Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

O τραγέλαφος μιας απεργίας και οι ’’εχθροί’’ του μπάσκετ

Ο ΠΣΑΚ ανακοίνωσε απεργία για το Σαββατοκύριακο σε Α1 και Α2 και θεωρητικά δεν θα υπάρξουν αγώνες μπάσκετ. Λέμε θεωρητικά γιατί μέχρι τελευταία στιγμή το παιχνίδι θα παίζεται με βάση τη συμπεριφορά και τη στάση που θα τηρήσουν δύο συγκεκριμένες ομάδες: Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Θεωρητικά και όσον αφορά τις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι δύο σύλλογοι δεν είναι αντίθετοι στην απεργία των παικτών. Οπως μου έλεγε πριν από λίγο άνθρωπος μιας εκ των δύο ομάδων: ’’αφού είναι μια αγωνιστική δεν μας ενοχλεί...Σεβόμαστε το συνταγματικό δικαίωμα των παικτών’’.
Για αρκετές ώρες πάντως και ίσως για τις επόμενες μέρες οι διοικήσεις των δύο ομάδων ασχολούνται με το τι στάση θα κρατήσει ο...άλλος αφού κανείς από τους δύο δεν θέλει να φανεί ούτε πολύ κακός, ούτε πολύ καλός σε σχέση με τους παίκτες. Προσπαθούσαν να μάθουν αν ο...απέναντι θα κόψει τον μισθό μιας εβδομάδας στους παίκτες (λόγω απεργίας), αν θα ζητηθεί χαρτί από τους παίκτες ότι στο διάστημα της απεργίας δεν έχουν οικονομικές απαιτήσεις κλπ. Μέτρα που έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο άλλης απεργίας μεγαλύτερης διάρκειας. Στην ουσία, η απεργία θα κρέμεται μέχρι τελευταία στιγμή σε μια κλωστή αφού αν κάποιος από τους δύο αποφασίσει να υιοθετήσει σκληρή τακτική είναι βέβαιο ότι θα ’’σπάσει’΄ σε πέντε λεπτά την απεργία. Άλλωστε και οι παίκτες των δύο ομάδων δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το θέμα αλλά δεν θέλουν δημόσια να φανούν ότι δεν υποστηρίζουν τα αιτήματα και την προσπάθεια των λιγότερο καλά αμοιβόμενων συναδέλδων τους.
Οσον αφορά τη σκοπιμότητα της απεργίας στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η δική μου εκτίμηση είναι ότι είναι εντελώς λανθασμένη απόφαση και εκτός πραγματικότητας για μερικούς απλούς λόγους:
1. Δεν υπάρχει γενικός γραμματέας αθλητισμού για να κατατεθούν τα αιτήματα. Στην ουσία οι παίκτες απεργούν γιατί ο προηγούμενος Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης δεν τήρησε τις υποσχέσεις που τους είχε δώσει.
2. Η επιλογή του συγκεκριμένου Σαββατοκύριακου δείχνει παντελή άγνοια της πραγματικότητας. Είναι ένα από τα λίγα που δεν υπάρχει πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και μια πρώτης τάξης ευκαιρία μετά από δύο πολύ καλές πρώτες αγωνιστικές στην Α1 με πολύ κόσμο σε Ελληνικό, Αλεξάνδρειο και γεμάτη την Πυλαία να πήγαινε κόσμο σε όλα τα γήπεδα. Λεπτομέρεια αλλά πολύ σημαντική...
3. Για τον μέσο Έλληνα και όχι για τους ενημερωμένους στα θέματα του μπάσκετ οι αθλητές είναι καλοπληρωμένοι και προνομιούχοι. Στο σύνολο των Κυριακάτικων εφημερίδων διάβασα στις οικονομικές σελίδες το ίδιο πράγμα. Οτι η νέα φορολογική πολιτική της Κυβέρνησης θα στραφεί προς προνομιούχα ως προς τη φορολόγηση τους επαγγέλματα (καλλιτέχνες, αθλητές κλπ.). Σε εποχές έντονων κοινωνικών προβλημάτων και κοινωνικής αναταραχής δεν βλέπω και πολλούς να ενδιαφέρονται ή να αντιμετωπίζουν με συμπάθεια τους απεργούς μπασκετμπολίστες.
Αλλά όπως μου είπε και κάποιος πολύ εύστοχα... ’’Τι περιμένεις όταν πρόεδρος των μπασκετμπολιστών είναι ένας άνεργος παίκτης, που πληρώνεται δύο εκατομμύρια ευρώ το χρόνο από τη Ρεάλ χωρίς να παίζει και δηλώνει...απεργός;’’.

10 σχόλια:

  1. Τι τρέλα έχουν στον ΠΣΑΚ;Πάντως σημαντική η λεπτομέρεια με το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το οτι ο Προεδρος του ΠΣΑΚ παιρνει 2 εκ και καθετε δεν ειναι δικο του προβλημα ειναι της ομαδας που του τα εδωσε και δεν τον χρησημοποιει ,Αυτο ομως δεν τον κανει κακο Προεδρο και επισης αυτος το οικονομικο του προβλημα το ελησε για τους αλλους αγωνιζεται τους μη προνομιουχους αθλητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι καλοί συνδικαλιστές οφείλουν να προσέχουν τα πάντα. Ακόμη και τέτοιες λεπτομέρειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάνω που αρχίσουμε να γουστάρουμε θα ξενερώσουμε συμπληρώνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαφώς και ότι ο πρόεδρος παίρνει δύο εκατομμύρια το χρόνο και κάθεται είναι πρόβλημα της Ρεάλ, σαφώς και δεν τον κάνει κακό πρόεδρο. Σαφώς και δεν έχει προσωπικά κίνητρα. Το θέμα όμως είναι αν οι κινήσεις που κάνει βοηθάνε το μπάσκετ και τους αθλητές και όχι η πρόθεση του.Η ιστορία του πλανήτη είναι γεμάτη από ανθρώπους με καλές προθέσεις και αμφίβολα ή αποτυχημένα αποτελέσματα. Εγραψα για το timing και τη λογική της απεργίας και τη σκοπιμότητά της. Περίμενε να δεις τη μια αγωνιστική να γίνονται δύο και θα καταλάβεις τι εννοώ. Η μια αγωνιστική θα περάσει και απαρατήρητη και ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν θα έχει. Στις δύο ή περισσότερες αγωνιστικές η απεργία είναι καταδικασμένη να σπάσει από τους δύο μεγάλους. Αρα η μεθοδολογία και η λογική είναι λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εχω μια απορια.Σε περιπτωση που γινει η απεργια θα παει το πρωταθλημα μια εβδομαδα πισω η θα γινει αργοτερα αυτη η αγωνιστικη(ως εξ αναβολης)και οι υπολοιπες αγωνιστικες στη θεση τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αγωνιστική της απεργίας θα γίνει κάποια στιγμή αργότερα, πάμε για 5η αγωνιστική και η 4η στο...ψυγείο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ??Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΣΑΚ?ΠΡΩΗΝ ''ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΣΤΗΣ'' ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?ΑΣ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ Π.Σ.Α.Ψ.(Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμοιβομένων Ψαράδων)κι ας αφήσει τον ΠΣΑΚ και τα αιτήματά του σε αυτούς που ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΠΑΣΚΕΤ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νομίζω ότι είσαι υπερβολικά σκληρός. Μπορεί η καριέρα του Λάζαρου να έχει πάρει προ πολλού την κάτω βόλτα αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να είναι συνδικαλιστής. Αναγνωρίζω ότι προσπαθεί να κάνει ότι καλύτερο μπορεί αλλά όπως έγραψα και παραπάνω χρειάζεται και σύνεση και πρόγραμμα και τακτική και όχι μόνο καλή πρόθεση. Αυτή τη στιγμή η απεργία μόνο κακό μπορεί να κάνει ακόμη και στους αθλητές. Μαθαίνω ότι ήδη ο ΕΣΑΚΕ γα να μην υπάρξουν περιπτώσεις απεργοσπαστών και αλοίωσης του πρωταθλήματος θα αναβάλλει την αγωνιστική και ο ΠΣΑΚ απαντάει ότι θα κάνει απεργία και την άλλη εβδομάδα. Οπως είχα προβλέψει οι παίκτες έχουν πάρει την υπόθεση σαν παιχνιδάκι για μικρά παιδιά και δεν αναλογίζονται τι ζημιά κάνουν...Ακόμη και στον δικό τους αγώνα αφού στο τέλος θα χάσουν και την όποια συμπάθεια υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή