Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Πιο εύκολα προφέρεις το όνομα του

Στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουμε δει λογής λογής ’’φρούτα εισαγωγής’’. Σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να καταρτίσει μια λίστα με τα ψηλότερα νούμερα που έχουν επιλεγεί στο ντραφτ του ΝΒΑ παίκτες που αργότερα πέρασαν και από τη χώρα μας σύντομα θα πρέπει να προσθέσει και το όνομα-σιδηρόδρομο του Νικολόζ Τσκιτισβίλι. Ο Γεωργιανός σέντερ είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Πανιώνιο. Εκτός από τη λίστα με τα ψηλά νούμερα του νταφτ όπου βρίσκεται εκ των πραγμάτων ψηλά (είχε επιλεγεί στο νούμερο 5) ο Τσκιτισβίλι έχει σίγουρα θέση στην πρώτη δεκάδα μιας άλλης λίστας: Των πιο αποτυχημένων επιλογών ντραφτ στη δεκαετία που διανύουμε!
Τον παίκτη ’’ψάρεψε’’ στη…. Σλοβενία όπου έπαιζε η Μπενετόν Τρεβίζο που είχε αναπτύξει ένα εξαιρετικό σύστημα κατασκοπείας ειδικά για παίκτες μικρών ηλικιών σε όλη την Ευρώπη. Το σύστημα λειτουργούσε αμφίδρομα: Η Μπενετόν θεωρείτο εκείνα τα χρόνια σαν η ομάδα που αποτελούσε σίγουρο προθάλαμο για ένα ταλέντο που ήθελε να καταλήξει στο ΝΒΑ αφού είχε ανοικτό δίαυλο με τις ΗΠΑ και οι Αμερικάνοι ’’αγόραζαν’’ ότι διέθετε αφού πίστευαν ότι η ομάδα που είχε στείλει στο ΝΒΑ τον Τόνι Κούκοτς δεν έκανε…λάθη!
Για να ελευθερώσει τον Τσκιτισβίλι η Μπενετόν πήρε πριν από επτά χρόνια πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια παρότι ο 18χρονος, τότε, Γεωργιανός είχε παίξει ελάχιστα παιχνίδια στην πρώτη της ομάδα. Ο Μάικ Ντ’ Αντόνι τον είχε χρησιμοποιήσει στο δεύτερο μισό εκείνης της χρονιάς (γύρω στα 10 λεπτά σε περιορισμένο αριθμό αγώνων) για να ανεβάσει την αξία του. Η Μπενετόν ήταν η μοναδική κερδισμένη από την παράξενη καριέρα του Γεωργιανού σέντερ. Χαμένοι βγήκαν οι Ντένβερ Νάγκετς που σπατάλησαν το νούμερο 5 στο ντραφτ του 2002. Τον προτίμησαν σε ένα ντραφτ που ο Αμάρε Στουνταμάιρ επελέγη στο 9 από τους Σανς, ο Καρόν Μπάτλερ στο 10 από το Μαιάμι, ο Τεϊσούν Πρινς από τους Πίστονς στο 22 και ο Σέρβος Νέναντ Κρστιτς μια θέση πιο κάτω! Οι Νάγκετς κατάλαβαν πολύ αργά το λάθος τους και τον ξεφορτώθηκαν τον Φεβρουάριο του 2005 παίρνοντας ως αντάλλαγμα τον Μεξικανό Εντουάρδο Ναχέρα που έπαιζε μέχρι πέρσι στην ομάδα. Από εκεί και πέρα η καριέρα του Γεωργιανού στο ΝΒΑ πήρε την κάτω βόλτα παίζοντας σε διάφορες ομάδες και κλείνοντας τον κύκλο τέτοια εποχή πριν από τρία χρόνια όταν τον αποδέσμευσαν οι Νικς. Τελικός απολογισμός της καριέρας του στο ΝΒΑ: 3 πόντοι και 1,8 ριμπάουντς μέσο όρο… Πιο πολύ ώρα κάνει κάποιος να προφέρει το όνομα του παρά να μετρήσει τους αγώνες που έπαιξε στο ΝΒΑ. Πέρασε τρία χρόνια στην Ισπανία και πριν από λίγο καιρό συζητούσε και με τον ΠΑΟΚ που προτίμησε τον Σκοπιανό Τσετσέφκι. Ο Μπιλ Σίμονς γνωστός Αμερικάνος αρθρογράφος τον χαρακτήρισε ’’το χειρότερο δυνατό σενάριο για ένα ξένο παίκτη στο ντραφτ’’ και ο Ανταμ Ρέισινγκερ του ESPN τον τοποθέτησε στη λίστα με τις 100 χειρότερες επιλογές όλων των εποχών στο ντραφτ του ΝΒΑ στην περίοπτη θέση νούμερο 30!Οι καλύτερες στιγμές του βιογραφικού του πρέπει να αναζητηθούν στα παιδικά του χρόνια αφού σε ηλικία 9 ετών ήταν επαγγελματίας χορευτής και μάλιστα είχε πάρει μέρος με την εθνική ομάδα της Γεωργίας σε διεθνείς αγώνες χορού χορεύοντας τον εθνικό ύμνο της χώρας: Μια χορογραφία με μαχητές που κρατούσαν μαχαίρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου