Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Εφυγε ο άνθρωπος που τον φώναζαν Coach!

Ο Τζέρι Ουέστ αρκέστηκε να δηλώσει μόλις έμαθε τα δυσάρεστα νέα ότι ''το μπάσκετ έχασε ένα γίγαντα''. Το μπάσκευ έχασε πριν από λίγες ώρες τον πρώτο μεγάλο προπονητή της ιστορίας του. Τον προπονητή που ήταν συνώνυμος με τους τίτλους, με τα ρεκόρ και τη δημιουργία της μεγαλύτερης δυναστείας του NCAA. Πλήρης ημερών σε ηλικία 99 ετών έφυγε ειρηνικά χθες βράδυ σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια όπου νοσηλευόταν από τις 26 Μαϊου.
Η εικόνα του Γούντεν με ένα διπλωμένο πρόγραμμα αγώνα στο χέρι την ώρα που κοουτσάρει είναι για το μπάσκετ ότι είναι για τους επαναστάτες του πλανήτη η κλασική εικόνα του Τσε με τον μπερέ. Ο Γούντεν δημιούργησε την αυτοκρατορία του UCLA και οδήγησε την ομάδα στην κατάσκτηση δέκα τίτλων πρωταθλητή στο ΝCAA δημιουργώντας ένα ρεκόρ που θα μείνει ακατάρριπτο για...αιώνες αφού οι επτά από αυτούς ήταν συνεχόμενοι (1967-1973). Σε κάποιο σημείο αυτού του σερί το UCLA κέρδισε 88 σερί παιχνίδια, επίσης ρεκόρ για την ιστορία του NCAA. Στις ομάδες του έπαιξαν μετέπειτα σταρ του ΝΒΑ με μακράν καλύτερο όνομα και πιο διάσημο απόφοιτο του σχολείου τον Λιου Αλτσιντορ, γνωστό πλέον ως Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και τον Μπιλ Ουόλτον.
Ο Γούντεν έχτισε το θρύλο του UCLA βασισμένος σε ένα μοντέλο up tempo μπάσκετ που ως τότε ήταν άγνωστο στη Δυτική Ακτή αλλά και στο γεγονός ότι ήταν ο πρώτος προπονητής που ταξίδεψε παντού στις ΗΠΑ για να βρει γυμνασιακά ταλέντα (ο Αλτσιντορ ήταν Νεουερκέζος για παράδειγμα) σε εποχές που κανείς άλλος δεν έβγαινε έξω από τα σύνορα της πολιτείας που έδρευε το σχολείο του για recruiting. Εγινε διάσημος για τις ατάκες του, φράσεις 1-2 προτάσεων που χρησιμοποιούσε ως κίνητρο για τους παίκτες του και υπάρχουν τουλάχιστον 6 ή 7 βιβλία γεμάτες με φράσεις του! Νομίζω ότι η υπέρτατη αναγνώριση για τον Γούντεν ήταν το γεγονός ότι εδώ και μισό αιώνα κανείς δεν τον φώναζε πια με το όνομα του αλλά όλοι αναφέρονταν σε αυτόν με δύο λέξεις The coach. H είδηση του θανάτου του Τζον Γούντεν είναι ήδη και στην πρώτη σελίδα του σάιτ του με πρώτη δήλωση αποχαιρετισμό από τον Μπιλ Ουόλτον έναν από τους δύο μεγάλους σέντερ που ανέδειξε στο UCLA http://www.coachwooden.com/

3 σχόλια:

  1. Εφυγε ίσως ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη που πραγματικά άξιζε να τον αποκαλούν the coach... R.I.P.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ex8es to brady koitaza to sxetiko 8ema, kai oloi elegan oti elpizoun na to 3eperasei.. krima .R.I.P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kathe fora pou emfanizotan (akoma kai persi) sto pauley pavillion gia na dei to ucla oi security tou gipedou eprepe na apomakrinoun ton kosmo pou tou zitouse aftografa kai tou milouse. Enas patriarhis mias omadas pou mono me ton thriliko Red Auerbach ton Celtics sigkrinetai.

    Apergospastis

    ΑπάντησηΔιαγραφή