Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Σε ελληνικά χέρια οι Ουίζαρντς!

Απορώ πως....ξέφυγε αυτό το θέμα από τον....Ψαράκη που πρώτος ανακάλυψε τον Ted Leonsis ένα αυτοδημιούργητο  επιχειρηματικό κολοσσό, που ετοιμάζεται να γίνει ο δεύτερος Έλληνας ιδιοκτήτης ομάδας του ΝΒΑ στην ιστορία. Τον κύριο Leonsis μας τον είχε συστήσει στο περιοδικό πριν από 2-3 χρόνια αν θυμάμαι καλά. Είναι πρώην διευθύνων σύμβουλος της ιντερνετικής δυναστείας του AOL, ιδιοκτήτης της ομάδας χόκεϊ  Washington Capitals, (στην οποία by the way παίζει και ο καλύτερος παίκτης του κόσμου Ρώσος Αλεξάντρ Οβέτσκιν) και πλέον είναι έτοιμος να ολοκληρώσει μια εξαγορά την οποία ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία και σύντομα θα περάσουν στην απόλυτη κατοχή του οι  Washington Wizards αλλά και η ιδιοκτησία του γηπέδου τους.
Την περασμένη Πέμπη απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο Εϊμπε Πόλιν που είχε την ιδιοκτησία και το μάναζμεντ της ομάδας για σχεδόν μισό αιώνα! Ο Πόλιν ήταν ο τελευταίος των ''παραδοσιακών'' ιδιοκτητών στο ΝΒΑ και με το θάνατο του έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος που δεν θα ξανανοίξει ποτέ αφού η νέα γενιά ιδιοκτητών είναι εντελώς διαφορετική. Με το θάνατο του Πόλιν όμως ενεργοποιείται και μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία η ομάδα, το γήπεδο αλλά και μια εταιρεία πώλησης εισιτηρίων αλλάζει κάτοχο! Αυτόματα ο ελληνικής καταγωγής Λεόνσις γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ που θα έχει στην ιδιοκτησία του ανδρική και γυναικεία ομάδα μπάσκετ, ομάδα χόκεϊ αλλά και το γήπεδο στο οποίο αγωνίζονται! Στην ουσία είχε αγοράσει την ομάδα από το 1999 πληρώνοντας στον Πόλιν 85 εκατομμύρια δολάρια και αποκτώντας το 56% της εταιρείας που ανήκε η ομάδα. Επίσης είχε αποκτήσει με τα ίδια χρήματα το 44% τουγηπέδου και μιας εταιρείας πώλησης εισιτηρίων ενώ μερικά χρόνια αργότερα αγόρασε (όχι από την οικογένεια Πόλιν αλλά από άλλο ιδιοκτήτη) και το 100% της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του WNBA Washington Mystics.
Η συμφωνία του 1999 προέβλεπε ότι ο Λεόνσις κρατούσε το πρώτο δικαίωμα αγοράς και του υπολοίπου ποσοστού στις εαιρείες holdings του Πόλιν και λίγο μετά το θάνατο του ιδρυτή και μοναδικού ως τώρα ιδιοκτήτη των Ουίζαρντς (όταν τους είχε ιδρύσει λέγονταν Κάπιταλς) δήλωσε ότι ''είναι πια στο χέρι μας να ενεργοποιήσουμε την παλιά συμφωνία. Αυτή τη σιγμή όμως θρηνούμε το χαμό του Πόλιν και δεν είναι αυτό το θέμα συζήτησης''. Είναι όμως δεδομένο ότι ούτε η σύζυγος του Πόλιν, ούτε τα παιδιά του ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν η ταυτόχρονη παρουσία των τριών ομάδων και του γηπέδου στην ίδια επιχειρηματική ''ομπρέλα'' θα φέρει τεράστια κέρδη για όλους τους εμπλεκόμενους. Φυσικά ο Λεόνσις πρέπει να πληρώσει τη....διαφορά από τη συμφωνία του 1999 αφού σύμφωνα με την περσινή αποτίμηση του περιοδικού Φορμπς η σημερινή αξία των Ουίζαρντς αλλά και του γηπέδου τους ξεπερνάει τα 350 εκατομμύρια δολάρια! Αλλά για όσους είχαν διαβάσει το αφιέρωμα του ''Παγκόσμιου χωριού'' στο περιοδικό ξέρουν ότι για τον Λεόνσις το χρήμα δεν είναι....πρόβλημα!
O Λεόνσις θα γίνει και επίσημα ο δεύτερος Ελληνοαμερικάνος ιδιοκτήτης ομάδας ΝΒΑ στην ιστορία μετά τον Αντζελο Δρόσος που είχε (αυτός και η οικογένεια του) για πάνω από 20 χρόνια και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '80 την ιδιοκτησία των Σαν Αντόνιο Σπερς. Σε άλλα επαγγελματικά σπορ πάντως υπάρχουν ελληνοαμερικάνοι ιδιοκτήτες ή μεγαλομέτοχοι με πιο γνωστό τον πρόεδρο των Baltimore Orioles του μπέιζμπολ Πίτερ Αντζελος.



5 σχόλια:

  1. ... δεν είναι το θέμα σου αυτό, αλλά δεν κρατιόμουν: ο Δρόσος των Σπερς (δεν το ήξερα αυτό) έχει σχέση με τον Δρόσο του Σπόρτιγκ-ΑΕΚ-ΠΑΟΚ;
    Μάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά έχεις γράψει την ατάκα-σχόλιο του μήνα για το μπλογκ.
    Λέω και εγώ να γράψω τίποτε σοβαρό και δεν με αφήνετε! Ο Δρόσος των Σπερς την είχε 20 χρόνια την ομάδα δεν έπαιρνε μεταγραφή κάθε καλοκαίρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δω στο άλλο τεύχος σχόλιό σου ''Λευτεριά στον Άντζελο Δρόσος'' θα κόψω το περιοδικό,να ξέρεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέθανε ο άνθρωπος! Εδώ και κάτι χρόνια πάει ο Αντζελο Δρόσος!
    Για τον άλλο τον Δρόσο ζητούσα λευτεριά όσο ήταν μέσα στη Μάλτα, τώρα που είναι έξω τι να ζητήσω; Εχω πει ότι τους πελάτες τους προσέχω και τους θέλω ενεργούς και δραστήριους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παντως στη ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ ειναι πολυ ικανοποιημενοι με τον ΕΛΛΗΝΑ ιδιοκτητη των ORIOLES ο οποιος ειναι μεγαλοδικηγορος,και το γνωριζω απο ελληνες που ζουν μονιμα εκει.
    ROY 15

    ΑπάντησηΔιαγραφή