Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Για μια χούφτα...στραγάλια! (updated)

Φαντάζομαι ότι οι ’’άστεγες’’ ομάδες της Α1 πανηγυρίζουν για την επικείμενη συμφωνία με την κρατική τηλεόραση. Κανονικά έπρεπε να την κρατήσουν κρυφή γιατί τέτοια απαξίωση νομίζω ότι δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά της σχέσης μπάσκετ-τηλεόρασης. Οπως με πληροφόρησε πριν από λίγο άνθρωπος ενδιαφερόμενης ομάδας η συμφωνία είναι περίπου εξευτελιστική για τα σωματεία!
Επειδή δεν υπάρχει διοίκηση στην ΕΡΤ (και μέχρι να υπάρξει) τα σωματεία που μεταδίδεται αγώνας τους θα παίρνουν 3.000 ευρώ το παιχνίδι!!! Σε μια χώρα που όλα ακριβαίνουν ο ΕΣΑΚΕ κατόρθωσε να κάνει κάτι τόσο φτηνό που θα μπορούσε να πουληθεί ακόμη και σε κανάλι...πειρατικής εμβέλειας όπως αυτά με τις ψησταριές και τα τελεμάρκετινγκ!
Το 1983 όταν ο Φίλιππος Συρίγος είχε βάλει το μπάσκετ στην κρατική τηλεόραση και στα σπίτια όλων των Ελλήνων τα σωματεία δεν έπαιρναν ούτε δραχμή αλλά το καθένα έβγαζε περίπου 10.000 σημερινά ευρώ (3 εκατομμύρια παλιές δραχμές) ανά αγώνα του από την εκχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Σήμερα, 26 χρόνια αργότερα η ίδια κρατική τηλεόραση πληρώνει το ίδιο προϊόν τρεις φορές λιγότερο!!!

Πριν από λίγο άνθρωπος του περιοδικού μου μετέφερε και την άποψη του ΕΣΑΚΕ επί του θέματος. Στην 'Ενωση Σωματείων θεωρούν ότι μόλις υπάρξει διοίκηση στην ΕΡΤ ή άνθρωπος με τη δυνατότητα υπογραφής θα κλείσει αμέσως συμφωνία για τις ''άστεγες'' ομάδες του πρωταθλήματος και μάλιστα με πολύ καλό τίμημα. Οντως η σημερινή άτυπη συμφωνία προβλέπει την καταβολή του συμβολικού ποσού των 3.000 ευρώ ανά αγώνα όπως έγραψα αλλά είχε να κάνει με διαδικαστικά και γραφειοκρατικά ζητήματα. Ο μεν ΕΣΑΚΕ ήθελε να ξεκινήσουν οι μεταδόσεις από τώρα για να μη χαθεί χρόνος, η δε ΕΡΤ δεν είχε τη δυνατότητα λόγω έλλειψης διοικητικού συμβουλίου να κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία. Η πρόταση του ΕΣΑΚΕ ήταν ως δείγμα καλής θέλησης να μεταδοθούν δωρεάν οι αγώνες αλλά και πάλι αυτό ήταν ανέφικτο γιατί για να γίνει δωρεά σε κρατικό φορέα όπως η ΕΡΤ χρειαζοταν μια σειρά από δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες για αυτό επελέγη η ενδιάμεση λύση του συμβολικού τιμήματος των 3.000 ευρώ. Στον ΕΣΑΚΕ, μάλιστα, θεωρούν ότι είναι τεράστια επιτυχία πως κατάφεραν να βάλουν τις κάμερες στα γήπεδα του μπάσκετ αρχής γενομένης απ΄αυτό το Σαββατοκύριακο παρότι η ΕΡΤ είναι ουσιαστικά ''ακέφαλη''.
Αυτά όλα γα να υπάρχει και η άλλη άποψη επί του θέματος και να μη δημιουργώ εντυπώσεις μονομερείς με όσα πιστεύω.  

15 σχόλια:

  1. Και βέβαια 3 εκατ δραχμές το 83 ήταν πολύ περισσότερα χρήματα (αναλογικά) από σημερινά 10000... (γύρω στις 35000 αν υπολογίσουμε τον πληθωρισμό...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι κρίμα το πιο τηλεοπτικό σπορ και το σπορ που μας εχει χαρίσει της ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ σε ομαδικό αθλητισμό να παρακαλάει για τηλεοπτική στέγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπου "φτωχός" (σε όλα τα επίπεδα) κι η μοίρα του... Αυτό το επίπεδο πρωταθλήματος έχουμε, αυτά μας αξίζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόνη λύση η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών.
    Και κατά προτίμηση σε "ελεύθερο" κανάλι,
    παρ'ότι οι μεταδόσεις του συνδρομητικού είναι...
    αιώνες μπροστά από των άλλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μιλάμε όντως για εξευτελισμό. Αυτοί οι ηλίθιοι, γιατί περί ηλιθίων πρόκειται, για ποιό λόγο ψηφίζουν τόσα χρόνια τον πλέον άχρηστο διοικητή επαγγελματικής, ίσως και ερασιτεχνικής, λίγκας παγκοσμίως; Δεν τους ενδιαφέρει να βγάλουν λεφτά ή να μην "χώνουν" λεφτά συνέχεια; Τι σόϊ επαγγελματίες είναι αυτοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι διάολο, όλοι ξέπλυμα κάνουν; Γίναμε Ρωσία και δεν το καταλάβαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ronhum
    Δεν ξέρω ποιές μεταδόσεις είναι καλές ή κακές αλλά και στον ΑΝΤ-1 και στον ΣΚΑΪ οι μετρήσεις τηλεθέασης είναι πολύ χαμηλές. Συνεπώς, μικρή διαφορά πλέον έχει αν το μπάσκετ είναι ''κλειδωμένο'' ή όχι. Πριν από 10-15 χρόνια με τα νούμερα που έκανε υπήρχε όντως αυτή η λογική και ήταν σωστή. Σήμερα τέτοια νούμερα πλέον ''γράφει'' μόνο η εθνική ομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νίκο χαλάρωσε με τους χαρακτηρισμούς. Είσαι στην κίτρινη κάρτα! Μην ξεχνάς ότι όσα γράφουμε εδώ μέσα δεν τα διαβάζουμε μόνοι μας, μπορεί να τα διαβάζουν και οι ενδιαφερόμενοι. Υπάρχει πιο κομψός τρόπος να πεις τα ίδια πράγματα.
    Ζήτημα ξεπλύματος δεν υφίσταται καν ούτε σαν ανέκδοτο! Κάτι άλλο μάλλον θέλεις να πεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το σωστό θα ήταν να μην υφίστανται 5 ή ακόμα και 6 μεταδόσεις ανά αγωνιστική, επικαλυπτόμενες πολλές φορές, αλλά 2-3 επιλεγμένες, εμπορικές μεν αλλά να δείχνουν και όλες τις ομάδες καθώς και εκπομπή πριν από τον αγώνα της Κυριακής με highlights και ρεπορτάζ από όλα τα παιχνίδια. Τότε μάλλον θα ανέβαιναν και τα περιβόητα νούμερα της τηλεθέασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εγώ πάλι να ξαναπώ ότι δεν θεωρώ τόόόσο χαμηλές πια τις τηλεθεάσεις του μπάσκετ – και κατ’ επέκταση και την απήχησή του. Αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια: καλά να είμαστε σε κάνα μήνα και θα μπορούμε να συγκρίνουμε τις τηλεθεάσεις των αγώνων μπάσκετ και ποδοσφαίρου από τα ίδια κανάλια. Να δούμε ρε παιδί μου τι θα πιάσει το Κολοσσός – Τρίκαλα σε σχέση με το Αστέρας Τρίπολης – Πανθρακικός για παράδειγμα. Και πάντα σε σχέση με τα λεφτά που εισπράττουν… Και τότε τα ξαναλέμε. Και επειδή έχεις και μεγάλη μνήμη σε παρακαλώ μην το ξεχάσεις.
    Και μια ερωτησούλα που μου πέρασε από το μυαλό διαβάζοντας το update: δηλαδή, τι ακριβώς άλλαξε τον τελευταίο μήνα και έγινε δεκτή η πρόταση του ΕΣΑΚΕ από την ΕΡΤ? Γιατί αυτή η πρόταση υπήρχε στο τραπέζι τουλάχιστον από την τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη. Και βέβαια διοίκηση η ΕΡΤ δεν είχε ούτε τότε. Και τώρα δηλαδή από ποιον ακριβώς πήραν τη διαβεβαίωση οι του ΕΣΑΚΕ ότι θα πάρουν μία καλή προσφορά για τα τηλεοπτικά από την ΕΡΤ? Αφού είναι γνωστό ότι κανείς δεν ξέρει ακόμη ποιος θα είναι νέος πρόεδρος εκεί, ούτε βέβαια ποιοι θα μπούνε στις θέσεις κλειδιά για πρόγραμμα, συμφωνίες, κ.λ.π.
    Αριστοτέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το ποδόσφαιρο δεν πριμοδοτείται από τη τηλεόραση λόγω αυξημένων τηλεθεάσεων σε σχέση με το μπάσκετ, αλλά λόγω αυξημένης διαφήμισης στις μεταδόσεις των αγώνων ποδοσφαίρου από τον ΟΠΑΠ λόγω στοιχήματος.

    Ξέρει δηλαδή το κανάλι ότι με τον αγώνα ποδοσφαίρου - ανεξαρτήτως τηλεθέασης - θα πάρει διαφημιστικό πακέτο από τον οπαπ, ενώ με το μπάσκετ δεν συμβαίνει το ίδιο.

    Ο ΟΠΑΠ είναι αυτός που καθορίζει τα πράγματα και πριμοδοτεί σκανδαλωδώς το ποδόσφαιρο.

    geof

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτά τα περί χαμηλής τηλεθέασης τα ακούω βερεσέ. Απλά τα κανάλια δεν διαφημίζουν τα ίδια τους τα προϊόντα και περιμένουν με μία αναφορά στο πρόγραμμα να πουλήσουν μόνα τους. Εδώ φαίνεται και η ανυπαρξία σχεδίου. Κάνε ρε πρόεδρε μία συμφωνία κεντρική με ένα κανάλι με όρους. ΠΧ1 Επιλεκτική επιλογή αγώνα. ΠΧ2 Αλλαγή ώρας αγώνα για να είναι πιο εμπορικός. ΠΧ3 Όροι για διαφήμιση με σποτάκια και σε περιοδικά. Εγώ μηχανικός είμαι αλλά λέω αν εγώ μπορώ να σκεφτώ αυτά τα λίγατότε οι άνθρωποι που δουλέυουν στα κανάλια και ο ΕΣΑΚΕ είναι πραγματικά άχρηστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μα πως τα νουμερα ηταν τοσο χαλια, αφου περσυ διαβαζα για το "επιτυχημενο εγχειρημα του αγωνα της Κυριακης στις 2.00";
    Πως χαλασαν ξαφνικα τα ιδια νουμερα;

    Οσο για την (ανυπαρκτη) προωθηση του προιοντος, τα ειπαν οι απο πανω μου...

    keraynopoylos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Geof
    Συμφωνώ για την ασύστολη πριμοδότηση από τον ΟΠΑΠ.. Αποδείχθηκε καταστροφική αυτή η τακτική για το μπάσκετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Badanaman
    Οι πρόεδροι αρκούνται να παίρνουν τα λεφτά των συμφωνιών και από όσο γνωρίζω ουδέποτε ενδιαφέρονται για την προβολή του προϊόντος. Το ίδιο και ο ΕΣΑΚΕ. Το ποδόσφαιρο φέτος έκλεισε δικτατορικά όλες τις καλές ζώνες τηλεθέασης και τώρα το μπάσκετ δεν χωράει πουθενά. Και αυτό ισχύει και για τις περιπτώσεις ανοιχτών καναλιών αλλά και για το συνδρομητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή