Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Το Κάνσας νούμερο 1

Στην Ελλάδα πέρα από προπονητές και δημοσιογράφους έχει μάλλον λίγους φίλους. Κι’ όμως είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει αγωνιστικά στο αληθινό μπάσκετ και έχει πίσω του τη μεγαλύτερη ιστορία και παράδοση από οποιοδήποτε άλλο ενεργό πρωτάθλημα στον κόσμο. Μιλάω για το NCAA που ξεκινάει και φέτος με τη March Madness να καθηλώνει τους απανταχού ρέκτες και μερακλήδες του μπάσκετ. Με τον γνωστό σύνθετο, πολύπλοκο και μπερδεμένο τρόπο έγινε και η επιλογή των 64 ομάδων που χωρίστηκαν σε 4 περιφέρειες των 16 ομάδων η καθεμία. Ο πρωταθλητής της κάθε περιφέρειας πάει στο φάιναλ φορ που θα γίνει Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα. Φυσικά όπως κάθε χρόνο το τουρνουά κρύβει μεγάλες εκπλήξεις και πολλά από τα φαβορί θα πέσουν στη διαδρομή θύματα εκπλήξεων, έστω και αν αυτές έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια ειδικά στους πρώτους γύρους. Τα τέσσερα νούμερο 1 στις ισάριθμες περιφέρειες πήραν Κάνσας, Σίρακιουζ, Ντιουκ και Κεντάκι. Εννοείται ότι θα πέσει πολύ ξενύχτι με τις μεταδόσεις της Nova αλλά επειδή παρακολούθησα και φέτος μπόλικο κολεγιακό δίνω μερικά πρόχειρα προγνωστικά (στο περιοδικό που κυκλοφορεί Τετάρτη υπάρχει μεγάλο αφιέρωμα αλλά εγώ τα γράφω καλύτερα και παρότι είχα ζητήσει να το γράφω ως Κουρούνα το αφιέρωμα μου το απαγόρευσαν υποστηρίζοντας ότι ’’εσύ είσαι για άλλες δουλειές’’). Για αυτό βγάζω το άχτι μου εδώ... Διαβάστε και όποιος ξέρει η παρακολουθεί σχολιάζει...
Πιθανή έκπληξη στον α΄γύρο: Το πιο αμφίρροπο ζευγάρι είναι το UTEP (Τέξας Ελ Πάσο)- Μπάτλερ, νούμερο 12 και νούμερο 5 αντίστοιχα. Ποντάρω στους Τεξανούς. Ποτέ στην ιστορία νούμερο 16 δεν έχει αποκλείσει νούμερο 1 (νομίζω ότι είναι κάτι σαν 0-100 υπέρ του νούμερο 1 τα ζευγάρια) και μόνο 4 φορές έχουν περάσει γύρο ομάδες με το νούμερο 15 στο ταμπλό.
Πιθανές Cinderella's: Από τις ομάδες με χαμηλό rank ίσως οι εκπλήξεις να έρθουν από Σιένα και Μάρεϊ Στέιτ που μπορεί να μας εκπλήξουν και να περάσουν 1-2 γύρους.
Τα νούμερο 1 που θα ’’πέσουν’’ γρήγορα και δεν θα πάνε φάιναλ φορ: Κάθε χρόνο ένα τουλάχιστον νούμερο 1 πάει στο F-4 (δεν πήγε κανένα μόνο το 1980 και το 2006) και πέρσι για πρώτη φορά πήγαν και τα τέσσερα νούμερο 1. Δύσκολο να επαναληφθεί. Το πιο...ύποπτο για να φύγει νωρίς από το τουρνουά είναι το Ντιουκ.
Η δική μου πρόβλεψη: Νομίζω ότι φέτος θα το πάρει το Κεντάκι που έχει τον επόμενο μεγάλο παιχταρά του ΝΒΑ (Τζο Γουόλ) και τον Καλιπάρι στον πάγκο.

18 σχόλια:

  1. polu xairomai gia to post auto.xe xe xe.kollegiako loipon. to syracuse den a3ize to no1, to west virginia eprepe na to parei,opws phre kai to prwta8lhma ths big east. to butler einai polu kalo,pisteuw 8a perasei to utep,mias kai oi te3anoi edwsan ton 7 footer kareem cooper sto memphis,kai den pas sto tournoua xwris center.. egw lew pws thn ekplh3h 8a thn doume allou. to kansas mporei na einai to favori alla pisteuw oti 8a ta vrei skoura apenanti stous northern iowa panthers. genika einai sthn pio dyskolh region.to kentucky den exei thn empeiria na to parei fetos... ase pou 8a pesei panw sto texas ektos aprooptou,pou kata th gnwmh mou mporei na kerdisei ka8e antipalo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NCAA και γιουγκοσλαβικό μπάσκετ,είναι οι παράδεισοι της πραγματικής μπασκετοσύνης..Εγώ δεν είμαι τόσο σίγουρος για Κεντάκι,αν και ο Καλιπάρι είναι σταθερότατη αξία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσωπικά θα ήθελα να ξαναδώ τον Καλιπάρι εναντίον του Κάνσας όπως πριν από 2 χρόνια όταν έχασε με το Μέμφις. Το θέμα είναι ότι ο Καλιπάρι τόσα χρόνια προωθεί μια επανάσταση με το σύστημα που παίζει, την λεγόμενη Drible Drive Motion Offence. Στηρίζεται σε συνεχείς κατά μέτωπον επιθέσεις προς το καλάθι από αθλητικούς περιφερειακούς με σκοπό το ένας-με-έναν ή το 'σπάσιμο' της μπάλας έξω. Το Μέμφις του 2008 (με τον Ντόζιερ του Κολοσσού μεταξύ άλλων) έσπειρε τον τρόμο με αυτό το σύστημα (το αστείο της χρονιάς έλεγε ότι το κολλέγιο του Μέμφις 'είχε' τους Γκρίζλις εκείνη την χρονιά). Βασικό στοιχείο της DDMO είναι ένας αθλητικός πόιντ με τρομερή διεισδυτικότητα. Ρόουζ το 2008, Ταϊρέκε Έβανς πέρισι, Τζ Γουόλ φέτος. Το 2008 όμως έχασε στον τελικό από το Κάνσας του Σελφ που έπαιξε ένα ορθόδοξο μπάσκετ, με τρεις περιφερειακούς, πολλά πικ'ν'ρολ κλπ. Μια ρεβάνς φέτος του Καλιπάρι θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ίσως να άλλαζε και τεχνικά πολλά πράγματα στο μπάσκετ. Το πρόβλημά μου είναι ότι δεν πάω τον Καλιπάρι. Είναι σεσημανσμένος κομπιναδόρος, κάθε φορά προλαβαίνει και φεύγει από ένα πανεπιστήμιο αφού ξεσπούν σκάνδαλα σχετικά με το recruiting του (έγινε και στην Μασαχουσέτη το 1996 και στο Μέμφις πέρισι). Είναι όμως το 'πρόσωπο' του NCAA, μια φιγούρα που ακροβατεί μεταξύ αποδοχής και αντικομφορμισμού. Δουλεύοντας πια στο Κεντάκι, μια πραγματική αυτοκρατορία του κολλεγιακού μπάσκετ, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν το πανεπιστήμιο θα τον κάνει πραγματικά τεράστιο πριν, ίσως, προλάβει εκείνος να το πάρει στον λαιμό του. Η ιστορία του NCAA δεν είναι πολύ ευγενική με τους ταραξίες όταν 'έρχεται η ώρα τους' (βλ. Τζίμι Β, Μπόμπι Νάιτ), και αυτό έχει επίδραση και στα κολλέγιά τους.

    Απεργοσπάστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Maryland και τα μυαλά στο μπλέντερ! Όχι ότι πρόκειται να κάνει κάτι ξεχωριστό φέτος - ίσως και να αποκλειστεί νωρίς νωρίς όπως και πέρσι - αλλά όπως και να το κάνουμε πρόκειται και για μια ξεχωριστή ιστορία του κολλεγιακού μπάσκετ. Παράλληλα και επειδή έχω συμπάθεια στους Internationals, o Vasquez είναι όλα τα λεφτά. Όποιος δεν τον έχει ακουστά, καλό είναι να ρίξει μια ματιά, καθώς πρόκειται για παίκτη που θα μας απασχολήσει στο μέλλον.

    @Κουρούνα
    Πρόβλεψη έκανες. Προτίμηση έχεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ διαβασμένος ο panos919... Το Κάνσας αδικήθηκε στην επιλογή του bracket και νομίζω ότι θα ιδρώσει αρκετά για να φτάσει στον τελικό. Αρκετά ευνοημένο το Σίρακιους αλλά είναι άγνωστο πόσο θα μείνει εκτός ο βασικός σέντερ Ονιάκου. Τη συνάντηση Τέξας-Κεντάκυ στο 2ο γύρο, την περιμένω και εγώ πως και πως...

    Άλλο "διαβολικό" διασταύρωμα στο 2ο γύρο, πιθανόν να έχουμε στη South μεταξύ Σιζέφσκι και Πιτίνο και μπορεί να τα βρει αρκετά σκούρα το Ντιουκ...
    Από αυτήν την περιφέρεια κρατήστε το όνομα του Μπέϋλορ...

    Όσο για προτίμηση, Maryland και τα μυαλά στα μπλέντερ, όπως και ο πιο πάνω! Αλλά η Midwest είναι η πιο δυνατή περιφέρεια φέτος και δεν μας βλέπω για πολύ ψηλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Απεργοσπάστης
    Αν είσαι ο ίδιος που ανταλλάξαμε ’’φιλοφρονήσεις’’ στο προηγούμενο ποστ για την απεργία όχι απλά σου βγάζω το καπέλο για την ανάλυση αλλά σου δίνω και δύο...ελευθέρας (χωρίς δική μου απάντηση)για να γράψεις άνευ αντιλόγου τις απόψεις σου για την απεργία των δημοσιογράφων και των παικτών και των τελειωνειακών και των βενζινοπωλών! Συμφωνώ και για το ότι ο Καλιπάρι είναι κομπιναδόρος αλλά επειδή έχω διαβάσει διάφορες ιστορίες που τον αφορούν είναι γοητευτικός κομπιναδόρος. Αλλωστε όλα τα μεγάλα προγράμματα κάνουν κομπίνες στο recruiting! Και πέφτει πολύ χρήμα κάτω από το τραπέζι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ για το Μέριλαντ. Συμμπτωματικά και επειδή ήμουν μπροστά σε μια σύσκεψη του περιοδικού τους είπα ότι έχουν ξεχάσει στη στήλη NCAA Star τον Βάσκεζ και μάλλον θα τον έχουν στο επόμενο τεύχος παρουσίαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. o gravis vasquez einai o papaloukas tou ncaa,trelos paser to paidi kai genika pshlos pg me sout

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. file apergospasth an er8ei pali to matcup coach-kal vs kansas o nikhths 8a einai o idios. o john wall epideiknyei mia refuse to lose attitude spania gia rookie, alla o sheron collins exei master sto 8ema. vevaia o cousins 8a faei ton aldriche gia prwino, alla kai pali...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο μοναδικός από τους θρύλους της προπονητικής του NCAA που ΠΟΤΕ δεν έκανε κομπίνες ήταν ο Μπόμπι Νάιτ. Αυτό είναι γνωστό. Απόδειξη ότι με εξαίρεση τον Αιζέια Τόμας, τόσα χρόνια το Ιντιάνα έχει βγάλει πολύ λιγότερους σούπερ σταρ απ'ό,τι το Ν Καρολάινα, το Κεντάκι και οι λοιπές υπερδυνάμεις. Αυτό δείχνει την απίστευτη προπονητική του αξία. Στην Αμερική γενικά οι κολλεγιακοί προπονητές θεωρούνται κάτι σαν πωλητές αυτοκινήτων. Η δουλειά τους δεν κρίνεται τόσο από το πως χειρίζονται το υλικό τους, όσο από την ικανότητά τους να πουλάνε το πανεπιστήμιό τους και ένα όραμα σε νεαρούς recruits. Ίσως δεν είναι συμπτωματικό ότι πολλοί από τους μεγαλύτερους προπονητές είναι Ιταλικής καταγωγής και μοιάζουν τελείως με...μαφιόζους (Καλιπάρι, Πιτίνο, Βαλβάνο παλιότερα). Ο Κόουτς-Καλ μοιάζει να συνδυάζει και τα δυο: Είναι τρομερός διαφημιστής, αλλά το μπάσκετ 'το έχει'.
    Φίλε Πάνο, το 2008 το Μέμφις έχασε γιατί ο Ρόουζ ήταν τραυματίας στο τέλος και δεν μπορούσε να βάλει μια βολή. Ο συνδυασμός Καλιπάρι-Κεντάκι όμως φέτος είναι εκρηκτικός. Σχετικά με τις αναλύσεις σας πάνω, συμφωνώ με όλα. Να προσθέσω ότι ένας ημιτελικός Κάνσας-Κάνσας Στ θα ήταν τεράστιο παιχνίδι. Κόλινς εναντίον Κλεμέντε, και ο πεζοναύτης Φρανκ Μάρτιν στον πάγκο του Κ-Στέιτ. Τα μυαλά στα κάγκελα!

    Απεργοσπάστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. file apergospasth mh mou 8ymizeis pws exase to memphis prin 2 xronia.. akoma ponaei( o rose mazi me ton oden einai oi agaphmenoi mou paiktes). o clemente einai me diafora o kalyteros 'mpoukadoros' ths big12, an kai opws exete katalabei eimai me to or8ologiko mpasket,ara pali lew kansas, estw kai me to aggouri aldriche sto 5. kaloi oi hmi-italoi skandaloproponhtarades, alla gia mena o kalyteros coach sto ncaa brisketai allou.. ekei gyrw sto east lansing...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εδώ ένας άσχετος,που έχει επαφή με το NCAA από τότε ποτ μετέδιδε στο NEW channel ,ο (υιός)Φώσκολος!
    Το recruiting τί σημαίνει;
    Τέλος,αν παίξει κανά rapidshare για στείλτε το μας,να παρακολουθήσουμε έστω το f4...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. bhoy
    recruiting einai h 'stratologhsh' talentwn apo ena kollegio ka8e xrono me stoxo oxi mono thn anaplhrwsh twn paiktwn pou apofoithsan,alla kai thn beltiwsh ths apodwshs ths omadas. syxna de ginetai kai me (entelws) a8emita mesa, se periptwseis megalwn kai dynamika diekdikoumenwn talentwn.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε bhoy, ίσως γιατί το CBS είναι ανοιχτό δίκτυο και μάλλον γιατί ο κολλεγιακός αθλητισμός δεν θεωρείται επαγγελματικός και πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλους (άλλη υποκρισία αυτή), το κανάλι δείχνει όλη την March Madness από το σάιτ του. cbs.com Εκεί μπορείς να δεις μπάσκετ μέχρι να βγάλεις σπιριά που λέει ο λόγος. Και για όλους εδώ μέσα, ας το απολαύσουμε φέτος όσο μπορούμε το τσάμπα και το υπάρχον σύστημα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος του χρόνου να πάρει την March Madness το ABC/ESPN, επομένως μάλλον το διαδίκτυο δεν παίζει πλέον. Δεύτερος τεράστιος κίνδυνος, να μεγαλώσει το τουρνουά σε 96(!) ομάδες, όπερ σημαίνει απόλυτη ξενέρα με περισσότερες μέτριες ομάδες και περισσότερα μεγάλα κολλέγια που θα κάνουν τις εκπλήξεις των μικρών είδος υπό εξαφάνιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://rfu.blogspot.com/2010/03/glory-road.html

    Ευχαριστούμε πολύ για την έμπνευση που προσφέρετε για την αυριανή μας προβολή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. to pa o grousouzhs oti ekei 8a ginei h ekplh3h..krima giati tous yposthriza kiolas tous jayhawks... kourouna an einai eukolo pes mou poion paikth eixate stous superstars tou ncaa auth thn ebdomada giati logw..texnikwn dyskoliwn (epa8a ri3h xiastou,mhniskou kai plagiou syndesmou) den mporesa na parw to periodiko!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Radical
    Ταινιάρα το Glory road Κρίμα που πέρασε στο ντούκου στην Ελλάδα. Και μια δική μου προτροπή: Βρείτε κόπια χωρίς ελληνική μετάφραση, χάνει πολύ με τα ελληνικά από κάτω γιατί οι μεταφραστές δεν είχαν σχέση με το μπάσκετ και πολύ περισσότερο με το κολεγιακό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή