Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Για ποιόν κτυπάει η καμπάνα του...ντόπινγκ;

Νέα βραδυφλεγής βόμβα απειλεί το ΝΒΑ μετά το λεγόμενο Ντόναγκι-gate, την υπόθεση των ''στημένων αγώνων'' και τις νέες αποκαλύψεις του πρώην διαιτητή (σχετική εκτενής αναφορά υπήρχε στη στήλη ''Παγκόσμιο Χωριό'' του προηγούμενου τεύχους του AllStar Basket). Αυτή τη φορά ο νέος πονοκέφαλος του Στερν ακούει στο όνομα Αντονι Γκαλέα! Πρόκειται για γιατρό διεθνούς φήμης με έδρα το Τορόντο ο οποίος εδώ και μια εβδομάδα κρατείται από τις Καναδέζικες αρχές ως ύποπτος για εμπορία απαγορευμένων ουσιών. Ο κύριος Γκαλέα ήταν ο προσωπικός γιατρός πολλών σταρ της ΝFL (National Football League), του ΝΒΑ, του Ολυμπιονίκη των δρόμων ταχύτητας Ντόνοβαν Μπέιλι αλλά και του σούπερ σταρ του γκολφ Τάιγκερ Γουντς.
Στις 15 του περασμένου Σεπτέμβρη άντρες του FBI είχαν σταματήσει συνεργάτιδα του Γκαλέα  στα σύνορα Αμερικής- Καναδά και μετά από έρευνα που του έγινε βρέθηκαν σε βαλίτσα με το όνομα του γιατρού σκευάσματα που περιείχαν αυξητικές ορμόνες και τη νέα ουσία που χρησιμοποιείται κατά κόρον πλέον για ντόπινγκ την Actovegine. Η Actovegine που θεωρείται το νέο ''αστέρι'' στον κόσμο του ντόπινγκ παράγεται από το μοσχαρίσιο αίμα! Ο Γκαλέα που κρατείται εδώ και δύο μήνες από τις αρχές του Καναδά αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφήμιση και διακίνηση μη εγγυημένων φαρμάκων αλλά και συμμετοχή σε εγκληματικές πράξεις. Για την ώρα αρνείται κάθε κατηγορία που σχετίζεται με ντόπινγκ αλλά και επικαλούμενος το ιατρικό απόρρητο δεν δίνει στις αρχές τη λίστα με τα ονόματα αθλητών-πελατών του. Το θέμα έχει παραμείνει πολύ χαμηλά στα Αμερικάνικα μίντια (θα βρείτε μόνο μικρές και αόριστες αναφορές) όπως ακριβώς είχε συμβεί αρχικά και με τη μη (σχετιζόμενη με το ΝΒΑ) υπόθεση Κόντε και Balco. Στην περίπτωση όμως του Γκαλέα υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις ότι στο πελατολόγιο του υπήρχαν και κορυφαία ονόματα του ΝΒΑ αφού η ειδικότητα του ήταν η ταχεία αποθεραπεία σοβαρών τραυματισμών χωρίς μάλιστα τη χρήση χειρουργικής επέμβασης. Και ορισμένοι συνδέουν τη σχέση του με παίκτες της σκληρής NFL αλλά και του ΝΒΑ που οι τραυματισμοί είναι συχνοί και καθημερινοί που επιστρέφουν σε χρόνο ρεκόρ στην ενεργό δράση αφού πρώτα έκαναν μια επίσκεψη στο ιατρείο του στο Τορόντο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει καθιερώσει μια ειδική μέθοδο όπου χρησιμοποιεί σε ενέσιμη μορφή ποσότητες αίματος, την οποία έχει εφαρμόσει και στον εαυτό του και δεν έχει σχέση με το ντόπινγκ. Είναι γνωστό ότι ο Γκαλέα ήταν πίσω από την αποθεραπεία-θαύμα του Τάιγκερ Γουντς μετά τον περσινό τραυματισμό του στο πόδι στη διάρκεια ενός από τα μεγαλύτερα τουρνουά γκολφ της χρονιάς. Ο ίδιος έχει παραδεχτεί ως τώρα ότι χορηγούσε την Actovegine (γνωστή με την κωδική ονομασία HGH) μόνο σε Καναδούς αθλητές αφού στη χώρα η χρήση αυτής της ουσίας δεν είναι απαγορευμένη. H ΗGH συμπεριλαμβάνεται στις απαγορευμένες ουσίες της ΔΟΕ αλλά σπάνια ανιχνεύεται σε τεστ!
Το θέμα βέβαια πέρα από τις νομικές του διαστάσεις είναι πόσοι και ποιοί σταρ του ΝΒΑ έκαναν επισκέψεις στο ιατρείο του κυρίου Γκαλέα αφού με βάση μια πρόσφατη αναφορά της Herlad Tribune ''o κατάλογος είναι μακρύς και τα ονόματα εντυπωσιακά και ηχηρά''!

1 σχόλιο:

  1. Τι 'χες Γιάννη, τι 'χα πάντα. Η σχέση του ντόπινγκ με το ΝΒΑ είναι παλιά και συνεχής. Καλή η γυμναστική και τα συμπληρώματα διατροφής και όλα τα σχετικά, αλλά το να έχεις 2 και 3 και 4 παιχνίδια κάθε βδομάδα (συν τα ταξίδια επί καθημερινής βάσης) δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο. Άρα...
    Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι παίχτες των Η.Π.Α. στο μπάσκετ δεν παιρνάνε από αντιντόπινγκ κοντρόλ στις διεθνείς διοργανώσεις που παίρνουν μέρος.. Ή μήπως κάνω λάθος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή