Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Pynchon-mania: Bleeding edge

Για τον Τόμας Πίντσον, τον αγαπημένο μου συγγραφέα φάντασμα σας έχω ξαναγράψει αρκετές φορές. Για τους επόμενους δύο περίπου μήνες θα με απασχολήσει μόνο το καινούργιο του βιβλίο το Bleeding edge που πήρα χθες (κυκλοφόρησε προ δεκαημέρου στις ΗΠΑ) και για να διαβάσει κάποιος τις 500 σελίδες του θέλει και δύο....λεξικά βοήθεια! Αλλά αξίζει τον κόπο και τον χρόνο.... Φυσικά ως φανατικός αναγνώστης του Πίντσον εδώ και μια εικοσαετία ήταν αδύνατον να περιμένω πότε και ποιός εκδοτικός οίκος θα πάρει τα δικαιώματα του βιβλίου. Παλαιότερα, τα βιβλία του Πίντσον έρχονταν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Χατζηνικολή που έβγαλε τα πρώτα του αριστουργήματα και μετά από τον Καστανιώτη. Θα μάθουμε ποιός έχει τα δικαιώματα του νέου του βιβλίου από τον επίσημο μεταφραστή του στην Ελλάδα (κάνει καταπλητική δουλειά) Γιώργο Κυριαζή που διατηρεί και ένα από τα εκατοντάδες μπλογκ για τους εν Ελλάδι Pynchonians στη διεύθυνση Pynchonikon.wordpress! Εξαιρετικό για όποιον θέλει να μάθει τα πάντα για τον Πίντσον είναι και το ηλεκτρονικό περιοδικό The zone....
Τι εστί Πίντσον για όποιον δεν ξέρει....
Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά σήμερα πρέπει να είναι 76 ετών. Τα υπόλοιπα στοιχεία είναι απλά....άγνωστα. Δεν έχει φωτογραφηθεί ποτέ και έχει δώσει τα τελευταία 44 χρόνια (από την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος, του ασύλληπτου Ουράνιου τόξου της βαρύτητας) μόνο δύο συνεντεύξεις. Μια στο New York Magazine και άλλη μια στο CNN το οποίο τον  εντόπισε το 1997 στο Μανχάταν και σε αντάλλαγμα με την μη προβολή του προσώπου του έδωσε μια συνέντευξη με πλάτη στο φακό!
Οι περισσότεροι μιλάνε για ένα ερημίτη αλλά πλέον οι πληροφορίες λένε ότι ακόμη και αν κάποτε ή για χρόνια έζησε μοναχικά σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη και ότι είναι παντρεμένος με την ατζέντισα του που είναι εγγονή του Θίοντορ Ρούζβελτ. Κατά καιρούς μια και παρακολουθώ όλα τα....Πιντσονικά σάιτ και μπλογκ εμφανίζεται και μια νέα θεωρία. Η πιο συνηθισμένη είναι ότι το Πίντσον είναι παρατσούκλι και ότι κάποιος γνωστός ή λιγότερο γνωστός συγγραφέας το χρησιμοποιεί ως προπέτασμα....καπνού. Κάποτε, στα πρώτα χρόνια της έξαρσης του διαδικτύου κυκλοφόρησε με φοβερούς ρυθμούς, σαν επιδημία, η φήμη ότι ο Πίντσον είναι ο....Σάλιντζερ, ο συγγραφέας του Φύλακα της σίκαλης που ουδέποτε ξανάγραψε βιβλίο! Ο ίδιος φρόντισε να λοιδωρήσει κάποια στιγμή τη φήμη. Κυκλοφορούν δύο φωτογραφίες του (ένας τύπος άσχημος και με πεταχτά δόντια) από τα μαθητικά του χρόνια και από τη θητεία του στον αμερικάνικο στρατό!
Πάμε και στα....ουσιαστικά. Ο Πίντσον στα δικά μου αναγνωστικά μάτια είναι μοναδικός! Ο κορυφαίος Αμερικάνος συγγραφέας του τελευταίου μισού αιώνα. Δεν μπορείς να τον κατατάξεις ή να τον κατηγοριοποιήσεις αφού φλερτάρει με όλα τα λογοτεχνικά είδη. Ιστορία, μαθηματικά, επιστήμες, αστυνομική λογοτεχνία, σε μια....σαλάτα που αν την επιχειρούσε άλλος συγγραφέας θα φαινόταν γραφικός ή γελοίος. Και από κοντά φιλοσοφία, θεολογία, ροκ μουσική, κόμιξ, υποκουλτούρα, υπόκοσμος, αστικοί μύθοι, θεωρίες συνωμοσίας, ανθρώπινη σεξουαλικότητα, ψυχολογία, κοινωνιολογία και πλέον στην τελευταία του δουλειά από ότι διάβασα ανακατεύει και υψηλή τεχνολογία, και διαδίκτυο και μπλογκς και χάκερς.
Είναι ο ατοκράτορας της λογοτεχνικής πρόζας, οι λέξεις και οι προτάσεις του δημιουργούν ένα ασύλληπτο κέντημα. Και αν σκεφτεί κανείς ότι τα βιβλία που εκδίδει με πολύ αργούς ρυθμούς (ένα ανά επταετία ή δεκαετία περίπου) είναι ''τούβλα'' (το μικρότερο 400 σελίδες, το μεγαλύτερο 1100) αυτό κάνει τη γραφή του μοναδική. Σε ένα βιβλίο 1000 σελίδαν κάποιος φανατικός Πιντσονικός από την Ολλανδία προσπάθησε να μετρήσει πόσοι χαρακτήρες υπήραν...Σταμάτησε στους 450 πολύ πριν το τέλος του βιβλίου επειδή ο τόμος είχε....φουσκώσει από τα χαρτάκια που κόλλαγε για να μη....χαθεί. Δοκίμασα να κάνω το ίδιο και εγκατέλειψα την προσπάθεια πολύ νωρίτερα από τον Ολλανδό. Ο Πίντσον έχει την ικανότητα να εμφανίζει ένα χαρακτήρα στην πέμπτη σελίδα του βιβλίου, να τον....εξαφανίζει στην 7η και να τον επανεμφανίζει αρμονικά δεμένο με την πολοκή στη σελίδα νούμερο 500! Είπαμε: Αν το επιχειρήσει αυτός άλλος συγγραφέας όχι απλά θα μπλέξει σε ένα λαβύρινθο αλλά θα φανεί γελοίος. Ακροβατώντας ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον σουρεαλιασμό ο Πίντσον χρειάζεται όχι απλά ένα αφοσιωμένο αναγνώστη αλλά ένα αναγνώστη που να διαβάζει απερίσπαστος ή καλύτερα να....μελετάει λες και δίνει εξετάσεις. Αυτή είναι η μοναδικότητα του μάστορα της γραφής Τόμας Πίντσον. Προσοχή: Όποιος τολμήσει να ανοίξει ένα βιβλίο πρέπει να ξέρει ένα βασικό κανόνα. Η το τελειώνεις και τον έχεις λατρέψει ή το παρατάς στη μέση και δεν θέλεις να ξανακούσεις για αυτόν. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει...Ως άνθρωπος που βιοπορίζεται από τη γραφή απλά τον....ζηλεύω. Γιατί ξέρω ότι ποτέ στη ζωή μου δεν θα μπορέσω να γράψω με τόσο συναρπαστικό τρόπο...

Πολλά σας έγραψα. Πάω να ξεκινήσω ανάγνωση....
Y.Γ. Ούτε παραίτηση Βασιλακόπουλου δεν με κάνει να σηκώσω το κεφάλι μου από το bleeding edge!

14 σχόλια:

  1. Επειδη η σοβαρη μελετη τελειωσε μαζι με τις πανελληνιες (καμια 12ετια πριν), οταν κι εφοσον και αν τελειωσεις με τετοιο "τουβλο" τσεκαρε το The List Of Seven απο τον Mark Frost.

    Προσοχη μην πνιγεις σε καμια σελιδα αναμεσα. Καλη τυχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Tommy
    Αυτό το έχω διαβάσει πριν από δέκα χρόνια! Πλάκα είχε κυρίως γιατί ανακάτευε ωραία στην πλοκή και πραγματικά πρόσωπα. Νομίζω ότι έβγαλε και μια συνέχεια ο Φροστ αλλά δεν έπεσε ποτέ στα χέρια μου. Τίποτε πιο φρέσκο δεν έχεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κουρούνα, έχεις υπόψη σου ένα βιβλίο για τον Λεν Μπάιας; Ξέρεις ποιος είναι ο τίτλος του και αν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά;
    ΥΓ: Γιατί δεν προτείνεις και κάποια βιβλία με θέμα το μπάσκετ; Σε ό,τι αφορά την έτσι κι αλλιώς φτωχή ελληνική βιβλιογραφία, τα συγγραφικά εγχειρήματα είναι λίγο - πολύ γνωστά. Όμως, στο εξωτερικό πιστεύω ότι υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψάξε για τα:
    1. Born Ready: The Mixed Legacy of Len Bias
    2.Lenny, Lefty, and the Chancellor
    Δεν υπάρχει Ελληνική μετάφραση. Αξίζει όμως τον κόπο να βρεις του ESPN το αφιέρωμα για τον Bias στη σειρά 30 for 30 με τίτλο : Without Bias (youtube)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ ρε nike mike!

      Διαγραφή
    2. πάρε και δώρο βίντεο με στιγμιότυπα: len vs jordan. http://www.youtube.com/watch?v=y4u4MdSGSDo

      Διαγραφή
  5. @Παναγιώτης Ραφαήλ
    Παλαιότερα το περιοδικό (πρέπει να ήταν κάπου στο 2ο χρόνο του αν θυμάμαι καλά) είχε κάνει δύο πολύ μεγάλα αφιερώματα σε συνέχειες: Ολες τις ταινίες με θέμα το μπάσκετ και τα 100 καλύτερα βιβλία για μπάσκετ.
    Για τον Bias δεν ξέρω να έχει κυκλοφορήσει κάτι άλλο πέρα από τα βιβλία που σου πρότεινε ο Nike Mike. Το πρώτο για να είμαι ειλικρινής δεν το ξέρω, το δεύτερο το έχω στην αχανή βιβλιοθήκη μου και είναι εξαιρετικό βιβλίο. Ερευνητική δημοσιογραφία, αναφορά σε αρχεία για υποθέσεις ναρκωτικών πριν από το θάνατο του Μπάιας και πολλές πληροφορίες για το τι γινόταν στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ. Ο Λέφτι είναι ο Ντρίσελ ο προπονητής της ομάδας του οποίου η καριέρα ουσιαστικά καταστράφηκε μετά την υπόθεση Μπάιας, και ο chancellor είναι ο διευθυντής του πανεπιστημίου (δεν θυμάμαι τώρα όνομα) την εποχή της ιστορίας.
    Ισως υπάρχουν και άλλα βιβλία για το θέμα αλλά είναι μάλλον σχετικά με το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.
    Στο εξωτερικό και ειδικότερα στις ΗΠΑ υπάρχει τεράστια αθλητική βιβλιογραφία. Στην Ελλάδα όμως έχουμε....τηλεόραση, τι να τα κάνουμε τα βιβλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να εντοπίσεις τα 2 τεύχη τα οποία ανάφερες? Υπάρχει δυνατότητα να βρεθούν?? Η ακόμα καλύτερα μπορείς να μεταφέρεις τις λίστες βιβλίων και ταινιών, εδώ???

      Διαγραφή
  6. Αγαπητή κουρούνα,
    είναι πραγματικά λυπηρό ότι δεν έχουμε βιβλίο ούτε για δείγμα στην Ελλάδα. Ευτυχώς πλέον είναι εύκολο να τα αγοράζουμε μέσω διαδικτύου. Παρεμπιπτόντως, λόγω της τρέλας μου για τους Σέλτικς είχα αγοράσει το when the game was ours κάποτε, το οποίο όμως με είχε απογοητεύσει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @polykos
    Δεν ήταν 2 τεύχη....Ηταν 7-8 τεύχη για το κάθε αφιέρωμα από όσο θυμάμαι. Δεν νομιζω να υπάρχουν πια τα κείμενα στα αρχεία του περιοδικού για να τα μεταφέρω. Εχει αλλάξει ο server από τότε και τα κείμενα δεν διασώθηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. TEST ... TEST ... TEST

    ο βασιλακο αποσύρθηκε αργά χθες το βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ καλό βιβλίο είναι το Book of Basketball του Simmons αν ενδιαφέρεται κάποιος για το ΝΒΑ και την ιστορία του, γραμμένο ανάλαφρα και με πολύ χιούμορ (και επειδή είναι αμερικάνικο με τόνους στατιστικών επίσης). Διαθέσιμο μόνο μέσω διαδικτύου αφού στην Ελλάδα φυσικά δεν υπάρχει. Υπολογίστε 25-30 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Panagos
    Στο είδος αυτό πάντως υπάρχουν και καλύτερα, ειδικά για το NCAA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που το ξεχωρίζει είναι μάλλον ο τρόπος γραφής και το χιούμορ του συγγραφέα που γράφει με τρόπο πολύ εύπεπτο και οικείο για το μέσο αναγνώστη που δε γνωρίζει και πάρα πολλά για το θέμα, όπως εγώ καλή ώρα. Είμαι ανοικτός σε προτάσεις για τα καλύτερα τώρα που έκανα την εισαγωγή μου με το ΒοΒ του Σίμονς, για ΝΒΑ περισσότερο. Από ΝCAA υποστηρίζω Michigan State μόνο και μόνο επειδή τους λένε Spartans και καμαρώνω σα το παγώνι, κατά τα άλλα δε πολυκατέχω : )

      Διαγραφή