Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Η σωτηρία του προέδρου

Χθες το βράδυ επισημοποιήθηκε η συμφωνία του ΣΚΑΪ με τη διαφημιστική εταιρεία που είχε αναλάβει να ''μεταφέρει'' τα δικαιώματα των αγώνων πρωταθλήματος τριών ΚΑΕ από τον ΑΝΤ-1 (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Πανελλήνιος). Παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον μια από τις συγκεκριμένες ΚΑΕ παρασκηνιακά δήλωνε μη ευχαριστημένη από τις εξελίξεις και ''ψάχτηκε'' με άλλα κανάλια χωρίς επιτυχία η συμφωνία έκλεισε και μαζί το κανάλι του Φαλήρου πήρε άλλες τρεις ΚΑΕ: Περιστέρι, Πανιώνιο και Κολοσσό Ρόδου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον 10 από τις 14 ομάδες της Α1 βρήκαν τηλεοπτική στέγη αφού υπάρχουν και οι τέσσερις που έχουν συμφωνία με τη Nova. Χωρίς τηλεόραση απομένουν Καβάλα, Τρίκαλα, Ηλυσιακός και Ολύμπια που περιμένουν να υλοποιηθεί η υπόσχεση του Βασίλη Οικονομίδη και να κλείσουν στην ΕΡΤ όταν αυτή αποκτήσει διοίκηση.
Το αίσιο τέλος της φετινής περιπέτειας των τηλεοπτικών ουσιαστικά δίνει για μια ακόμ φορά χρίσμα εμπιστοσύνης στον Βασίλη Οικονομίδη του οποίου η σχέση με τα σωματεία κλονίστηκε. Στα τελευταία διοικητικά συμβούλια της 'Ενωσης είχε δεχτεί επίθεση από τους εκπροσώπους του Πανελληνίου και του Κολοσσού ενώ ακόμη και μη εμπλεκόμενες ομάδες στο όλο θέμα ξαφνικά είχαν αρχίσει να εκφράζουν ενστάσεις ή να συζητούν δεδομένα εδώ και χρόνια γεγονότα όπως το ότι ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ είναι έμμισθος. Ορισμένοι είχαν σκοπό να ζητήσουν και αναλυτικό εξοδολόγιο  για τα ταξίδια του από τη Θεσσαλονίκη και τα λεγόμενα ''έξοδα παράστασης'' που χρεώνεται η 'Ενωση.
Φυσικά όλα αυτά θα ξεχαστούν αφού το μοναδικό που ενδιαφέρει τα σωματεία είναι το τηλεοπτικό χρήμα και αυτός είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ του προέδρου του ΕΣΑΚΕ. Να πουλάει τα τηλεοπτικά δικαιώματα τους. Και πάνε όλοι στο σπίτι τους ευτυχισμένοι.
Η αδυναμία του Βασίλη Οικονομίδη εδώ και επτά χρόνια να προβεί σε οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή στο πρωτάθλημα κανένα δεν ενοχλεί όσο πουλάει τηλεοπτικά δικαιώματα! Αντίθετα η ικανότητα του τίθεται υπό κρίση, εντελώς υποκριτικά, όταν δεν μπορεί να βρει τηλεοπτικούς σταθμούς. Η λογική στη σχέση σωματείων-προέδρου αποτελεί ένα μικρό παράδειγμα για το πως σκέφτονται οι άνθρωποι που διοικούν ή εκπροσωπούν ομάδες στον ΕΣΑΚΕ αλλά και το πως διατηρείται στη θέση του προέδρου ο Οικονομίδης που ξέρει ότι αρκεί μια τηλεοπτική συμφωνία για να έχει το κεφάλι του ήσυχο για ένα ή δύο χρόνια!
Εννοείται ότι ούτε μέσα στον επόμενο χρόνο ή διετία θα γίνει κάποια σημαντική αλλαγή, εννοείται ότι τις ομάδες δεν ενδιαφέρει ότι στην ουσία παρακαλάνε για τα....αποφάγια των ιδιωτικών καναλιών και τα ψίχουλα της κρατικής τηλεόρασης, εννοείται ότι η σχέση είναι αμφίδρομη και ισότιμη. Το πρωτάθλημα έχει τις ομάδες που του αξίζουν και οι ομάδες τον πρόεδρο του ΕΣΑΚΕ που τους ταιριάζει!
Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στη σχέση εξάρτησης των σωματείων της Α2 με την ΕΟΚ και τον Βασιλακόπουλο. Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι τα σωματεία της Α2 βρήκαν τηλεοπτική στέγη κλείνοντας συμφωνία με την Conn-X. Συμφώνησαν όλα και την παρουσίασαν στην ΕΟΚ. Αρχικά ο γ.,γ. της ομοσπονδίας Τ. Τσαγκρώνης τους έδωσε και τα δικά του συγχαρητήρια αλλά όλοι υπολόγιζαν χωρίς τη λογική Βασιλακόπουλου! Στην επόμενη συνάντηση σωματείων-Τσαγκρώνη ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ τους δήλωσε ότι η συμφωνία δεν ισχύει γιατί δεν άρεσε στον Γιώργο Βασιλακόπουλο που υποσχέθηκε ότι θα παρουσιάσει αργότερα (πότε;) συμφωνία με το Sport + το δορυφορικό κανάλι της ΕΡΤ. Οι εκπρόσωποι των σωματείων έσκυψαν το κεφάλι και δέχτηκαν την παρέμβαση Βασιλακόπουλου. Εδώ και αρκετά χρόνια η Α2 δεν ενδιαφέρει κανένα κανάλι, ο Βασιλακόπουλος δεν είχε κάνει την παραμικρή κίνηση να βρει ενδιαφερόμενο κανάλι και τορπίλισε τη συμφωνία φοβούμενος ότι τα σωματεία αποκτούν αυτονομία και φεύγουν από τη σκέπη της επιρροής του.
Αυτή είναι η σημερινή παραγοντική σκηνή σε Α1 και Α2. Λοιπές απορίες δεκτές αλλά νομίζω ότι όλες αυτές οι ελάχιστα γνωστές λεπτομέρειες εξηγούν ότι το μπάσκετ έχει πλέον και έλλειψη ανθρώπων.

7 σχόλια:

  1. Κεντρικοποίηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, αλλά και των χορηγιών και της διαφήμισης. Η μόνη λύση για να ορθοποδήσει το μπάσκετ.

    Και το μαχαίρι και το πεπόνι βρίσκεται στα χέρια των δύο μεγάλων. Αν αυτοί θελήσουν να συνεργαστούν θα βρεθεί λύση για όλα, ακόμα και για ένα τεχνοκράτη πρόεδρο του Εσακε που θα λογοδοτεί κάθε χρόνο για την επίτευξη των στόχων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς άλλο ένα βήμα πίσω για την Α2. Αποθέωση του παραλογισμού η εν λόγω κίνηση από μεριάς ΕΟΚ. Δηλαδή τι πείραζε να προβληθεί το πρωτάθλημα από το κανάλι του ΟΤΕ; Καλά, ο Βασιλακόπουλος ισχυρίζεται ότι μπορεί να βρει στέγη στην ψηφιακή ΕΡΤ, αλλά τον πιστεύει κανείς;
    Εδώ, οι ομάδες της Α1 έκαναν αμήν μέχρι -επιτέλους- να βρουν τηλεοπτική στέγη και η ΕΡΤ λύγισε στα παρακάλια των εναπομείναντων ομάδων και του ΕΣΑΚΕ με τα χίλια ζόρια! Μετά από αυτό λέτε κάποιο άλλο σοβαρό ιδιωτικό κανάλι να ασχοληθεί σοβαρά με την Α2, όταν θα ξέρι ότι θα πρέπει να συνεννοηθεί με τη ΕΟΚ (πράγμα αδύνατο);
    Μάλλον η ΕΟΚ συνεχίζει να ανακόβει αναίτια κάθε θετική κίνηση.
    Γιώργος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κεντρικοποίηση των διαφημίσεων; Ενδιαφέρουσα ιδέα αλλά δύσκολα εφαρμόσιμη. Δεν πουλάνε όλοι το ίδιο διαφημίσεις. Ακόμη και ομάδες ίδιου επιπέδου έχουν διαφορετική δυναμική... Πιο εύκολα πουλάει στην τοπική κοινωνία ο Κολοσσός, πιο δύσκολα οι συνοικιακές ομάδες της Αθήνας που κινούνται γύρω στη μέση της βαθμολογίας. Για τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν το συζητάμε καν ότι μόνο με κεντρική διαχείριση θα πουλήσουν. Φυσικά και συμφωνώ ότι οι πρώτοι που φταίνε για την κατάντια του πρωταθλήματος είναι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Οσο το θρέφει ο ανταγωνισμός τους άλλο τόσο το καταστρέφει ο διπολισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παιδιά, αυτός ο Βασιλακόπουλος όσα καλά έχει κάνει για τις εθνικές ομάδες, άλλες τόσες "πατάτες" έχει κάνει για το επαγγελματικό μπάσκετ.
    Πόσα χρόνια πίσω είναι πια το μυαλό του; Το ίδιο και των υπολοίπων γερόντων στην Ομοσπονδία...
    Μιλάμε για τραγικές αποφάσεις. Και το παράξενο είναι πως και το Conn-X του ΟΤΕ είναι, δηλαδή κρατικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. File viko mallon se 3eperasan oi epoxes kai ta gegonota. O OTE exei apokratikopoih8ei me tis evlogies ths prohgoumenhs kyvernhshs. Ara kai to 8ygatriko CONNEX

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νίκο δεν είναι θέμα εποχών η υπόθεση Βασιλακόπουλου αλλά θέμα φιλοσοφίας. Γιατί δίνει μάχη να κρατηθεί ερασιτεχνική η Α2; Το 1992 όταν δημιουργήθηκε ο ΕΣΑΚΕ πέτυχε και πήρε τη διοργάνωση του πρωταθλήματος από την ΕΟΚ ο Βασιλακόπουλος ξεκίνησε ανένδοτο κατά του λεγόμενου ''επαγγελματικού'' μπάσκετ. Η όλη πολεμική κάπως κόπασε λόγω της μετριοπάθειας του σημερινού προέδρου του ΕΣΑΚΕ αλλά για μια δεκαετία ήταν στο φόρτε του. Κάποτε μάλιστα ο Βασιλακόπουλος έβγαζε ολόκληρους φιλιππικούς λόγους κατά των χορηγών, ως υπέρμαχος του αγνού Ολυμπιακού πνεύματος (των Ολυμπιακών Αγώνων εννοώ) αλλά μόλις έκλεισε τη μεγάλη χορηγία για τις εθνικές ομάδες και έπεσε το σχετικό κράξιμο από τους δημοσιογράφους που δεν είναι στη σφαίρα της επιρροής του σταμάτησαν οι τρίωροι αλά Φιντέλ Κάστρο λόγοι. Μετά πήρε σειρά το ΝΒΑ ως τη στιγμή που τον δέχτηκε σαν πρόεδρο της ΦΙΜΠΑ/Γιούροπ ο Στερν. Τώρα του έχει μείνει η Α2 και ο παρεμβατισμός που ασκεί κατά διαστήματα στην Α1.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταρχήν το ΣΠΟΡ+ είναι ΨΗΦΙΑΚΟ!Προβάλλει-επίσης- κάθε Σάββατο στις 19:00 συνήθως το πρωτάθλημα της ACB(Iσπανία),όπως και την Κυριακή (άλλοτε ζωντανά στις 13:30,άλλοτε μαγνητοσκοπημένο στις 21:00,συνήθως).

    Κατά δεύτερον,το CONNX-tv πόσοι το έχουν;Μην τρελαθούμε...Ακόμη,ακόμη κι αυτό δεν είχε αναφέρει πως θα λάβουν οι ομάδες κάποιο "χρηματικό πακέτο".Είναι βέβαια άλλης φύσης θέμα,το ό,τι οι ομάδες της Α2 "βαράνε προσοχές" στον πατερούλη.
    Ευελπιστώ πως είτε την Παρασκευή,είτε την Δευτέρα θα μπορούμε να παρακολουθούμε αγώνα της Α2 κι ό,τι θα έχουν ένα κάποιο "λαμβάνειν" κι οι ομάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή