Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η τελευταία στροφή στο Μακρύ ζεϊμπέκικο του Κοεμτζή






Το όνομα Νίκος Κοεμτζής για πολλά χρόνια ήταν συνώνυμο του φονιά, του μακελάρη και του σφαγέα. Σε εποχές που η εγκληματικότητα στην Ελλάδα ήταν πολύ πιο χαμηλή από σήμερα ο Κοεμτζής είχε σοκάρει την ελληνική κοινωνία όταν λίγο πριν την πτώση της χούντας έσφαξε τρία άτομα σε ένα σκυλάδικο για μια παραγγελιά. Μερικά χρόνια αργότερα, μεγαλώνοντας άκουγα το όνομα του, το όνομα του Μουντή (από την ουσιαστικά ανεξιχνίαστη δολοφονία της Τσάπμαν) ή αργότερα του ’’Δράκου’’ Παπαχρόνη σαν τα απόλυτα εκφοβιστικά, ένα πράγμα σαν τον Φρέντι Κρούγκερ για τους Αμερικάνους έφηβους στον ΄΄Εφιάλτη του δρόμου με τις λεύκες’’.

Κάπου εκεί μπλεγμένος στις παρέες που σύχναζαν στην Πλάκα και στα κλαμπ της περιοχής άκουσα τον Νιόνιο να τραγουδάει για 13 λεπτά το ’’Μακρύ ζειμπέκικο για το Νίκο’’. Ήταν ακόμη η εποχή που ο Σαββόπουλος έγραφε τραγούδια από την καρδιά του και είχε κάτι να πει. Μετά κουρεύτηκε, έγινε υμνητής του Μητσοτάκη, ζήτησε συγνώμη γιατί δεν πήγε στο στρατό… Θυμάμαι ότι ένιωσα μια ηλεκτρική εκκένωση διάρκειας 13 λεπτών, όσο κρατούσε το κομμάτι. Ένα τραγούδι που άνοιγε ένα διαφορετικό παράθυρο και έδινε μια άλλη ερμηνεία στα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ στη Νεράιδα. Κάπου εκεί γύρω, είδα και την ταινία Παραγγελιά του Παύλου Τάσιου για πρώτη φορά (την είδα άλλες τρεις μετά)…

Πριν από έξι επτά χρόνια αποφάσισε να μυήσω μια ελαφρά αγοραφοβική φίλη στα μυστικά του γιουσουρούμ στο Μοναστηράκι. Τελειώνοντας τη βόλτα μας στα παλαιοβιβλιοπωλεία και στα δισκάδικα πέσαμε πάνω σε ένα πάγκο στην αρχή της Ηφαίστου έξω από το σταθμό του τραίνου. Ένας τύπος με άσπρο μούσι πουλούσε ένα βιβλίο με τίτλο ’’Το μακρύ ζεϊμπέκικο του Νίκου Κοεμτζή’’. Ήταν ο ίδιος ο Κοεμτζής. Αγοράσαμε δύο αντίτυπα και του έπιασα την κουβέντα αφού τον κέρασα τσιγάρο. Μιλήσαμε κανένα τέταρτο και στο τέλος έφυγα πιο μπερδεμένος από όσο ήμουν για χρόνια όταν άκουγα ή διάβαζα για την ιστορία του. Όταν τόλμησα να του φέρω την κουβέντα στο φονικό για τις ’’Βεργούλες’’ μου είπε πολύ ήρεμος: ’’Οτι είναι να πω το λέω στο βιβλίο που κρατάς. Ένα θα σου πω, μόνο, φιλαράκι, εγώ είμαι τελειωμένος εδώ και τριάντα χρόνια. Εκείνο το βράδυ βούλιαξα στην κόλαση και δεν την εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου’’. Με ρώτησε τι δουλειά κάνω και όταν του είπα δημοσιογράφος χάλασε λίγο και έκοψε την κουβέντα.

Δεν ξέρω και δεν θα μάθω ποτέ αν ο Κοεμτζής ήταν απλά ένας μακελάρης, αν ήταν κυνηγημένος από ένα σύστημα που τον έκανε να σαλτάρει, αν ήταν αυτά που λέει ο Σαββόπουλος, αν το δράμα συντελέστηκε στο χώρο του αοράτου αλλά μικρή σημασία έχει πια. Για κάποιους ο Κοεμτζής ήταν απλά ένας στυγνός φονιάς, για άλλους ο τελευταίος μάγκας που καθάρισε τρεις αστυνομικούς όχι για την ασήμαντη αφορμή μιας παραγγελιάς αλλά πηγαίνοντας κόντρα στο σύστημα που τον κυνηγούσε. Το μοναδικό που μου έμεινε είναι ένα βιβλίο με λάθος αφιέρωση αφού πήρα αυτό της φίλης μου και εκείνη το δικό μου.

* Ο Νίκος Κοεμτζής βρέθηκε σήμερα νεκρός εκεί κοντά που τον συνάντησα. Στην περιοχή που πούλαγε τα βιβλία του.







8 σχόλια:

  1. Η ουρά που αυξαίνει φτύνοντας τον ας λυσσάει...
    Κουρούνα έγραψες πάλι! Respect. Πιο πολύ κέφι σε κάνουμε όταν γράφεις για θέματα εκτός μπάσκετ και δεν καταναλώνεις τη διαύγεια σου και το ταλέντο σου με τον σωλήνα, τον Ράμπο και τον Λάζαρο. Με έβαλες και έψαχνα μισή ώρα γιατί ήξερα ελάχιστα πράγματα για τον Κοεμτζή, άσε που ζαλίστηκα με το τραγούδι. Respect και πάλι για όσα ξέρεις. Ειδικά για τους πιο νέους είσαι σκέτη εγκυκλοπαίδεια γνώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ό,τι τουίταρα...
    είσαι μία {κι ας εικάζουμε ότι είσαι άρρην} από εμάς (διότι η καυλάντα με τα σπορ {δεν θέλω να το εξειδικεύσω} μπορεί να συνοδεύεται και με συνείδηση κι άποψη και γούστο και αισθητική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα ησυχάσει πια ...
    θα λείψει η εικόνα του όμως με το τραπεζάκι και τα βιβλία του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O ΚΟΕΜΤΖΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. 3 ΨΥΧΕΣ ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΘΩΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΟΡΦΑΝΑ. ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΟΛΟΦΟΝΟ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΝΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΚΟΤΩΣΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΟΥΤΕ ΔΥΟ ΑΛΛΑ 3 ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Peris
    Αυτό ακριβώς πίστευε και ο ίδιος για τον εαυτό του.. Ξέρεις πολλούς τέτοιους δολοφόνους? Ο χαρακτηρισμός του αποδόθηκε δικαίως βάση των πεπραγμένων του, αλλά δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην ιδιοσυγκρασία την οποία είχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μακελάρης ήταν ο Ναπολέων ο Χίτλερ ο Στάλιν τα πάσης φύσεως γεράκια του πολέμου.
    Μακελάρηδες είναι όλοι όσοι διαχειρίζονται τις τύχες μας και μας οδηγούν στην εξαθλίωση.
    Μακελάρηδες είναι όλοι όσοι με την βοήθεια του Χριστού μπιπ την Παναγία .
    Μακελάρης νόμιμος είναι ο κάθε στρατηγός που στέλνει σαν κρέας στα κανόνια νέους για να πάρει τιμές παράσημα και δόξα.
    Για να υπάρχει μέτρο .....
    Για όσους δεν γνώρισαν την συμπεριφορά των λαικών τάξεων άντε πείτε του υποκόσμου είτε γιατί δεν ήταν μέρος του έιτε γιατί ανήκαν σε διαφορετική τάξη δεν μπορούν να καταλάβουν τον τρόπο σκέψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή