Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Μεγάλα λόγια, δύσκολες αποφάσεις

Πολύ εύστοχα πριν από λίγο μου είπε κάποιος σοφός ''γέροντας'' στο αυτί: ''Τελικά για να πας στο ΝΒΑ αποφασισμένος να δουλέψεις και να πετύχεις, πρέπει να είσαι παιδί μεταναστών, φτωχαδάκι και να πληρώσεις και από την τσέπη σου''.
Συζητάγαμε για την απόφαση του Παπανικολάου να δεσμευτεί για τρία χρόνια με τη Μπαρτσελόνα  και ουσιαστικά να βάλει τέλος στην προοπτική να παίξει στο ΝΒΑ.

14 σχόλια:

  1. Τελικά, τα δεδομένα άλλαξαν και ο Παπανικολάου έφυγε από τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχασε τον καλύτερο μετά τον Σπανούλη παίκτη του. Βέβαια, η Μπαρτσελόνα πλήρωσε 1,5 εκατομμύριο ευρώ, αλλά πήρε έναν παίκτη που άνετα μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη της.
    Όμως Κουρούνα εγώ θέλω να σε ρωτήσω για την Εθνική Νέων, η οποία χτες αδίκησε τον εαυτό της. Πιστεύεις πως ο υπερβολικός ενθουσιασμός (που τροφοδοτήθηκε από την λειψανδρία ειδήσεων) εκ μέρους του Τύπου αποσυντόνισε την ομάδα; Οι δηλώσεις του Κώστα Μίσσα περί νοοτροπίας έγιναν απλά προκειμένου να νουθετήσει τους παίκτες του ή συνέβη κάτι που δεν έφτασε στο φως της δημοσιότητας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναγιώτης
    τι μπορεί να πει ένας προπονητής που ακούει τους παίκτες του να λένε ότι έχασαν επειδή είχαν πίεση από τα...σάιτ και λόγω της τηλεοπτικής μετάδοσης; Αντί να πουν ότι η Ισπανία ήταν μια κλάση καλύτερη ομάδα βρήκαν τις πιο φτηνές και ανόητες δικαιολογίες που έχω ακούσει. Αυτό από μόνο του είναι δείγμα κακής νοοτροπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απλά να σημειώσουμε κουρούνα πως αν οι ομάδες του ΝΒΑ πραγματικά (και το τονίζω) θέλουν ένα παίχτη, τα συμβόλαια και τα buy-out είναι αμελητέες ποσότητες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Κουρούνα Συμφωνούμε ξανά (γίνεται συχνά αυτό πλέον). Σε άλλο μπλογκ έχω πιάσει κουβέντα περί Εθνικής Νέων και ακούω διάφορα περί 'παιδιών' που 'δικαιολογούνται' και έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Τί να λέμε, ότι στο ίδιο Ευρωμπάσκετ θα μπορούσαν να παίζουν ο Αμπρίνες και ο Σρέντερ αλλά προφανώς δεν έκαναν καν τον κόπο αφού έχουν να ασχοληθούν με τα ρούκι καμπ και τις μεγάλες εθνικές τους ομάδες; Κι εδώ ασχολούμαστε αν πείραξε την ψυχοσύνθεση του Αγραβάνη η τηλεοπτική μετάδοση.

    Τώρα, περί της αναρτήσεώς σου, θα διαφωνήσω. Κατ'αρχάς ο 'γέρος' που στο είπε αυτό βάζω στοίχημα το σπίτι μου ότι είναι ο Παπαδογιάννης (μπορείς να μην απαντήσεις αν δεν θες). Μόνο αυτός συνδυάζει τέτοια ψύχωση με το ΝΒΑ με την ΣΥΡΙΖέικη πολιτική ορθότητα 'όλα τα παιδιά μεταναστών είναι δικά μας παιδιά' κοκ. (Σημαντική παρένθεση: Πρώτος εγώ θεωρώ Έλληνα με Ε κεφαλαίο τον Αντετοκούμπο και δεν δίνω δικαίωμα σε κανέναν βλακώδη νόμο περί ιθαγένειας να το αμφισβητήσει. Τον θεωρώ Έλληνα όμως γιατί τιμάει την Ελληνική σημαία, μιλάει Ελληνικά και κάνει τον σταυρό του, επομένως μετέχει πλήρως της Ελληνικότητας. Το ότι πήδησε έναν φράχτη και βρέθηκε σε Ελληνικό έδαφος δεν τον κάνει αυτόματα Έλληνα όπως διάφοροι πονόψυχοι θα ήθελαν. Τέλος παρένθεσης).

    Να ρωτήσω όμως εσένα, τον Παπαδογιάννη και διάφορους ΝΒΑπληκτους. Είσαστε ή δεν είσαστε φαν της Εθνικής ομάδας; Ο Παπαδογιάννης τουλάχιστον δηλώνει 'χούλιγκαν' της Εθνικής. Η Εθνική λοιπόν έχασε ή κέρδισε τόσα χρόνια που όλα τα βασικά της στελέχη έπαιζαν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, γνωρίζονταν μεταξύ τους και με τους αντιπάλους, είχαν γνώση των κανονισμών και είχαν σταθερούς δεσμούς με την χώρα; Θα προτιμούσες δηλαδή να έχουμε Σρεμπφ, Βούγιασιτς, Ιλγκάουσκας κλπ; Να έχουμε δράματα κάθε χρόνο 'έρχεται, δεν έρχεται'; Με δεδομένο ότι είμαστε η μοναδική μεγάλη Ευρωπαϊκή δύναμη χωρίς παρουσία στο ΝΒΑ, δεν λες ότι τα έχουμε πάει άσχημα τα τελευταία χρόνια. Η Γαλλία με 6-7 ΝΒΑερ δηλαδή τί να πει; Αν μη τί άλλο, δεν είμαστε μπασκετικοί ιθαγενείς να παρακολοθούμε μπάσκετ μπας και βάλει καλάθι ο δικός μας στο ΝΒΑ, λες και είμαστε οι Σουηδοί με τον Γερέμπκο ή οι Πολωνοί με τον Γκόρτατ.

    Απεργοσπάστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τον θεωρώ Έλληνα όμως γιατί τιμάει την Ελληνική σημαία, μιλάει Ελληνικά και κάνει τον σταυρό του, επομένως μετέχει πλήρως της Ελληνικότητας. Το ότι πήδησε έναν φράχτη και βρέθηκε σε Ελληνικό έδαφος δεν τον κάνει αυτόματα Έλληνα όπως διάφοροι πονόψυχοι θα ήθελαν. Τέλος παρένθεσης).
      o Κωνσταντινος Καβαφης δεν εκανε το σταυρο του (δεν ηταν χριστιανος) δεν γεννηθηκε σε ελληνικο εδαφος και δεν τιμουσε την ελληνικη σημαια αρα δεν ειναι Ελληνας συμφωνα με τα βλακωδεστατα επιχειρηματα σου ,ευτυχως για αυτον αφου θα ηταν αναγκασμενος να ανηκει στην ιδια εθνικοτητα με σενα.

      Διαγραφή
    2. Αν είμαι το μέτρο με βάση το οποίο θα κρινόταν η ευτυχία του Καβάφη, μεγάλη μου τιμή. Εντωμεταξύ κάνε ένα κρύο μπάνιο πρώτα, και έλα να με ξαναβρείς.

      Απεργοσπάστης

      Διαγραφή
    3. ποιος μιλησε για την ευτυχια του Καβαφη;δυσκολευεσαι να κατανοησεις ενα κειμενο γραμμενο απο εμενα, ποσο μαλλον να διαβασεις Καβαφη, εθεσες βλακωδεις ορους περι ελληνικοτητας οι οποιοι αποκλειουν τον Καβαφη αλλα και αλλους σπουδαιους ελληνες. βλαξ η εθνικιστης; διαλεξε.

      Διαγραφή
    4. Με κουράζεις αλλά σέβομαι το μπλογκ και τον διαχειριστή του και θα στα κάνω πενηνταράκια (μη σου πω και δεκαράκια) για να χαλαρώσεις - προφανώς το κρύο ντους δεν βοήθησε. Ευτυχώς δεν έχω να ταΐσω τα κατοικίδιά μου σήμερα και έτσι έχω λίγο χρόνο για την ύπαρξή σου. Έχουμε και λέμε:

      α) Το κείμενό σου το κατανόησα πολύ καλά. Απλά αντιπαρέθεσα λίγο τρολάρισμα στην υστερία σου γιατί βαριόμουν.

      β) Βλακώδεις όροι περί Ελληνικότητας οι οποίοι δεν αφορούν τον Καβάφη: Ανέφερα 'γλώσσα'. Φαντάζομαι συμφωνείς ότι ο Καβάφης μιλούσε και έγραφε Ελληνικά. Λες 'δεν γεννήθηκε σε Ελληνικό έδαφος'. Εδώ το πράγμα είναι λίγο περίπλοκο, δεδομένων των πολιτικών δεδομένων της εποχής του Καβάφη. Το έδαφος δεν με αφορά πάντως γιατί εσύ το ανέφερες. Ακόμα και αν είχε γεννηθεί στην Νιγηρία, έχοντας τελειώσει σχολείο στην Ελλάδα ο Αντετοκούμπο θα έλεγα ότι έχει το πιο σημαντικό τυπικό προσόν για να θεωρηθεί Έλληνας. 'Χριστιανική θρησκεία': Το να αρνηθείς την επιρροή της Ρωμέικης (δηλαδή Ορθόδοξης) παράδοσης στο εργό ενός Έλληνα των παροικιών όπως ο Καβάφης έχει να κάνει με την δική σου εμπάθεια έναντι της Ελληνικής παράδοσης και την άγνοιά σου της ιστορίας. Προφανώς ένας λογοτέχνης όπως ο Καβάφης δεν θα έμπαινε σε δογματικά και θρησκευτικά στεγανά, όπως και ένας αθλητής όπως ο Αντετοκούμπο έχει μάθει από μικρός να επικαλείται την βοήθεια του θείου όταν παλεύει με ανταγωνιστές και (το βασικότερο, όπως όλοι οι αθλητές) τον εαυτό του. Άλλος άνθρωπος ο καθένας, άλλος τρόπος με τον οποίο βγαίνει η επιρροή της πνευματικότητας της Ελληνικής Ορθοδοξίας στον καθένα.

      γ) Τί χρειάζεται για να θεωρηθεί Έλληνας ο Καβάφης και τί ο Αντετοκούμπο; Προφανώς ένας Έλληνας της Αλεξάνδρειας (που τότε άνετα χαρακτηριζόταν αν όχι Ελληνικό έδαφος, πάντως επίκεντρο Ελληνικής κουλτούρας) έχει το περιθώριο να 'παίζει' με την Ελληνικότητά του, να αναδεικνύει μερικά στοιχεία και να απορρίπτει άλλα. Το παιδί Νιγηριανών μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα από την άλλη άκρη του κόσμου, όπως και να το κάνουμε, έχει 'μικρότερα' περιθώρια να κάνει pick and choose για να θεωρηθεί Έλληνας. Προς τιμήν του Αντετοκούμπο και της οικογένειάς του, πήγε all the way, αποδεχόμενος όλα τα στοιχεία που ιστορικά, κατά μόνας ή αθροιστικά, χαρακτήρισαν την Ελληνικότητα. Το παιδί του Αντετοκούμπο, αν γεννηθεί στην Ελλάδα από Ελληνίδα μάνα πχ, θα έχει περισσότερα περιθώρια να 'παίξει' με τις παραδόσεις του Ελληνισμού χωρίς να φοβάται να αμφισβητηθεί η Ελληνικότητά του. So the story goes. Το να συγκρίνεις την Ελληνική καταβολή του Καβάφη με την (ανύπαρκτη, δεν είναι κακό) Ελληνική καταβολή του Αντετοκούμπο είναι τουλάχιστον αστείο.

      Διαγραφή
    5. δ) Και by the way, την εποχή του Καβάφη η Ελληνικότητα καθοριζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό από το θρήσκευμα, και η Ελληνική γλώσσα μαθαινόταν και αναπαραγόταν ως γλώσσα της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα στα χρόνια του Καβάφη, με την άνοδο των Βαλκανικών εθνικισμών που έκαναν τους Σλάβους Ορθοδόξους των Βαλκανίων να απαρνηθούν την ταυτότητα του 'Ρωμιού', η αυτοταύτιση των Ελληνόφωνων με την οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας κυριάρχησε. Κοινώς, άνευ Ορθοδοξίας, Καβάφης (και ως νόημα και ως γλώσσα) γιοκ. Το ότι ο Καβάφης δεν 'τιμούσε την Ελληνική σημαία' έχει να κάνει με το ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, κατά την οποία οι Έλληνες των παροικιών βρίσκονταν διαιρεμένοι μεταξύ της ταύτισης με το Ελληνικό εθνικό κράτος και το Πατριαρχείο. Η οικουμενικότητα του Καβάφη ως ποιητή δεν μπορεί να γίνει κατανοητή εκτός του πλαισίου της οικουμενικής Ελληνικότητας της Ανατολικής Μεσογείου, και αυτή η οικουμενική Ελληνικότητα απέρρεε από την ταύτιση του Ελληνισμού με την Ορθόδοξη οικουμενικότητα στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Αντετοκούμπο σήμερα δεν έχει να διαλέξει μεταξύ εθνικο-κρατικής και οικουμενικής Ελληνικότητας. Ελλάδα είναι το Ελληνικό κράτος (δυστυχώς ίσως), με την σημαία και τα σύμβολά της, εκεί θα ορκίζεται και θα δηλώνει πίστη αν θέλει να θεωρείται Έλληνας.

      δ) Οι αστείες και κάπως γραφικές απαντήσεις σου εγείρουν το σημαντικό ζήτημα του τί χρειάζεται κάποιος για να χαρακτηριστεί Έλληνας. Εδώ είναι θέμα γούστου. Για σένα όποιος τύχει να βρεθεί εντός συνόρων είναι Έλληνας, αρκεί να φτιάξει γιαυτό νόμο το καταρρέον κράτος μας. Αν κάποιος μετανάστης τολμήσει να αποφασίσει να ανακαλύψει, να εγκολπωθεί, να μάθει, να αγαπήσει την ιστορία, την πνευματική παράδοση, την κληρονομιά του τόπου που τον φιλοξενεί, άνθρωποι σαν και σένα σκανδαλίζονται. Η πλάκα είναι ότι, αν με ρωτήσεις, θεωρώ ότι ο Αντετοκούμπο μετέχει της Ελληνικότητας περισσότερο από σένα. Και από τα γραφόμενά σου δεν σε κόβω για Καβάφη για να υπεραναπληρώσεις με την ποίησή σου.

      Αυτά. Αν θες σου γράφω και τίτλους μερικών βιβλίων να ενημερωθείς, να μην εκτίθεσαι άλλη φορά.

      Απεργοσπάστης

      Διαγραφή
    6. Τι ειναι ολα αυτα και γιατι μου τα λες;" Τον θεωρώ Έλληνα όμως γιατί τιμάει την Ελληνική σημαία, μιλάει Ελληνικά και κάνει τον σταυρό του, επομένως μετέχει πλήρως της Ελληνικότητας." αυτο εδω σχολιασα και απαντας σε αλλα ασχετα πραγματα που δεν εχεις καν τις γνωσεις για να τα απαντησεις.Εγω δεν εθεσα θεμα του ποιος ειναι ελληνας απλως σχολιασα τους ορους που εθεσες ΕΣΥ, μεινε εκει ασε την αναλυση για Καβαφη γελαει ο κοσμος. Διαβασε τον Μυρη του Καβαφη απαντα εκεινος για εμενα.

      Διαγραφή
  5. @panos
    Το βασικό ζητούμενο δεν είναι τι θέλουν οι ομάδες του ΝΒΑ αλλά τι θέλουν και τι έχουν στο μυαλό τους οι παίκτες. Αυτό ήταν το νόημα του ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαστε σίγουροι οτι ο Παπανικολάου δεν θέλει να παίξει ΝΒΑ στο μέλλον? Το λέω επειδή εγώ σχολίασα με βάση την φράση ''βάζει τέλος στην προοπτική να παίξει στο ΝΒΑ''. Σε ένα πρωτάθλημα που βγάζουν λεφτά ως SF παίχτες όπως ο Dante Cunnigham δεν πιστεύω οτι δεν υπάρχει προοπτική για τον Παπανικολάου, ανεξαρτήτως συμβολαίου, αν η πρόθεση του είναι να παίξει κάποτε στη Αμερική.

      Διαγραφή
  6. @American
    Ο μόνος τελικά που μπόρεσε να μας κάνει να διαφωνήσουμε ήταν ο Λάζαρος! Εμαθα μάλιστα ότι τσακώνονται ο Αρης και ο ΠΑΟΚ ποιός θα τον υπογράψει πρώτος...Που φτάσαμε, χειρότερα από τον Κολόμβο που πίστευε ότι είχε πάει μέχρι το τέλος του κόσμου...Τέλος πάντων.
    Κατ΄αρχή στην κουβέντα δεν μετέχει ο Νίκος οπότε ότι θέλεις μαζί του στο μπλογκ του. Θα το ξαναγράψω γιατί κάτι ψιθύρισα και στον Πάνο λίγο πιο πάνω. Πρώτα από όλα με ενοχλεί η νοοτροπία των Ελλήνων παικτών (και για αυτό το συγκεκριμένο είναι από τα λίγα ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ οι μπασκετικοί δημοσιογράφοι) εδώ και μια εικοσαετία. Καλύτερα πρώτος στην Ελλάδα, άντε και στην Ευρώπη με τη σιγουριά ενός καλού συμβολαίου και ποτέ να μην αναμετρηθούν με τους καλύτερους.
    Σίγουρα το θυμάσαι ο Ρεντζιάς ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο παγκοσμίως μέχρι τα 18 του και κατάφερε τελικά να κάνει καριέρα λόγω εξυπνάδας και καλού μάνατζερ. Ούτε μια σεζόν στην καριέρα του δεν είχε πάνω από 10 πόντους μέσο όρο και έκανε τα καλύτερα συμβόλαια (αναλογικά) που έχει κάνει παίκτης με τέτοιες επιδόσεις. Ο Σπανούλης πήγε και γύρισε λόγω νοσταλγίας, ο Φώτσης μη σου πω γιατί τον έστειλαν πίσω γιατί θα γίνουμε ρεζίλι.
    Ο Αντετοκούνμπο πλήρωσε για να πάει και δεν έχει βγάλει μισό ευρώ από το μπάσκετ. Γιατί; Γιατί είναι μαθημένος να το παλεύει και για αυτό πιστεύω ότι θα παίξει εκεί μια μέρα.
    Οσα γράφεις περί εθνικής είναι σωστά αλλά υπάρχει ο αντίλογος της Ισπανίας και του Νοβίτσκι. Οι Γάλλοι δεν κερδίζουν όχι γιατί δεν καταλαβαίνουν τους κανονισμούς αλλά γιατί είναι Γάλλοι. Αν και όπως το βλέπω φέτος αυτό μπορεί να αλλάξει στη Σλοβενία. Οπως και να το κάνουμε και αυτό δεν είναι δόγμα είναι η απλή πραγματικότητα στο ΝΒΑ παίζουν οι καλύτεροι. Και όταν κάνεις μια δουλειά με συνέπεια, επαγγελματισμό και φιλοδοξίες με τους καλύτερους θέλεις να συγκριθείς και όχι με τους μέτριους. Στην Ευρώπη βρήκαμε ένα μοντέλο μπάσκετ που μας ταιριάζει (και πάλι οι Σέρβοι προπονητές ''καπέλωσαν'' το όλο σύστημα όπως παλαιότερα με το αμυντικό δόγμα Μάλκοβιτς και την καταστροφή της επίθεσης) και βολευτήκαμε. Σε τελική ανάλυση όσον αφορά στον Παπανικολάου δεν του είπε κανείς να πάει στο ΝΒΑ. Εκείνος το έλεγε και το έθετε ως μεγάλο στόχο. Και στην πρώτη ευκαιρία έκανε πίσω όπως πίσω για παράδειγμα είχε κάνει στα καλά του ο Παπαλουκάς. Θεωρώ πιο λογική τη στάση του Διαμαντίδη που είπε από την αρχή ''εμένα δεν με ενδιαφέρει το ΝΒΑ δεν θα πάω ποτέ''. Δεν είμαι ιθαγενής να πανηγυρίζω με τα καλάθια κανενός όπως δεν πανηγύριζα με τα καλάθια του μαιμού έλληνα Αλεξέι Λέντκοβ (ή Τσακαλίδη όπως μας τον έμαθαν) που όλο το σύστημα του Βασιλακοπουλισμού προσπαθούσε να μας πείσει ότι είναι προϊόν του ελληνικού μπάσκετ. Απλά περιμένεις ότι τα νέα παιδιά θα αλλάξουν νοοτροπίες που υπάρχουν στους παλαιότερους παίκτες για αρκετές δεκαετίες. Αλλά μάταια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O Παπανικολαου στο ΝΒΑ, ο Παπανικολαου θα γινει ηγετης της Μπαρτσελονα, ο Παπανικολαου Σειχης ωραια παχια λογια που θα μεινουν λογια αν ο Παπανικολαου δεν στρωσει κωλο και δεν αφησει πισω την ελληνικη νοοτροπια.Ενας ρολιστας πολυτελειας ειναι αυτη τη στιγμη και χωρις δουλεια και αλλαγη σκεψης και συμπεριφορας αυτο θα μεινει ελπιζω οι Ισπανοι να τον βοηθησουν αν οχι αυτοι ποιος; Για να μη παρεξηγηθω εδω δεν κρινω τα προσοντα η τις προοπτικες του παικτη αλλα το τι εχει καταφερει σε σχεση με το ταβανι που δημιουργουν αυτες οι δυο συνιστωσες , τι εχει καταφερει;οχι και πολλα η στιγμη της αληθειας θα ερθει στη Μπαρτσελονα εκει δεν υπαρχουν κακοι διατητες ουτε ψαρωνει κανεις με οπαδιλικια και αλλες ωραιες δικαιολογιες εκει καθρεφτης ειναι το παρκε καλη τυχη και καλα μυαλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή