Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Τηλεοπτικά

Μίνι ενημέρωση για τη συμπλήρωση του τηλεοπτικού χάρτη τόσο για τη φετινή σεζόν όσο και για διοργανώσεις που ακολουθούν:
- Ο ΑΝΤ-1 μάλλον είχε καλό feedback από την εμπλοκή του μετά από χρόνια με το μπάσκετ. Μαθαίνω ότι κατέθεσε πρόταση για να αγοράσει τα δικαιώματα του επόμενου Mundobasket (Ισπανία, 2014) που έχει διπλή κατεύθυνση. Άλλα χρήματα εάν παίξει στη διοργάνωση η εθνική, άλλα αν δεν πάρει τελικά wild card η εθνική. Επειδή, η τηλεοπτική υποστήριξη είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που έχει θέσει η ΦΙΜΠΑ η παρέμβαση του ANT-1 μπορεί να βοηθήσει και την Ελληνική προσπάθεια για την εξασφάλιση μιας wild card. Δεν αποκλείεται πάντως να εμπλακεί στη διαδικασία και ένα από τα συνδρομητικά κανάλια.
- Τα δικαιώματα και του φετινού Eurocup οδεύουν προς συνδρομητικό κανάλι. Οι πληροφορίες μου από Ισπανία λένε ότι η συμφωνία είναι θέμα χρόνου αλλά δεν ξέρω αν αφορά μόνο τα δικαιώματα των αγώνων Πανιωνίου και ΠΑΟΚ ή ολόκληρης της διοργάνωσης.
- Υπενθυμίζω ότι η Nova έχει ήδη τα δικαιώματα της Ευρωλίγκας μέχρι το 2017 και του Ελληνικού πρωταθλήματος για τις 12 από τις 14 ομάδες μέχρι το 2016 και δικαίωμα επέκτασης μέχρι το 2017. Στη ΔΤ έχει απομείνει (εφόσον χάσει την εθνική ομάδα που ήταν ΄΄φέουδό΄΄ της για δεκαετίες και το Eurocup) ένα παιχνίδι Ελληνικής ομάδας την εβδομάδα στην Ευρωλίγκα και τα ''αιωρούμενα΄΄ για την ώρα δικαιώματα του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού για τα εντός έδρας παιχνίδια τους στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

7 σχόλια:

  1. Κουρούνα σε είχα ρωτήσει και πέρσι αν θεωρείς ότι με το να κλείνει το μπασκετ σε συνδρομητικά κανάλια βοηθάει γενικότερα το άθλημα. Συνεχίζω να πιστεύω ότι η απάντηση είναι αρνητική! Αν έβλεπαν 100 άτομα το Ηλισιακός-Ρέθυμνο πέρσι στην ΕΡΤ που ήταν τζάμπα αμφιβάλλω αν θα το βλέπουν 10 στην NOVA που είναι γύρω στα 50 (μαζί με το τηλέφωνο). Το ίδιο ισχύει και για Euroleague. Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να δει αγώνες μπάσκετ υψηλού επιπέδου... αμφιβάλλω αν κάποιος που δεν πολυασχολέιται θα ψάξει να βρει έναν αγώνα Φενέρ-Μπάρτσα.

    ΥΓ Με τον Τζόρντι τι γίνεται εκεί στην Ισπανία; Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε έναν αγώνα πέρσι (για τους δικούς του λόγους), σχετικά με την euroleague, ειδικά στο οικονομικό κομμάτα. Βλέπω ότι πλέον το έχει σταματήσει... Τελικά ποιός ο λόγος που το ξεκίνησε; Γενικά θεωρώ ότι αν ο Πατερούλης είναι βάρος πλέον για το Ελληνικό Μπάσκετ, ο Τζόρντι είναι βάρος για το Ευρωπαϊκό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Κώστας
    Να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τα κανάλια ελεύθερης τηλεθέασης δεν έχουν ούτε μαντήλι να κλάψουν, όχι λεφτά για μπάσκετ. Υποστηρίζουν το μνημόνιο μήπως και πάρουν κανένα δάνειο για την επιβίωση τους από τις τράπεζες. Εχουν αποσυρθεί ουσιαστικά από όλα τα τηλεοπτικά δικαιώματα με εξαίρεση τον ΑΝΤ-1 που έχει (ξανα)μπει δειλά δειλά στο παιχνίδι.
    Να το δούμε διαφορετικά. Τα αθλητικά γεγονότα έχουν πλέον κόστος τηλεθέασης. Μήπως στην ΕΡΤ δεν έχουν; Απλά δεν έχει περάσει στη λογική μας αλλά και η ΕΡΤ (ΔΤ πλέον) είναι....συνδρομητική. Απλά βλέπεις δεν βλέπεις ΕΡΤ την πληρώνεις.
    Αρνητικό δεν είναι να κλειδωθεί ένα προϊόν στα συνδρομητικά. Δεν είδα τίποτε αρνητικό για το ποδόσφαιρο, δεν βλέπω ούτε για το μπάσκετ αντίθετα βλέπω κέρδος οικονομικό σε σχέση με τις ελεημοσύνες του κράτους (που πάλι πληρώναμε όλοι). Οποιος θέλει να δει μπάσκετ θα δει. Οποιος είναι ευκαιριακός και βλέπει επειδή κάνει ζάπινγκ δεν θα ασχοληθεί και παραπάνω με το ζήτημα. Θα χαζέψει λίγο, θα βαρεθεί και θα γυρίσει κανάλι να αποχαυνωθεί από τη μνημονιακή προπαγάνδα. Ήδη τα δύο συνδρομητικά κανάλια με βάση τα στοιχεία που δίνουν έχουν πάνω από 600.000 συνδρομητές (400 η Νόβα, 200 ο ΟΤΕ) τη στιγμή που όλες οι έρευνες μιλούσαν προ κρίσης για ταβάνι στην αγορά 500.000 συνδρομητών.
    Ευρωλίγκα: Δεν νομίζω ότι ο Μπερτομέου είναι βάρος. Κάνει κινήσεις, βελτιώνει την εικόνα του πρωταθλήματος και το γεγονός της οικονομικής διαχείρισης αφορά τις ομάδες και όχι τον κόσμο. Αφού αυτές δεν αντιδρούν δεν υπάρχει ζήτημα. Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε γιατί αισθανόταν ότι ο Ολυμπιακός έχει καλύτερες σχέσεις-διασυνδέσεις με την κεντρική εξουσία της Ευρωλίγκα. Αλλά ο Μπερτομέου έκανε κάτι απλό. Αντί να ασχοληθεί με τις κατηγορίες και να απαντήσει τον ρήμαξε στο πρόστιμο. Φυσική συνέπεια: Η συνάντηση Μπερτομέου-Γιαννακόπουλου αφού ο δεύτερος κατάλαβε ότι ο δρόμος της ευθείας αντιπαράθεσης δεν τον οδηγούσε πουθενά παρά μόνο σε τιμωρίες και πρόστιμα. Σκέψου μόνο τη φετινή ζημιά από τα δύο ματς που θα δώσει σε Κύπρο και Κρήτη. Μάλλον έχει επιλεγεί η τακτική όπως έχω ξαναγράψει στη στήλη μου της δημιουργίας συμμαχιών εντός της Ευρωλίγκας είτε με ομάδες, είτε με την κεντρική εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Εγώ πάλι κουρούνα έχω σκεφτεί κάτι άλλο. Πιστεύεις ότι η ΔΤ, με όλη την Ελλάδα ''συνδρομητές'' αν άλλαζε το μοντέλο της και πήγαινε να μιμηθεί τα συνδρομητικά θα έβγαινε ζημειωμένη;;;Τι εννοώ;;; Πχ αν έφτιαχνε κανάλι για αθλητικά, κανάλι για ψυχαγωγία (ταινίες-ντοκυμαντέρ κτλ) και κανάλι για ενημέρωση με ξεχωριστή ελάχιστη ξεχωριστή χρέωση για το καθένα (πχ 5 ευρώ) , και ο καθένας είχε το δικαίωμα της επιλογής, θα μας χαλούσε;;;Υπάρχει κανένας που θα κώλονε να δώσει για να πάρει όλο το πακέτο;;; Και να γινόταν ο κυρίαρχος των τηλεοπτικών. Με την προυπόθεση που ισχύει ότι είναι υποχρεωτική η πληρωμή της από όλους.

      Δεν ισχύει ότι όποιος θέλει να δει μπάσκετ θα δει. Εγώ πχ θέλω να δω μπάσκετ, να δω και ποδόσφαιρο. Για να δω μπάσκετ πρέπει να πληρώνω σαν μα*κας την ΔΤ και να δίνω και άλλα 50 στην ΝΟΒΑ. Και αν μεθαύριο έρθει ο ΟΤΕ και πάρει το ποδόσφαιρο να πληρώνω και τον ΟΤΕ.

      Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα ήταν ζημειωγόνο επιχείρημα για την ΔΤ αν προσπαθούσε να την ''δει'' λίγο διαφορετικά αντιθέτως θα έπιαναν τόπο και τα λεφτά μας.

      Για να μην παρεξηγηθώ....απλή σκέψη και τίποτα άλλο.

      Takis N.

      Διαγραφή
  3. FYI, απόψε βγήκε αυτή η ανακοίνωση http://esake.gr/main/index.php?pl=2&lng=gr&pfpar=YXJ0aWQ9Njg2Mw==

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Vaggelis Douros
    Νομίζω ότι ήταν μονόδρομος γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον από αλλού. Το θέμα είναι με πόσα λεφτά έκλεισαν και κυρίως ποιός θα τα δώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Godfather
    Γιατί να παρεξηγηθείς; Εξυπνη σκέψη είναι και ωραία πρόταση για να λυθεί το ζήτημα της ΕΡΤ. Συμφωνώ με το συνδρομητικό μοντέλο ως ιδέα (αν και νομίζω ότι οι νόμοι της κοινότητας θέτουν ως δεδομένη την ύπαρξη δημόσιας τηλεόρασης) αλλά με μια προϋπόθεση: Να μην πληρώνει κανείς το τέλος υπέρ ΕΡΤ στο λογαριασμό του ηλεκτρικού κάτι που ούτως ή άλλως είναι παράνομο. Με αυτή τη συνθήκη ας άνοιγε και πέντε συνδρομητικές συχνότητες η ΕΡΤ. Να πληρώνω όμως για κάτι που βλέπω αν θέλω να το δω. Αλλά να πληρώνω κρατικοδίαιτους δημοσιογράφους και βολεμένους πρώην αφισοκολλλητές κομμάτων και μάλιστα δύο φορές δεν το θέλει ούτε ο Θεός, ούτε ο διάβολος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή