομάδα ή οι δικοί μας τα φτυσαν αλλιώς δεν εξηγείται αυτό το αποτέλεσμα. Πάντως η μη πρόκριση βολεύει τον ολυμπιακό. Μετά τον αποκλεισμό η Ο Βασιλακόπουλος θα διώξει τον Ζούρο ή ο Ζούρος θα παραιτηθεί και δε θα υπάρχει το ασυμβίβαστο και θα μπορεί πλέον ο Ζούρος να πάει στον ολυμπιακό. Εκτός και αν οι Αγγελόπουλοι μετά το σημερινό κοουτσάρισμα από τον Ζούρο το ξανασκεφτούν και πάρουν τον Μπαρτζώκα. Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Dear Κουρουνα,

    Εζησα στην Γερμανια της πενταετια 2000-2005. Θα επαιρνε ωρες να σου εξηγησω το πως και γιατι (επιφυλασσομαι οταν αποκαλυφθεις και παμε για ρετσινομαχιες με τον Λεβεντη για εκεινη την αληστου μνημης επιστολη που στειλαμε) αλλα κρατα ενα πραγμα στο μυαλο σου: καλα τα εισιτηρια, αλλα οταν τελειωσει ο Νοβιτσκι την καριερα του, μαζι του θα φυγει και μεγαλο ενδιαφερον του κοσμου. Με εξαιρεση το κοινο της Αλμπα Βερολινου, οι υπολοιπες ομαδες ειτε μπαλα μπασκετ εβλεπαν ειτε κανονομπαλα με φυτιλι το ιδιο θα χειροκροτουσαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μάριος Αφρικάνος9 Ιουλίου 2012 στις 12:17 π.μ.

    Ζω στη Γερμανία ουσιαστικά από το 2006, κυρίως Βερολίνο και κάτι ψιλά από δω και από κει. Η εντύπωση μου είναι πως υπάρχει άνοδος, αλλά το μπάσκετ είναι ακόμα πολύ πίσω από το ποδόσφαιρο και σε ίση στην καλύτερη μοίρα με κάποια άλλα αθλήματα, πχ χάντμπολ. Υπάρχουν πυρήνες μπασκετικοί από παλιά (πχ Κολωνία, Λεβερκούζεν, Γκίσεν) ή και πιο πρόσφατα (πχ Μπάμπεργκ, Ουλμ) αλλά και ένα ευρύτερο, μη "μπασκετικό" με την αυστηρή έννοια κοινό, που πιο πολύ πάει επειδή είναι ένα θέαμα της συνήθως μικρής πόλης που ζει και πάει και λίγο τοπικιστικά το θέμα. Στο Βερολίνο έχει έναν πυρήνα η Άλμπα αλλά (και από όσα άκουγα γύρω μου όποτε πήγα σε παιχνίδια τους) δεν νομίζω πως όλοι οι 10.000 που πάνε στην O2 είναι "μπασκετικοί" - και μιλάμε για τη μόνη επαγγελματική ομάδα μπάσκετ (και με καλή προβολή σε τοπικά μέσα, διαφήμιση αγώνων της κοκ) μιας πόλης 5 εκατομμυρίων. Υπάρχει άνοδος (και λογικά θα συνεχίσει να υπάρχει λόγω Μπάγερν) και πέρσι μου φαίνεται έπαιζαν πιο πολλά παιχνίδια στην τηλεόραση, δεν ξέρω αν ως το 2020 θα κυριαρχούν (έχουν μια τάση μεγαλοστομίας και υπερβολής στις επίσημες αναφορές τους, γιατί ανεπίσημα και μεταξύ τους η γκρίνια είναι αντίστοιχη με την ελληνική σε όλα τα θέματα), μια άνοδο την έχουν πάντως. Αλλά αν μιλήσεις για μπάσκετ με τον περισσότερο κόσμο, όπως επιδιώκω, το ΝΒΑ ξέρουν κυρίως, και έχω την αίσθηση ότι και οι πιο πολλοί μπασκετοφρίκουλες με το ΝΒΑ ασχολούνται κυρίως. Εδώ με το ζόρι σε ένα πρακτορείο τύπου ανακάλυψα πίσω από περιοδικά για το ΝΒΑ ότι υπάρχει εδώ και κάτι μήνες και ένα συμπαθητικό περιοδικό για το γερμανικό μπάσκετ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ κάργα με "απεργοσπάστη" στη γενική αντίληψη!
    Αλλά,όπως θα θυμάται υπήρξε ομάδα από Αγγλία -Kingston- που είχε κερδίσει κι Άρη.Υπήρχε κι η Benfica,υπήρχε κι η Ολλανδία Den Bosch,Den Helder,υπήρχε κι η Suhner Ostande.Δηλαδή υπήρχε μια υποτυπώδης εδαφική επέκταση.Να το θέσω αλλιώς,υπάρχουν ομάδες που φτάνουν στη 12αδα του Ευρωμπάσκετ κι αν παίζουν στο Eurochallenge σύλλογοι από την χώρα!Αυτό δε πρέπει κάπως να διορθωθεί;
    Κατά τα άλλα,δεν είναι πρόβλημα η Γερμανία πρόβλημα είναι η wild card...Χώρες όπως η Γαλλία κι η Γερμανία είναι σαφές πως είναι ΝΒΑπληκτες,αλλά ο Μπερτομέου πιστεύει πως ίσως έτσι έρθουν πιο κοντά στην Ευρωλίγκα.Το θέμα είναι οι εγχώριοι παίχτες κι η διαρκής διαρροή προς Ατλαντικό...

    υ.γ. να επιτρέπεται το βηματάκι πριν την ντρίμπλα;Κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή